Kitten opvoeden: Alles wat je moet weten!
Een kitten opvoeden is een ontzettend leuke, maar ook een uitdagende taak. Helemaal als je voor de eerste keer een kitten in huis haalt, komen er waarschijnlijk veel vragen in je op. Wat heb je allemaal nodig? Wat moet je weten? Hoe maak je je huis kitten proof?
In dit artikel behandelen we alle belangrijke zaken die vallen onder een kitten opvoeden en verzorgen. Een kitten opvoeden hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar weet hoe je het moet doen. Lees gauw verder voor alle informatie en alle tips over het opvoeden van een kitten tot een lieve, sociale en gehoorzame kat!
Kitten opvoeden en verzorgen handleiding
Hieronder volgt een algemene handleiding voor het opvoeden en verzorgen van kittens. Het eerste deel van deze handleiding bestaat uit de voorbereidingen. Dit zijn stappen die je moet ondernemen voordat je je kitten überhaupt in huis hebt gehaald. Hieronder vallen de kopjes ‘Kitten benodigdheden’ en ‘Maak je huis kitten-proof’.
Als je dit al gedaan hebt, kun je deze delen overslaan en direct gaan naar het tweede deel van deze handleiding. Het tweede deel leert je alles wat je moet weten en doen vanaf het moment dat je je kitten daadwerkelijk in huis gehaald hebt. Je vindt hier de beste tips over het opvoeden en verzorgen van kittens.
Kitten benodigdheden
Nadat je hebt besloten dat je een kitten mee naar huis neemt, is de eerste vraag vaak al snel: “Wat moet ik kopen voor mijn nieuwe kitten?” Als je niet goed weet waar je moet beginnen, is de onderstaande checklist met kitten benodigdheden een goed startpunt. In de kitten benodigdheden checklist vindt je alles wat je in huis moet hebben gehaald, voordat je kitten arriveert.
– Kattenbak en kattenbakvulling
Alle kittens hebben een kattenbak en kattenbakvulling nodig, zodat ze in alle rust hun behoeftes kunnen doen. De kattenbak moet gemakkelijk zijn voor je kitten om in en uit te stappen en op een plaats worden geplaatst die niet te lawaaierig of te ver weg is. Als je een heel groot huis hebt, is het mogelijk slim om 2 kattenbakken aan te schaffen en op twee verschillende plaatsen te zetten. Mogelijk moet je experimenteren met soorten kattenbakvulling om te zien welke jouw kitten het leukst vindt. Een kattenbakschep is ook handig als het tijd is om de bak schoon te maken. Als je meerdere katten hebt moet je altijd één kattenbak per kat hebben, plus één extra bak.
– Kittenvoer
Een kitten opvoeden tot een grote en gezonde kat, begint natuurlijk allemaal bij de voeding. Je nieuwe kitten moet goed eten. Veranderingen in het dieet moeten geleidelijk worden aangebracht om maagklachten te voorkomen, dus begin met het voeren van je kitten met het voer dat ze aten in het asiel, de opvang of de fokker. Als je kitten eenmaal thuis is gesetteld, ga dan over naar het kittenvoer wat jij ze wilt geven.
Kittens hebben een kitten-specifieke formule nodig om te helpen bij de groei. In deze voeding zitten andere voedingstoffen dan in de voeding van volwassen katten. Zo zitten er specifieke ingrediënten in die ze helpen bij de groei. Houd er rekening mee dat als je kitten een verandering van voedsel nodig heeft, dit langzaam moet gebeuren over een periode van 7 tot 10 dagen.
– Kattensnacks
Om een band op te bouwen en te helpen bij het trainen, moet je kattensnoepjes kopen en je kitten belonen voor goed gedrag. Maar houd er rekening mee dat overdrijven kan leiden tot gewichtstoename. Zoek naar caloriearme opties en gebruik met mate traktaties, aangezien deze slechts ongeveer 10% van het totale dieet van je kat mogen uitmaken.

– Voer- en waterbakken
De maaltijd van je nieuwe kitten zijn natuurlijk niet compleet zonder voer- en waterbakken. Zoek in eerste instantie naar kleine kommen om het voor je kleine kitten eenvoudig en gemakkelijk te maken om te eten. Je kunt kommen ter grootte van een kitten vervangen door kommen van volwassen formaat naarmate je kitten groeit. Overweeg een waterfontein om het drinken aan te moedigen en probeer het voer en de waterschalen van je kat op afstand van elkaar te houden, aangezien katten vaak niet graag water drinken dat dicht bij hun voedselbron staat.
– Kattenmand
Kittens hebben een plekje nodig waar ze kunnen opkrullen en een dutje kunnen doen. Hoewel ze ervoor kunnen kiezen om dit op je bank of bed te doen, is het toch een goed idee om een speciale kattenmand te kopen en je kitten aan te moedigen deze te gebruiken. Zoek naar een kattenmand die gemakkelijk te wassen is en overweeg een mandje dat je kitten een plek biedt om te graven of te verstoppen.
– Krabpaal
Katten moeten instinctief krabben. Het is een natuurlijk gedrag dat stress verlicht en katten helpt hun klauwen te vijlen en hun territorium af te bakenen. Als je niet wilt dat je geliefde kitten aan je meubels of gordijnen krabt, plaats dan één, of als het kan meerdere krabpalen in huis en beloon je kitten met aandacht al ze hier gebruik van maken. Er zijn veel verschillende soorten krabpalen, van kleine tot grote klimbomen.
– Kattenspeelgoed
Kattenspeeltjes kun je nooit genoeg hebben. Kitten hebben ontzettend veel energie en speelgoed kan helpen om je nieuwe kattenfamilielid bezig, vermaakt en verrijkt te houden. Katten zijn van nature jagers, dus spelen met speelgoed helpt hen om dat aangeboren gedrag te oefenen. Zoek naar interactief kattenspeelgoed, zoals kattenhengels, zodat je samen kunt spelen en een band kunt opbouwen. Kattenkruidspeelgoed is ook een goede optie voor speelse kittens.
– Reismand
Een reismand voor katten moet je ook altijd hebben. Of je nu wel of niet van plan bent om met je kat te reizen, je hebt nog steeds een veilige kattenkoffer nodig. Deze heb je waarschijnlijk al nodig wanneer je je kitten gaat ophalen en mee naar huis gaat nemen. Veder is het ook altijd handig voor vervoer naar dierenartsafspraken en in geval van nood. Introduceer de reismand geleidelijk aan je kitten en moedig hem aan om hem te verkennen met behulp van traktaties en positieve bekrachtiging.

Maak je huis kitten-proof
Dit stapje komt ook nog voor het stapje ‘kitten opvoeden’, maar mag zeker niet overgeslagen worden. Het eerste wat je te doen staat, samen met het aanschaffen van kitten benodigdheden, is je huis ‘kitten-proof’ maken. Het is belangrijk om dit te doen, voordat je je kitten in huis haalt. Als je niet van te voren de tijd neemt voor de nodige voorzorgsmaatregelen, zal je hier later spijt van krijgen en je kitten zelfs in gevaar brengen. Hier volgen de de belangrijkste manieren om je huis kitten proof te maken:
1. Inspecteer het huis van je nieuwe kitten vanuit alle hoeken.
Katten kunnen overal in en op. Ga van kamer naar kamer en bekijk elke ruimte vanuit het perspectief van een kitten. Ga eventueel op handen en knieën zitten om mogelijke holle gaten te zoeken waar hij in kan ontsnappen. Kijk ook goed omhoog, naar plaatsen waar je kitten op kan springen, zoals een hoge plank met breekbare erfstukken. Zorg dat alle breekbare of waardevolle spullen uit de buurt van je kitten worden gehouden.
2. Bescherm je vloerkleden en meubels tegen kittenkrassen.
Haal eventueel gekoesterde tapijten tijdelijk van de vloer en plaats beschermhoezen op je bank om te voorkomen dat je kat je bank kapot krabt. Elke kitten is anders, maar veel kittens houden ervan om hun nageltjes te gebruiken. Uiteindelijk gaan ze hiervoor natuurlijk naar de krabpaal, maar in het begin weten ze niet beter en kunnen je meubels de sjaak zijn.
3. Beveilig kasten en andere onveilige ruimtes.
Kittens zijn ontzettend nieuwsgierig en houden ervan om op onderzoek uit te gaan. Het is daarom verstandig om kindveilige sluitingen aan te schaffen en te bevestigen aan kasten met schoonmaakspullen, voedsel en andere kattenverleidingen. Doe de wc bril omlaag nadat je naar het toilet bent geweest, of houdt de deur goed gesloten. Een kleine kitten kan verdrinken in de wc pot of hieruit gaan drinken. De automatische wc reinigende producten kunnen giftig zijn voor je kitten, dus zorg dat hij of zij hier geen toegang toe heeft.
Dingen zoals medicijnen voor mensen, schoonmaakmiddelen, wasbenodigdheden en chemicaliën zijn potentieel gevaarlijk voor je kat, dus zorg dat ze hier nooit bij kan! Houd ook muizenvallen, muizengif en mierengif buiten het bereik van je kat.
4. Let op de draden in je huis.
Omhul alle draden van elektrische apparaten zoals televisies en computers in een kauwbestendige PVC-behuizing. Katten kunnen zich verbranden of geëlektrocuteerd worden door erop te kauwen. Plaats bungelende draden van lampen, tv’s, stereo’s en telefoons buiten bereik. Bind gordijntrekkoorden en koorden van jaloezieën op.
5. Veeg / stofzuig je huis goed.
Zorg dat je alle kleine en schadelijke voorwerpen opveegt. Het hebben van een kitten dwingt je om een nettere huishoudster te worden. Berg kleine voorwerpen zoals naalden, draad, elastiekjes, haarelastiekjes, sieraden en munten buiten het bereik van je kitten op. Maak er een gewoonte van om alle kast-, slaapkamer- en badkamerdeuren volledig te sluiten om kattenongevallen te voorkomen.
6. Berg giftige ingrediënten en schoonmaakmiddelen op.
Scan je schoonmaakproducten en de actieve ingrediënten die erin zijn verwerkt om giftige huishoudelijke producten te vermijden die een mogelijk toxische reactie bij je kat kunnen veroorzaken. Zorg dat schoonmaakproducten altijd buiten het bereik van je kitten worden gehouden.
7. Houd je kitten uit de achtertuin.
Je wilt natuurlijk niet dat je kitten ontsnapt, dus je kitten uit de achtertuin houden is van groot belang. Zelfs als je tuin goed afgeschermd is moet je uitkijken. Meststoffen moeten zorgvuldig en spaarzaam worden gebruikt. Zorg ervoor dat je je kitten na een chemische behandeling ten minste 24 uur buiten de tuin houdt. Gebruik geen insecticiden of gazonproducten in de buurt van je kat voordat je weet wat hun potentieel voor toxiciteit is. Scherm je tuin af op mogelijke planten die giftig zijn voor katten. Let hier ook op bij planten die je binnen hebt staan. Houd je tuin vrij van scherpe gereedschappen en voorwerpen.

Kitten opvoeden
De informatie hierboven was allemaal ter voorbereiding van het in huis halen van een kitten, maar nu komt het echte werk: Het opvoeden van je nieuwe kitten. Dit is het leukste, maar ook het meest uitdagende gedeelte. Een kitten opvoeden hoeft niet lastig te zijn, maar je moet wel weten hoe je het moet doen en waar je rekening mee moet houden.
Hier volgen de belangrijkste tips om een nieuwe kitten op te voeden en te verzorgen:
De basis van een kitten opvoeden
Jonge kittens hebben een plek nodig om zich veilig te voelen – iets dat doet denken aan omringd zijn door hun moeder en broers en zussen. Een kartonnen doos van de plaats waar je hem opgehaald hebt met een dekentje erin of een kattenmand kan een goede vervanging zijn.
Het eerste jaar hebben kittens de extra eiwitten en calorieën nodig die in kitten-geformuleerd voedsel zitten, dus zorg ervoor dat het voedsel dat je kiest speciaal voor hen is gemaakt. Begin met kattenbaktraining door je kitten na de maaltijd of direct na het ontwaken in de bak te leggen en simuleer voorzichtig het graven met de pootjes van de kitten. Straf een kitten nooit voor het missen van de kattenbak en prijs hem altijd voor het juiste gebruik ervan.
Zorg voor een of meerdere krabpalen om meubelschade te voorkomen. Beloon je kitten wanneer hij of zij hier gebruik van maakt. Moedig hem of haar eventueel ook aan om hier naartoe te gaan, door lekkernijen in de buurt te leggen.
Socialiseer je kitten
Bij het opvoeden van een kitten is socialisatie cruciaal voor het bieden van een goede kitten verzorging. Door je kitten bloot te stellen aan nieuwe mensen, dieren en ervaringen, wordt een basis gelegd voor een leven lang positief gedrag. Een kitten dat niet goed gesocialiseerd is, kan angstagressie ontwikkelen en menselijk contact vermijden.
De belangrijkste socialisatieperiode voor kittens vindt plaats tussen de leeftijd van 3 en 9 weken, maar gedurende het eerste levensjaar moet je hier constant rekening mee blijven houden. Gedurende deze tijd moet je je kitten veilig en geleidelijk blootstellen aan mensen binnen je huishouden, evenals vrienden en familieleden die niet bij je inwonen, andere huisdieren en algemene levenservaringen, zoals verzorgd worden of naar de dierenarts gaan.
Als je je kitten net mee naar huis neemt, introduceer dan langzaam alle gezinsleden en eventuele andere huisdieren. Plaats je kitten eerst in een rustige kamer met alle kitten benodigdheden en laat je familieleden één voor één langskomen. Je wilt je kleine kitten niet meteen overprikkelen. Leer ook van te voren je kinderen (als je deze hebt) hoe ze met een kitten moeten omgaan.
Als je al huisdieren in huis hebt, zorg er dan voor dat ze in optimale gezondheid verkeren voordat je een nieuw kitten aan de mix toevoegt. Geef oudere katten extra aandacht om angst te verminderen. Laat ze dan even bij het kitten komen zodat ze aan elkaar kunnen snuffelen. Als ze fysieke vijandigheid vertonen, scheid ze dan en probeer het over een paar dagen opnieuw. Als je een hond in huis hebt, laat je nieuwe kitten dan niet alleen met hem. Introduceer ze met de hond aangelijnd. Voorkom dat het kitten wegrent, zodat de hond niet probeert te achtervolgen. En vergeet niet om alle huisdieren te belonen voor hun goede gedrag tijdens deze introducties.
Speel vaak met je kitten
Kittens die rond de 10 tot 12 weken oud menselijk contact krijgen, kunnen volgens onderzoeken beter overweg met mensen dan kittens die geen regelmatig contact krijgen. Zorg er dus voor dat je je kitten in deze periode (maar eigenlijk altijd) veel aandacht geeft.
Help je nieuwe kitten te wennen aan geaaid, verzorgd en opgepakt worden. Schroom niet om je kitten vast te houden en te verzorgen, ook al lijkt hij schichtig en bang. Door regelmatig en voorzichtig te oefenen, zal hij vertrouwd raken met het hanteren.
Zorg dat je voldoende kattenspeeltjes in huis hebt en speel vaak met je kitten. Dit zal helpen een band op te bouwen. Ook houdt het je kitten in topconditie en zorgt het ervoor dat ze niet verveeld raakt en haar energie richt op je meubels.

Beperk de ruimte van je kitten
Geef een nieuw kitten niet meteen de vrije loop door je hele huis. Kittens zijn gemakkelijk overweldigd en door ze de ruimte te geven, worden ze gestrest. Waar ze eigenlijk de voorkeur aan geven, is een kleine wereld om te beginnen, totdat ze zich aanpassen, en dan kun je hun bereik vergroten. Als je ze te snel te veel ruimte geeft, zullen ze gestrest raken, zich verstoppen en als gevolg daarvan misschien zelfs kattenbakproblemen krijgen.
Je kunt daarom het beste je kitten om te beginnen in één kamer stationeren waar hij alles heeft wat hij nodig heeft: eten, water, kattenbak, speelgoed, krabpaal, enz. Laat je nieuwe kitten zich mengen of onder toezicht de kamer uitlopen, maar wanneer je weggaat of slaapt, breng hem terug naar de kamer en sluit de deur.
Na een korte tijd – meestal een week of twee, afhankelijk van de kat – kan het kitten wat meer navigeren en weten waar zijn “veilige plek” is. Mocht hij overweldigd raken of gestrest raken over iets, dan kan hij naar behoefte terugkeren naar die veilige plek wanneer hij alleen is. Alle katten hebben een veilige plek nodig waar ze zich kunnen aanpassen en zich veilig voelen, en waar geen andere dieren zullen binnendringen.
Ga voor een eerste check-up
Maak binnen een paar dagen na aankomst van je kitten een afspraak met de dierenarts en vertel hem of haar dat je net een nieuwe kitten hebt. Zij kunnen je kitten dan controleren om te zien of deze helemaal gezond is. Het kan ook fijn zijn om een lijstje te maken van alle vragen die je beantwoord wilt hebben. En zorg ervoor dat je met je dierenarts praat over sterilisatie en castratie, wat kan helpen gezondheidsproblemen en overbevolking te voorkomen. Meestal kunnen kittens worden gesteriliseerd of gecastreerd als ze 8 weken oud zijn, maar jij en je dierenarts moeten beslissen wanneer dit het beste is voor je huisdier.
Andere zaken die horen bij veilig een kitten opvoeden
We hebben al veel belangrijke zaken besproken, maar we zijn nog niet klaar. Nieuwe kattenouders zullen nog meer belangrijke beslissingen moeten nemen als het gaat over kitten verzorging. Hier zijn enkele dingen om over na te denken bij het verwelkomen van een nieuw kitten:
Kalmerende hulpmiddelen: Sommige kittens ervaren angst wanneer ze in hun nieuwe huis worden geïntroduceerd. Als je kitten heel erg gestrest lijkt, praat dan met je dierenarts over diffusers die feromonen gebruiken om angst te verminderen, of andere kalmerende hulpmiddelen die hen kunnen helpen ontspannen.
Huisdierverzekering: De zorg voor je kitten is een levenslange verbintenis en onverwachte verwondingen, ziekte en ongevallen kunnen oplopen tot hoge veterinaire rekeningen. Om te helpen met de kosten van onvoorziene medische kosten, kun je overwegen een huisdierenverzekering af te sluiten om je nieuwe kitten te dekken. Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar die passen bij jouw specifieke behoeften en budget.
Vlooien- en tekenpreventie: Het is algemeen bekend dat katten vlooien en teken kunnen krijgen. Bij buitenkatten komt dit zeer veel voor, maar ook binnenkatten zijn vatbaar voor parasieten zoals vlooien en teken. Vlooien kunnen een huis binnenkomen via knaagdieren, mensen of andere huisdieren, waaronder honden. Bescherm je kat tegen parasitaire ziekten door ze preventief tegen vlooien en teken te beschermen. Lees hier meer over vlooien en teken bescherming voor katten.
Vaccinaties: Een kitten opvoeden tot een gezonde kat doe je mede door middel van vaccinaties. Praat met je dierenarts over aanbevolen vaccinaties voor je kat en bespreek je opties. Je dierenarts zal de verschillende opties met je bespreken en uitzoeken wat het meest geschikt is voor jouw nieuwe kitten.