kat alleen thuis laten

Kat alleen thuis laten op een veilige manier: Alle tips!

Een kat alleen thuis laten vinden we vaak niet meer dan normaal. We beschouwen katten als zeer onafhankelijke wezens, maar hoe onafhankelijk zijn ze nou eigenlijk echt? Kunnen ze een dag, drie dagen of een week alleen thuis blijven? En kunnen katten eenzaam worden?

Katten staan ​​erom bekend onafhankelijk te zijn, maar mensen die met katten leven weten dat ze lang niet zo afstandelijk of onafhankelijk zijn als beweerd wordt. Hoewel katten geen dagelijkse wandelingen nodig hebben, zoals honden, is je aanwezigheid voor hen belangrijk … en niet alleen omdat je de mogelijkheid hebt om een ​​blik te openen, een waterbak te vullen en een kattenbak schoon te maken.

Hoe onafhankelijk ze ook zijn, katten verlangen nog steeds naar aandacht en interactie. Bovendien kunnen ze in allerlei problemen komen als ze alleen thuis worden gelaten. Hangende kabels, giftige planten, chemicaliën, plastic zakken, papierversnipperaars – al deze dingen vormen een enorme bedreiging voor je kleine ontdekkingsreiziger.

Om je voor te bereiden om je kat alleen te laten, moet je stappen ondernemen om je afwezigheid zo min mogelijk te belasten. Lees verder om te ontdekken hoelang je katten alleen kunt laten en waar je allemaal op moet letten.

Hoe lang kun je een kat alleen thuis laten?

Hoe lang je je kat alleen thuis kunt laten, hangt af van de persoonlijkheid en gewoonten van je huisdier. Andere factoren zijn hun gezondheid en leeftijd.

Kittens jonger dan vier maanden mogen niet langer dan vier uur alleen worden gelaten. Kittens tussen de 4 en 5 maanden kun je ongeveer 5 uur alleen laten. Met de maand kun je hier ongeveer 2 uur bij optellen.

Hoe lang je een volwassen kat alleen thuis kunt laten, hangt af van de kat, zijn dieet en je omgeving. Katten gezond zijn en die droogvoer eten dat je direct beschikbaar kunt stellen, mogen 24-48 uur alleen blijven, zolang er ook vers water beschikbaar is. Na dat tijdsbestek kan het water te vies worden om te drinken en kan de kattenbak vol zijn. Hier is echter wel wat voor te bedenken, zoals het toevoegen van meer bakjes water en een extra kattenbak. Laat je kat echter nooit langer dan 3 dagen alleen, zonder dat iemand komt checken.

Het is enorm belangrijk dat je huisdier voldoende voer, vers water en een veilige slaapplaats heeft. Verwijder ook alle scherpe voorwerpen en giftige planten.

Kunnen katten eenzaam worden?

Ongeacht hun reputatie worden katten eenzaam als ze lange tijd alleen worden achtergelaten. Het zijn sociale wezens die een sterke band vormen met hun baasjes. Als niet aan hun behoefte aan gezelschap wordt voldaan, kunnen katten zelfs depressief worden. Ze kunnen ook verlatingsangst krijgen.

Helaas wordt verlatingsangst bij katten vaak onopgemerkt totdat het ernstig wordt. In tegenstelling tot honden met verlatingsangst, zullen katten niet je hele huis vernielen of de buren irriteren met overmatig geblaf en gehuil. Je kunt dit aan je kat merken wanner hij of zij zich aanhankelijker gaan gedragen, de kattenbak niet meer gebruikt en overmatig gaat miauwen.

Als je af en toe een dagje weg gaat, hoef je je hier waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Als je echter structureel dagen aan een stuk weg gaat, kan het zijn dat je kat hier last van gaat krijgen.

Kat alleen thuis laten: Dit is waar je op moet letten

Het is mogelijk om je kat alleen thuis te laten voor een bepaalde tijd (zoals hierboven besproken). Het is wel heel belangrijk om een aantal zaken na te lopen, voordat je weg gaat. Hier worden de belangrijkste dingen besproken waarop je moet letten om je kat zo fijn en veilig mogelijk achter te laten. 

1. Maak je huis katten proof

Het is heel belangrijk om je huis ‘katten proof’ te maken voordat je je lieve vriendje alleen gaat laten. Verwijder gevaarlijke chemicaliën, giftige planten, scherpe voorwerpen, klein speelgoed en plastic zakken uit het bereik van je kat. Als er plastic zakken in de prullenbak liggen, knip dan uit voorzorg beide uiteinden van de zak door. Koppel papiervernietigers los om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen loshangende kabels in de buurt zijn. Houd ook de toiletdeksels gesloten.

2. Denk aan het weer

Let goed op het weer dat aangegeven wordt als je weg gaat. Het is belangrijk om te zorgen dat je kat in een koel huis verblijft. In de zomer en warme klimaten is het noodzakelijk om de airconditioning aan te laten, als je huis snel opwarmt. Een onverwachte hittegolf kan ernstige gevolgen hebben.

3. Laat genoeg water achter

Je kat moet tijdens je afwezigheid natuurlijk goed gehydrateerd blijven. Vul haar gewone waterbak voordat je weggaat en voeg extra kommen vers water toe aan je huis. Je kunt ook een waterfontein kopen. Deze beluchten het water en hun continue stroom verleidt een kat om vaker te drinken.

Shop hier voor verschillende soorten waterfonteintjes.

4. Koop een geautomatiseerde voerbak

Mocht je deze nog niet hebben dan wordt het tijd om er een aan te schaffen. Dit is ideaal wanneer je je harige vriendje alleen thuis laat. Er zijn verschillende soorten automatische voerbakken op de markt. Sommige voerbakken dienen alleen als voerbak (maar dan automatisch), maar sommige voerautomaten zijn ook voorzien van een microfoon en/of zelfs een camera. Hier volgen een aantal verschillende opties:

Prijs: €74,95

Met dit fijne automatische voerapparaat hoef je je nooit meer druk te maken dat je huisdier niet het gewenste dieet volgt. Je kan gemakkelijk een voedingsschema instellen op tijd met tot wel vier maaltijden per dag (ontbijt, middageten, avondeten en een tussendoortje). Elke maaltijd kan vanaf 10 gram tot 390 gram worden ingesteld waardoor je er zeker van kan zijn dat de juiste porties altijd worden geserveerd. Deze stevige sluitbeveiliging, waardoor je huisdier niet meer brokjes kan opeten dan de gewenste portie, en om te zorgen dat de brokjes vers blijven. Dankzij de stemrecorder kan je een kort berichtje voor je huisdier inspreken, dat zich afspeelt wanneer een maaltijd wordt geserveerd.

Prijs: €90,-

Met deze automatische voerbak hoef je je nooit meer zorgen te maken of je kat wel optijd te eten krijgt. Het automatische op tijd instelbare voedselschema is gemakkelijk in te stellen door het LED scherm. Je kunt tot wel 6 maaltijden & 50 verschillende portiegroottes per maaltijd per dag instellen. De voerbak is stijlvol maar minimalistisch en zeer praktisch in het gebruik. Je kunt een gepersonaliseerd bericht opnemen, waardoor je kat toch het gevoel heeft dat je aanwezig bent, ookal ben je op afstand.

Prijs: €124,95

Deze slimme automatische voerbak is een echte aanwinst voor je kat. Door middel van de app is je voerautomaat te besturen via je smartphone en weergeeft het hierop het instelbare eetplan en de cameramodus. Via deze app krijg je ook een melding wanneer de voeding is toegediend of bijna op is. In de app kun je ook handmatig de smart voerbak een extra voeding toe laten dienen. Je huisdier krijgt dan direct een belletje te horen zodat hij of zij weet dat het etenstijd is. Dankzij de camera kun je je lieve vriendje in de gaten houden. Het kan je een hoop ongerustheid schelen als je je kat kunt bekijken terwijl je van huis weg bent. De camera beschikt over HD kwaliteit en een nachtmodus waardoor je je kat(ten) altijd goed kunt zien. Je kunt met de camera ook filmpjes opnemen of foto’s maken en via de microfoon en speaker communiceren met je huisdier. Deze luxe voerbak maakt het dus een stuk makkelijker om van huis weg te gaan en je kat alleen thuis te laten.

5. Voeg een tweede kattenbak toe aan je huis

Zonder iemand om de kattenbak schoon te maken, zal deze niet alleen sneller vol raken, maar zal het je kat er ook snel van weerhouden hem te gebruiken. Dit kan er weer voor zorgen dat je huisdier zijn of haar behoeftes op andere plaatsen doet. Door een extra kattenbak in je huis te plaatsen en je kat vertrouwd te maken met de locatie voordat je vertrekt, verklein je de kans op een vies huis wanneer je terug komt.

6. Zorg voor genoeg entertainment

Trakteer je kat op wat nieuwe leuke kattenspeeltjes of een nieuwe hoge krabpaal. Het is belangrijk dat je kat zichzelf bezig kan houden terwijl jij weg bent. Je kunt eventueel ook de radio of tv aan laten, zodat je kat zich niet zo alleen voelt.

Shop hier voor katten speeltjes

7. Neem een tweede kat

Als je van plan bent om vaker wat langer weg te gaan, kan het slim zijn om eens na te denken over een vriendje voor je kat. Als je twee huisdieren hebt is het een stuk minder eenzaam voor je beestjes als je weggaat.

8. Overweeg een oppas

Als je langer dan een nacht of twee van huis moet zijn, kan het hebben van een kattenoppas de zorgen wegnemen van een reis. Je kunt ook vragen familieleden of vrienden af en toe een kijkje komen nemen. Als je voor een langere tijd weg gaat is het we handig om hier een vast iemand voor te hebben. Om je kattenoppas te helpen het best mogelijke werk te doen, is het handig om een notitie achter te laten met relevante informatie, waaronder:

  • Naam van de kat
  • Jouw naam en contactnummer
  • Voedertijden
  • Waar en wanneer ze eet
  • Medicatie-informatie, indien nodig
  • Karakter eigenschappen
  • Hoe vaak de kattenbak moet worden vervangen
  • Waar ze zich graag verstopt en slaapt
  • Naam en nummer van de dierenarts
  • Naam en nummer van je contactpersoon voor noodgevallen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart