duitse herder trainen

Duitse herder trainen: De beste tips!

Wil jij je Duitse herder trainen ? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een goed getrainde hond is een plezier om in de buurt te hebben. Als je momenteel een ongetrainde hond hebt, weet je welke frustraties het kan veroorzaken. Als je net een Duitse herder pup hebt aangeschaft, ben je er op tijd bij om te beginnen met de training. Hoe eerder je begint met het trainen van je hond hoe beter. Of je nu net een pup in huis hebt gehaald, of besloten heb je oudere hond te ‘heropvoeden’ of nieuwe trucjes te leren, wij leren je hoe je je huisdier op de juiste manier kunt trainen!

Het is een feit dat Duitse herders tot de slimste en intelligentste honden behoren. Dankzij hun vermogen om nieuwe commando’s in minder dan 5 herhalingen te begrijpen en 95% van de tijd of meer het eerste commando te gehoorzamen. En dan hebben ze nog het verlangen om je te plezieren; hierdoor is een Duitse herder trainen een zeer lonende taak.

Vanwege hun intelligentie kunnen Duitse herders soms echter koppig zijn. Het is dus altijd belangrijk om consequent te zijn met de training. Misschien klinkt het zelf trainen van je hond wat overweldigend en weet je niet goed waar je moet beginnen, maar daarom zijn wij hier! In dit artikel leggen we je precies uit hoe je je Duitse herder het beste kunt trainen. Lees verder voor de beste tips en tricks en alles waar je rekening mee moet houden!

Duitse herder trainen: Alles wat je moet weten!

Er zijn verschillende soorten trainingen. De belangrijkste zijn socialisatie training, zindelijkheidstraining (voor puppy’s) en gehoorzaamheidstraining. Als dit allemaal goed gaat, kun je eventueel nog gevorderde training doen, zoals het leren van ingewikkelde trucjes of het trainen voor wedstrijden.

– Socialisatie training

Het is enorm belangrijk om je hond goed te socialiseren. Hoe jonger je hiermee begint hoe beter. Je kunt je pup socialiseren door op puppy cursus te gaan. Zo leert je pup omgaan met andere honden en andere mensen. Het is ook belangrijk om vaak naar het park of bos te gaan met je hond, of andere plaatsen waar veel andere honden en mensen zijn. Laat je hond spelen met andere honden en de boel verkennen. 

Naast het introduceren van je pup aan andere dieren en mensen is het ook belangrijk om je pup te introduceren aan verschillende plekken en situaties. Ga bijvoorbeeld naar het strand, de stad, het terras etc. Doe je hond ook van jongs af aan in de auto, als je van plan bent om vaker met je hond te gaan reizen (als is het maar van je huis naar het bos). Hoe jonger je je hond aan zoveel mogelijk mensen, dieren, plaatsen, dingen en situaties voorstelt, hoe beter. 

duitse herder opvoeden

– Zindelijkheidstraining

Een belangrijk onderdeel van een Duitse herder trainen en opvoeden is natuurlijk zindelijkheidstraining. Als je al een oudere Duitse herder hebt die je wilt trainen, kun je dit gedeelte waarschijnlijk overslaan. Als je en pup hebt aangeschaft is het wel belangrijk.

De meest makkelijke manier om je Duitse herder pup zindelijk te maken is met behulp van een bench. Een bench is naast voor zindelijkheidstraining, sowieso een must om in huis te hebben als je een pup hebt. Het zorgt ervoor dat je even het huis kan verlaten, of naar boven kunt zonder bang te hoeven zijn dat je kleine pup de tent breekt. Ook is het een fijne en veilige plaats voor je pup om te slapen.

Voor zindelijkheidstraining is een bench ideaal omdat honden instinctief niet ontlasten op dezelfde plaats waar ze slapen. Dit betekent dat ze niet zullen poepen en plassen in de bench. Breng je pup altijd direct naar buiten als je hem uit de bench haalt. Hij zal dan buiten zijn behoeftes doen en binnen no time begrijpen dat dit de enige plaats is waar hij dit mag doen. Beloon je puppy uitvoerig als hij buiten poept en plast. Doe dit in het begin met wat lekkers en later met complimenten en lonende woorden.

Bekijk hier verschillende benches

– Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheid training is ontzettend belangijk. Het zogt ervoor dat je hond leert luisteren naar jouw commando’s. Laten we eens kijken naar vier van de belangrijkste gehoorzaamheidsvaardigheden die je je Duitse herder meteen moet leren. Zonder deze vier vaardigheden zul je moeite hebben om je Duitse herder te trainen. Beheers eerst deze basis commando’s en daarna kun je naar de ‘moeilijkere’ trucjes overstappen.

De 4 essentiële vaardigheden die je je hond moet leren:

Zijn naam:

Als je hond zijn naam niet herkent of niet op zijn naam reageert, is het onmogelijk om hem te trainen. Je Duitse herder zal zijn naam leren herkennen door hem veel te horen. Gebruik het vaak en op een opgewonden toon als je met hem praat of hem aandacht geeft. Wanneer hij zijn naam begint te herkennen en erop reageert, geef hem dan complimenten en liefde.

“Kom” of “Hier”:

Een eenvoudige manier om je Duitse herder te trainen om te komen, is door te beginnen terwijl hij iets anders aan doet doen is, zoals spelen. Roep zijn naam zodra hij opkijkt en je erkent. Wanneer hij naar je toe begint te bewegen, zeg je het woord “kom” of “hier” (kies één van de twee). Zodra hij je bereikt, overlaad je hem met een traktatie en lof – vertel hem hoe braaf hij is.

Houd voedselbeloningen altijd bij je terwijl je dit gedrag aanleert. Dus of hij nu wordt gevraagd om te komen of dat hij uit zichzelf komt, je kunt hem belonen. Zo leert hij de associatie kennen. Dus het woord “kom” zeggen wanneer hij je nadert, versterkt alleen maar het gedrag dat je wilt.

Als je Duitse herder je oproep negeert of kijkt maar niet reageert, heb je beloningen met een hogere waarde nodig om jezelf interessanter te maken.

“Zit”:

Om te beginnen heb je lekkernijen nodig om je Duitse herder te leren zitten, zodra het gedrag een tweede natuur is geworden, heb je dit niet meer nodig.

Wanneer je hond voor je staat, houd je het lekkers net buiten zijn bereik. Als hij opspringt, houd je hem te hoog – laat in dat geval je hand wat zakken.  Je Duitse herder zal ten allen tijde oogcontact houden met de traktatie en je gaat deze focus gebruiken. Zeg nu zit, en beweeg nu je hand met daarin het lekkers over het hoofd van je hond richting zijn staart, maar houd hem in lijn met zijn neus.

De natuurlijke reactie is dat je hond gaat zitten zodat hij oogcontact kan houden met het lekkers. Zodra zijn kont de grond raakt, geef hem de traktatie en zeg ‘braaf’ of ‘goedzo’, of een ander woord van lof. Voor je het weet zal je hond gaan zitten voor eten, traktaties en liefde zonder dat je zelfs maar het woord “zit” hoeft te zeggen.

Tijdens het aanleren van het laten zitten, is het het beste om je hond uit zichzelf te laten zitten, door de eerdergenoemde truc. Het wordt niet aangeraden om je hond op zijn rug of staartgebied te duwen om te zitten. Dit kan leiden tot letsel aan de rug, heupen of achterpoten als je het te hard doet, of je hond kan het als iets negatiefs gaan zien en zul het in de toekomst proberen te vermijden.

“Af” of “Lig”:

Net zoals ‘zit’ is ‘af’ een belangrijke basis commando. Je kunt het beste eerst je hond leren zitten en hem van daaruit leren af is. Als een hond eenmaal zit is het namelijk erg simpel om hem te laten liggen. Zeg “af” of “lig” (kies er één uit en gebruik deze consequent) en houdt een koekje voor zijn neus en breng deze naar de grond, je hond zal automatisch, zijn poten naar voren schuiven en gaan liggen. Oefen dit een aantal keer totdat je hond het onder de knie heeft. 

Aan de lijn lopen

Naast deze basis commando’s is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond netjes naast je aan de lijn loopt. Dit is iets wat bij veel honden mis gaat, vooral wanneer dit niet van jongs af aan is geoefend. Tijdens de meeste puppy cursussen wordt dit uitvoerig geoefend, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Vooral als je hond nog een pup is, kun je dit gemakkelijk aanleren. Loop veel met je hond en houdt de lijn kort. Beloon je hond als hij netjes naast je loopt. 

Duitse herders zijn grote en sterke honden, dus het is zeer belangrijk dat ze goed meelopen en niet trekken aan de lijn. Trekt jouw hond aan de lijn? Ontdek dan hier alle manieren om dit af te leren!

Leer Duitse herders kennen

Elke hondenras is anders en Duitse herders hebben een specifieke training nodig.

Het eBoek “Duitse Herder Handboek” is een boek waar letterlijk alles in staat wat je moet weten om je Duitse herder op te voeden tot een gelukkige, gehoorzame en gezonde hond. De auteur van dit boek heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Duitse herders, en deelt alle infomatie, tips en tricks in dit boek.

Wanneer je het eBoek via de onderstaande link aanschaft krijg je een hoge korting en meerdere bonussen. De normale prijs van het boek is €47,-, en de prijs van het hele pakket (inclusief de bonussen) is €96,75,-. Met de speciale kortingscode in dit artikel ontvang jij het volledige pakket echter voor €37,-.

duitse herder handboek

De 7 gouden regels om een Duitse herder te trainen:

1. Je hond heeft een ingebouwde rasspecifieke functie

Je Duitse herder komt uit een lange bloedlijn van werkhonden. In het geval van de Duitse herder is de rasspecifieke functie hoeden en bewaken. Duitse herders zijn ook uitstekende speurhonden en blinken uit in zoek- en reddingsacties. En in het wild begrijpt elk lid van de roedel zijn plicht om te werken voor voedsel en water. Je hond begrijpt dat vandaag nog steeds.

De conclusie die je hieruit kunt nemen is dat Duitse herders graag wat te doen hebben. Trainen is als twee vliegen in één klap slaan. Je hebt een gehoorzame hond terwijl je hond ook de stimulatie en werkomgeving krijgt waar hij naar hunkert.

2. Je hond is een weerspiegeling van jou

Als mensen personifiëren we alles waar we van houden, inclusief onze geliefde honden. En daar is niets mis mee. Zolang we ons maar herinneren dat onze honden op instinct werken. En onze emoties beïnvloeden die instincten.

Als je bijvoorbeeld met je hond aangelijnd, langs een andere hond loopt, en je hond begint te blaffen en grommen tegen die andere hond, is de kans groot dat dit komt omdat ze signalen van jou opvangen. Vooral als je hond dit normaal gesproken niet bij andere honden doet. Het kan bijvoorbeeld zijn, dan jij de hond er eng uit vindt zien, of de eigenaar niet mag en je hond kan deze emoties oppikken. Het kan ook zijn dat je van te voren bang bent dat je hond gaat grommen omdat hij dit eerder heeft gedaan, dus je houdt hem extra stevig vast. Je hond pikt deze angst op en denkt dat er een bedreiging is, waardoor hij juist gaat grommen en blaffen.

3. Wees een goede leider

Het meest waardevolle dat je voor je hond kunt doen, is hem laten zien dat je een goede leider bent. Als je denkt dat goed leiderschap betekent dat je jezelf profileert als een ‘alfa’, dan heb je het mis. Een goede leider zijn betekent dat je Duitse herder altijd naar jou kan en zal kijken voor begeleiding. Als je hond naar je op zoek is voor begeleiding, voelen ze zich comfortabel en veilig en dat schept een omgeving van vertrouwen.

4. Je hond communiceert niet als een mens

Je Duitse herder zal op veel verschillende stimuli reageren. Je lichaamstaal en tone of voice zijn de twee belangrijkste. Na verloop van tijd zal je hond bepaalde commando’s begrijpen, zoals “zit”, “blijf” en “kom”, “poot” enz. Maar honden begrijpen alleen enkele directe commando’s. Gebruik taal die je hond zal begrijpen. Rustige, eenvoudige commando’s en lichaamstaal maken je boodschap glashelder.

5. Wees altijd consequent

Voor honden is alles zwart-wit – ze begrijpen geen compromis. Onthoud dit en je zult minder slechte gewoonten hebben om te doorbreken. Het trainen van je Duitse herder zal een gemakkelijker zijn. Hoe kun je verwachten dat je hond iets leert als je niet consequent bent?

Hier zijn 2 voorbeelden van de soorten fouten die eigenaren maken:

  • Het veranderen van verbale commando’s van “kom” naar “kom hier”. Houd je verbale commando’s overal consistent.
  • De ene keer wel iets toestaan en de andere keer niet. Als je probeert je hond van de bank te houden, wees dan consequent. Als je het de ene keer wel en de andere keer niet toestaat, zul je je hond in de war brengen en de training vertragen.

6. Krijg de volledige aandacht van je Duitse herder

Je moet de volledige aandacht van je hond hebben voordat hij iets leert. Kies een rustige plek, met weinig of geen afleiding. Om te beginnen is je achtertuin de beste plek, want de geuren zijn bekend en dus ook de omgeving. Ga niet trainen in een park, waar veel afleidingen zijn, zoals andere honden, spelende kinderen etc. Zodra zowel jij als je hond vertrouwen hebben in de training, kun je het opvoeren door hem naar een plek te verplaatsen met meer afleiding.

7. Positieve training levert positieve resultaten op

Je Duitse herder zal het beste reageren op training met positieve bekrachtiging. Schreeuwen of fysieke straffen zullen ervoor zorgen dat dit intelligente ras je gaat wantrouwen.

Beloon goed gedrag met traktaties of complimenten of beide. Het is de beste manier om je Duitse herder te laten zien dat hij het goed doet en het is een motivator voor hem om door te gaan met dit gedrag. Duitse herders vinden het geweldig om hun baasje(s) te plezieren, dus maak hier gebruik van.

Als je hond het gedrag eenmaal onder de knie heeft, kun je de traktaties verwijderen en alleen belonen met lof – hij zal er toch van genieten.

Hoe lang moet ik mijn Duitse herder dagelijks trainen?

Wees voorbereid om je Duitse herder minstens 10 tot 15 minuten per dag te trainen. Je moet de basis gehoorzaamheidstraining oefenen, maar ook leuke trainingsspellen opnemen om ze geïnteresseerd te houden in hun training en om een band met je huisdier op te bouwen.

Je kunt die 10 tot 15 minuten het beste opbreken, om ervoor te zorgen dat je Duitse herder zich niet verveelt met dezelfde routinecommando’s. Streef in het begin naar minimaal vijf sessies van drie minuten per dag.

Werk tijdens elke sessie aan slechts één of twee commando’s zodat je hond de juiste manier leert om het commando uit te voeren. Je kunt een ander commando toevoegen dat ze kennen als ze moeite hebben om op te letten en om de sessie positief en interessant te houden.

1 thought on “Duitse herder trainen: De beste tips!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart