beste muizenvoer

Beste muizenvoer o.b.v. reviews: Top 3!

Ben je opzoek naar het beste muizenvoer voor jouw lieve huisdier? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Als je een muis als huisdier hebt, dan wil je natuurlijk alles doen om je kleine vriendje gezond en gelukkig te houden. Een van de belangrijkste manieren om hier voor te zorgen is door gezond voer aan te bieden.

Muizen zijn klein en eten relatief weinig voedsel, maar dat betekent niet dat hun voedingsbehoeften niet belangrijk zijn. In feite is het des te belangrijker dat ze kwalitatief muizenvoer eten, aangezien ze een perfect uitgebalanceerd dieet nodig hebben van zulke kleine hoeveelheden. De juiste voeding zal je muis / muizen helpen een lang en gezond leven te leiden, dus opzoek gaan naar het beste muizenvoer zou een prioriteit moeten zijn.

Je moet beslissen of je wilt gaan voor mueslivoer of korrelvoer. Je moet ook letten op de voedingswaarde (eiwitten, vitamines en mineralen) van elk muizenvoer dat je overweegt. Er is ook meer om over na te denken, zoals de hoeveelheid, welke toevoegingen je moet vermijden en welke verse voeding je je muizen kunt geven om hun dieet aan te vullen.

Om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing, hebben we de hele markt afgezocht naar het beste muizenvoer van dit moment. Hier zijn 3 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste muizenvoer voor jouw huisdier te ontdekken!

3x het beste muizenvoer 

We zijn opzoek gegaan naar het beste muizenvoer en daar is een top 3 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en klanten beoordelingen.

Alle opties in onze lijst zijn van hoge kwaliteit en een geweldige keuze om voor te gaan. Bekijk de verschillende opties en lees de korte beschrijvingen door om het beste muizenvoer voor jouw kleine harige vriendje te vinden!

1. Supreme Selective rat & muis

Supreme Selective rat & muis

Supreme Selective rat & muis is een complete, evenwichtige voeding voor ratten en muizen. Het is een uniek vegetarisch recept – zonder afbreuk te doen aan de voedingswaarde.

Zoals de naam van deze voeding al zegt ‘selective’, voorkomt het selectief eten. Het is dus geen muesli mix waar je muis alle lekkere dingen uit kan eten (en de gezonde stukjes kan laten liggen), maar het zijn allemaal dezelfde brokjes. Op deze manier voorkom je dus selectief eten, en krijgt je muis altijd de juiste hoeveelheid voedingsmiddelen binnen.

Dit hoogwaardige muizenvoer bevordert de gezondheid van het gebit en zit vol gezonde voedingsmiddelen. Het bevat appel en zwarte bes (antioxidanten en vitaminen) en is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Het heeft een laag gehalte verzadigde vetzuren en cholesterol. Het bevat veel soja eiwitten (dit zijn hoge kwaliteit eiwitten voor een gezond leven).

Bovendien is dit muizenvoer zeer smakelijk, waardoor je kleine vriendje ervan zal smullen. Uiteraard bevat het geen toegevoegde suikers en geen toegevoegde kleurstoffen.

2. Versele-Laga Crispy Pellets Rat & Muis

Versele-Laga Crispy Pellets Rat & Muis

Als je opzoek bent naar het beste muizenvoer dan is Versele-Laga Crispy Pellets Rat & Muis ook een geweldige keuze om voor te gaan. Dit is lekkere en energierijke voeding voor je lieve muisje. Het is een complete korrelvoeding voor ratten, muizen en andere omnivore knaagdieren.

Dit voer bevat veel granen, is rijk aan eiwitten en het zijn grote korrels om lang te kunnen knagen. Het is een alles-in-één formule die selectief eten uitsluit. Deze Crispy Pellets bevatten dankzij de “Happy & Healthy”-mix in de korrels alle voedingsstoffen die je lieve huisdier nodig heeft om gezond en gelukkig te leven.

De speciaal gevormde korrels houden de tandjes in topvorm. De Florastimul doet hetzelfde voor de spijsvertering en het yucca-extract vermindert onaangename geurtjes in het dierenverblijf.

3. Versele-Laga Complete Rat & Muis 

beste muizenvoer

Dit muizenvoer is van hetzelfde merk als het vorige besproken voer en ook een geweldige keuze om voor te gaan. Ook dit voer bestaat uit ‘all-in-one’ brokjes. Deze bijzonder smakelijke brokjes voorkomen selectief eetgedrag. Je lieve muis krijgt hierdoor alle essentiële voedingsstoffen binnen.

Deze voeding met kip als natuurlijke bron van dierlijke eiwitten en granen voor energie en vitaliteit is specifiek afgestemd op de voedingsbehoefte van ratten en muizen. Het toegevoegde lijnzaad draagt bij aan een goede opname en vertering. Door de optimale textuur van de brokjes zorgen ze voor een extra tandreiniging en geven tandplak minder kans. De voeding is verrijkt met erwten en veenbessen. Versele-Laga Complete Rat & Mouse is ontwikkeld door dierenartsen en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Een gezond gebit is voor ieder dier van groot belang. Echter is het gebit van je rat of muis te klein om te poetsen. Daarom kunnen ze dit beter zelf doen. Deze brokjes hebben een specifieke textuur die bijdraagt aan een goede gebitsverzorging en draagt bij aan de voorkoming van tandplak.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste muizenvoer

Wanneer je opzoek bent naar het beste muizenvoer zijn er een aantal factoren om in overweging te nemen. Hieronder volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van een beslissing.

– Soorten muizenvoer

Muizenvoer is er in twee soorten: korrels/brokjes en muesli. We zullen je hieronder het verschil uitleggen.

Korrels/brokjes:

Dit muizenvoer bestaat uit homogene korreltjes of brokjes. Het ziet er misschien saai uit, maar het bevat alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die je muizen nodig hebben. Het feit dat elke hap hetzelfde is, betekent dat je huisdieren hun favoriete stukjes niet zullen kiezen en een onevenwichtig dieet zullen eten. In combinatie met een geschikte hoeveelheid vers voedsel, vormen pellets een voldoende gevarieerd dieet om muizen geïnteresseerd te houden terwijl ze de juiste voeding behouden. Wij raden korrelvoer aan als belangrijkste voedingsbron voor je muizen.

Muesli:

Dit muizenvoer lijkt een beetje op de ontbijtgranen en bevat een scala aan graanvlokken, gedroogd fruit en groenten, korrels en peulvruchten. Dit ziet er misschien wat leuker uit, maar het brengt wat risico’s met zich mee. Wat er in de meeste gevallen gebeurt als je muizen muesli voert, is dat ze hun favoriete stukjes voedsel uitkiezen – meestal de vruchten en graanvlokken – en de andere gezonde voedingstoffen achterlaten, meestal de korrels. Hierdoor kunnen ze dus veel gaan missen, wat niet gezond is. Om deze raden we all-in-one korrels / brokjes aan. Mocht je toch muesli willen geven om wat variatie aan het dieet toe te voegen, doe dit dan maximaal 1 keer per week.

– Voedingstoffen

Een andere belangrijke facor om naar te kijken wanneer je opzoek bent naar het beste muizenvoer, zijn de voedingstoffen / de ingrediënten. Hier volgen de belangrijkste voedingstoffen die niet mogen ontbreken in muizenvoer:

Eiwit:

Eiwitten zijn zeer belangrijk voor muizen. Muizen kunnen relatief gevoelig zijn voor het eiwitgehalte in hun dieet, vooral muizen die zijn gekocht bij dierenwinkels, die doorgaans meer vatbaar zijn voor allergieën en andere voedingsproblemen dan muizen die zijn gekocht bij gerenommeerde fokkers. De beste hoeveelheid eiwitten in muizenvoer ligt rond de 14%. Alles wat aanzienlijk lager is, levert niet genoeg eiwitten op om je muizen gezond te houden, en alles wat hoger is, kan bij sommige muizen problemen veroorzaken zoals jeuk.

Het is waar dat bepaalde muizen voedsel met een hoger eiwitpercentage kunnen verdragen, maar het is het beste om het niet te riskeren, tenzij je weet dat je muizen in het verleden zonder problemen een eiwitrijk dieet hebben gegeten. De uitzondering hierop zijn zogende of drachtige muizen, die extra eiwit nodig hebben.

Vitaminen en mineralen:

Net als voor ons mensen zijn vitaminen en mineralen voor muizen net zo belangrijk. Muisvoer moet een reeks vitamines en mineralen bevatten om alle voedingsstoffen te leveren die je muizen nodig hebben. Bepaalde vitamines en mineralen zijn echter vooral belangrijk voor muizen, dus je moet controleren of het door jou gekozen voer deze voldoende bevat.

Muizen hebben vooral magnesium, vitamine A, vitamine E, calcium en choline nodig in hun dieet. Bovendien hebben baby muizen ook bepaalde hoeveelheden foliumzuur nodig. Als je voor muizenvoer van hoge kwaliteit kiest, moet het minimaal al deze vitamines en mineralen bevatten.

– Hoeveelheid

Denk ook na over de hoeveelheid muizenvoer die je aanschaft. Je kunt muizenvoer vinden in verschillende verpakkingsgroottes van hele kleine verpakkingen tot hele grote. Aangezien muizen het beste in groepen van twee of meer kunnen worden gehouden, kun je het beste voor een grotere verpakking gaan. Je wilt een pakket dat groot genoeg is en dat je niet voortdurend hoeft bij te bestellen, maar niet zo groot dat het eten oud wordt.

– Zout en suiker

Vermijd muizenvoer dat toegevoegde suikers bevat. Het is niet nodig: de natuurlijke suikers in muizenvoer zijn meer dan genoeg voor je huisdier en extra suikers is alleen maar ongezond. Een kleine hoeveelheid toegevoegd zout is prima, maar alleen voldoende om aan de natriumbehoefte van je muis te voldoen. Te veel zout is natuurlijk nooit goed. De opties in onze lijst bevatten allemaal niet te veel zout en suiker en zijn dus zeer gezond voor je lieve muizenvrienden.

– Klanten beoordelingen

Een laatste factor waarnaar je zou kunnen kijken zijn de klanten beoordelingen. Dit is niet per se een hele belangrijke, als je alle voorgaande stappen gecheckt hebt, maar het kan je een fijn gevoel geven. In de beoordelingen kunnen klanten bijvoorbeeld laten weten of hun muizen het eten lekker vonden of juist niet, en dit zou je keuze kunnen beïnvloeden. Houdt er echter wel rekening mee dat klanten beoordelingen subjectief zijn en dan elke muis anders is.

huisdier muis

Veelgestelde vragen over muizenvoer

Hopelijk heb je bij deze het beste muizenvoer voor je kleine vriendje gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Ik heb nu ander muizenvoer, kan ik het zomaar vervangen?

Als je momentel ander muizenvoer hebt, maar wilt overstappen op nieuw muizenvoer, doe dit dan geleidelijk. Het is het beste om geleidelijk over te schakelen op een nieuw muizenvoer om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Begin met het vervangen van ongeveer een kwart van het oude voer door nieuw voer en verhoog dit om de paar dagen met een kwart totdat de muizen alleen hun nieuwe voer eten.

– Welk vers voer kan ik mijn muizen aanbieden?

Het hoofdvoer voor muizen is de korrels die je ze dagelijks geeft, maar het zou een beetje saai zijn als dit hun enige maaltijd is. We raden daarom aan om je muizen ongeveer 75% commercieel voedsel en 25% vers voedsel te geven, zoals fruit en groenten. De hoeveelheid fruit moet echter worden beperkt, omdat het hoge natuurlijke suikergehalte slecht is voor de tanden en pieken in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Geschikte verse producten om je muizen aan te bieden zijn onder andere wortelen, broccoli, bloemkool, peterselie, basilicum, komkommers, paprika’s, appels zonder zaadjes, peren en perziken. Je kunt ook kleine hoeveelheden ontbijtgranen voeren als traktatie, zoals havermout.

– Is er iets dat ik mijn muizen niet mag voeren?

Ja zeker, sommige voedingsmiddelen zijn giftig voor muizen en moeten altijd worden vermeden. Anderen zijn gewoon ongezond voor muizen en kunnen het beste uit hun dieet worden weggelaten. Veel voorkomende giftige en ongezonde voedingsmiddelen zijn uien, knoflook, chocolade, walnoten, druiven en rozijnen, avocado, koffie, thee, citrusvruchten, appelzaden, rabarber en mango.

– Hoeveel voedsel heeft een muis per dag nodig?

Huismuizen zijn klein en eten niet veel, meestal tussen de 5 tot 8 gram voedsel per dag. Ze eten uit zichzelf al niet te veel brokjes en stoppen wanneer ze vol zijn. Ze geven echter prioriteit aan interessanter vers voedsel. Daarom is het belangrijk dat je niet zoveel vers voedsel geeft dat je muizen hun korrels niet meer opeten, aangezien deze een uitgebalanceerde reeks voedingsstoffen bevatten die moeilijk te repliceren zijn met vers voedsel, tenzij je een expert bent in verse muizenvoeding.

– Wanneer moet ik mijn muis voeren?

Veel muizenbezitters vullen een kom gewoon met muizenvoer en vullen deze indien nodig bij, maar dit is niet ideaal. In plaats daarvan moet dagelijks een kleine kom of bord met vers voedsel worden aangeboden. Elke dag moet het niet opgegeten voedsel, vooral de verse groenten en fruit, worden weggegooid om te voorkomen dat je muis bedorven voedsel eet. Wanneer het voer geeft maakt niet zo veel uit. Doe dit wel elke dag rond hetzelfde tijdstip, zoals bijvoorbeeld ‘s ochtends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart