beste bodembedekking konijnen

Beste bodembedekking konijn o.b.v. reviews: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste bodembedekking voor je konijn? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Je lieve konijntje verdiend natuurlijk het beste huisje wat er is. Het is dan ook belangrijk om de beste bodembedekking aan je konijnenhok toe te voegen. Als jij niet in de buurt bent hebben ze hierdoor toch een warm en knus huis om lekker in rond te huppelen en te slapen. Konijnen voelen zich het meest comfortabel en thuis wanneer hun leefruimte sterk lijkt op een natuurlijk hol.  Comfortabele bodembedekking kan hierbij helpen.

Door de beste bodembedekking voor je konijn te kiezen, zal hij of zij zich altijd goed verzorgd voelen. Bovendien vereenvoudigt het ook het werk om hun hok schoon te houden en vrij te houden van ongelukjes met zindelijkheidstraining.

Met zoveel opties op de markt kan het echter lastig zijn om een keuze te maken. Niet elke bodembedekking is namelijk van dezelfde kwaliteit en sommige zijn zelf schadelijk voor konijnen. Het is daarom zeer belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we de hele markt afgespeurd naar de beste bodembedekking voor konijnen. Hier zijn 5 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om de beste bodembedekking voor jouw konijn te ontdekken!

5x de beste bodembedekking voor konijnen

We zijn opzoek gegaan naar de beste bodembedekking voor konijnen en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, prijzen en klanten beoordelingen.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte product beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en prijzen en kies op basis daarvan de beste bodembedekking voor jouw konijn uit!

1. Back-2-Nature Bodem voor Knaagdieren 

Back-2-Nature Bodem voor Knaagdieren

De meest verkocht een meest populaire bodembedekking die we hebben kunnen vinden is de unieke Back-2-Nature bodembedekking voor knaagdieren en andere kleine dieren. Deze bodembedekking is ideaal voor konijnen en biedt alles wat je zoek tin een bodembedekking. Het is gemaakt van > 99 % gerecycled papier zonder toevoegingen of chemicaliën.

Bijzondere eigenschappen van deze goede kwaliteit bodembedekker voor knaag- en andere kleine dieren zijn o.a.:

 • Uitermate absorberend – superieure kwaliteit.
 • Natuurlijke insluiting van geurtjes.
 • Geen toevoegingen of chemicaliën.
 • Gaat lang mee.
 • Licht in gewicht – eenvoudig te gebruiken.
 • Praktisch geen stofvorming – vermindert spoorvorming en laat geen vlekken achter op de vloer.

2. Happy Home Strokorrel 

Als je opzoek bent naar de beste bodembedekking dan zijn deze strokorrels ook een geweldige keuze. Het is een 100% natuurlijke en milieuvriendelijke bodembedekking voor konijnen, cavia’s en andere soortgelijke dieren. De van nature in stro aanwezige stoffen zorgen ervoor dat de strokorrels aan de urine binden waardoor de ontwikkeling van ammoniak sterk verminderd wordt.

De strokorrels worden gemaakt van 100% gehakseld stro, hierdoor is het product stofarm en heeft het een hoog vochtabsorberend vermogen. Vanwege de hoge temperaturen bij het produceren is het product schimmelvrij.

3. Happy Home Beukensnippers

beste bodembedekking konijn

Een andere zeer fijne en geurloze bodembedekking zijn deze beukensnippers van Happy Home. Met deze bodembedekking worden nare luchtjes voorkomen en blijft je dier ook nog eens lekker warm. De snippers zijn 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. De snippers zijn 6 mm lang.

Beukensnippers zijn niet alleen een fijne bodembedekking voor konijnen, knaagdieren en vogels, maar ook reptielen kunnen dit heel fijn vinden. De snippers zijn namelijk droog, warmte-isolerend, stofarm en ruiken ook nog eens lekker. Doordat de snippers stofarm zijn, zijn ze ook zeer geschikt voor dieren met een stofallergie. Ook zul je hierdoor niet zovaak rondom de kooi hoeven poetsen.

Beste bodembedekking konijn – In de vorm van een mat:

4. Bunny Nature Bunnybedding 

Bunny Nature Bunnybedding

Als je opzoek bent naar de beste bodembedekking voor je konijn, hoef je niet altijd aan strooisels te denken. Tegenwoordig winnen speciale matten het in populariteit. De absorberende strooiselmat Bunny bedding easy bestaat uit donzige, zachte fleece en extra absorberend molton. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat urine zeer snel wordt doorgelaten en in het molton wordt opgevangen en vastgehouden.

Aan de bovenkant bestaat deze mat uit donzig zachte fleece, wat urine onmiddellijk doorlaat en zacht is voor de poten. Aan de onderkant zit absorberend molton, wat urine goed vast houdt. Je legt simpelweg deze bedding in de kooi, gevolgd door alle andere accessoires, en klaar. Meer strooisel is niet nodig.

Keutels kun je dagelijks gemakkelijk met een handveger verwijderen. Met een snelle ‘voel-test’ (bv. met een papieren doekje) kun je snel aantonen of het oppervlak van de bedding nog mooi droog is. Afhankelijk van hoe vuil de mat is, kan die gemakkelijk met een nieuwe worden verwisseld en op 60° in de wasmachine worden gewassen.

Een groot voordeel van deze mat is dat het 100% stofrij is en daardoor ideaal voor mensen met allergieën. Ook voor je konijn is het vaak fijner, omdat het super zacht is aan de pootjes en omdat de pootjes ook mooi droog blijven. Ook kunnen ze niet uitglijden op de mat. Een ander voordeel voor jou: het schoonmaken van het konijnenhok wordt extra gemakkelijk.

5. VANESTE Bodembedekking Strooiselmat

VANESTE Bodembedekking Strooiselmat

Een andere bodembedekkingsmat van hoge kwaliteit is VANESTE strooiselmat. Als je genoeg hebt van de rommeligheid en de chaos van je konijnenkooi (of de kooi van je andere knaagdieren), dan is dit een geweldig oplossing. Deze strooiselmat is zacht, absorberend en stofvrij en geen zooi maakt? Je hoeft geen zorgen meer te maken over het verwijderen en weggooien van tonnen aan vuile bodembedekking en bespaard jezelf daarmee niet alleen moeite en tijd, maar ook geld.

Je kunt de matten in verschillende maten kopen, kleine of grote. Je kunt de matjes vervolgens gemakkelijk naast elkaar plaatsen en klaar is kees. De bodembedekking heeft een extra zachte fleece toplaag en een anti-slip bodem. Verder zijn ze uiteraard herbruikbaar en wasbaar.

De matten hebben een 4 lage design voor een betere prestatie. De eerste laag is gemaakt van zachte fleece die snel opdroogt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat de cavia natte voeten krijgt. De tweede is een zeer absorberende laag. De derde is een waterdichte laag die je vloer beschermt tegen lekken. De vierde laag heeft anti-slip stippen die de Fleece Cage Liner op zijn plaats houden.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste bodembedekking voor je konijn

Wanneer je opzoek gaat naar de beste bodembedekking voor je konijn, dan zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste dingen om op te letten bij het maken van de juiste beslissing:

Comfort:

Bij het kiezen van de beste bodembedekking voor je konijn, moet je overwegen hoe comfortabel het voor hem of haar zal zijn om erop te staan en te huppelen. Ook moet het comfortabel zijn om op te slapen. Je konijn moet zich veilig en geborgen voelen in zijn kooi, aangezien het prooidieren zijn ze en gemakkelijk schrikken. Alle opties in onze lijst zijn zeer comfortabel voor konijnen.

Veilig om te eten:

Konijnen houden van knabbelen en kauwen, en ze zullen dan ook op bijna alles knabbelen en kauwen. Dit betekent dat de bodembedekking van je konijn veilig moet zijn om te eten. Ze zullen hier waarschijnlijk niet veel van eten, maar regelmatig erop kauwen en kleine stukjes binnenkrijgen is niet ongewoon.

De meeste bodembedekkingen voor konijnen zijn op houtbasis zijn veilig om te eten. Vermijd echter cederhoutkrullen, omdat deze vluchtige chemicaliën bevatten die de gezondheid van je konijn op verschillende manieren kunnen schaden. Vermijd ook kattenbakvulling, met uitzondering van strooiselkorrels van geperst hout of papier.

Stofvrij:

Stof van verschillende soorten bodembedekkingen kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Zoek daarom altijd stofvrije bodembedekking. Dit is een hele belangrijke factor die je niet over het hoofd mag zien. Het gaat namelijk om de gezondheid van je lieve huisdier. Ook is bodembedekking wat stofvrij is beter voor mensen met allergieën en het zorgt er ook voor dat je minder vaak hoeft te poetsen om de konijnenkooi heen.

Absorberend:

Veel konijnen gebruiken een speciale hoek in de kooi om te urineren, maar het kan natuurlijk altijd mis gaan. Het strooisel in het hok van je konijn moet vloeibaar afval absorberen. Zorg er echter voor dat je vieze bodembedekking snel vervangt door een verse lading om het verblijf van je konijn lekker te laten ruiken.

Natuurlijke materialen:

Natuurlijke materialen maken het meest comfortabele beddengoed. Ze zijn het beste voor je konijn dan opties waar veel mee gedaan is. Ze zijn ook vaak minder duur dan sterk verwerkt beddengoed.

Klanten beoordelingen:

Een laatste, maar zeker niet onbelangrijke factor om naar te kijken bij het kiezen van de beste bodembedekking zijn klanten beoordelingen. De beoordelingen van klanten kunnen je veel vertellen over de kwaliteit van de bodembedekking die je voor ogen hebt. Klanten zijn vaak zeer eerlijk in hun beoordelingen en zullen je precies vertellen wat ze ervan vinden en wat de eventuele voor- en nadelen zijn. Dit maakt beoordelingen een zeer waardevolle hulpmiddel in je zoektocht naar de beste bodembedekking voor je konijn.

In ons onderzoek naar de beste bodembedekking voor konijnen hebben we ook rekening gehouden met de klanten beoordelingen. We hebben enkel opties opgenomen met hoge beoordelingen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je geen verkeerde keuze kunt maken, voor welke optie je ook gaat.

konijn tam maken

Soorten bodembedekking om te vermijden

Op de markt vind je een eindeloos assortiment materialen waarvan wordt beweerd dat ze goedkope, haalbare alternatieven zijn voor standaard bodembedekking voor konijnen, maar niet al die opties zijn ook echt veilig. Hieronder volgen materialen die je moet vermijden om ervoor te zorgen dat je konijnen veilig en comfortabel zijn in hun leefgebied.

Stro:

Stro is een geweldige bodembedekking… voor paarden! Stro mag niet worden gebruikt als bodembedekking voor konijnen of cavia’s. Verwar stro ook niet met hooi – het is geen lekkere traktatie of geschikt strooisel. Zonder absorberende eigenschappen zouden urine en uitwerpselen zich eenvoudig ophopen in het materiaal, waardoor je huisdieren in hun eigen toilet blijven leven. Met stijve uiteinden die gemakkelijk in gevoelige konijnenogen, neus, oren en poten kunnen prikken, is stro absoluut een no go in de konijnenkooi. Konijnen hebben iets nodig wat echt comfortabel is.

Maïsschillen:

Je zult het gebruik van maïskolven op de boerderij zien vanwege de overvloed, maar het is zeker geen goed strooisel voor konijnen. Behalve dat ze vatbaar zijn voor schimmelgroei, kunnen de piekerige haarlokken en harde kernen ook darmblokkades veroorzaken als ze worden ingeslikt.

Klonterende kattenbakvulling:

Kattenbakvulling is een stof die wordt gebruikt op een locatie die bedoeld is als toilet – het is zeker niet bedoeld om beddengoed op de bodem van een konijnenkooi te vervangen. Natuurlijk heeft het heerlijke geuronderdrukkende eigenschappen, maar het zit ook vol met chemicaliën die dodelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt.

Veelgestelde vragen over de beste bodembedekking voor konijnen

Hopelijk heb je bij deze de beste bodembedekking voor je konijn eruit kunnen pikken. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hebben konijnen echt bodembedekking nodig in hun hok?

Ja zeker. Als een konijn moe genoeg is, slapen ze overal. Als een konijn eenmaal lang heeft gesport of gespeeld, zal het zich vaak omrollen en ter plekke in slaap vallen. Desondanks mag er nooit bodembedekking ontbreken aan het konijnenhok. Terwijl een konijn slaapt, moeten ze zich veilig en beschermd voelen. Ook zal hun lichaamstemperatuur dalen.

Konijnen dutten vaak, maar ze genieten meestal van een lange, ononderbroken snooze van 8 uur. Dit zal zijn tussen de middag en de vroege avond. Ze slapen ook ‘s nachts, als het koeler is. Beddengoed houdt ze bij beide gelegenheden comfortabel en warm.

– Hebben konijnen een speciale slaapplek nodig in het hok?

Ja, het is aan te raden om een speciaal slaapgedeelte in het hok van je konijn te creëren. Als je konijn speciale plekken heeft om te slapen en te eten, zullen ze comfortabeler zijn.Terwijl een konijn wat rust probeert te krijgen, draait de wereld door. De zon zal schijnen, verkeerslawaai zal hun oren vullen en eigenaren komen thuis van werk of school. Dit kan allemaal de slaap van je huisdier verstoren. Het is dus aan te raden om een speciaal slaapplekje voor je konijn te maken.

Dit moet een beschut plekje zijn. In veel konijnenkooien zijn er plekjes als dit. Als dat bij jouw kooi niet het geval is, koop dan een apart konijnenhuisje. Een kartonnen doos, op zijn kant gedraaid, is ook een perfecte slaapkamer voor een konijn. Dit geeft je konijn een donkere, warme en rustige plek om de ogen te sluiten. Ze zijn ook afgeschermd en ingesloten, waardoor een konijn zich veilig voelt.

– Zullen konijnen hun bodembedekking opeten?

Dit is onwaarschijnlijk, maar het kan altijd voorkomen. Een konijn eet veel en ze kauwen om te ontdekken, om zichzelf te amuseren en om hun tanden te vijlen. Dit is iets waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van hun beddengoed. Geef je konijn geen beddengoed vol met chemicaliën of iets dat zijn darmen zal blokkeren. Dit betekent alles dat zich in hun maag zou kunnen uitbreiden. Giftige materialen zijn een strikte no-go.

Af en toe aan het beddengoed knabbelen is prima – dit hoort gewoon bij de aard van een konijn. Stap in als het eten van beddengoed een dwang lijkt te worden. Dit kan ze namelijk erg ziek maken.

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je konijn zijn strooisel opeet, is door alternatieven aan te bieden. Kauwspeeltjes zijn bijvoorbeeld essentiële onderdelen van elk konijnenhok. Je kunt ook wat meer hooi in hun huis gooien. Konijnen kunnen zoveel hooi eten als ze willen zonder nadelige gevolgen. Misschien verveelt je konijn zich, dus hem of haar er wat vaker uithalen kan ook al helpen.

– Wat is de beste bodembedekking voor mijn konijn?

Het kiezen van het juiste beddengoed voor je konijn vraagt enige aandacht. Om te beginnen heeft elk konijn andere behoeften. Deze zijn gebaseerd op hun leeftijd en hun unieke persoonlijkheid. Sommige dingen zijn echter universeel als het gaat om de bodembedekking voor konijnen. Houd bij het kiezen van een materiaal rekening met het volgende:

 • Comfort. Konijnen houden van zachte materialen.
 • Absorptievermogen. Konijnen plassen veel en daarom is absorberende bodembedekking essentieel.
 • Veiligheid. Zorg ervoor dat het beddengoed van je konijn veilig is als ze het eten of inademen.
 • Temperatuur. De lichaamstemperatuur van een konijn daalt terwijl ze slapen. Ze mogen echter niet te warm worden. Je hebt materiaal nodig dat in deze behoeften voorziet.
 • Milieu vriendelijkheid. Probeer een materiaal te kiezen dat composteerbaar of biologisch afbreekbaar is.

– Wat is de beste bodembedekking voor babykonijnen?

Het vinden van het juiste bodembedekking voor jonge konijntjes is van cruciaal belang voor hun gezondheid. Een konijn dat jonger is dan zes maanden zal nog steeds hun babyvacht hebben. Dit betekent dat ze warm moeten worden gehouden. Gebruik knus beddengoed dat een constante lichaamstemperatuur aanhoudt totdat je konijn volwassen is. Omdat een babykonijn meer slaapt, moet het ook extra comfortabel zijn.

Absorptievermogen is ook cruciaal voor jonge konijnen. Totdat ze leren hun blaas te beheersen, zullen babykonijntjes constant overal plassen. Het opvoeden van een jong konijn is lastig, omdat ze zo’n korte aandachtsspanne hebben. Dit betekent dat je door veel bodembedekking heen moet totdat je konijn groot is. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste optie. Het kan anders een dure zes maanden worden. De herbruikbare en uitwasbare matten zijn dan ook geweldige keuzes voor babykonijntjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart