Konijnen voeding: Wat moet een konijn eten?

Wil je meer weten over konijnen voeding? Dan ben je hier aan het juist adres! Want wat moet een konijn eten? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moeten konijnen meer eten dan alleen wortels en sla, of alleen konijnenvoer. Ze hebben een uitgebalanceerd dieet met een combinatie van hooi, verse groenten en fruit en speciaal konijnenvoer nodig. Konijnen hebben zeer gevoelige spijsverteringskanalen, dus de overgang naar ander hooi of ander konijnenvoer, of de introductie van nieuwe groenten en fruit, moet geleidelijk gebeuren, zodat het konijnensysteem zich kan aanpassen. Lees verder om alles over konijnen voeding te leren!

Konijnen voeding: Wat moet een konijn eten?

Wat eten konijnen precies, vraag je je misschien af. Goede vraag! Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen om je konijn een zo’n gezond (en lekker) mogelijk dieet te geven. 

Vezels zijn essentieel voor de normale werking van het spijsverteringsstelsel bij konijnen. Vers hooi en groenten zouden het grootste deel van het voer voor huiskonijnen moeten uitmaken. Het voeren van een dieet dat voornamelijk uit konijnenvoer (brokjes) bestaat, kan leiden tot overgewicht en het kan de kans op spijsverteringsproblemen bij je konijn vergroten. Hoewel er wat vezels in konijnenvoer zitten, is het fijngemalen en lijkt het de darmfunctie niet zo goed te stimuleren als de vezels die in hooi worden aangetroffen. Hooi helpt ook bij het voorkomen van haarballen en houdt de tanden geknipt.

Alles behalve hooi, groenten en konijnenvoer wordt als een traktatie beschouwd en moet met strikte mate worden gevoerd. Het spijsverteringssysteem van een konijn is erg vatbaar voor ernstige verstoringen als het dieet niet geschikt is.

Hooi is het belangrijkste onderdeel van konijnen voeding

Hooi is het hoofdbestandsdeel van het dieet van een konijn. Het moet maar liefst 80 tot 90 procent van het dieet van een konijn uitmaken. Zorg dus dat er altijd een onbeperkte voorraad vers hooi in het hok aanwezig is.

De beste soorten grashooi voor konijnen zijn timothee, boomgaardgras, brome en haver. Je kunt je konijntje één soort of een mix van verschillende grashooien voeren. Koop zo vers mogelijk hooi en controleer op de aanwezigheid van schimmel of stof, waarvan je konijn ziek kan worden.

Alfalfahooi is geen goed hooi voor volwassen konijnen, omdat het een peulvrucht is en geen gras. Hierdoori s het te rijk aan voedingsmiddelen om dagelijks te voeren. Voor jonge konijntjes is dit wel goed hooi, maar naarmate ze ouder worden, moet er worden overgeschakeld op grashooi. Je kunt het beste na ongeveer 6 tot 7 maanden overschakelen. Alfalfahooi bevat meer calcium en proteïne en minder vezels dan grashooi, en kan problemen veroorzaken bij volwassen konijnen, hoewel veel eigenaren vinden dat hun konijnen de voorkeur geven aan alfalfahooi. Als je volwassen konijn gewend is aan alfalfahooi, probeer dan alfalfa te mengen met grashooi om te beginnen en verminder geleidelijk de hoeveelheid alfalfa in de hooi mix.

Koop hier hooi.

Groenten voor konijnen

Als je je afvraagt ‘wat eten konijnen graag?’ dan is het antwoord groenten! Groenten is het favoriete voedsel van een konijn en het zou dan ook een groot deel van het dieet moeten uitmaken. Afhankelijk van de grootte van het konijn, moeten 2 tot 4 kopjes verse groenten per dag worden gegeven. Om een uitgebalanceerd dieet te garanderen, moet dagelijks een variëteit worden gevoerd. Als een konijn gewend is om voornamelijk konijnenvoer te eten, moet de verandering geleidelijk worden doorgevoerd om het spijsverteringssysteem van het konijn de tijd te geven zich aan te passen. Voeg slechts één nieuwe groente tegelijk aan het dieet toe. 

Aanbevolen groenten om te voeren zijn onder meer wortels, peterselie, paparika, broccoli, boerenkool, spruitjes, paardebloemgroenten, komkommer, andijvie, romaine sla, boerenkool en spinazie. Boerenkool en spinazie bevatten echter veel oxalaten, dus hun voeding moet worden beperkt. Kruiden zijn ook lekker en gezond voor konijnen. Denk aan kruiden als: munt, basilicum, koriander, dille, oregano, rozemarijn, peterselie, tijm en salie.

De meeste groenten die in een supermarkt worden gevonden, zijn veilig voor konijnen, met een paar beperkingen en uitzonderingen. Geef je konijn geen aardappelen, bonen, maïs, zaden en noten. Deze voedingsmiddelen zijn moeilijk te verteren voor konijnen en kunnen ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken. Verder heeft ijsbergsla bijna geen voedingswaarde en kan diarree veroorzaken, dus het moet worden vermeden. Rabarber moet ook worden vermeden omdat het giftig is voor konijnen. Daarnaast is het belangrijk dat je groenten goed wast en geef ze alleen paardebloemen en andere planten waarvan bekend is dat ze pesticidenvrij zijn als je ze uit een tuin haalt.

Fruit voor konijnen

Naast groenten, houden konijnen ook erg van fruit. Geef je konijn ongeveer een tot twee keer per week een stukje fruit. De juiste portie is één tot twee eetlepels fruit (een soort of een mengsel) per vijf kilo lichaamsgewicht. Net als bij groenten, moet fruit langzaam en een voor een worden ingevoerd in het dieet.

Fruit om je konijn te voeren:

 • Banaan
 • Appel (geen zaden)
 • Bessen: bosbessen, aardbeien, bramen, frambozen
 • Kersen (geen zaden)
 • Meloen
 • Ananas
 • Druiven
 • Nectarine
 • Manderijn en sinaasappel
 • Perzik
 • Papaja
 • Peer
 • Pruim

Konijnenvoer

Konijnenvoer is in principe ontworpen voor de commerciële productie van konijnen en bevatten vrij veel calorieën. Als gevolg hiervan kunnen huiskonijnen die onbeperkt voer krijgen, overgewicht en gerelateerde gezondheidsproblemen krijgen, evenals een teveel aan andere voedingsstoffen. Konijnenvoer verdient wel een plaats in de konijnenvoeding, omdat ze rijk en uitgebalanceerd zijn in voedingsstoffen. Deskundigen raden echter aan om de hoeveelheid konijnenvoer te beperken en in plaats daarvan meer verse groenten en grashooi te voeren.

De maximale hoeveelheid konijnenvoer hangt af van de grootte en het gewicht van je konijn. Het zou niet meer dan 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag wat meer krijgen. Zorg er echter wel voor dat je baby konijntje ook goed hooi blijft eten, aangezien dit de basis voeding is voor konijnen.

Konijnen jonger dan één jaar kunnen alfalfakorrels krijgen. Zorg ervoor dat je grashooi voert (in plaats van alfalfa) als je je jonge konijnen alfalfakorrels voedt, anders krijgen ze er teveel van binnen. Om het beste konijnenvoer te kopen, zoek naar voer met een hoog vezelgehalte – hoe hoger hoe beter. Koop geen konijnenvoer waaraan gedroogde maïs, noten en zaden zijn toegevoegd, omdat die voedingsmiddelen mogelijk zeer schadelijk kunnen zijn voor konijnen.

Koop hier konijnenvoer

Traktaties voor konijnen

Net zoals veel mensen zijn konijnen ook een zoetekauw. Je mag je konijn zeker af en toe verwennen met wat lekkers, maar doe dit niet teveel. Gezonde lekkernijen voor je konijn zijn onder meer kleine stukjes vers of gevriesdroogd fruit (het goedgekeurde fruit hierboven vermeld); en konijnensnoepjes van een goed merk. Lees altijd de ingrediëntenlijst van in de winkel gekochte lekkernijen, want ze zijn niet allemaal veilig voor konijntjes. Vermijd lekkernijen met toegevoegde suikers, conserveermiddelen en kunstmatige kleurstoffen, en geef je konijn nooit menselijke traktaties.

Voesel die je een konijn niet mag geven

Sommige voedingsmiddelen zijn onder geen enkele omstandigheid goed voor konijnen, omdat ze konijnen ziek kunnen maken. Hier volgt een lijstje met voedingsmiddelen die je nooit aan je konijn mag geven:

 • Alle menselijke lekkernijen
 • Bietengreens
 • Bonen
 • Kool
 • Granen
 • Bloemkool
 • Maïs
 • Ijsbergsla
 • Erwten
 • Crackers
 • Chocola
 • Peulvruchten
 • Mosterdgroenten
 • Noten
 • Pasta
 • Rabarber
 • Aardappelen
 • Raapgreens
 • Zaden
 • Yoghurt
 • Suiker

Zorg dat er altijd vers water aanwezig is in je konijnenhok

Last but not least: zorg dat er altijd een onbeperkte voorraad vers waren aanwezig is voor je konijn. Het is zeer belangrijk dat konijnen gehydrateerd blijven. Het waterreservoir moet om de paar dagen goed met water en zeep worden schoongemaakt. Waterflessen zijn niet gemakkelijk schoon te maken en kunnen moeilijk te gebruiken zijn voor konijnen, dus water kommen zijn beter. Een zware kom, die niet makkelijk kan omvallen is het beste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart