Hamster verzorgen: Alles wat je moet weten!

Vier pootjes, twee heldere kraal oogjes, een zachte vacht en een stel snorharen. Er is niets leukers dan een hamster als huisdier! Hamsters zijn schattige, kleine en actieve huisdieren. Een hamster verzorgen is ook geen moeilijke taak, maar je moet wel toegewijd zijn om in al hun behoeften te voorzien. Als je onlangs een hamster in je gezin hebt verwelkomd, of je bent er van plan een te kopen, lees dan gauw verder voor alle verzorgingstips!

Hoe lang leven hamsters?

De levensduur van een hamster is een stuk korter dan die van de meeste andere hiusdieren. Elk van de vijf soorten hamsters zal over het algemeen twee tot drie jaar leven. Elke hamster die anderhalf jaar oud is, wordt als bejaard beschouwd. je zult merken dat ze rond die leeftijd een wat lager energieniveau beginnen te krijgen. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je hamster te helpen een gezond, bevredigend leven te leiden. 

Hamster verzorgen: De basis

Als je erover nadenkt om een hamster voor je kind te kopen, is dit het beste als je kind op de basisschool zit of ouder is. Een hamster is namelijk niet het perfecte huisdier voor hele jonge kinderen. Hamsters hebben veel zorg nodig, kunnen soms chagerijnig worden als er te veel aan ze getrokken wordt en doen het niet altijd goed in kleine handen.
 
Als je kind echter oud genoeg is om voorzichtig met een hamster om te gaan en de kooi te helpen schoonmaken, is een hamster een leuk en educatief huisdier voor gezinnen.

Een hamster verzorgen is een leuke taak en het hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je weet waar je allemaal op moet letten. Hier volgen de belangrijkste punten voor een perfecte verzorging van je nieuwe vriendje!

1. Kies een hamster kooi

Je nieuwe kleine vriendje heeft een veilig thuis nodig om te verkennen en zich op zijn of haar gemak te voelen. Hamsters zijn nieuwsgierige en speelse dieren, dus het is belangrijk om een leuke hamsterkooi te kopen en in te richten.

Koop een kooi van minstens 38 cm lang en 30 cm hoog. Als het mogelijk is, is het beter om nog voor iets groters te kiezen, zodat je hamster extra leef ruimte heeft. Zorg er ook voor dat de kooi vuchtveilig is. Hamster willen nog wel eens proberen te ontsnappen.

Een kooi met transparante buizen vinden hamsters ook erg leuk. Dit zijn buizen die zich in en buiten de kooi bevinden, waar je hamstertje doorheen kan lopen.

Shop hier voor hamsterkooien

Bodembedekking

De juiste bodembedekking voor in de kooi van je hamster is erg belangrijk. De pootjes en luchtwegen van je huisdier zijn namelijk erg gevoelig en raken snel geïrriteerd. Daarom zijn veel bodembedekkers voor andere knaagdieren niet geschikt voor hamsters. Een goede bodembedekker moet zacht en absorberend zijn, waardoor je hamster droge en zachte pootjes houdt.
Geschikte bodembedekkingen voor in de hamster kooi zijn: Hennepvezels, linnenresten, korenresten, fijne hardhoutkorrels, plantaardige papiervezels.

Vermijd kattenbakvulling, maïskolven, krantenpapier en bodembedekker met kunstmatige geurstoffen (die chemicaliën bevatten die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken).

Zorg dat de laag bodembedekking minimaal 5 cm dik is, zodat ze zich er lekker in kunnen nestelen. Verder kun je de hamster kooi versieren met hooi en stro.

Shop hier voor bodembedekking

Accessoires

Elke hamster kooi heeft een aantal accessoires nodig om er een een geschikt en leuk huisje van te maken. Hier volgen de belangrijkste basis accessoires die niet mogen ontbreken:

Voerbak en waterfles: Dit spreekt natuurlijk voor zich. Gebruik een zware, keramische schaal die niet omvalt, en kies voor een waterfles met een drinkslang, zodat je huisdier vers water heeft dat niet gevuld is met bodembedekking en poep.

Looprad: Hamsters hebben veel beweging nodig, en een looprad geeft hen de beste mogelijkheid om te oefenen in hun beperkte omgeving. Kies een stevig wiel om verwondingen te voorkomen. Je zult ook een verscheidenheid aan ander beweeg speelgoed vinden dat je binnen of buiten de kooi van je huisdier kunt gebruiken.

Hamster huisje: Een huisje om te schuilen is ook belangrijk voor je hamster. Hier kunnen ze zich in terug trekken en/of in slapen.

Kauwartikelen: je hamster moet kauwen om zijn tanden in goede conditie te houden. De tanden van een hamster blijven zijn hele leven doorgroeien, dus iets om aan te knagen is belangrijk om de tanden gesleten en kort te houden. Je kunt hem houten kauwblokken of huisdierveilige takken en kauwspeelgoed geven. Het wordt ook aangeraden om hem timothy hooi geven om op te kauwen en om in te graven.

hamster verzorgen

Waar moet je de hamsterkooi plaatsen?

Zoals bij veel kleine dieren, is de locatie van de kooi essentieel voor een gelukkig huisdier. Plaats je hamster kooi in de buurt van de geluiden van je familie, maar niet midden in alle drukte Ze zullen worden getroost door de dagelijkse geluiden, maar worden gestrest door harde geluiden en veel geroezemoes net buiten hun ruimte.

Hoevaak moet je de hamster kooi schoonmaken?

Een minder leuk deel van je hamster verzorgen, is het schoonmaken van het hok. Toch moet het gebeuren! Hoevaak je dit ongeveer moet doen hangt er vanaf, er is geen standaard voor. Het is belangrijk om zelf in de gaten te houden wanneer het tijd wordt voor een schoonmaakbeurt. Een algemene regel is dat wanneer je de kooi begint te ruiken, het hoog tijd wordt. Als je ziet dat de kooi erg vies is, is het ook een goed idee om deze schoon te maken. Maak het hok niet onnodig vaak schoon, dit is voor een hamster die al zijn eigen holletjes heeft gemaakt, niet fijn.

Het is wel verstandig om de ‘toiletruimte’ van je hamster dagelijks of om de dag schoon te maken. Op deze manier kun je het volledig schoon maken van de kooi ook langer uitstellen. Je kunt ook natte/vieze plekken in de bodembedekking eruit scheppen en wat nieuwe bedekking bijvullen.

Zorg ervoor dat je minimaal 1 keer in de twee weken de kooi helemaal wast. Gebruik hierbij gewone zeep en water om alles grondig schoon te spoelen. Als je azijn, bleekmiddel of een ander soort schoonmaakproduct gebruikt, zorg er dan voor dat alles grondig is schoongemaakt en gedroogd is voordat je nieuwe bodembedekking toevoegt en je hamster terugplaatst in zijn kooi.

Hamster voeding

Het belangrijste onderdeel van een hamster verzorgen, is het zorgen voor een gezond en lekker dieet. Hamsters zijn ‘alleseters’ – dit betekent dat wilde hamsters een mix van planten en insecten eten. Het beste dieet voor je hamster is er een die vergelijkbaar is met wat ze in het wild zouden eten, inclusief verse groenten en eiwitrijke lekkernijen.

Hamsters houden ervan hun voedsel te hamsteren. Ze verpakken extra voedsel in hun speciale wangzakken en bewaren het voor later in hun kooi. Je zult je nog verbazen hoeveel er in zijn of haar wangen past!

Het ideale hamster dieet omvat:

– Commerciële hamsterbrokken/korrels

Dit is in principe het hoofdvoer. Hier hebben ze dagelijks een bakje van nodig. Het is belangrijk dat je voer koopt wat alle voedingstoffen bevat die je hamster nodig heeft. Er zijn twee verschillende soorten hamstervoer: krachtvoerkorrels en muesli. Krachtvoerkorrels zijn allemaal dezelfde korrels/brokjes die compleet zijn qua voedingswaarde. ‘Muesli’ is gemengt voer. Het bevat naast krachtvoerkorrels ook zaden, noten en gedroogd fruit en groenten.

Voor welk voer je het beste kan gaan is je eigen keus. Met muesli bied je je hamster een lekker en gevarieerd menu aan. Het enige nadeel is dat hamsters selectieve eters zijn en soms alleen de lekkere dingen uit de muesli mix zullen pakken. De krachtvoer korrels blijven hierbij vaak liggen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je merkt dat je hamster dit doet, kun je beter over naar alleen hamstervoer korrels en zelf af en toe fruit, groenten en lekkernijen geven.

– Kleine hoeveelheden vers fruit, groenten of kruiden

Let wel op, niet alle groenten en fruit zijn goed voor hamsters. Hou het bij de volgende opties: broccoli, komkommer, peterselie, witlof, andijvie, paprika, kamille, peer, appel, banaan, kers, druif, maïs, courgette, aubergine, avocado, wortel en rapen. Vermijd uien, knoflook, rabarber prei, bieslook, ijsberg sla, rauwe aardappelen en sinaasappels. Omdat hamsters vatbaar kunnen zijn voor diabetes, moet je ze niet al te vaak fruit geven, aangezien dat vol zit met fruitsuikers.

– Timothy hooi

Dit is een bijzondere hooivariëteit die vol vezels zit en ideaal is voor kleine huisdieren. Naast dat een hamster dit kan eten, vinden ze het ook geweldig om holletjes mee te bouwen. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende hooi in je hamster kooi aanwezig is.

– Af en toe lekkernijen

Denk aan lekkernijen zoals noten, gekookt ei of eventueel meelwormen. Dit vind een hamster erg lekker en af en toe een snack met proteïne is ook goed voor de algehele gezondheid van je huisdier.

– Vers water

Je hamster moet natuurlijk ook onbeperkt toegang hebben tot vers water. Het moet in een waterfles zitten met een metalen tuit. Op deze manier blijft het schoon.

Hamster speelgoed

Een groot deel van je hamster verzorgen is het aanbieden van genoeg speelgoed. Hamsters zijn actieve dieren, dus het is belangrijk dat ze een verscheidenheid aan speelgoed hebben. Hoewel ze tijd buiten de kooi op prijs stellen om te verkennen en te spelen, zijn er ook veel dingen die je in de kooi kunt plaatsen om ze bezig te houden.

Een draaiwiel

Een draaiwiel is een absolute must in de hamster kooi. Zowat alle hamsters maken hier met veel plezier gebruik van. Het helpt verveling te voorkomen en het helpt ze fit te houden. Bij veel hamsterkooien zit standaard een draaiwiel. Als dit niet het geval is, wordt het zeker aangeraden om er een aan te schaffen.

geluidloos renwiel
geluidloos hamster renwiel

Een loopbal

Een hamster vindt het ook leuk om in een loopbal rond te rennen. Op deze manier heeft hij een keer meer loopruimte, dan alleen maar de afmetingen van zijn kooi. Wanneer je hamster rustig in de bal zit, kun je deze in de kamer leggen en wanneer hij gaat lopen, zal de bal gaan bewegen. Houd de bal wel altijd in de gaten, om ervoor te zorgen dat je beestje niet ergens vast komt te zitten. Ook moet je hem niet te lang in de bal laten zitten.

hamster loopbal
Hamsterbal

Kauwspeelgoed

Hamsters hebben een goede voorraad items en speelgoed nodig waar ze aan kunnen knagen om hun constant groeiende tanden in goede conditie te houden. Houten kauwspeeltjes voor huisdieren zijn een ideale keuze. Houten artikelen die niet bij de dierenwinkel zijn gekocht moeten vrij zijn van pesticiden en chemicaliën. Als je niet zeker weet of een houtsoort veilig is, kun je het beste bij artikelen speciaal voor huisdieren blijven.

Naast houtkluiven kan er ook karton worden verstrekt om op te kauwen (en nestjes mee te bouwen). Hamsters houden ook van kartonnen kokers en wc papierrollen. Kauwblokken zijn ook ideaal om hamstertandjes kort te houden.

hamster speelgoed
10-Pack Houten Knaagdieren Speelgoed

Klim- en huisvestingsmogelijkheden

Er zijn verschillende klimmers en huizen / hutten ontworpen voor hamsters en andere kleine knaagdieren. Houten ladders en klimblokken zijn geweldig voor hamsters.

Hamster speeltuin

Plastic speelgoed

Wanneer het om plastic gaat moet je wat voorzichtiger zijn. De meeste hamsters houden van plastic tunnels en buizen en andere speelstructuren, maar als ze erop kauwen kan dit tot problemen leiden. Sommige plastic speeltjes zullen zeer snel worden vernietigd en als uw hamster plastic stukjes inslikt tijdens het kauwen, is dit een grote zorg. Als je plastic items aanbiedt, houd ze dan goed in de gaten en als je hamster te veel kauwt, gooi het item dan weg.

Hamster schommel

Zand- en graafopties

Een minizandbakje in de kooi zal je hamster ook ontzettend leuk vinden. Je hamsters kunnen hierin rollen om de vacht in goede conditie te houden. Ook houden de meeste hamsters van graven, dus het is dubbel leuk.

Speel- en graaftoren

Tijd doorbrengen met je hamster

Het kan erg vermakelijk zijn om je hamster in zijn leefgebied te zien werken en spelen, maar het is ook nodig om hem af en toe uit zijn kooi te halen. Een hamster verzorgen komt dus niet alleen neer op alles juist doen volgens de checklist in dit artikel, maar ook op persoonlijke aandacht. Op deze manier kun je ook een band met je hamster opbouwen. Houd er wel rekening mee dat deze huisdieren van nature nachtdieren zijn. Pak ze dus overdag niet te vaak uit het hok wanneer ze lekker aan het slapen zijn.

In tegenstelling tot andere kleine dieren, moeten hamsters met beide handen worden opgepakt en in holle handen worden gewiegd. Hetzelfde geldt voor het neerleggen. Houd je huisdier altijd met twee handen vast. Let ook altijd goed op terwijl je je hamster vast hebt. Ze kunnen snel zijn en zich makkelijk ergens doorheen wringen. Je wilt natuurlijk niet dat je hamster door je handen heen glipt en ontsnapt.

Het is ook leuk om een speelgebied buiten hun hok te creëren. Dit kun je doen door een kleine ruimte af te zetten, waaruit ze niet kunnen ontsnappen, en deze te vullen met speelgoed en wat lekkers. Op deze manier kunnen ze een band krijgen met hun mensenlijke familie en de boel verkennen. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk dat je je hamster altijd onder toezicht houdt, wanneer hij of zij uit zijn of haar leefgebied is.
 

Hamsters zijn erg slim en kunnen worden getraind. Als je er tijd en geduld voor hebt kun je ze zelfs trucjes leren, zoals bijvoorbeeld het ophalen van kleine voorwerpen. Als je je diertje iets nieuws wilt leren, maak dan altijd gebruik van voesel om hun gedrag te belonen. Op deze manier zullen ze in het vervolg weer doen.

Als je net een hamster hebt gekocht en merkt dat je hamster nog wat schuw is, is het jouw taak om je hamster tam te maken. Ontdek hier hoe je een hamster tam maakt.

Gezondheid van je hamster

Bij een hamster verzorgen, hoort natuurlijk ook het letten op de gezondheid van je lieve diertje. Hamsters zijn vatbaar voor een bacteriële ziekte die natte staart wordt genoemd en die kan worden veroorzaakt door veranderingen zoals naar een nieuw huis komen of plotseling in een overvolle kooi leven. Deze ziekte kan fataal zijn als ze niet binnen 48 uur worden behandeld. Tekenen van een natte staart zijn onder meer lethargie, verlies van eetlust, niet verzorgen en diarree. Als je een van de bovenstaande symptomen opmert, bel dan direct je dierenarts om je huisdier te laten onderzoeken en breng een ontlastingsmonster mee naar het bezoek voor parasiettesten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart