Chinchilla verzorgen: Alles wat je moet weten!
Meer leren over een chinchilla verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Kleine, harige huisdieren kunnen geweldige vriendjes zijn voor zowel kinderen als volwassenen, en chinchilla’s zijn niet anders. Het is echter het beste om goed te beslissen of chinchilla’s bij jou en je gezin passen voordat je er een mee naar huis neemt. Een chinchilla verzorgen is ontzettend leuk, maar het is wel een serieuze taak. Lees hier meer over de verzoring voor chinchilla’s, zodat je ze alle liefde, aandacht en zorg kunt geven die ze nodig hebben voor een gelukkig leven!
Waar leven chinchilla’s?
Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika, waar ze in het wilt leven. Het zijn middelgrote knaagdieren met een extreem zachte en dikke vacht. Helaas zijn wilde chinchilla’s bijna met uitsterven bedreigd en zijn ze dus schaars in hun oorspronkelijke habitat. Gelukkig worden ze nu commercieel grootgebracht en verkocht als huisdieren.
Chinchilla kopen
Wat leuk dat je een chinchilla wilt gaan kopen! Voordat je een chinchilla als huisdier kiest, moet je er rekening mee houden dat ze tot 15 jaar kunnen leven. Het zijn levendige dieren en meestal nachtdieren, dus neem dit mee in je keuze.
Als het mogelijk is, probeer er dan ook twee tegelijk te nemen. Chinchilla’s zijn niet gelukkig wanneer ze alleen in een kooi worden geplaatst, ze hebben gezelschap nodig van een andere chinchilla. Samen zullen ze gelukkig leven. Als ze niet van hetzelfde geslacht zijn, zorg er dan voor dat het mannetje gecastreerd wordt, om te voorkomen dat ze gaan fokken.
Je kunt chinchilla’s kopen bij verschillende dierenwinkels of speciale fokkers. De fokker zou je veel vragen moeten stellen en informatie moeten geven over de verzorging van chinchilla’s.
Chinchilla verzorgen: De basis
Chinchilla kooi
Chinchilla’s hebben een veilige en een wat grotere kooi nodig. Aangezien ze vrij groot zijn voor een klein huisdier en erg actief zijn, hebben ze veel ruimte nodig. De minimale kooiafmeting voor 2 chinchilla’s is 93 cm lang, 63 cm diep, 159 cm hoog, met planken op verschillende hoogtes. Zorg ervoor dat je geen kooi koopt die kleiner is dan deze afmetingen, zodat je chin’s genoeg leefruimte hebben.
Je chinchilla kooi moet ook uit meerdere niveaus bestaan. Ze hebben meerdere schuilplaatsen nodig, zodat ze kunnen ontsnappen als ze zich bedreigd voelen. pijpsecties in de vorm van een “Y”, “T” of “L” zijn bijvoorbeeld geweldige schuilplaatsen voor chinchilla’s en zijn gemakkelijk schoon te maken.
Bodembedekking
Er is verscheidenheid aan bodembedekking die geschikt is voor chinchilla’s. Voor welke je gaat, ligt aan je persoonlijke voorkeur. Belangrijk is dat de bodembedekker van natuurlijk materiaal is, omdat deze diertjes aan alles knagen. Goede opties voor bodembedekking zijn onder meer versnipperde papierproducten, houtkrullen of beukensnippers. Vermijd cederkrullen.
Locatie van de chinchilla kooi
De chinchilla kooi moet binnen op een tochvrije locatie staan. Ze kunnen overleven bij lage temperaturen, maar alsnog kan dit erg gevaarlijk zijn. Ook zijn ze vatbaar voor een zonnesteek bij te warme temperaturen, zet hun kooi dus ook nooit bij een zonnig raam. Temperaturen boven de 26 graden, vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, zijn buitengewoon gevaarlijk voor chinchilla’s. Als je in een warm land woont, is een airco dus noodzakelijk.
Checklist voor in de chinchilla kooi:
- Waterfles of waterbak
- Voerbak
- Hooirek
- Knaag speelgoed
- Huisje om zich terug te trekken
- Draaiwiel (speciaal voor chinchilla’s)
- Verschillende platformen (zit vaak bij de kooi inbegrepen)
- Chinchilla zandbad
Hoe maak je een chinchilla schoon?
Je hoeft een chinchilla niet schoon te maken, dit doen ze zelf. In het wild gebruiken chinchilla’s fijn zand om hun vacht schoon en in topconditie te houden. Een chinchilla als huisdier doet dit op dezelfde manier, dus het is belangrijk dat je ze een zandbad / stofbad aanbiedt. Chinchilla zand kan bij de meeste dierenwinkels en online worden gekocht. Gebruik nooit gewone zandbak of bouwzand, aangezien dit te grof is en de vacht en huid van de chinchilla zal beschadigen.
Het bad moet groot en diep genoeg zijn zodat je chinchilla erin kan rollen zonder zichzelf te verwonden, dus het stof moet ongeveer 10 cm diep zijn. Chinchilla’s moeten één keer per dag een bad krijgen, gedurende ongeveer 20 minuten. Als je het bad langer laat staan, kan het vies worden en zal je chinchilla het niet meer willen gebruiken. Ververs het stof minstens één keer per week. Controleer ook hun ogen, want een opeenhoping van stof kan oogproblemen veroorzaken.
Chinchilla’s die geen stofbad hebben, zullen vettige, doffe vachten ontwikkelen. Ook kunnen chinchilla’s die niet regelmatig kunnen baden, irritatie van de ogen en luchtwegen krijgen. Het is dus enorm belangrijk om dit aan te schaffen.
Wat moeten chinchilla’s eten?
Bij een chinchilla verzorgen op de juiste manier, staat voeding natuurlijk bovenaan. Gezonde voeding is natuurlijk belangrijk voor alle diersoorten. Het is dus belangrijk en goed dat je je hierover inleest. Chinchilla’s zijn herbivoren en eten in hun geboorteland Zuid-Amerika grassen, laaggroeiende groene planten en kauwen de schors van bomen. Chinchilla’s hebben een dieet nodig dat rijk is aan vezels en eiwitten, maar weinig vocht en vet bevat. Ze hebben ook een hoog vitamine C-dieet nodig, dus ze mogen geen konijnenmix krijgen. Koop speciale voeding voor chinchilla’s.
Hooi van goede kwaliteit zoals alfalfa, timothee, boomgaardgras en prairiegras, is ook erg belangrijk voor het spijsverteringskanaal van een chinchilla. Een dieet met alleen standaard voer biedt niet genoeg vezels. In feite is een eetlepel of twee voer per dag voldoende voor de meeste volwassenen. De rest van hun dieet moet bestaan uit hooi, bladgroenten en af en toe een traktatie zoals rozijnen, gedroogde appels of zonnebloempitten.
Zorg er daarnaast voor dat er altijd onbeperkt vers drinkwater in de kooi aanwezig is.
Chinchilla speelgoed
Chinchilla’s zijn actieve en nieuwsgierige dieren die veel energie hebben. Speelgoed in de kooi is dan ook belangrijk om je huisdier gezond en gelukkig te houden. Hier volgen wat ideeën voor leuk speelgoed voor chins:
– Zandbaden
Bij zand denk je misschien niet meteen aan speelgoed, omdat het een manier is voor je chin om zichzelf te verzorgen. Echter is niets minder waar. Chinchilla’s vinden het ontzettend leuk om in stofbaden / zandbaden te rollen, ze vinden het zelfs net zo leuk als ander speelgoed.
Klimspeelgoed
Chinchilla’s houden van klimen, dus zorg voor wat creatieve opties in de kooi. Sommige opties zijn onder meer zitplatforms met verschillende hoogtes, ladders, grote blokken hout of bakstenen, zitstokken, takken en stoffen hangmatten. Leg dit klimspeelgoed zo in de kooi dat het stevig is en niet verschuift of valt als je chinchilla erop klimt.
Kauwspeelgoed
Net als andere knaagdieren hebben chinchilla’s tanden die hun hele leven door groeien. Kauwspeelgoed is dan ook ontzettend belangrijk. Hout is hier geweldig voor. Zorg er wel voor dat je veilig hout kiest zoals appel-, wilgen- populier- en espboomtakken. Vermijd takken van citrusvruchtenbomen, kersenbomen, redwood, ceder en andere groenblijvende bomen. Je kunt ook kant en klaar speelgoed van onbehandeld hout kopen in dierenwinkels en online.
Verstop speelgoed
Dit zijn bijvoorbeeld huisjes of kommetjes waarin chinchilla’s zich kunnnen terug trekken. Je kunt verschillende opties online of in dierenwinkels kopen. Je kunt zelfs kartonnen dozen gebruiken, hoewel er uiteindelijk wel veel gaten in komen omdat ze erop kauwen. Buizen zijn ook leuke opties.
Een renrad
Veel chinchilla’s rennen graag op loopwielen, net zoals hamsters dat doen. Deze wielen moeten wel groot genoeg zijn en een stevig oppervlak hebben zonder spaken.
Chinchilla gedrag
Chinchilla’s zijn over het algemeen lieve en vrij rustige dieren. Chinchilla’s bijten zelden, maar zoals met elk huisdier is er altijd een risico, afhankelijk van de persoonlijkheid en het temperament van je chin. Chinchilla’s zijn van nature erg snel in beweging en worden niet vaak aanbevolen voor kinderen onder de acht jaar. Het kunnen goede huisdieren zijn voor oudere kinderen en tieners die weten hoe ze met een huisdier moeten omgaan en ervoor moeten zorgen.

Chinchilla’s uit de kooi halen
Nu je de basis van een chinchilla verzorgen weet, wordt het tijd om te kijken het leukste deel: een band opbouwen met je chinchilla. Dit doe je door hem of haar vaak uit de kooi te halen en vaste te houden en mee te spelen. Wil je je chinchilla trainen en tam maken? Dit is goed mogelijk. Met een beetje tijd en training kunnen ze heel tam worden. Het is belangrijk om hiervoor je chin vaak uit zijn kooi te halen en vast te houden. Als je wilt kun je ze ook los door je huis laten lopen. Het is dan wel handig om hier eerst een gebied in je huis voor af te zetten, zodat ze niet alle kanten op kunnen. Voordat je je chinchilla’s door het huis laat rennen, moet je er ook zeker van zijn dat je ze weer kunt vangen.
Chinchilla’s zijn nachtdieren, dus ze zullen het grootste deel van de dag slapen. Ze zijn het meest actief in de vroege avond, dus dit is een goed moment om ze te trainen. Zorg ervoor dat je altijd goed op let wanneer ze los rondlopen, want ze verkennen alles graag met hun tanden en dit kunnen dus ook gevaarlijke elektrische draden zijn.
Let ook goed op dat je andere huisdieren weg houdt, want tenzij ze samen worden grootgebracht of aan elkaar zijn geacclimatiseerd, kunnen honden en katten denken dat chinchilla’s een prooi zijn.
Je kunt een chinchilla in het begin misschien niet meteen zonder moeite uit zijn kooi halen. Dit kan wat oefening vergen. Wanneer je chinchilla naar voren komt, aai hem dan zachtjes onder de kin. Probeer ze de eerste keer dat dit gebeurt niet te vangen, geef ze gewoon een traktatie, zodat ze je niet associëren met opgepakt worden. Rozijnen zijn een van hun favoriete lekkernijen, dus bied deze uit je hand aan.
Als je chinchilla eenmaal zelfverzekerd lekkernijen uit je hand neemt en zich laat aaien, kun je hem makkelijk uit de kooi halen. De juiste manier om een chin vast te houden, is door hem met één hand onder zijn lichaam op te tillen en de andere hand te gebruiken om de achterpoten en het bekken te ondersteunen.
Til een chinchilla nooit bij de staart op – dit kan hem pijn doen en kan ernstig letsel veroorzaken. Een bange chinchilla die te sterk wordt vastgehouden, zal veel van zijn of haar vacht afwerpen, dus als dit gebeurt, ben je veel te ruw.
Introductie van een nieuwe chinchilla
Om een nieuwe chinchilla te introduceren bij een chinchilla die je al hebt, is het belangrijk om ze niet meteen bij elkaar te zetten. Zet ze eerst in 2 aparte kooien naast elkaar, ongeveer 10 cm uit elkaar. Op deze manier kunnen ze elkaar ruiken en vast kennis met elkaar maken zonder fysiek contact. Zet hun bedden aan tegenovergestelde uiteinden van de kooien, zodat ze het gevoel hebben dat ze ergens naartoe kunnen ontsnappen. Geef elke chinchilla zijn eigen stofbad, maar wissel deze dagelijks om, zodat ze aan elkaars geur wennen.
Verplaats de kooien en bedden gedurende ongeveer een week naar elkaar toe totdat de chinchilla’s naast elkaar slapen. Het is belangrijk om ze langzaam voor te stellen aan elkaar om gevechten te vermijden. Als de twee gelukkig naast elkaar lijken te leven, kun je ze bij elkaar zetten. Blijf wel bij de kooi staan in het begin om te kijken hoe het gaat. In de meeste gevallen zal dit gewoon goed gaan, maar het kan soms mis gaan. Als je merkt dat ze ruzie maken of zelfs gaan vechten, scheid ze dan nog een paar dagen, maar de zaken zouden uiteindelijk moeten kalmeren. Het is meestal gemakkelijker om dieren van het andere geslacht te introduceren (zorg ervoor dat het mannetje eerst wordt gecastreerd) of om een jonge chinchilla aan een volwassene te introduceren.
Gezondheid
In een artikel over een chinchilla verzorgen, mag het kopje gezondheid natuurlijk niet ontbreken. De juiste zorg kan helpen om je chinchilla gezond en actief te houden. Hoewel chinchilla’s vatbaar kunnen zijn voor een paar ziekten en chronische problemen (zoals alle huisdieren), komen sommige vaker voor. De meest voorkomende problemen bij chinchilla’s zijn tandheelkundige aandoeningen en gastro-intestinale stasis die tot constipatie leiden. Je kunt dit voorkomen door goede zorg en dan vooral qua voeding.
Zoals bij alle knaagdieren, groeien chinchilla tanden constant door, dus ze hebben veel hard materiaal nodig om te eten en op te kauwen. Een stuk appelhout of knaagdierenspeelgoed uit de dierenwinkel waar ze aan kunnen knabbelen, helpt gebitsproblemen te voorkomen.
Het is altijd mogelijk dat je huisdier toch last krijgt van zijn of haar tanden en dit kan ernstig wordena ls het niet behandeld wordt. Je kunt dit opmerken wanneer ze ineens niet meer of minder eten, kwijlen, nattig zijn onder de kin en tranende ogen hebben. Als je chin één van deze symptomen heeft, ga dan direct naar de dierenarts. Zij kunnen het gebit controleren.
Als je merkt dat een chinchilla veel aan zin vacht kauwt, is er ook iets mis. Dit kan een teken zijn van stress, verveling of een slecht voedingspatroon. Zoals eerder vermeld zijn chin’s sociale dieren en hebben ze gezelschap van een andere chinchilla nodig. Als je er maar één hebt, overweeg er dan om er nog een aan te schaffen. Als dit echt geen mogelijkheid is, is het belangrijk dat je veel tijd besteed om hem bezig te houden. Denk aan spelen, aaien, veel tijd uit de kooi, verzorgen etc.