Cavia verzorgen: Alles wat je moet weten!

Meer leren over je cavia verzorgen? Dan ben je hier aan het juist adres! Als je dit artikel over ‘cavia verzorgen’ hebt gevonden, betekent dat dat je een cavia hebt gekocht, of er een wilt gaan kopen. Wat leuk! In dit artikel kom je erachter waar je allemaal op moet letten bij het correct verzorgen van je cavia.

Cavia’s zijn sociale en groepsgeoriënteerde huisdieren die in verschillende rassen voorkomen. De meeste cavia’s zullen vijf tot negen jaar oud worden, maar als ze in optimale omstandigheden en in goede gezondheid worden gehouden, kunnen ze wel tien jaar oud worden.

Je cavia of cavia’s hebben een veilig thuis, een compleet en uitgebalanceerd dieet en veel liefde en aandacht nodig. Wees dus voorbereid om veel liefde en genegenheid te delen met je lieve nieuwe vriendje. Lees verder om te ontdekken hoe je je cavia op de best mogelijke manier verzorgt!

Cavia kooi

Het eerste waar je naar moet kijken als je een cavia wilt gaan kopen, is het aanschaffen van een goede cavia kooi. Cavia’s kunnen worden gehuisvest in hokken van draad, roestvrij staal, duurzaam plastic of glas. Hout mag niet worden gebruikt omdat het moeilijk schoon te maken is en gemakkelijk voor cavia’s om op te kauwen en het verblijf kapot te maken. Het hok moet voor een deel open zijn om luchtventilatie te bevorderen. Daarnaast moet het natuurlijk ontsnappingsbestendig zijn en geen scherpe randen of mogelijke gevaren voor je cavia hebben.

Koop hier een cavia kooi

Hoe groot moet een cavia kooi zijn?

Het is belangrijk dat je cavia genoeg ruimte heeft. Soms worden er kooien verkocht die eigenlijk te klein zijn voor een cavia. Cavia’s bewegen veel, dus hoe meer ruimte, hoe beter. Er zijn geen minimale of maximale afmetingen verbonden aan een cavia hok, maar een hok van minimaal 100 x 50 voor 1 cavia is een goede afmeting om je aan te houden. Wanneer je twee of meer cavia’s in één hok wilt nemen moeten de afmetingen natuurlijk ook groter worden.

Waar moet de cavia kooi staan?

De omgeving waarin je je cavia kooi plaatst, moet op een rustige plek zijn, zonder al teveel lawaai, stress en omwinding van de omgeving. Je moet direct zonlicht vermijden, evenals koude, vochtige ruimtes. Cavia’s doen het het beste in droge, koele omgevingen met voldoende ventilatie.

Bodembedekking cavia hok

De bodembedekking in de cavia kooi moet schoon, niet giftig, absorberend en het liefste stofvrij zijn. De meest gebruikte bodembedekking is zaagsel/houtvezel. Het is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Let er wel op dat zaagsel veel troep naast de kooi kan geven. Als je harige vriendje een sprint neemt, ligt er zo wat zaagsel langs de kooi. Ook zijn sommige van mening dat zaagsel nog wat te veel stoft. Een andere populaire en betere optie voor bodembedekking is hennepvezel. Het is minder stoffig dan zaagsel en neemt goed vocht op. Net zoals zaagsel is het ook relatief goedkoop. Een andere goede optie is versnipperd papier of karton. Je mag geen stro gebruiken als bodembedekking. Stro is te scherp en te hard voor de zachte voetjes van cavia’s. Daarnaast neemt het amper vocht en geurtjes op. Gebruik dit dus nooit.

Koop hier bodembedekking voor in de cavia kooi

Meerdere cavia’s in één caviakooi

Wil je meerdere cavia’s kopen? of heb je al meerdere cavias? Maak je dan geen zorgen, in de meeste gevallen kunnen deze samen in een kooi. Cavia’s zijn sociale dieren, dus er kunnen er meerdere veilig bij elkaar worden gehuisvest, ook mannetjes met vrouwtjes. Nieuwe mannetjes kunnen af en toe wel vechten in de aanwezigheid van een vrouwtje, maar meestal is het prima om samen te zijn. Oudere, meer dominante cavia’s kunnen ook op de oren of het haar van hun kooivriendjes kauwen, dus houd hier rekening mee.

Je cavia mag alleen andere cavia’s als gezelschap hebben. Houd cavia’s nooit in hetzelfde hok en dezelfde ren als konijnen, aangezien het risico bestaat dat de cavia’s worden gepest en ernstig gewond raken.

Hoe vaak moet je een caviakooi verschonen?

Hoe vaak je een cavia kooi moet verschonen is totaal afhankelijk van de grootte van je hok, de bodembekking en de hoeveelheid cavia’s. Het is dus belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden. Als je merkt dat de kooi erg vies wordt en als je deze begint te ruiken, is het tijd om deze te verschonen.

Cavia dieet / cavia voeden

Nu je weet hoe je een veilig huisje voor je cavia kunt creëren, wordt het tijd om het te hebben over het ideale dieet voor een cavia. Één van de belangrijkste onderdelen van een cavia verzorgen is natuurlijk om ervoor te zorgen dat ze gezonde voeding binnen krijgen.

– Grashooi

Cavia’s zijn herbivoren, dit zijn planteneters. Het belangrijkste onderdeel van hun dieet, net zoals bij een konijnen dieet, is grashooi. Grashooi bijzonder goed voor cavia’s omdat hun tanden continu groeien gedurende hun hele leven en het hooi van gras schurend is voor de tanden. Ze leveren ook een aantal voedingsstoffen voor de cavia, evenals zowel onverteerbare als verteerbare vezels. Onverteerbare vezels houden het darmkanaal met een normale snelheid in beweging en verteerbare vezels worden gebruikt door de GI-bacteriën om vitamine B en aminozuren te produceren. Elk grashooi is goed om te voeren, zoals timothee en boomgaardbrome. Je moet peulvruchtenhooi, zoals alfalfa, vermijden, omdat ze te veel calorieën, calcium en eiwitten bevatten voor je cavia. Geef hooi in een hooivoeder of leg het gewoon in de hoek van de kooi.

– Groenten en fruit

Cavia’s zijn niet in staat hun eigen vitamine C aan te maken, net als mensen, en hebben daarom een ​​externe bron nodig om te voorkomen dat ze een ziekte ontwikkelen die scheurbuik wordt genoemd. Om dit te voorkomen, moet je je cavia dagelijks vers groenten en fruit voeren. Donkere bladgroenten zoals boerenkool, mosterdgroenten en paardebloemgroenten zijn bijzonder goede bronnen van vitamine C, maar je kunt ze ook paprika’s, komkommers, appels, peren, bessen, broccoli, peterselie en basilicum aanbieden. Dit is niet alleen heel gezond, maar vinden ze ook heel lekker.

– Caviavoer

Cavia’s kunnen ook in beperkte hoeveelheden speciaal caviavoer krijgen, maar zorg ervoor dat ze cavia specifiek zijn en niet bijvoorbeeld konijnenborkken. Cavia voer bevatten extra vitamine C, terwijl andere soorten voer dat niet doen. Je moet ook het etiket lezen en brokjes op basis van grashooi kiezen in plaats van een op luzerne. Caviavoer hebben de neiging om cavia’s aan te laten komen, dus let goed op het gewicht van je huisdier en pas de hoeveelheid die je voert aan als ze te zwaar worden. Over het algemeen mag een volwassen cavia niet meer dan ¼ kopje cavia voer per dag eten, met onbeperkt grashooi en een kleine hoeveelheid vers voedsel.

– Onbeperkt water

Een cavia heeft ongeveer 100 ml water per dag nodig, en het is belangrijk om het water dagelijks te verversen. Het is natuurlijk belangrijk dat je cavia altijd vers, schoon water tot zijn beschikking heeft, in een flesje of in een kommetje. Als je voor een kom kiest, neem dan een zware, om morsen te voorkomen. Het is het beste om het water van je cavia elke ochtend te verversen, maar houdt het water in de gaten tijdens warme dagen.

– Voeding om te vermijden

Vermijd voedingsmiddelen met een hoog zetmeelgehalte, zoals bonen, erwten, maïs, noten, cakes, koekjes, granen en brood. Deze kunnen een ernstige, mogelijk fatale onbalans veroorzaken in de normale bacteriën die in het maagdarmkanaal van de cavia worden aangetroffen.

Cavia speelgoed en vermaak

Geef je cavia’s zoveel mogelijk ruimte om te lopen en te ontdekken. Zorg er dus voor dat je cavia hok groot genoeg is. Ze hebben ook een buitenren nodig zodat ze af en toe kunnen grazen. Ze kunnen ook onder begeleiding vrij rondlopen binnen. Zorg ervoor dat alle deuren gesloten zijn, er geen ontsnappingsgaten zijn en dat katten en honden uit de kamer worden gehouden. Let er ook op dat je snoeren en elektriciteitsdraden verbergt, zodat je cavia hier niet bij kan.

Zorg altijd dat er iets van speelgoed aanwezig is in de cavia kooi. Cavia’s zijn nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Het is daarom belangrijk dat ze speelgoed hebben. Knabbelspeelgoed, waaraan ze goed kunnen knagen is ook een must.

Koop hier cavia speelgoed

cavia verzorgen

Cavia verzorgen

Een essentieel onderdeel van het opvoeden van een cavia is het verzorgen. Net als jij heeft je cavia af en toe wat onderhoud nodig. Controleer iedere week de vacht, nagels en tanden van je cavia. Dit kun je doen terwijl je hem of haar op schoot neemt.

Het is ook belangrijk om je cavia af en toe te borstelen. Hoe vaak ligt er ook aan wat voor ras cavia je hebt. Zo hebben langhaar cavia’s meer uiterlijke verzorging nodig dan cavia’s met korte haren. Langharige cavia’s kun je het beste elke dag of om de dag borstelen, om te voorkomen dat ze veel klitten krijgen. Gebruik een stevige, zachte borstel en verwijder overtollig haar, klitten of iets anders dat in de vacht is vast komen te zitten.

De tanden en nagels dien je ook goed te controleren. Deze mogen beide niet te lang worden. Bij een cavia kun je alleen maar de snijtanden zien en niet de kiezen, dus het is lastig om hier op te controleren. Als je merkt dat je cavia moeilijk of niet eet, dunner wordt, kwijlt of stukjes voedsel uitspuugt, moet je direct naar de dierenarts, aangezien er in dat geval iets mis kan zijn met de kiezen.

Cavia’s aandacht geven

Bij een artikel over cavia verzorgen, mag dit kopje natuurlijk niet ontbreken. Cavia’s zijn sociale dieren en houden van aandacht. Vooral als je maar één cavia hebt is het belangrijk om je cavia regelmatig uit de kooi te halen en te aaien. 

Cavia’s zijn redelijk gemakkelijk te hanteren. Door een hand in de kooi te steken, komt de cavia vaak dichterbij. Ze kunnen dan gemakkelijk worden worden opgepakt. Cavia’s kunnen het beste worden opgepakt als ze gehurkt liggen. Door je hand over hun schouders te plaatsen, worden ze aangemoedigd om in deze positie te komen, zodat je ze met je andere hand van onderaf kunt opscheppen. Gebruik beide handen om ze vast te houden, omdat ze gemakkelijk schrikken en wegrennen. Houd ze dicht bij je en ondersteun ze van onderaf. 

Consistente dagelijkse interactie is de sleutel om een band met je cavia op te bouwen en je cavia tam te maken. Gebruik een zachte, rustige stem en om hem te helpen vertrouwen te ontwikkelen. Cavia’s worden zelden agressief, maar ze kunnen springen of proberen te rennen als ze niet gewend zijn om opgepakt te worden.

Gezondheidszorg

Cavia’s zijn vatbaar voor verschillende aandoeningen. Let daarom altijd goed op het gedrag van je cavia, en als je merkt dat er iets mis is, ga dan direct naar de dierenarts.

Je cavia is kwetsbaar voor huidaandoeningen, vlooien, vitamine C-tekort en gebitsproblemen. Een van de belangrijkste dingen die je bij je cavia moet onthouden, is dat hun tanden constant groeien. Ze hebben voldoende kauwstaafjes en schurend voedsel zoals selderij, broccoli en maïs nodig om aan te knagen en om hun tanden in toom te houden. Als hun tanden overgroeid raken, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en moet dit door je dierenarts worden nagekeken.

Als je cavia tekenen vertoont van lethargie, onregelmatige stoelgang, een doffe vacht, jeuk of niet geïnteresseerd is in eten, heeft hij medische hulp nodig. Een gezonde cavia is alert, actief en heeft een glanzende vacht. Neem direct contact op met je dierenarts als je denkt dat er iets mis is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart