kat vlooien

Vlooien kat bestrijden: De meest effectieve tips!

Help, mijn kat heeft vlooien! Geen zorgen, kattenvlooien zijn heel normaal en zijn de meest voorkomende reden voor een kat om een huidprobleem te krijgen. Dat vlooien veel voorkomen, houdt echter niet in dat het je hier licht over moet denken. In tegendeel, vlooien zijn enorm vervelend voor je kat en kunnen zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om vlooien bij je kat zo snel mogelijk op te merken en te behandelen. Gelukkig is dit goed te doen en zijn er veel vlooien bestrijdende producten op de markt om je hiermee te helpen. Lees verder om erachter te komen hoe je met zekerheid kunt vaststellen dat je kat vlooien heeft en hoe je er vanaf kunt komen.

Wat zijn kattenvlooien?

De meest voorkomende vlooien die bij katten wordt aangetroffen, is de kattenvlo (Ctenocephalides felis), maar konijnen- en egelvlooien kunnen ook interesse in je kat tonen! Vlooienbeten jeuken bij alle katten en kunnen leiden tot bepaalde allergische reacties (bekend als vlooienallergische dermatitis). Alsof vlooien niet vervelend genoeg zijn, kunnen ze ook een bloeiende omgeving bieden voor bepaalde soorten lintwormen, en zware plagen kunnen bloedarmoede bij kittens veroorzaken.

Maak je echter geen zorgen, er zijn verchillende mogelijkheden om kattenvlooien te voorkomen en effectief te behandelen. De eerste stap is het identificeren van vlooien bij je kat. Heeft je kat wel echt vlooien of heeft hij of zij misschien jeuk om een andere reden? Lees hieronder hoe je kunt vaststellen dat je kat vlooien heeft.

Heeft mijn kat vlooien?

Hoe weet je nou zeker of je kat vlooien heeft? Er zijn en aantal manieren hoe je hier achter kunt komen. Je kunt vlooien bij je kat herkennen aan de volgende zaken:

– Intens krabben en/of bijten

Vlooienbeten kunnen ervoor zorgen dat de huid en vacht van je kat erg jeuken. Een van de meest zichtbare tekenen van vlooien bij katten is dus als je kat zichzelf ineens veel begint te krabben en/of te bijten, in een poging om het jeukende gevoel te stoppen.

– Overmatige verzorging en haaruitval

Katten zijn hygiënische dieren en verzorgen zichzelf altijd al goed. Wanneer katten vlooien hebben gaan ze zichzelf extreem verzorgen en schoon maken. Je kat kan herhaaldelijk likken en kauwen om het jeukende gevoel te elimineren en zichzelf te reinigen. Ze kunnen dit zelfs zo extreem gaan doen dat je kale plekken begint te zien. Deze kale plekken komen vooral voor op de poten, nek en rond de basis van de staart.

– Rode huid en/of korstachtige bultjes

Wanneer katten vlooien hebben kan de huid er rood en geirriteerd uit zien, vooral als de kat allergisch is voor vlooien. Hierdoor kan de huid ook ontstoken raken. In dit geval kan je dierenarts je medicijnen voorschrijven om de ontsteking te verminderen en een secundaire infectie te voorkomen.

– Kleine peperachtige vlekjes op de vacht van je kat

Een ander teken van vlooien bij katten is ‘vlooienvuil’. Deze donkerbruine stippen zijn eigenlijk vlooienuitwerpselen. Ze worden het vaakst gezien in de nek- en staartgebieden, maar je kunt ook enkele van deze vlekjes op de kam of borstel van je kat zien. Als je een aantal van deze korrels op een papieren handdoek legt en ze besproeit met water, worden ze rood. Zo kun je ze herkennen. Dat komt omdat de ontlasting bestaat uit verteerd bloed.

– Kleine zwarte of roodbruine insecten op de huid en vacht van je kat

Als je zeker wilt weten of je kat vlooien heeft is het vorige punt ‘zoeken naar vlooienvuil’ en het zoeken naar de vlooien zelf natuurlijk de voor de hand liggende indicator. Die kleine zwarte of roodbruine insecten op de vacht van je kat: de vlooien zelf, laten je met zekerheid zien dat je kat er last van heeft. Als er een zware plaag is, is de kans groot dat je vlooien en vlooieneitjes bij katten ziet.

Scheid de vacht van je huisdier op verschillende plaatsen om zijn huid te zien. Vlooien trekken meestal naar de nek, onderrug, achterpoten en staart.

Zelfs als je geen vlooien ziet, ga er dan niet vanuit dat er geen vlooien in je huis zijn. Vlooien doorlopen vier stadia in hun levenscyclus: ei, larve, pop en volwassen. Dit betekent dat zelf wanneer je geen volwassen vlooien op het lichaam van je kat ziet, er alsnog vlooien in de andere drie ontwikkelingsfasen in je huis kunnen zitten. Ze verstoppen zich vaak in meubels, tapijten en plinten. Wanneer ze uitkomen tot volwassen vlooien springen ze zo weer op de vacht van je huisdier(en). Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn op de tekenen van vlooienbesmetting. Misschien dat je kat vandaag vlooienvrij is, maar er morgen wel last van heeft.

– Verandering van gedrag

Vlooienirritatie kan ervoor zorgen dat je kat ernstige gedragsveranderingen vertoont. Zo kan je kat zich ineens als een wilde kat gaan gedragen omdat de vlooien hem letterlijk gek maken. Denk aan gedrag als: grommen, veel met hun hoofd schudden, hysterisch rond rennen, over de vloer rollen etc.

– Ze vermijden bepaalde delen van je huis

Vlooien gedijen goed in een warme omgeving met een zacht oppervlakken zoals tapijt en meubels; ze blijven over het algemeen uit de buurt van kamers met hardhouten of tegelvloeren. Als je kat tapijtgebieden in je huis begint te vermijden, beschouw dat dan als een rode vlag. Ze hebben opgemerkt dat ze op die plaatsen meer last hebben en proberen zo veel mogelijk uit de buurt te bijven van de vlooien.

– Spierverlies en bleek tandvlees

Als je kat spierverlies en bleek tandvlees vertoont, kan dit duiden op bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen), wat kan optreden als een groot aantal vlooien het bloed van een kat opneemt of als de kat zo diep in zijn huid bijt dat hij bloedt overmatig. Vlooienbloedarmoede wordt het vaakst gezien bij kittens, senioren of zieke katten.

Hoe zien kattenvlooien eruit?

Kattenvlooien zijn donkerbruin en 1-2 mm lang. Je kunt de vlooien zelf, of het vlooienafval (kleine zwarte vlekjes) op de huid van je kat zien. Ook kun je ze bijvoorbeeld in je tapijt opmerken. Een goede manier om op vlooien te testen, is door deze zwarte stippen (het vlooienvuil) op wat vochtig tissuepapier te plakken – als het van een vlo is, worden de stippen rood door het verteerde bloed dat ze bevatten.

Vlooien bestrijden en voorkomen bij je kat: Stappenplan

Heb jij een kat met vlooien? Dan wordt het tijd om hier wat aan te doen. De warme, harige vacht en de voedzame bloedtoevoer van je kat is een droomhuis voor vlooien. Bescherm je huisdier daarom met een vlooienbarrière om te voorkomen dat dit kleine ongedierte zich kan nestelen. Als je kat al vlooien hebt is het belangrijk dat je deze behandeld en ook als je kat geen vlooien (meer) heeft is het belangrijk om maatregelen te ondernemen om vlooien te blijven voorkomen.

1. Behandel je kat

Je kat zelf behandelen is altijd de eerste stap om een ​​vlooienplaag te overwinnen. Er is een grote verscheidenheid aan vlooienbehandelingen voor katten beschikbaar die rechtstreeks op de huid en vacht van je kat kunnen worden aangebracht om de vlooien te bestrijden. Ook zijn er inwendige opties. Lees verder om erachter te komen welke het meest geschikt is voor je kat en onthoud dat je ook altijd je dierenarts om advies kunt vragen. Vlooien kunnen bij katten een ernstige huidaandoening veroorzaken, dus als je kat een hele vlekkerige vacht of een zere huid heeft, of in het algemeen onwel lijkt, vraag dan sowieso je dierenarts om ze te controleren.

– Spot on’s

Spot-on-behandelingen zijn vaak veiliger, handiger en effectiever dan traditionele poeders, shampoos en sprays. Goede spray’s en vlooienshampoo’s zijn natuurlijk ook effectief, maar de meeste mensen vinden spot on’s het fijnste omdat het zo eenvoudig is om aan te brengen. Een spot on wordt uitwendig aangebracht. De werkzame stof verspreidt zich via het huidvet over de gehele vacht. Het werkt niet alleen voor vlooien maar ook voor teken. Vlooien en teken die in aanraking komen met de werkzame stof willen zo snel mogelijk weg en zullen in de omgeving doodgaan.

Je brengt de vloeistof aan met een pipet. Je brengt het aan over de rug / tussen de schouderbladen. Zorg ervoor dat je het aanbrengt op plaatsen waar je huisdier niet bij kan, zodat je kat er niet aan kan likken. De vloeistof zal zich vervolgens verspreiden over de huid van je kat. Vlooien en teken zullen binnen 24 tot 48 uur sterven.

Geef je kat geen bad een paar dagen voor of na de behandeling, zodat de werkzame vloeistof zich makkelijk over het huidvet kan verspreiden. Op het etiket kun je lezen waar je het product precies aan moet brengen en hoe vaak je het moet gebruiken.

– Vlooienbanden

Vlooienbanden zijn ook erg handig en effectief. Vooral de nieuwere modellen zijn een effectieve en gemakkelijke manier om vlooienbesmettingen te behandelen en te voorkomen.

– Vlooienshampoo

Geef je kat een bad en gebruik speciale vlooienshampoo om de vlooien te doden. De werkzame stof in de shampoo werkt vaak nog een paar weken door, maar dit ligt aan het type shampoo.

– Inwendige behandelingen

Medicatie: Naast plaatselijke behandelingen kun je je kat ook van binnenuit met medicijnen behandelen. De tabletten of vloeistoffen die door de kat worden opgenomen doden vervolgens vlooien wanneer ze bijten.

Injecties: Katten kunnen een injectie krijgen om vlooieneitjes te voorkomen, maar meestal moet je tegelijkertijd een plaatselijke behandeling gebruiken om de bestaande kattenvlooien volledig te verwijderen.

2. Behandel je huis

Wanneer je besluit hoe je kattenvlooien wilt verwijderen, vergeet dan niet dat je zowel je huis als je kat moet behandelen. Je moet een combinatie van actuele producten gebruiken om de volwassen vlooien te doden, plus een huisbehandeling die voorkomt dat eicellen volwassen worden. Zorg ervoor dat alle stoffering en tapijten regelmatig grondig worden gewassen met hoge temperaturen. Al deze stappen ter voorkoming van vlooien zijn de sleutel tot het behouden van een vlooienvrij huis.
Er zijn veel huishoudelijke sprays beschikbaar die op tapijten en meubels kunnen worden gebruikt. Deze sprays doden de vlooien.

Volg altijd de instructies van de fabrikant, die je meestal vertellen om je tapijten te stofzuigen om kattenvlooien en eieren naar de oppervlakte te brengen voordat je je tapijt grondig besproeit en vervolgens weer stofzuigt. Sproei de stofzuiger altijd in met vlooienspray en gooi ook de vacuümzakken weg, zodat er zich geen vlooien binnen kunnen blijven ontwikkelen.

Gebruik geen sprays in de buurt van aquaria en zorg ervoor dat je huisdieren altijd uit de buurt blijven van behandelde gebieden totdat ze goed geventileerd zijn. Voor extreem ernstige plagen in een huis is ongediertebestrijding.

Koop hier een omgevingsspray.

Mijn kat blijft vlooien houden, wat moet ik doen?

Als je de bovenstaande maatregelen en behandeling volgt, is de kans klein dat je kat vlooien blijft houden. Het kan zijn dat je iets meer geduld moet hebben en vaker en beter je huis schoon moet maken, om echt alle vlooien weg te krijgen. Dit kan soms enkele weken duren. Als je een kat hebt die buitenshuis op avontuur gaat, kan het ook zijn dat hij of zij steeds opnieuw vlooien meeneemt. Hierdoor is het ook erg belangrijk om behandelingen te gebruiken die huidige vlooien niet alleen bestrijden, maar ook toekomstige vlooien voorkomen.

Als je alles geprobeerd hebt en je kat blijft toch vlooien houden, neem dan contact op met je dierenarts. Wellicht kunnen zij helpen om van het vlooienprobleem af te komen.

Kun je katten en honden met dezelfde vlooien producten behandelen?

Als je zowel een kat als een hond hebt, vraag je je misschien af of je ze op dezelfde manier kan behandelen. Het antwoord is nee! Gebruik nooit een hondenvlooienproduct op je kat, want het actieve ingrediënt, permethrine, kan giftig zijn voor je kat. Als je zowel honden als katten hebt, behandel je honden dan niet met vlooienbehandelingsproducten die deze chemische stof bevatten, aangezien katten er door contact aan kunnen worden blootgesteld. Alleen als een product aangeeft dat het zowel voor katten als honden is, kun je het op allebei je huisdieren gebruiken.

Lees hier hoe je vlooien bij honden kunt bestrijden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart