Kitten zindelijk maken: Compleet stappenplan!
Een kitten zindelijk maken is een van de eerste dingen op je to do list wanneer je je kleine vriendje in huis haalt. Gelukkig gaat dit proces vrij gemakkelijk aangezien het gebruik van de kattenbak voor de meeste kittens als vanzelfsprekend is. Met een paar handige tips en wat oefening zal je jonge kat binnen een mum van tijd het juiste kattenbakgedrag ontwikkelen.
Katten gebruiken graag een kattenbak omdat ze privacy belangrijk vinden wanneer ze hun behoeftes moeten doen. Ook zijn ze gewend om een zanderige of korrelige ondergrond te hebben wanneer ze naar de wc gaan. Hierdoor zal je kitten zindelijk maken een makkie worden.
Lees gauw verder voor een stappenplan om je kitten zindelijk te maken!
Kitten zindelijk maken in 6 stappen
Hieronder volgen 6 stappen om je kitten snel en moeiteloos zindelijk te maken. Volg de stappen je kitten zal binnen een mum van tijd netjes de kattenbak gebruiken!
1. Kies de juiste kattenbak
Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste kattenbak. Niet elke kattenbak is hetzelfde, dus opzoek gaan naar de beste kattenbak is de eerste stap in het proces om een kitten zindelijk te maken.
Kittens zijn klein, dus niet elke kattenbak is meteen geschikt. Beginnen met een kleine kattenbak is dan ook het beste om te doen. Je kunt dan geleidelijk opbouwen naar een grote kattenbak naarmate je huisdier groeit. Als je kitten niet heel klein meer is of een ‘normale’ kattenbak laag genoeg, dan kun je er gewoon een kopen die je kat op later leeftijd ook kan blijven gebruiken. Voor hele kleine kittens dien je wel eerst een kleinere kattenbak aan te schaffen.
Katten moeten in staat zijn om op te staan, zich om te draaien en comfortabel te hurken zonder de zijkanten van de bak aan te raken. Zoek naar een kattenbak waar katten gemakkelijk in kunnen komen, zodat er geen belemmeringen zijn om de kattenbak te gebruiken.
Het is een goed idee om één kattenbak extra te hebben dan het aantal katten dat ze gaat gebruiken, dus als dit je eerste kat is, begin dan met twee. Plaats ze op gemakkelijk bereikbare plaatsen met privacy. Als ze te bloot zijn, voelt je kat zich misschien niet veilig genoeg om ze te gebruiken.
Bekijk hier verschillende kattenbakken
Onze 3 favorieten:
2. Kies de juiste kattenbakvulling
Als je opzoek gaat naar kattenbakvulling dan zul je veel opties vinden variërend van goedkoop niet-klonterend klei tot hoogwaardige, milieuvriendelijke opties gemaakt van materialen zoals dennenkorrels, gerecycled krant en zelfs tarwe. Hoewel veel katten niet erg kieskeurig zijn over wat voor soort kattenbakvulling je gebruikt, zijn sommige katten erg kieskeurig en zullen ze geen kattenbakvulling gebruiken als ze bezwaar hebben tegen de textuur of geur.
Je kunt het beste beginnen met een standaard, ongeparfumeerd klonterende kattenbakvulling, en als je dan iets anders wilt gebruiken, kun je experimenteren zodra je kat volledig zindelijk is.
Het is ook handig om dezelfde kattenbakvulling te gebruiken die je kitten gebruikte voordat hij bij jou in huis kwam. Als er een verandering nodig is, voer de nieuwe kattenbakvulling dan langzaam in door het te mengen met het oude strooisel.
Bekijk hier verschillende soorten kattenbakvulling
Onze 3 favorieten:
3. Start het ‘kitten zindelijk maken proces’ in een besloten ruimte
Wanneer je je kitten net mee naar huis hebt genomen en de zindelijkheidstraining gaat beginnen, doe dit dan in een afgeslote ruimte. Neem je kitten mee naar een kamer waar de kattenbak staan en laat hem zien waar deze staat. Het kan handig zijn om je kitten voorzichtig in de kattenbak te plaatsen om de bak goed te laten zien en hem aan te moedigen deze te gaan gebruiken.
Zet je kitten de komende dagen direct na de maaltijd en na het ontwaken uit een dutje in de kattenbak. Als je merkt dat je kitten zich gedraagt alsof hij naar het toilet moet, wat lijkt op snuffelen of hurken in een bepaald gebied, pak je huisdier dan op en zet hem in de kattenbak.
Beloon je kitten wanneer hij de kattenbak gebruikt. Geef hem een compliment en geef hem wat lekkers of een speeltje. Op deze manier weet hij dat hij goed gedrag verricht en zal hij de volgende keer eerder uit zichzelf naar de kattenbak gaan.
Straf je kitten niet wanneer er toch een ongelukje plaatsvindt. Dit zal alleen maar leiden tot stress en angst, wat het probleem kan verergeren en training moeilijker kan maken. Katten associëren straf niet met het incident in kwestie, dus het helpt niet om ze te trainen om het in de toekomst niet te doen.
4. Kies de juiste plek voor de kattenbak
Als je kat eenmaal gewend is aan het regelmatig gebruiken van de kattenbak en niet langer beperkt is tot één kamer, kun je de kattenbak eventueel verplaatsen naar een andere plaats.
Het kiezen van de juiste plaats van de kattenbak in je huis is belangrijk. Het moet in een rustige omgeving zijn, maar niet te ver weg van menselijke interactie. Een badkamer is meestal een goede optie. Plaats de kattenbak nooit direct naast de voer- en waterbakken van een kat en zorg ervoor dat de omgeving relatief geluidsarm is. Wasruimtes met luide wasmachines en drogers zijn dan ook geen ideale kattenbak plek.
Het is ook een goed idee om op elke verdieping van je huis een gemakkelijk toegankelijke kattenbak te hebben. Vooral als je een groot huis hebt is het zeer belangrijk om meerdere kattenbakken door het huis te verspreiden.
5. Maak de kattenbak regelmatig schoon
Katten zijn nette en hygiënische dieren, dus het schoonhouden van de kattenbak van je kitten is een belangrijk onderdeel van de kattenbaktraining. Katten kunnen het gebruik van een rommelige kattenbak vermijden, wat kan leiden tot ongelukken in huis.
Het is belangrijk om de kattenbak minstens één keer per dag kort te verschonen. Dit doe je door de poep eruit te scheppen. Naast deze dagelijkse kleine schoonmaak, dien je ook af en toe een grote schoonmaak te houden. Het wordt aangeraden om de kattenbak minstens één keer per maand grondig te reinigen met milde, ongeparfumeerde zeep en warm water.
6. Controleer het gedrag van je kitten
Zodra je kitten de kattenbak gaat gebruiken, is het belangrijk om het gedrag van je kitten ten opzichte van de kattenbak in de gaten te houden en op veranderingen te letten. Elke verandering in het gedrag van de kattenbak vereist een bezoek aan de dierenarts, maar de meest voorkomende die vaak gezien wordt, is het gebrek aan gebruik van de kattenbak voor ontlasting of urineren. Deze gedragsverandering kan wijzen op onderliggende medische problemen.
Het is daarom belangrijk om je kitten goed in de gaten te houden om te zien of alles goed gaat. Als je merkt dat je kitten buiten de kattenbak blijft ontlasten, bezoek dan een dierenarts om mogelijke medische oorzaken uit te sluiten.

Veelgestelde vragen over het zindelijk maken van een kitten
Hopelijk weet je bij deze beter hoe je je kitten zindelijk kunt maken. Als je de stappen hierboven volgt zal het proces waarschijnlijk moeiteloos verlopen. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Wanneer moet ik beginnen met mijn kitten zindelijk maken?
In de eerste weken na de geboorte stimuleren moederkatten hun kittens om te poepen en maken ze ze daarna schoon. Gedurende die tijd hebben kittens geen kattenbakken nodig.
Je kunt beginnen met het trainen van kittens rond de leeftijd van 4 weken door kittenvriendelijke kattenbakken aan te bieden. Dit valt samen met de tijd dat kittens beginnen te spenen.
Als je een ouder kitten of volwassen kat adopteert, kun je beginnen met kattenbaktraining zodra je ze mee naar huis neemt. Je hebt de juiste benodigdheden voor zindelijkheidstraining voor katten nodig voordat ze naar hun nieuwe huis komen. Deze zijn hierboven besproken in het stappenplan.
– Mijn kitten wil de kattenbak niet gebruiken, wat nu?
Het komt niet veel voor, maar soms lijkt het maar niet te lukken met zindelijkheidstraining. Sommige kittens kunnen, zoals eerder vermeld, behoorlijk kieskeurig zijn over de omstandigheden waarin ze naar het toilet gaan. Als je kat de kattenbak niet onder de knie lijkt te krijgen, kan het zijn dat ze de grootte of vorm van de bak of de geur of textuur van de kattenbakvulling niet leuk vindt.
Als de kattenbak bedekt is, vinden ze het misschien te beperkend – of het kan zijn dat ze zich te bloot voelen bij een onoverdekte kattenbak en de voorkeur geven aan een overdekte doos. Ze kunnen ook een hekel hebben aan de locatie van de kattenbak, of het kan zijn dat je hem gewoon vaker moet uitscheppen. Mogelijk moet je experimenteren totdat u de juiste combinatie van factoren hebt gevonden die ervoor zorgen dat ze comfortabel genoeg zijn om de kattenbak te gebruiken.
– Kun je oudere katten ook nog zindelijk maken?
Doorgaans zullen oudere katten al gewend zijn aan het gebruik van een kattenbak tegen de tijd dat ze bij je komen wonen, maar je kunt wel eens een uitzondering tegen komen. Als je bijvoorbeeld een kat in huis neemt die altijd een zwerfkat is geweest en buiten heeft geleefd, dan kan het nodig zijn om je kat zindelijkheidstraining te geven.
Zelfs als je oudere katten moet trainen, zal dit vrij snel gaan, aangezien katten alle natuurlijke instincten hebben om hen te helpen snel te leren waar een kattenbak voor is. Ze laten wennen aan de kattenbak zelf is misschien wel de grootste uitdaging. Als dit bij jouw kat het geval is dan kun je ze misschien beter kennis laten maken met de kattenbak door er wat buitenaarde in te strooien.
Naarmate je kat eraan gewend raakt om in de bak te gaan, vervang je dit aarde geleidelijk meer en meer door kattenbakvulling om ze de kans te geven vertrouwd te raken met het nieuwe oppervlak.