Kat ontwormen: Alles wat je moet weten!
Katten zijn geliefde huisdieren en worden door de meeste gezien als leden van onze familie. Het is dan ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gezond en vrij van parasieten blijven. Een manier om dit te doen is door ze regelmatig te ontwormen. In dit artikel bespreken we waarom het ontwormen van katten belangrijk is en welke stappen je kunt nemen om je kat te beschermen tegen wormen.
Waarom moet ik mijn kat regelmatig ontwormen?
Zoals we al verteld hebben is het belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen. Nu vraag je je misschien af waarom. Ten eerste kunnen wormen de gezondheid van je kat schaden, waardoor het natuurlijk noodzakelijk is. Wist je echter dat het ook je eigen gezondheid kan schaden?
Sommige soorten wormen kunnen van kat op mens worden overgedragen, waardoor je erg ziek kunt worden. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen en ervoor te zorgen dat je kat vrij is van deze parasieten.
Wormen kunnen ook vervelende interne gezondheidsproblemen bij je kat veroorzaken, zoals bloedarmoede, diarree, gewichtsverlies en buikpijn. Het is daarom belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen om deze gezondheidsproblemen te voorkomen.
Door regelmatig te ontwormen kun je er dus voor zorgen dat je kat gezond en vrij van wormen en andere parasieten blijft. Het is een eenvoudige en effectieve manier om ervoor te zorgen dat je lieve huisdier gezond en gelukkig blijft.
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
De meeste katten moeten minstens om de drie maanden worden ontwormd. Een typisch ontwormingsschema is vier keer per jaar – één keer voor elk seizoen. Het is echter raadzaam om dit te bespreken met je dierenarts, omdat de noodzaak tot ontwormen afhankelijk is van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht en gewoontes van de kat.
Productieve katten die graag jagen, lopen bijvoorbeeld een veel groter risico om wormen op te lopen door geïnfecteerde knaagdieren zoals muizen te eten.
Bij twijfel kun je altijd je dierenarts om advies vragen.

Soorten wormen bij katten
Er zijn verschillende soorten wormen die katten kunnen infecteren, waaronder rondwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen en lintwormen. Het is belangrijk om te weten welke soorten wormen er in jouw omgeving aanwezig zijn, zodat je gericht kunt ontwormen. We zullen de verschillende soorten wormen hieronder bespreken
- Spoelwormen / rondwormen: Dit soort wormen zijn de meest voorkomende wormen bij katten. Ze zijn met het blote oog zichtbaar en kunnen tot 10 cm lang worden.
- Lintwormen: Dit zijn een ander veel voorkomend type wormen bij katten en kunnen worden gezien als lange, dunne wormen in de ontlasting van je kat. Lintwormen zijn het meest voorkomende type wormen bij katten en worden overgedragen door geïnfecteerde vlooien te consumeren.
- Haakwormen en zweepwormen: Deze type wormen komen wat minder vaak voor, maar kunnen nog steeds schade aanrichten.
Symptomen van wormbesmettingen bij katten kunnen variëren afhankelijk van het type worm, maar kunnen gewichtsverlies, buikpijn, braken en diarree zijn. Als je vermoedt dat je kat een wormbesmetting heeft, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose en behandeling.
Hoe kan ik mijn kat ontwormen?
Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het ontwormen van katten, waaronder vrij verkrijgbare ontwormingsproducten,
voorgeschreven ontwormingsmedicatie van een dierenarts en natuurlijke ontwormingsmethoden.
– Vrij verkrijgbare ontwormingsproducten
Vrij verkrijgbare ontwormingsproducten zijn gemakkelijk te verkrijgen en kunnen effectief zijn voor sommige soorten wormen. Het is echter belangrijk om de etiketten zorgvuldig te lezen om er zeker van te zijn dat het product veilig is voor katten en effectief is tegen het specifieke type worm dat aanwezig is.
– Ontwormingsmedicatie op recept van een dierenarts
Ontwormingsmedicatie op recept van een dierenarts is wellicht een betere optie als je niet goed weet wat voor wormen je kat heeft. Je dierenarts kan het beste type medicatie voor jouw kat aanbevelen op basis van hun specifieke situatie. Echter zijn er tegenwoordig ook geweldige vrij verkrijgbare opties op de markt die zich op alle wormen richten (zie onze lijst hieronder)
– Natuurlijke ontwormingsmethoden
Natuurlijke ontwormingsmethoden, zoals het voeden van je kat met pompoenpitten of het toevoegen van knoflook aan hun dieet, kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van het aantal wormen in het systeem van je huisdier. Het is echter belangrijk op te merken dat deze methoden mogelijk niet zo effectief zijn als voorgeschreven medicatie en moeten worden gebruikt in combinatie met regelmatige ontworming.
Beste vrij verkrijgbare ontwormingsmiddelen
We zijn opzoek gegaan naar de beste ontwormingsmiddelen die je zelf kunt aanschaffen om je kat vanuit huis te ontwormen. Hieronder volgt een top 5 van de ontwormingsmiddelen die het beste uit de test zijn gekomen:
1. Milbemax Anti wormenmiddel

Milbemax is een zeer effectief en veilig ontwormingsmiddel in tablet vorm. De tabletten zijn ter preventie van hartworm infecties en ter behandeling en controle van lintwormen, zweepwormen, haakwormen, spoelwormen. De werkzame stoffen zijn Milbemycine oxime en praziquantel.
Met behulp van dit product wordt het ontwormen van je kat een snel en eenvoudig proces. De kleine en smakelijke tabletjes bieden zeer goede bescherming tegen de meest voorkomende wormen bij katten. Doordat de tabletjes lekker samen, zal je geen moeite hebben om ze bij je kat naar binnen te krijgen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van veel andere ontwomringskuren op de markt.
Let op: Dit product is geschikt voor katten van 2 t/m 12 kg. Milbemax heeft ook een speciaal ontwormingsmiddel voor kittens en kleine katten van 0.5 tot 2kg -> Bekijk hier.
2. Beaphar Wormmiddel Totaal Kat

Het hoogwaardige merk Beaphar heeft ook een geweldig ontwormingsmiddel voor katten op de markt gebracht. Dit middel is in tabletvorm met een heerlijk smaakje, waardoor je kat het met liefde en plezier op zal eten. Dit wormmiddel is ter bestrijding van alle soorten wormen voor katten vanaf 4 weken. Met het dit ontwormingsmiddel worden effectief alle wormen bestreden. De werkzame stof in dit product is Piperazine adipate en Niclosamide. De behandeling dient na 2 weken te worden herhaald, om er zeker van te zijn dat alle worden 100% weg zijn.
3. Panacur Ontworming

Panacur is een andere topper om voor te gaan. Dit breed werkend ontwormingsmiddel is voor zowel honden als katten. Het belangrijkste bestanddeel is fenbadazol. Dit middel is verkrijgbaar in een verpakking van 10 tabletten en werkt tegen de meest voorkomende wormen, zoals spoelwormen en rondwormen. Dit wormmiddel is geschikt voor honden en katten in elke levensfase, dus ook voor puppy’s en kittens!
De tabletten zijn eenvoudig toe te dienen in de bek van je huisdier. Ook kun je de tabletten verkruimelen door het voer of oplossen in water. Dit is een drie daagse kuur, elke dag één tabletje.
4. Vitaminthe Ontwormingspasta

Deze pasta van Vitaminthe maakt ook een zeer effectief wormmiddel voor katten. Niclosamide, de werkzame stof in dit product, is specifiek werkzaam tegen lintwormen. Oxibendazol, de andere werkzame stof, bestrijdt zowel volwassen als larvale stadia van spoelwormen, zweepwormen en haakwormen. De combinatie van beide werkzame bestanddelen in deze pasta, maakt Vitaminthe geschikt voor toepassing bij katten en honden van alle leeftijden.
Je dient deze pasta in de bek van je huisdier toe te dienen. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien wordt hier een handige spuit voor meegegeven. Je dient een éénmalige dosering achter op de tong van je huisdier ingeven. Je kunt het ook altijd door wat voedsel mengen als dit gemakkelijker is.
5. Exil No Worm Pasta

De laatste optie in onze lijst is de ’No Worm Pasta’ van Exil. Dit is ook een zeer geschikt product om voor te gaan. De werkzame ingrediënten Niclosamide en Oxibendazol bestrijden tegen alle soorten wormen bij katten. Dit product is geschikt voor zowel katten als honden van alle leeftijden.
Je dient éénmalig een dosering achter op de tong van je kat te spuiten. De benodigde hoeveelheid pasta kan ook door voedsel gemengd worden als dit handiger is. Let hierbij wel op dat alle wormpasta goed wordt opgegeten. De pasta hoeft maar 1 dag gegeven te worden. De rest van de pasta kan eventueel voor een volgende keer gebruikt worden of voor een ander huisdier.
Ontwormingsproces
Voor welke optie je ook kiest, het is belangrijk om je kat hierop voor te bereiden. Bij de voorbereiding op het ontwormen is het belangrijk om je kat van tevoren een paar uur te laten vasten. Dit zal het ontwormingsproces gemakkelijker en effectiever maken.
Het toedienen van de het middel zelf is doorgaans een eenvoudig proces, waarbij je het meestal oraal toedient in de vorm van tabletjes of vloeistof. Als je medicatie van de dierenarts kiest, dan kan het ook zijn dat zij dit via een injectie toedienen.
Het is daarnaast belangrijk om je kat na het ontwormen te controleren op eventuele bijwerkingen. Sommige katten kunnen milde bijwerkingen ervaren, zoals braken of diarree, maar deze zouden binnen een paar dagen moeten verdwijnen. Als je huisdier ernstige bijwerkingen ervaart of als de bijwerkingen aanhouden, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.
Vervolgontwormingsbehandelingen kunnen nodig zijn, vooral voor katten die vatbaar zijn voor herinfectie. Je dierenarts kan je het beste adviseren hierover.
Preventie van wormbesmettingen
Om wormbesmettingen bij je kat te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiëne toe te passen. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van de kattenbak van je kat, het wassen van hun beddengoed (eventuele mandjes of krabpalen met huisjes) en het schoonhouden van hun voerbakken.
Regelmatig ontwormen, zoals aanbevolen door je dierenarts, is ook belangrijk om wormbesmettingen te voorkomen. Het is belangrijk om het aanbevolen ontwormingsschema te volgen om ervoor te zorgen dat je kat vrij blijft van wormen.
Buitenkatten beschermen tegen parasieten is ook belangrijk. Dit kan gedaan worden door ze binnenshuis te houden of ze te voorzien van een vlooien- en wormpreventiemiddel.
Conclusie
Het ontwormen van katten is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging. Het zal ze gezond en vrij van parasieten te houden. Regelmatig ontwormen, samen met goede hygiëne maatregelen, kan wormbesmettingen voorkomen en helpen je kat gezond te houden.
Als je vermoedt dat jouw kat een wormbesmetting heeft, kun je hem zelf behandelen met de beste ontwormingsmiddelen op de markt. Je kunt ook naar de dierenarts gaan. Zij kunnen precies achterhalen om welke wormen het gaat en ook medicatie voorschrijven / toedienen.

Veelgestelde vragen over katten ontwormen
Hopelijk weet je nu meer over het belang van het ontwormen van je kat. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen je misschien de juiste antwoorden bieden.
– Is ontwormen nodig voor alle katten?
Ja, ontwormen is aanbevolen voor alle katten, zowel binnen- als buitenkat. Binnenkat hebben minder kans op wormen dan buitenkat, maar het is belangrijk om regelmatig te ontwormen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.
– Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Het is aanbevolen om je kat minimaal één keer per jaar te ontwormen, hoewel sommige katten vaker behandeld moeten worden, afhankelijk van hun specifieke omstandigheden. Het beste zou zijn om je kat iedere 3 maanden te ontwormen, dus 4 keer per jaar. Raadpleeg je dierenarts voor het beste ontwormingsschema voor jouw kat.
– Wat gebeurt er tijdens het ontwormen van een kat?
Het ontwormen van een kat bestaat uit het geven van medicatie dat de wormen vermoordt en uit het systeem verwijdert. De medicatie wordt meestal oraal of via injectie toegediend en de kat wordt gevolgd voor eventuele bijwerkingen.
– Zijn er natuurlijke manieren om een kat te ontwormen?
Ja, er zijn natuurlijke manieren om een kat te ontwormen, zoals het voeren van voedsel met pompoenpitten of het toevoegen van knoflook aan hun dieet. Het is echter belangrijk om te weten dat deze methoden misschien niet zo effectief zijn als voorgeschreven medicatie en moeten worden gebruikt in combinatie met regelmatige ontworming.
– Wat zijn de bijwerkingen van ontwormen bij katten?
Sommige katten kunnen milde bijwerkingen ervaren na het ontwormen, zoals braken of diarree, maar deze moeten binnen enkele dagen verdwijnen. Als je kat ernstige bijwerkingen ervaart of als de bijwerkingen aanhouden, is het belangrijk om je dierenarts te contacteren.
– Hoe kan ik worminfecties bij mijn kat voorkomen?
Om worminfecties bij je kat te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiëne te praktiseren, zoals het regelmatig reinigen van de kattenbak, het wassen van hun beddengoed en het houden van hun voederbakjes schoon. Regelmatig ontwormen, zoals aanbevolen door je dierenarts, is ook belangrijk.