klitten kat verwijderen

Heeft je kat klitten? Zo los je het op!

Heeft je kat klitten? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Katten zijn prachtige, lieve huisdieren die veel aandacht en verzorging nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Helaas kunnen katten last krijgen van klitten, wat niet alleen oncomfortabel is voor het dier, maar ook tot huidirritaties en infecties kan leiden.

In dit artikel bespreken we hoe klitten bij katten ontstaan, waarom ze een probleem vormen en natuurlijk hoe je ze kunt verwijderen en voorkomen.

Lees gauw verder om erachter te komen hoe je de vacht van jouw kat kunt ontklitten!

Wat zijn klitten bij katten?

Klitten bij katten zijn verzamelde ongekamde haren die in knopen verstrikt raken. Dit gebeurt wanneer de natuurlijke oliën van de huid van de kat door het kammen en borstelen van het haar niet gelijkmatig verdeeld worden, waardoor de haren aan elkaar blijven plakken en uiteindelijk in knopen vast komen te zitten.

Het is belangrijk om regelmatig te borstelen en te kammen om klitten te voorkomen en te verwijderen, vooral bij langharige kattenrassen. Wacht niet te lang met borstelen, want hoe langer de klitten onbehandeld blijven, hoe moeilijker ze uit te kammen zijn.

Hoe ontstaan klitten bij katten?

Er zijn verschillende factoren die klitten bij katten kunnen veroorzaken, waaronder:

  • Natuurlijke oliën op de huid van de kat: Als de natuurlijke oliën van de huid van de kat niet gelijkmatig verdeeld worden door borstelen en kammen, kunnen ze ervoor zorgen dat de haren aan elkaar blijven plakken en uiteindelijk in knopen vast komen te zitten.
  • Slechte verzorging: Katten die niet regelmatig geborsteld of gekamd worden, hebben een grotere kans op klitten. Vooral langharige katten dienen regelmatig geborsteld te worden om klitten te voorkomen.
  • Vocht en vuil: Wanneer katten in viezigheid of natte omstandigheden zijn, kunnen ze vocht en vuil op hun haren krijgen, wat het haar zwaarder maakt en klitten veroorzaakt.
  • Overmatig verlies van haren: Als katten veel haren verliezen, kunnen de haren die achterblijven verstrikt raken in knopen.

Klitten bij je kat verwijderen – Stappenplan

Als je kat klitten heeft is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen om verdere huidirritaties en infecties te voorkomen. Volg de volgende stappen om klitten uit de vacht van je kat te verwijderen:

Stap 1: Kam je kat met een speciale klittenkam

Het eerste wat je zou moeten doen, als je deze nog niet in huis hebt, is een klitten kam aanschaffen. Er zijn speciale kammen ontworpen voor katten, om klitten te snel en effectief te verwijderen.

Met deze kammen kun je klitten en kopen voorzichtig uit het haar verwijderen. Begin hierbij aan de uiteinden en werk je weg naar boven. 

Vermijd hierbij het trekken aan de haren van je kat. Dit kan namelijk pijn doen huidirritaties veroorzaken. Probeer knopen en klitten zachtjes uit het haar te verwijderen, in plaats van ze te trekken.

Stap 2: Gebruik een ontwarringsproduct

Naast het gebruik van een klittenkam, zijn er ook speciale ontwarrende sprays ontwikkelt om klitten nog sneller en effectiever te verwijderen. Een goede spray voorkomt klitten en maakt de vacht makkelijk kambaar zonder het haar vet te maken. De kam glijdt na gebruik moeiteloos door de vacht en jouw kat ziet er in een mum van tijd weer verzorgd uit.  Breng het product op de klit of knoop aan en kam voorzichtig door het haar om de knoop te verwijderen.

Stap 3: Knip de knoop

Krijg je de klit er niet uit, wat je ook probeert? Dan wordt het tijd om de schaar erbij te pakken. Als de knoop te vast zit, moet je deze waarschijnlijk voorzichtig knippen. Knip de knoop zo dicht mogelijk bij het haar uit, zonder het haar te beschadigen.

Als je een angstige kat hebt, dan kun je dit misschien beter samen met een vriend/vriend, familielid of je partner doen. De één kan dan de kat stevig vasthouden, zodat hij niet weg kan rennen of uit kan halen, terwijl de ander voorzichtig de knoop eruit knipt. 

Houd er rekening mee dat verwijderen van klitten bij katten een tijdrovend proces kan zijn en soms ook pijnlijk kan zijn voor je kat. Als je twijfelt over hoe je klitten uit het haar van je kat moet verwijderen, overleg dan met een dierenarts of een professionele kapper / trimmer voor huisdieren.

Klitten bij je kat voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om klitten bij je kat te voorkomen. Hieronder volgen de belangrijkste.

  • Regelmatig borstelen en kammen: Het beste wat je kunt doen om klitten bij je kat te voorkomen is je lieve huisdier regelmatig borstelen en kammen. Hoe vaker je je kat borstelt, hoe minder kans er is op het ontstaan van klitten.
  • Kies de juiste borstel: Kies een borstel die geschikt is voor het haartype van jouw kat en koop een borstel die speciaal is ontworpen om klitten te verwijderen.
  • Vermijd viezigheid en vocht: Probeer te vermijden dat je kat in vuil of natte omstandigheden is, zodat de haren niet vies worden, wat op zijn beurt klitten en kopen kan veroorzaken.
  • Geef je kat regelmatig een bad: Als je kat vaak vies is, geef hem dan regelmatig een bad om de viezigheid en het vocht uit de vacht te verwijderen.
  • Vermijd stress: Stress kan bijdragen aan overmatig verlies van haren en klitten veroorzaken. Probeer stress bij je kat te verminderen door hem rust en comfort te bieden.

Veelgestelde vragen over klitten bij katten

Hopelijk weet je nu beter hoe je een klit uit de vacht van je kat kunt verwijderen. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen je hopelijk de antwoorden bieden waarnaar je opzoek was.

– Waarom zijn klitten een probleem voor katten?

Klitten hoeven niet altijd een probleem te zijn, helemaal niet als ze klein zijn. Klitten kunnen echter zeer oncomfortabel zijn voor katten, omdat ze kunnen trekken en irriteren aan de huid. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze zelfs leiden tot huidirritaties en infecties, waardoor de kat veel pijn en ongemak ervaart. Bovendien kunnen klitten het uiterlijk van de kat negatief beïnvloeden, waardoor het dier er verwaarloosd uit kan zien.

– Waarom is het voorkomen van klitten bij katten belangrijk?

Het voorkomen van klitten is belangrijk, omdat het vaak niet bij één klit blijft. Hoe langer klitten onbehandeld blijven, hoe moeilijker ze uit te kammen zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig te borstelen en te kammen, zodat klitten zich niet kunnen vormen. Hierdoor blijft de huid van de kat gezond, is het haar van de kat glanzend en ziet de kat er verzorgd uit.

– Is het verwijderen van klitten pijnlijk voor mijn kat?

Het verwijderen van klitten kan pijnlijk zijn voor je kat, vooral als de knopen vastzitten. Het is belangrijk om voorzichtig en zacht te zijn en niet te trekken aan het haar tijdens het verwijderen van de knoop. Als je twijfelt over hoe je klitten uit het haar van je kat moet verwijderen, overleg dan met een dierenarts of een professionele trimmer voor katten.

– Is het verwijderen van klitten noodzakelijk voor de gezondheid van mijn kat?

Ja, het verwijderen van klitten is noodzakelijk voor de gezondheid van je kat omdat klitten pijn en ongemak kunnen veroorzaken en ook huidirritaties en infecties kunnen veroorzaken als ze niet worden verwijderd. Het is belangrijk om regelmatig de vacht goed te kammen om klitten te voorkomen en huidige klitten te verwijderen voordat ze groter worden.

Conclusie

Klitten zijn onaangename knopen in de vacht van je kat die pijn, ongemak en huidirritaties kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om klitten te voorkomen door je kat regelmatig te borstelen en te kammen en de vacht van je kat te inspecteren op tekenen van klitten.

Als klitten toch ontstaan, is het noodzakelijk om ze voorzichtig te verwijderen om verdere complicaties te voorkomen. Doe dit met een speciale klittenkam en eventueel met een ontwarringsmiddel / anti-klit spray. Als de klit te groot is en er echt niet uit gaan, dan dien je deze er voorzichtig uit te knippen.

Over het algemeen is regelmatige verzorging van de vacht de beste manier om klitten bij jouw kat te voorkomen en te verwijderen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart