Teek verwijderen hond? Alles wat je moet weten!

Teek verwijderen hond? Je bent hier aan het juiste adres! Als je een hond hebt, is de kans groot dat je op een bepaald moment in hun leven een teek tegenkomt. Deze griezelige kruipers zien eruit als kleine spinnen en zijn gewoonlijk ongeveer 1 mm tot 1 cm lang. Ze komen meestal voor in bossen, graslanden, heidegebieden en op het platteland met veel herten en schapen. 

Het verwijderen van een teek bij je hond, of erger nog – teken – is misschien niet prettig, maar het is belangrijk om het snel en correct te doen. Als je eenmaal weet hoe je een teek verwijdert, zal het een vrij eenvoudig proces zijn. Lees verder om te ontdekken hoe je dit precies doet en waar je allemaal op moet letten.

Moet je teken verwijderen bij honden?

Ja zeker! Het is erg belangrijk om een teek of meerdere teken direct te verwijderen bij je hond, zodra je deze opmerkt. Omdat teken besmettelijke organismen kunnen dragen, infecteren teken elk jaar duizenden dieren en mensen met ziekten zoals de ziekte van Lyme, babesiose en ehrlichiose. De overdracht van ziekteverwekkers kan al binnen drie tot zes uur na een beet plaatsvinden, dus hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je hond er ziek van wordt.

Hoe ziet een teek eruit en wat doet deze precies?

Een teek heeft een lichaam uit één stuk. De harpoenachtige weerhaken van zijn mond hechten zich vast aan een gastheer om te voeden. De dunne benen en een kleverige afscheiding helpen de teek zich aan de gastheer te klampen. Teken variëren in grootte van bijna onmogelijk om met het blote oog te zien, tot de grootte van een menselijke vingertop. Er zijn veel verschillende soorten teken. Ze kunnen overleven – en gedijen – in bossen, strandgras, gazons, bossen en zelfs stedelijke gebieden. Teken zijn ook geen kieskeurige eters: ze voeden zich aan mensen, zoogdieren, vogels en zelfs andere insecten. Ze zuigen bloed uit de huid.

Controleer je hond na het wandelen

Na een buitenactiviteit is het altijd een goed idee om je hond op teken te controleren, vooral wanneer je naar het bos bent geweest. Dit komt omdat teken ziekten al binnen 24 uur na aanhechting kunnen overbrengen.

Er zijn bepaalde plekken waar teken het meeste voorkomen. Controleer je hond vooral bij de volgende plekken:

  • Rond het gezicht
  • Rond de nek
  • In de oren
  • Onder de poten en tussen de tenen

Als je een teek op je hond vindt, is het belangrijk om te weten hoe je veilig teken van honden kunt verwijderen. Lees verder om te ontdekken hoe je een teek verwijderd van je hond en deze op de juiste manier weggooit.

Benodigdheden om een teek van je hond te verwijderen

Om een teek veilig te verwijderen, kunnen de volgende benodigheden helpen:

  • Latex of rubberen handschoenen. Indien je dit niet hebt kan het ook zonder, maar zorg wel dat je je handen extra goed wast nadat de daad verricht is.
  • Extra verlichting en een vergrootglas. Dit is vooral nodig bij hele kleine teken die je anders niet goed ziet. Bij grotere teken kun je dit overslaan.
  • Pincet of een tekentang. Een tekentang wordt vooral aangeraden, omdat deze het proces makkelijker maakt en daardoor de kans dat je de teek er in zijn geheel uithaalt vergroot.
  • Isopropylalcohol. Dit gebruik je om de teek te doden. Koop hier Isopropylalcohol. 
  • Potje of bakje met deksel. Dit gebruik je om de teek in te doen, direct nadat je hem van je hond hebt verwijderd.
  • Traktaties! Dit kan je helpen je hond rustig en stil te houden en hem te belonen als je klaar bent met het verwijderen van de teek.

Een teek van je hond verwijderen

Waarmee kun je het beste een teek van je hond verwijderen?

De beste en meest makkelijke manier om een teek te verwijderen van je hond is met een speciale tekentang. Deze tang is echt een must, vooral wanneer je in een teekrijk gebied woont, dicht bij de bossen. Er zijn verschillende soorten teektangen. Je plaatst eenvoudig de tanden aan weerszijden van de teek en draait deze omhoog.

Je kunt ook een pincet gebruiken om een teek te verwijderen. Dit kan wel wat lastiger zijn en soms minder effectief. Let er ook op dat niet zomaar elk pincet zal werken. De meeste huishoudelijke pincetten hebben grote, stompe punten. Indien je een pincet wilt gebruiken, moet het een pincet zijn met een hele fijne punt om te voorkomen dat de teek scheurt en mogelijke infecties in het bijtgebied verspreid.

Verwijder nooit een teek met je vingers – het is niet alleen ineffectief, maar het knijpen kan ook besmettelijk materiaal injecteren.

trix tekenlasso
Trix - Tekenverwijderaar - €14,07
Kerbl Tekentang Kunststof - €8.65
Tekentang drukveer - €13,25

Stappenplan teek verwijderen van je hond

Stap 1: Trek handschoenen aan

De eerste stap is om jezelf te beschermen terwijl je de teek van je hond verwijdert. Wegwerphandschoenen zijn de beste keuze, omdat deze daarna snel kunnen worden weggegooid om mogelijke verspreiding van infectie of ziekte te voorkomen.

Stap 2: Houd je hond stabiel

Als je overweegt een teek van een hond te verwijderen, moet je ervoor zorgen dat ze te allen tijde kalm zijn. Een extra paar handen van een vriend of familielid om je hond stabiel te houden en hem gerust te stellen en liefde te geven, zal tijdens het proces een stuk makkelijker maken. Als je hond echter echt niet stil wilt blijven staan en zichtbaar van streek lijkt te zijn, blijf dan niet doorgaan! Roep in plaats daarvan de hulp in van je dierenarts. Dit is fijner voor je huisdier zelf en effectiever. Als je namelijk bezig bent met een teek verwijderen en je hond gaat ineens veel bewegen, is de kans groot dat de teek niet effectief verwijderd wordt en er delen achterblijven.

Stap 3: Gebruik de tekentang

Spreid de vacht van je hond uit en pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Zorg er echter voor dat je niet per ongeluk hun huid vastpakt! Trek vervolgens heel voorzichtig recht omhoog, in een langzame, gestage beweging. Dit voorkomt dat de bek van de teek afbreekt en in de huid blijft zitten. Als je per ongeluk het hoofd en de monddelen erin laat, kan dit leiden tot een infectie. Als dit het geval is, ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Gebruik eventueel traktaties als afleiding en beloning voor je hond tijdens het verwijderingsproces van de teken.

Wees extra voorzichtig bij het verwijderen van teken die vast zitten in de buurt van de ogen van je hond, rond hun bek en in hun oren. Als de teek zich in een ongemakkelijk gebied bevindt, aarzel dan niet om je dierenarts te bellen en om hulp te vragen.

Stap 4: Teek doden

Zodra de teek veilig is verwijderd, plaatst je deze in een pot of kleine bakje die is gevuld met isopropylalcohol en plaatst je de deksel op het bakje. De isopropylalcohol zal de teek doden.

Veel dierenartsen raden aan om de teek in het bakje te bewaren voor het geval je hond tekenen van ziekte begint te vertonen. Verschillende soorten teken kunnen verschillende ziekten met zich meebrengen, dus het kan helpen bij het stellen van een diagnose door je dierenarts de teek te laten identificeren. Het is voor handig om de datum en plaats van de tekenbeet te noteren, voor het geval je hond toch besmet raakt.

Stap 5: De huid van je hond desinfecteren

Na het weggooien van de teek moet je het tekenbeetgebied nog verzorgen. Reinig de plaats waar de tekenaanhechting zat voorzichtig met water en zeep. Vetericyn Plus Antimicrobial Hydrogel-spray kan ook op het gebied worden aangebracht.

Blijf het gebied waar de teek was bevestigd de komende dagen controleren. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je roodheid of een ontsteking opmerkt.

Stap 6: Maak alles schoon

Nadat je de teek hebt verwijderd, moet je je handen grondig wassen (vooral als je geen handschoentjes hebt gebruikt), en je pincet of de tekentang spoelen met een ontsmettingsmiddel.

Wat te doen als de kop van de teek vast komt te zitten in de huid van je hond

Als de kop van de teek nog steeds in de huid van je hond zit nadat het lichaam is verwijderd, is er geen reden tot paniek. Probeer de kop van de teek niet uit de huid van je hond te graven. Dit veroorzaakt meer irritatie en ontsteking en opent de huid voor infectie. Breng in plaats daarvan je hond naar de dierenarts om alle resterende ingebedde stukjes van de teek te laten verwijderen.

Tekenbeten voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Houd daarom je hond het hele jaar door op vlooien- en tekenpreventie. Er zijn veel manieren om je hond tegen beide tegelijk te beschermen. De beste manieren zijn:

Bovendien kan het regelmatig borstelen van je hond ook helpen bij het beheer van teken, omdat je hiermee niet alleen mogelijke teken goed in de gaten kunt houden, maar ook kunt voorkomen dat ze zich aan je hond hechten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart