puppy bijten afleren

Puppy bijten afleren? De 8 beste tips!

Wil je je puppy bijten afleren? Dan ben je hier aan het juiste adres! Puppy’s brengen veel tijd door met spelen, kauwen en nieuwe objecten onderzoeken. Bij al deze normale activiteiten gebruiken puppy’s hun mond en hun naaldscherpe tandjes. Wanneer puppy’s met mensen spelen, bijten en kauwen ze vaak op de handen, ledematen en kleding. Dit soort gedrag lijkt misschien schattig als je puppy zeven weken oud is, maar het is lang niet zo leuk als hij drie of vier maanden oud is – en met de dag groter en sterker wordt!

Dus, ben je het zat dat je puppy in je handen, enkels, voeten en zo ongeveer alles bijt waar ze hun kleine haaientandjes in kunnen zetten? Lees dan gauw veder voor 8 tips om het bijtgedrag van je pup zo snel mogelijk af te leren.

Waarom bijt mijn pup mij?

Voordat we ingaan hoe je je pup bijten kunt afleren, zullen we eerst antwoord geven op een aantal vragen die je misschien hebt rondom het bijtgedrag van je harige vriendje. De eerste is waarom bijt mijn pup mij?

Honden bijten omdat ze zo de wereld om hen heen ontdekken en ermee omgaan. Ze kunnen dingen niet oppakken met hun poten, dus proberen ze het met hun mond te doen! Een andere reden waarom puppy’s bijten en kauwen is omdat ze tandjes krijgen. Ze kunnen hierbij wat last en pijn aan het tandvlees krijgen. Een pup doet het dus niet om je pijn te doen of omdat hij vals is.

Het is belangrijk om te weten dat het bijten van puppy’s heel normaal is en dat zo goed als alle puppy’s het doen. Dat het heel normaal puppy gedrag is betekent echter niet dat het wenselijk is, en het is dan ook belangrijk om je puppy bijten op tijd af te leren.

Voor hoelang blijft een puppy bijten?

Dat hangt er vanaf, elke pup is natuurlijk anders. Meestal ongeveer zo’n 3 tot 6 maanden. Best lang dus! Elke pup heeft een andere achtergrond, omgeving, rasgeschiedenis, etc. waardoor verschillend gedrag bij elke hond anders verloopt. Als je pup er dus iets langer dan een half jaar over doet, is dat ook prima. Focus op kleine “overwinningen”, pas de tips toe die je verderop in dit artikel gaat ontdekken, en blijf vooral geduldig.

Een puppy bijten afleren

Een puppy bijten afleren, zo doe je dat! Hier volgen 8 van de beste tips om een puppy bijten af te leren en te voorkomen dat het gedrag zich te lang aanhoudt. Houd er rekening mee dat de ene tip wonderen kan doen bij de ene pup, maar niet zo effectief zal zijn bij een andere pup. Het is dus aan jou om uit te zoeken welke tips het beste bij jou pup aanslaan en om te gaan trainen!

1. Keur bijten nooit goed – ookal is het speels

Sommige mensen houden ervan om met hun puppy’s te ravotten. Het is tenslotte leuk voor jullie allebei! Het is echter nooit oké dat je hond in je huid bijt. Het is normaal dat ze dit in het begin doen omdat ze niet beter weten, maar vanaf de eerste keer dat ze dit doen is het verstandig ze meteen te leren dat dit niet mag.

Als ze dit op enig moment mogen doen, zullen ze het heel moeilijk hebben om te onderscheiden wanneer het goed is om dit te doen en wanneer niet. Als algemene regel geldt dat je puppy nooit in je huid mag bijten. Hoewel je misschien geen bijzonder gevoelige huid heeft en het je niet zoveel uit maakt, zal je pup ongetwijfeld in contact komen met iemand die dat wel heeft, of het nu een volwassene of een klein kind is.

Wordt niet boos en ga niet schreeuwen als je pup je bijt, maar zeg duidelijk ‘nee’ en geef hem wat anders om in te bijten. Hij zal het niet meteen begrijpen, maar met consequente training en geduld zal dit zeker komen.

2. Zorg voor voldoende fysieke en mentale stimulatie

Het trainen van je puppy is de beste manier om te voorkomen dat ze te lang blijven bijten. Vaak gedragen puppy’s zich op deze manier als ze niet genoeg fysieke en mentale stimulatie hebben gehad. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je pup beide genoeg krijgt. Hoeveel beweging jou hond precies nodig heeft, hangt grotendeels af van zijn ras en leeftijd.

Met beweging wordt niet alleen een standaard wandeling bedoeld, maar ook spelen. Denk aan spelletjes in park, naar de hondenren, apporteren, touwtrekken of andere spellen waarin je pup zijn energie kwijt kan. Joggen en fietsen met je pup kan ook een leuke training zijn. Zorg er alleen wel voor dat het niet too much wordt. Overmatige lichaamsbeweging kan op de lange termijn gewrichtsproblemen veroorzaken.

Naast fysieke training is mentale training ook heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan knuffelmatten  en puzzelspelletjes.

touw voor honden
Beeztees flostouw
hond snuffelmat
Snuffelmat
honden puzzel speelgoed
Interactieve Hondenpuzzel vulbaar met snacks
Hondensnack en voerbak

3. Leer je pup ‘Ja’ en ‘Nee’

Het is belangrijk om je pup de woorden ‘Ja’ en ’Nee’ te leren begrijpen. Als je pup iets goed doet zeg je ‘ja’ en als je pup iets verkeerd doet zeg je ‘nee’.

Als je je pup bijvoorbeeld leert om te zitten wanneer je dit zegt, kun je hem helpen ja en nee te leren begrijpen.  Als je pup gaat zitten, beloon je met een “ja” en wat lekkers. Als ze blijven rondlopen of springen, en dus niet luisteren, zeg je luid en duidelijk “nee” en proberen ze alsnog te laten zitten. Als ze uiteindelijk toch gaan zitten zeg je “ja” en geef je wat lekkers.

Na verloop van tijd zal je pup het verschil tussen ja en nee beter gaan begrijpen. Dat begrip zal zich vertalen in het kunnen zeggen van “nee” tegen je pup, als hij of zij in je hand begint te bijten. Ze gaan het woord “nee” associëren met dat ze iets fout doen en dat het gedrag moet veranderen.

4. Verwen je puppy met (kauw) speelgoed

Puppy’s houden van spelen en van speelgoed. Je pup zal dol zijn op het krijgen van een nieuw speeltje om toe te voegen aan zijn steeds groter wordende verzameling. Het is ongelooflijk belangrijk dat hij een verscheidenheid aan speelgoed heeft waarmee hij graag speelt. Dit is tenslotte waar hij naar zal worden doorverwezen wanneer hij op iets kauwt waarop hij niet mag kauwen.

Koop speelgoed voor hem dat boeiend en vermakelijk is, of eenvoudig speelgoed waarvan je al weet dat hij ervan houdt, zoals een tennisbal. Hij moet leren dat speelgoed het enige is waar hij in mag bijten – niet je meubels, niet je kleding, en zeker niet jijzelf! Kauwspeeltjes zijn bijzonder bevredigend en nuttig voor uw hond en helpen bij het masseren en kalmeren van pijnlijk tandvlees.

Ontdek hier verschillende soorten kauwspeelgoed

5. Maak je huis puppy proof

Hoewel dit misschien voor de hand liggend lijkt, maken veel mensen hun huis niet puppy proof en geven ze vervolgens hun pup de schuld van het kauwen op iets, waar ze niet op mochten kauwen. Je moet onthouden dat je puppy nog maar een baby is. Hij zal niet meteen perfect zijn, en dat mag ook niet worden verwacht.

Het is daarom belangrijk om alles waarop je puppy zou kunnen kauwen, maar wat niet kapot mag, uit zicht te leggen. Denk aan schoenen, boeken etc. Denk ook aan de veiligheid van je nieuwe familielid. Zorg dat gevaarlijke draden ook uit het zicht liggen.

6. Zorg voor voldoende socialisatie met andere honden

Het is om vele redenen belangrijk om je pup goed te laten socialiseren – en bijten is daar geen uitzondering op. Door ervoor te zorgen dat je hondje regelmatig wordt gesocialiseerd met andere honden en puppy’s, kan dit aanzienlijk helpen om het bijt gedrag op zijn minst een beetje meer uit zijn systeem te halen. Enkele van de beste leraren voor een puppy kunnen andere honden zijn. Honden zijn duidelijk erg bedreven in het helpen van elkaar om te leren wat goed is om te spelen en wat te agressief is.

Als je je puppy gaat socialiseren, zorg er dan altijd voor dat je in de buurt bent en een oogje in het zeil houdt. Je vertrouwd je eigen pup misschien wel, maar je weet nooit wat een andere hond kan doen. Honden zijn onberekenbaar en soms kan een onschuldig stoelspelletje uitlopen in een agressief gevecht. Sommige honden hebben minder geduld met puppy bijten, dus let op hoe de andere honden reageren.

Terwijl je puppy met andere honden speelt, zullen ze snel leren welke niveaus van bijten en happen aanvaardbaar zijn voor andere honden. Veel pup ouders merken op dat hoe meer ze hun puppy op de juiste manier socialiseren, hoe milder het bijten van de puppy zal worden.

7. Stop met spelen wanneer je puppy veel bijt

Wil je jouw puppy bijten afleren? Geef hem of haar dan geen aandacht meer. Als je pup je bijt betekent dit dat je pup aandacht, spel en interactie wil. Je kunt het bijtgedrag afleren door meteen te stoppen met spelen zodra je pup je bijt. Geef je puppy even geen aandacht meer.

Het doel hiervan is dat je puppy leert dat wanneer hij zijn tanden in je zet, het direct afgelopen is met de pret. Dit kan een aantal herhalingen vergen voor je puppy het door heeft, en jouw consistentie is essentieel voor succes. Als je toch gewoon door blijft spelen, zullen ze niet begrijpen dat ze iets fout doen en wordt het lastig om af te leren.

8. Beloon goed gedrag

Een puppy bijten afleren en goed gedrag belonen gaan hand in hand. Goed gedrag belonen is essentieel en absoluut de beste manier om je pup goede gewoontes aan te leren. Wordt niet alleen boos op de fouten die je pup maakt, maar beloon hem juist als hij iets goed doet. Positieve training werkt veel beter dan negatieve training.

Als puppy ouder kun je vaak verstrikt raken in alleen maar “nee” zeggen en proberen om slecht gedrag te corrigeren. Het punt is dat wanneer je een stap achteruit doet en het gedrag van je puppy in overweging neemt, je zult merken dat ze echt heel positieve dingen doen. Beloon die positieve dingen uitvoerig! Dit kan met complimenten, een aai over de bol, lekkernijen en speeltjes.

Als je je pup bijvoorbeeld op een speeltje ziet kauwen in plaats van op meubels of in je hand, beloon je pup dan! En als je puppy je hand likt in plaats van erop te bijten, beloon hem dan ook.

Conclusie

Een puppy bijten afleren is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van je pup tot een gehoorzame hond. Het belangrijkste om te onthouden is om geduldig te blijven met jezelf en met je pup. Hoewel het soms kan lijken alsof hun vooruitgang traag is (of niet bestaat), is elke vooruitgang een goede vooruitgang! Beloon je pup veel gedurende de weg en hij of zij zal aangemoedigd blijven om goed gedrag te vertonen.

Blijf consequent terwijl je eraan werkt om puppy bijten af te leren. Wanneer inconsistentie binnensluipt, zal je pup waarschijnlijk in de war raken. En we weten allemaal dat verwarring niet gelijk staat aan vooruitgang! Dit zal je een aantal stappen terug in het proces plaatsen.

Succes!

Alles al geprobeerd, maar je puppy blijft bijten?

Heb je al van alles geprobeerd, maar blijft je pup bijten? Dit kan ontzettend frustrerend zijn. ‘Het ultieme Puppy Bijten afleren handboek‘ kan je in dit geval verder helpen. 

Het doel van dit boek is jou tips te geven over het op een goede manier doorlopen van de bijtperiode van jouw pup, zonder frustraties en negatieve emoties. Het maakt niet uit of je dit boek leest ter voorbereiding op de komst van een pup of als je al een pup hebt. Je gaat ontzettend veel leren van de praktische en concrete tips. 

De informatie in dit boek is gebaseerd op een uitgebreide enquête van 49 vragen en meerdere diepte-interviews met zeven hondenexperts, waardoor de informatie in dit boek als betrouwbaar mag worden beschouwd.

puppy boek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart