Je hond wassen thuis: Alles wat je moet weten!

Moet jij nodig je hond wassen, maar weet je niet zo goed hoe en waar je allemaal op moet letten? Dan ben je hier aan het juiste adres!

De meeste honden slaan de badtijd liever over, maar baden speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de vacht en de huid van je hond. Bovendien helpt het je hond schoon en vrij van vuil en parasieten te houden. Een ander belangrijk voordeel is natuurlijk dat je hond een stuk lekkerder ruikt na een bad, wat het aantrekkelijker maakt om lekker te knuffelen!

Dit artikel geeft antwoord op alle vragen die je misschien zult hebben als het gaat om je hond wassen. Of je het nu in de badkuip doet of in de tuin, hier volgt alle informatie die je nodig hebt om badtijd leuk (of op zijn minst verdraagzaam) te maken voor jou en je hond!

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Hoe vaak je je hond moet wassen hangt af van verschillende factoren, waaronder de omgeving waarin de hond leeft en het type vacht dat hij heeft. Raadpleeg ook altijd je dierenarts voor advies op maat voor jouw individuele hond.

Over het algemeen zijn hier enkele richtlijnen voor het wassen van je hond:

 1. De meeste honden hebben ongeveer één keer per maand een bad nodig.
 2. Honden met een vette vacht, zoals Basset Hounds, kunnen vaker gewassen worden, ongeveer één keer per week.
 3. Kortharige honden met een gladde vacht, zoals Beagles, hebben minder vaak een wasbeurt nodig, meestal één keer in de 2 tot 3 maanden.
 4. Rassen met een waterafstotende vacht, zoals Golden Retrievers, moeten ook minder vaak worden gewassen om hun natuurlijke oliën te behouden.
 5. Honden met dikke, dubbele vachten, zoals Samojeden en Malamutes, hebben minder baden nodig en profiteren meer van regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en natuurlijke oliën te verdelen.

Als je hond vaak zwemt of veel tijd doorbrengt in modderige omstandigheden, kan het nodig zijn om vaker te wassen.

Het is echter essentieel om goed naar je hond te kijken en te ruiken om te bepalen of een bad nodig is. Overmatig wassen kan de natuurlijke oliën van de vacht verwijderen en leiden tot droge huid en andere problemen. Houd ook rekening met het type shampoo dat je gebruikt, aangezien sommige shampoos de huid van de hond meer kunnen uitdrogen of irriteren dan andere. 

Waar moet ik mijn hond wassen?

De keuze van de locatie om je hond te wassen is helemaal aan jou en hangt af van de grootte en het gedrag van je hond, evenals je persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele opties om je hond te wassen:

 1. De gootsteen: Voor kleinere honden is de gootsteen vaak een handige plek om ze te wassen. Het biedt een verhoogde werkruimte en gemakkelijke toegang tot water en zeep.

 2. Badkuip of douche: Voor grotere honden kun je de badkuip of douche gebruiken. Gebruik een afneembaar mondstuk om de hond grondig te spoelen. Zorg voor voldoende antislipmatjes om uitglijden te voorkomen.

 3. Draagbaar hondenbad: Als je liever niet wilt dat je hond zich op dezelfde plaats wast als jij, of als je hond niet kan traplopen, is een draagbaar hondenbad een goede optie. Deze baden zijn er in verschillende maten en zijn gemakkelijk te verplaatsen.

 4. Buitenshuis: Als je hond erg vies is en het weer goed is, kun je ervoor kiezen om hem buiten te wassen met behulp van een tuinslang. Zorg ervoor dat het water niet te koud is en dat je hond zich op zijn gemak voelt.

Het is belangrijk om de omgeving waar je je hond wast veilig en comfortabel te maken. Zorg voor voldoende grip om uitglijden te voorkomen, gebruik lauw water en zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals shampoo, handdoeken en een borstel.

Onthoud dat het wassen van je hond een positieve ervaring moet zijn. Gebruik positieve bekrachtiging, beloningen en veel liefde om je hond gerust te stellen en de wasbeurt aangenamer te maken. Zo wordt het wassen van je hond een leuke en verzorgende activiteit voor jullie beiden.

Benodigdheden om je hond te wassen

Het eerste wat je zou moeten doen als je je hond gaat wassen, is comfortabele kleding aan doen, waarvan je het niet erg vindt als het vies en nat wordt. Verzamel vervolgens alle benodigdheden die je nodig hebt en leg ze op een fijne plek, waar je er zo bij kan, terwijl je met je hond bezig bent. Het is niet handig om iets nog uit een kastje te moeten halen, terwijl je hond nat is en mogelijk kan gaan schudden of rond rennen. 

Handige spullen om bij de hand te hebben:

 • Absorberende handdoeken, waaronder een extra handdoek waarop je huisdier kan staan als hij na het baden nog nat is.
 • Speciale honden shampoo. Je hebt shampoo nodig die bedoeld is voor honden. Je kunt niet zomaar dezelfde shampoo of zeep gebruiken die jij gebruikt, hier kunnen mogelijk schadelijke ingrediënten in zitten voor je hond. (Shop hier voor honden shampoo)
 • Speciale honden conditioner. Vooral voor honden met lange haren die snel in de knoop gaan is conditioner een must! (Shop hier voor honden conditioner)
 • Een set kammen. Schaf een set kammen en borstels aan die geschikt zijn voor het ras en het vachttype van je hond. (Shop hier voor honden conditioner)
 • Een likmat. Dit is geen must, maar als jouw hond een hekel heeft aan baden kan dit je redder in nood zijn! Het is de perfecte afleiding om ervoor te zorgen dat je hond zichzelf bezig houdt, terwijl jij je gang kan gaan. Likmatten zijn kleine matjes die je overal kunt ophangen en waarop je het lievelingseten van je hond kunt smeren, zoals pindakaas of smeerworst. (Shop hier likmatten voor honden)

Hoe moet ik mijn hond een bad geven?

Als je de juiste plek om je hond te wassen hebt gevonden en je hebt al je spulletjes klaarliggen, wordt het tijd voor de taak zelf (met of zonder medewerking van je hond ;-)). Hier volgt een stap voor stap procedure voor het wassen van je hond:

1. Borstel je hond voor het wassen

Borstel de vacht van je hond grondig voordat je begint met wassen. Dit helpt klitten te verwijderen en voorkomt dat gematteerd haar water vasthoudt tijdens het baden.

2. Gebruik lauwwarm water

Zorg ervoor dat het badwater lauwwarm is. Hete temperaturen kunnen de hondenhuid irriteren, dus houd het water op een vergelijkbare temperatuur als voor een baby. Bij grote rassen die vatbaar zijn voor oververhitting, gebruik je liever nog koeler water.

3. Stel je hond gerust

Praat op een rustige en geruststellende toon tegen je hond om hem op zijn gemak te stellen. Sommige honden kunnen zich zenuwachtig voelen bij het baden, dus geef ze wat extra aandacht en troost tijdens het proces.

4. Gebruik hondenshampoo

Gebruik altijd een speciale hondenshampoo, omdat deze de huid van je hond minder zal uitdrogen dan gewone shampoo. Masseer de shampoo voorzichtig in de vacht en vermijd contact met de ogen.

5. Spoel je hond goed uit

Zorg ervoor dat je alle shampoo grondig uit de vacht spoelt. Restjes shampoo kunnen de huid van je hond irriteren als deze eenmaal droog is. Herhaal het spoelen indien nodig om ervoor te zorgen dat alle zeepresten zijn verwijderd.

6. Zorg ervoor dat je hond goed droog wordt

Droog je hond eerst af met een handdoek en laat hem daarna aan de lucht drogen of gebruik een speciale hondenföhn. Vermijd het gebruik van een gewone föhn, omdat de hete lucht de huid kan beschadigen. Het aanschaffen van een speciale hondenföhn / waterblazer voor honden zal het droogproces versnellen. Je kunt ook een schattige honden badjas aanschaffen, zodat je hond snel en fashionable kan drogen! Shop hier honden badjassen.

7. Beloon je hond

Beloon je hond na het wassen. Geeft ze complimenten, knuffels, aai ze of speel met ze. Je kunt ze ook wat lekkers geven. Vooral als je hond niet van baden houdt, mag je deze stap niet overslaan. Dit kan er ook voor zorgen dat je hond zich de volgende keer met wat minder tegenzin laat wassen.

Nog wat tips voor het wassen van je hond

Hier zijn nog wat handige tips om het wassen van je hond veilig en stressvrij te laten verlopen:

– Zorg voor een veilige plek om je hond vast te maken:

Als je hond niet stil kan zitten tijdens het baden, zorg er dan voor dat je een manier hebt om hem indien nodig vast te maken. Dit voorkomt dat je hond plotseling ontsnapt en je hele huis nat maakt. Een eerder genoemde likmat kan ook helpen om je hond afgeleid en op zijn plaats te houden.

– Grondig spoelen

Spoel alle shampoo grondig uit de vacht, zelfs als je denkt dat alles er al uit is. Restjes shampoo kunnen leiden tot contactdermatitis en vochtige, geïnfecteerde laesies die jeuken. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat alle zeepresten volledig zijn verwijderd.

– Bescherm de ogen en oren van je hond

Wees voorzichtig tijdens het inzepen en uitspoelen om te voorkomen dat er water in de ogen en oren van je hond komt. Dit kan ongemak veroorzaken en leiden tot infecties. Gebruik je handen om de ogen en oren te beschermen tijdens het baden.

Met deze aanvullende tips kun je het wassen van je hond nog veiliger en aangenamer maken voor zowel jou als je harige vriend. Door voorzorgsmaatregelen te nemen en aandacht te besteden aan de behoeften van je hond, kun je de badtijd omzetten in een positieve en ontspannende ervaring voor jullie beiden.

Wanneer moet ik naar een speciale hondentrimmer gaan?

Als het wassen van je hond een worsteling is en je hond onrustig blijft in de badkuip, is het een goed idee om je hond naar een hondentrimmer te brengen. Deze professionele trimmers zijn uitgerust met alle benodigde middelen en accessoires om de vacht van je hond optimaal te verzorgen. Naast het wassen kunnen ze vaak ook andere verzorgingsdiensten aanbieden, zoals nagels knippen en trimmen rond de ogen.

Voor bepaalde rassen, zoals Poedels, Yorkies, Maltezers, Springers en anderen met langgroeiende vachten, zijn professionele hondentrimmers een must. In tegenstelling tot ruien, valt het haar van deze rassen niet zo vaak uit en blijft het groeien totdat het wordt geknipt, vergelijkbaar met menselijk haar.

Zelfs als je hond een vacht heeft in plaats van haar, kunnen trimmers van onschatbare waarde zijn als je hond een hekel heeft aan baden. Ze zijn bedreven in het omgaan met zelfs de meest tegendraadse honden, waardoor ze zich tijdens het verzorgingsproces beter gedragen.

Kortom, als het wassen van je hond een uitdaging is of als je specifieke verzorgingsbehoeften hebt voor de vacht van je hond, kan een bezoek aan een professionele hondentrimmer de oplossing zijn. Zij hebben de expertise en ervaring om je hond de best mogelijke verzorging te geven, zodat hij er op zijn best uitziet en zich goed voelt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart