Je hond wassen thuis: Alles wat je moet weten!

Moet jij nodig je hond wassen, maar weet je niet zo goed hoe en waar je allemaal op moet letten? Dan ben je hier aan het juiste adres! De meeste honden slaan de badtijd liever over, maar baden speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de vacht en de huid van je hond. Bovendien helpt het je hond schoon en vrij van vuil en parasieten te houden. Een ander belangrijk voordeel is natuurlijk dat je hond een stuk lekkerder ruikt na een bad, wat het aantrekkelijker maakt om lekker te knuffelen!

Dit artikel geeft antwoord op alle vragen die je misschien zult hebben als het gaat om je hond wassen. Of je het nu in de badkuip doet of in de tuin, hier volgt alle informatie die je nodig hebt om badtijd leuk (of op zijn minst verdraagzaam) te maken voor jou en je hond!

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Hoewel honden geen dagelijkse douche nodig hebben zoals wij mensen, hebben ze het zeker wel regelmatig nodig. Hoe vaak precies hangt af van verschillende factoren, zoals de omgeving van de hond en het type vacht. Je dierenarts kan je ook altijd advies geven over hoeveel baden elke indviduele hond nodig heeft. 

Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Voor de meeste honden is één keer per maand baden/douchen voldoende.
 • Honden met een vette vacht, zoals bijvoorbeeld Basset Hounds, kun je het beste vaker wassen, ongeveer één keer per week.
 • Kortharige honden rassen met een gladde vacht, zoals bijvoorbeeld Beagles, hebben minder vaak een wasbeurt nodig. Één keer in de 2/3 maanden is vaak al voldoende.
 • Rassen met een waterafstotende vacht, zoals bijvoorbeeld Golden Retrievers , zouden ook minder vaak gewassen moeten worden om hun natuurlijke oliën te behouden.
 • Honden met dikke, dubbele vachten, zoals Samojeden, Malamutes en andere noordelijke rassen, doen het het beste met minder baden en veel extra borstelen, waardoor losse, dode haren worden verwijderd en de natuurlijke oliën die de huid en vacht van je hond gezond houden, worden zo verdeeld.
 • Als je hond veel zwemt en geobsedeerd is door modderpoelen, of als je op het platteland woont en je hond veel rolt in wie weet wat, wordt het ook aangeraden om je hond vaker te wassen.

Dit waren wat van de algemene richtlijnen. Het is ook belangrijk om zelf goed op te letten en te beslissen of je hond wel of geen wasbeurt nodig heeft. Dit kun je doen door naar de vacht te kijken en aan je hond te ruiken. Vermijd altijd vaker wassen dan echt nodig is, want daarmee kun je de vacht van je hond van zijn natuurlijke oliën ontdoen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer dit gebeurt wordt de vacht droog en vatbaarder voor onder andere roos en kroezen.

Sommige shampoos kunnen de huid van de hond meer uitdrogen of irriteren dan andere. In dat geval moet je ook minder vaak baden of een andere shampoo proberen. Verderop in dit artikel worden een aantal van de beste honden shampoo’s besproken.

Waar moet ik mijn hond wassen?

Dit is helemaal aan jou. Wanneer je een klein hondje hebt is het een stuk makkelijker. Deze kun je vaak gewoon in de gootsteen zetten. Met grote honden kan het wat lastiger zijn. Deze kun je het beste in de badkuip zetten of mee onder de douche nemen en een afneembaar mondstuk gebruiken.

Als je liever niet wilt dan je hond zich op dezelfde plaatst wast als jij, of als je hond niet kan/mag traplopen en je badkamer boven is, moet je zoeken naar een andere manier. In dit geval is een draagbaar hondenbad een goede optie. Sommige hondenbaden zijn gemaakt van zwaar plastic, andere zijn opvouwbaar en kunnen gemakkelijk overal mee naartoe genomen worden. 

Het gebruik van een tuinslang is ook nog een optie als de hond echt smerig is en het weer goed is. Maak hier echter geen gebruik van het hele jaar door. Honden houden er, net zoals wij, niet van om het koud te hebben, en velen houden er ook niet van als er met een tuinslang straal op hen gespoten wordt.

Shop hier voor hondenbaden

Benodigdheden om je hond te wassen

Het eerste wat je zou moeten doen als je je hond gaat wassen, is comfortabele kleding aan doen, waarvan je het niet erg vindt als het vies en nat wordt. Verzamel vervolgens alle benodigdheden die je nodig hebt en leg ze op een fijne plek, waar je er zo bij kan, terwijl je met je hond bezig bent. Het is niet handig om iets nog uit een kastje te moeten halen, terwijl je hond nat is en mogelijk kan gaan schudden of rond rennen. 

Handige spullen om bij de hand te hebben:

 • Absorberende handdoeken, waaronder een extra handdoek waarop je huisdier kan staan als hij na het baden nog nat is.
 • Speciale honden shampoo. Je hebt shampoo nodig die bedoeld is voor honden. Je kunt niet zomaar dezelfde shampoo of zeep gebruiken die jij gebruikt, hier kunnen mogelijk schadelijke ingrediënten in zitten voor je hond. (Shop hier voor honden shampoo)
 • Speciale honden conditioner. Vooral voor honden met lange haren die snel in de knoop gaan is conditioner een must! (Shop hier voor honden conditioner)
 • Een set kammen. Schaf een set kammen en borstels aan die geschikt zijn voor het ras en het vachttype van je hond. (Shop hier voor hondenkammen en borstels)
 • Een likmat. Dit is geen must, maar als jouw hond een hekel heeft aan baden kan dit je redder in nood zijn! Het is de perfecte afleiding om ervoor te zorgen dat je hond zichzelf bezig houdt, terwijl jij je gang kan gaan. Likmatten zijn kleine matjes die je overal kunt ophangen en waarop je het lievelingseten van je hond kunt smeren, zoals pindakaas of smeerworst. (Shop hier likmatten voor honden)

Hoe moet ik mijn hond een bad geven?

Als je de juiste plek om je hond te wassen hebt gevonden en je hebt al je spulletjes klaarliggen, wordt het tijd voor de taak zelf (met of zonder medewerking van je hond ;-)). Hier volgt een stap voor stap procedure voor het wassen van je hond:

1. Borstel je hond voor het wassen.

Gematteerd haar houdt water vast, waardoor je hond een geïrriteerde huid krijgt. Als je de vacht/haren niet zelf kunt borstelen of knippen, breng je hond dan naar een professionele trimmer.

2. Gebruik lauwwarm water.

Een hondenhuid is anders dan die van ons, en heet water kan honden sneller verbranden. Badwater mag dan ook nooit heter zijn dan wat je zou doen voor een baby. Houd het nog koeler voor honden van grote rassen die gemakkelijk oververhit kunnen raken.

3. Stel je hond gerust.

Praat tegen je huisdier met een kalme en geruststellende stem. Sommige honden zullen uiteindelijk leren dat je ze niet martelt, hoewel anderen zich onder de keukentafel zullen blijven verstoppen als je een handdoek tevoorschijn haalt.

4. Gebruik hondenshampoo.

Zoals hierboven al besproken is het belangrijk om speciale hondenshampoo te gebruiken. Het droogt hun huid minder uit dan mensen shampoo of zeep. Laat de shampoo zacht schuimen en masseer het over het hele lichaam van je hond, zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen komt.

5. Spoel je hond goed uit.

Eventuele zeep die in de vacht achterblijft, kan de huid van je hond irriteren als deze eenmaal droog is. Het is daarom belangrijk om echt alle shampoo goed uit de vacht te spoelen. Spoel, spoel en herhaal het spoelen. Zorg dat er niet teveel water in het gezicht van je hond komt. Dit is niet alleen onprettig voor je harige vriendje, maar kan ook schadelijk zijn, vooral wanneer er veel water in de oren terecht komt. Wanneer er water in de oren komt, kan dit de gehoorgang beschadigen. Let hier dus altijd goed op.

6. Laat je hond drogen door de lucht.

Droog je hond eerst af met een handdoek en laat je hond daarna aan de lucht drogen. Hete lucht van een föhn kan te heet zijn voor de huid van je hond. Gebruik dus niet je eigen föhn voor je hond. Je kunt eventueel wel de ‘koude lucht stand’ gebruiken, mocht je föhn deze functie hebben. Er zijn ook speciale föhns die voor honden ontworpen zijn die je kunt gebruiken. De lagere temperaturen veroorzaken geen jeuk of roos. Deze worden ook wel waterblazers genoemd. Bekijk hier een lijst met de beste waterblazers voor honden.

Als je hond al een negatieve ervaring aan het wassen over heeft gehouden, zal hij of zij dit echter ook niet leuk vinden, en kun je dit dus beter achterwegen laten.

Je kunt ook een schattige honden badjas aanschaffen, zodat je hond snel en fashionable kan drogen! Shop hier honden badjassen.

7. Beloon je hond.

Beloon je hond na het wassen. Geeft ze complimenten, knuffels, aai ze of speel met ze. Je kunt ze ook wat lekkers geven. Vooral als je hond niet van baden houdt, mag je deze stap niet overslaan. Dit kan er ook voor zorgen dat je hond zich de volgende keer met wat minder tegenzin laat wassen.

Nog wat tips voor het wassen van je hond

Of je hond er nu van houdt om gewassen te worden of altijd zenuwachtig is, je zult een aantal veiligheidsmaatregelen moeten treffen om de badtijd veilig te houden.

– Tenzij je hond stil kan zitten tijdens een bad of je je hond makkelijk met je hand kunt bedwingen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een plek hebt om ze indien nodig vast te maken. Dit kan voorkomen dat ze tijdens het wassen ineens ontsnappen en je hele huis nat maken. Een eerder genoemde likmat aanschaffen kan er ook voor zorgen dat je hond afgeleid is en op zijn plaats blijft staan.

– Deze tip is al eerder benoemd, maar zo belangrijk, dat hij nog een keer benadrukt wordt: Was alle shampoo altijd grond af. Ook als je denkt dat alles er al uit is, spoel dan nog een keer extra. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot contactdermatitis en vochtige en geïnfecteerde laesies die jeuken.

– Kijk tijdens het inzepen en het uitspoelen goed uit voor de ogen en oren van je hond. Hier mag geen water in terecht komen.
Met deze tips in gedachten, bent je klaar voor een veilig, succesvol en stressvrij hondenbadproces.

Wanneer moet ik naar een speciale hondentrimmer gaan?

Heb je al vaker geprobeerd je hond te wassen en blijft het een gevecht? Blijft je hond worstelen in de badkuip en krijg je hem met geen mogelijkheid rustig? Breng je hond dan naar een hondentrimmer, waar ze professionele wasbeurten geven. Zij hebben alle benodigde middelen en accessoires aanwezig om de vacht zo optimaal mogelijk te verzorgen! Hondentrimmers wassen je hond niet alleen, ze knippen vaak ook de nagels, trimmen bij de ogen etc. 

Professionele hondenkappers zijn een must voor bepaalde rassen, zoals Poedels, Yorkies, Maltezers, Springers en anderen met langgroeiend haar. In tegenstelling tot bont, valt het haar niet zo vaak uit, en het zal blijven groeien totdat het wordt geknipt – net zoals mensen haar.

Zelfs als je hond wel een vacht heeft in plaats van haar, zijn trimmers handig als je hond een grote hekel heeft aan baden. Ze hebben veel beproefde technieken om zelfs de meest badhatende honden zich te laten gedragen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart