Hond leren wandelen zonder trekken

Hond leren wandelen zonder trekken: Stappenplan!

Wil jij je hond leren wandelen zonder trekken? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Als jij jaloers bent op die mensen die rustig met hun hond aan de lijn lopen, dan kun je nu stoppen met jaloers te zijn, want ook jij kant dit met jouw lieve huisdier bereiken. Je kunt het rustig mee wandelen namelijk elke hond aanleren, of je nu nog een puppy hebt of al een oudere hond.

Iedereen wil natuurlijk een hond die naast ze loopt, stopt wanneer zij stoppen en perfect met ze mee draaien. De realiteit is echter vaak heel anders. Ontzettend veel honden trekken aan de riem, en als je niet weet hoe je je hond moet trainen dit niet te doen, zal dit ook niet veranderen. Een hond die trekt kan ontzettend vervelend zijn en zelfs al je plezier in het uitlaten wegnemen.

Het is dan ook belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen en te beginnen met het trainen van je hond. In dit artikel geven we je de beste tips en tricks om dit te doen.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe je hond kunt leren wandelen zonder trekken!

Hond leren wandelen zonder trekken: Stappenplan!

1. Schaf een anti-trek hondentuigje aan

Voordat je gaat trainen met het wandelen aan de riem met je huisdier, is het belangrijk dat je de juiste tools in huis hebt. We hebben het hier over de juiste riem. Het beschikken over de juiste riem kan een enorm groot verschil maken.

Er zijn speciale honden tuigjes / harnassen die het trekken aan de riem al in grote mate voorkomen. Dit zijn tuigjes waarbij je aan de voorkant een clip hebt.

Dit soort hondentuigjes zijn ontworpen om honden voorzichtig te ontmoedigen om te trekken als ze aan de lijn lopen. In tegenstelling tot traditionele halsbanden veroorzaken ze ook geen neiging tot hoesten, kokhalzen of verstikking, omdat de borstband laag over het borstbeen rust. Hierdoor is zo’n soort tuig met halsband beter voor zowel jou als je hond.

anti trek harnas hond

Een andere halsband die speciaal is ontwikkelt om het trekken aan de riem te voorkomen is een hoofdhalsband. De halsband ziet er in het begin misschien een beetje raar uit, maar het is echt diervriendelijk en wordt vaak aanbevolen door dierenartsen en hondengedragsdeskundigen. Het is een methode om je hond op een vriendelijke manier te corrigeren, af te richten en onder controle te houden. En het fijne is, je ziet al binnen enkele minuten resultaat, het werkt namelijk meteen.

Veel honden trekken instinctief aan een gewone hondenriem. Door de tegendruk van de riem gaat de hond steeds meer trekken. Een hoofdhalsband voorkomt dit gedrag in 3 unieke stappen:

  • De druk van de riem bij het trekken wordt nu verplaatst naar de achterzijde van de nek. Hierdoor ontspant de hond, deze natuurlijke reactie wordt ook gecreëerd als de moeder een pup in de nek beet pakt.
  • De lichte druk van de halsband op de bovenneus geeft een reflex dat de hond direct ontspant.
  • Het is vergelijkbaar met het in de juiste richting sturen van een paard met behulp van een halster (het lichaam volgt de neus).

Hoewel dit een geweldige manier is om er direct voor te zorgen dat je hond naast je wandelt zonder te trekken, is het niet het enige wat je moet doen. Het is belangrijk om ook echt te gaan trainen met je hond om het trekken voor altijd af te leren, ook zonder deze riem. Lees dus ook de volgende tips allemaal goed door.

2. Kies een kant uit

Als je je hond gaat leren wandelen zonder trekken, is het belangrijk dat je consequent bent met de manier hoe je met je hond loopt. Kies daarom een kant uit waar jij het liefste hebt dat je hond loopt en houdt deze positie aan. Het maakt niet uit of dit links of rechts van je is, maar houdt deze kant aan, zodat je hond weet wat er van hem verwacht wordt.

Probeer een of twee stappen naar voren te lopen en beloon je hond met de hand aan de kant waar je hond zich bevindt. Als je hond aan de rechterkant zit, beloont de rechterhand. Dit is erg belangrijk! Je hond zal namelijk terug keren naar de locatie van de lekkernijen. Ga door met deze opstelling en beloon steeds minder vaak naarmate je hond vaardiger wordt en door heeft aan welke kant hij moet lopen.

3. Reageer op de juiste manier wanneer je hond trekt

Wanneer je hond trekt, en dat zal hij zeker nog veel doen in het begin, is het belangrijk om op de juiste manier te reageren. Een eenvoudige methode om een ​​hond aan de lijn te trainen zonder aan de lijn te trekken, is door te stoppen met naar voren te gaan als hij trekt en hem te belonen met lekkers als hij naast je loopt. Zorg ervoor dat je altijd kleine hondenkoekjes bij de hand hebt om je hond te belonen.

Op deze manier leert je hond dat trekken hem echt nergens gaat brengen. Hij leert dat het juist langer duurt voordat hij bij het uitren veld is wanneer hij  trekt.

De kans is groot dat je hond trekt omdat het in het verleden heeft gewerkt om hem te krijgen waar hij heen wil. Door te stoppen wanneer je hond trekt, leer je dit gedrag af. Je kunt erop voor kiezen om abrupt van richting te veranderen wanneer hij trekt, dus de andere kant op te lopen.

Dit is geen gemakkelijke training, maar het werkt, en het werkt permanent. Je moet veel geduld hebben en consequent zijn. Trainingssessies van 5-10 minuten per dag zijn voldoende om een ​​hond te hebben die perfect aan de lijn loopt en met plezier naar je zal luisteren.

Als jouw hond niet erg geïnteresseerd is in voedseltraktaties, dan kun je zijn favoriete speeltje meenemen en hier kort mee spelen in plaats van dat je hem iets lekkers geeft. Meestal vollen koekjes echter erg in de smaak.

4. Wees voorbereid op afleidingen

Als je de bovenstaande tips hebt gevolgd en goed hebt geoefend zal je hond voortaan goed aan de lijn meelopen. Al er echter een spannende afleiding verschijnt, is de kans groot dat je hond wel weer zal gaan treken. Om dit helemaal te voorkomen is veel training en tijd nodig.

Alle honden raken wel eens afgeleid, of dit nou is door katten, andere honden, mensen of geluiden. Als je hond ergens door wordt afgeleid, kun je het beste zijn naam roepen om zijn aandacht te trekken. Als het lukt om op deze manier de aandacht van je hond weer naar jou te treken, beloon je hond dan.

Het is altijd belangrijk dat je hond een sterke reactie op zijn naam heeft, want op deze manier kun je altijd de aandacht weer naar jezelf leiden. Het kan even duren voordat je dit bereikt hebt.

5. Gebruik eventueel een lange lijn

Zodra je hond goed reageert op de basisoefeningen en naast je loopt zonder te trekken, kun je hem meer vrijheid geven door hem een ​​lange lijn op te leggen. Dat zal hem in staat stellen verder van je af te gaan, dichter bij de afleidingen. Toch heb je een directe verbinding met je hond, wat ervoor zorgt dat hij elke keer reageert.

Ook al heeft je hond een lange lijn om, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat hij niet aan deze lijn trekt. Als de lijn strak gaat, zorg er dan voor dat je hond opnieuw met jouw verbindt door zijn naam te noemen en een korte trek aan de riem te geven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart