Heeft je hond vlooien? Zo kom je erachter!
Hoe weet je of je hond vlooien heeft? Als je merkt dat je hond vaak krabt en zichzelf bijt, vraag je je misschien af of je hond vlooien heeft. Dit gedrag kan er zeker op wijzen dat hij of zij last heeft van deze jeukende insecten, maar hoe weet je het zeker? Een nadere inspectie van de huid van je hond is voldoende om te weten of je hond vlooien heeft. Lees verder om te ontdekken hoe je met zekerheid kunt vaststellen dat je hond vlooien heeft.
Heeft mijn hond vlooien?
Symptomen van een vlooienbesmetting
Hoe weet je nou zeker of je hond last heeft van vlooien? Vaak wordt het vrij snel duidelijk, doordat je hond meer jeuk heeft dan normaal en zichzelf blijft krabben en bijten. Ook kan de huid geïrriteerd of rood zijn of korstjes hebben. Je hond kan zo vaak op haar huid bijten dat ze wat haaruitval krijgt. Omdat andere dingen ook jeuk kunnen veroorzaken, is het een goed idee om naar specifieke tekenen van vlooien te zoeken.
Inspecteer de huid van je hond op vlooien
Het eerste wat je moet doen als je denk dat je hond vlooien heeft, is de huid inspecteren. Het is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je vroegtijdig een vlooien probleem (of teken probleem) opmerkt. Het regelmatig controleren van de huid en vacht van je hond is een van de gemakkelijkste manieren om vroegtijdig een vlooienplaag op te vangen, voordat deze uit de hand loopt.
Vroegtijdige vlooien vangen maakt de behandeling gemakkelijker. Vlooien vermenigvuldigen zich extreem snel – ze op tijd vangen voordat de populatie groeit, is de sleutel. Vlooien veroorzaken ook veel ongemak voor honden, en hoe langer een besmetting duurt, hoe groter de kans is dat ze zullen lijden aan vlooiengerelateerde gezondheidsproblemen en ziektes.
Als je in een huis met meerdere huisdieren woont, wordt het aanbevolen om elk huisdier afzonderlijk te controleren, zelfs als ze geen jeuk lijken te hebben. Vlooien springen regelmatig van gastheer naar gastheer; als je ze bij één huisdier hebt, is de kans groot dat je andere huisdier(en) ze ook hebben.
Hoe herken je vlooien bij je hond?
Als het gaat om het controleren van je hond op vlooien, is het eerste dat je moet weten, hoe je ze kunt identificeren. Zoek naar kleine, donkere insecten die kleiner zijn dan mieren. Volwassen vlooien zijn kleine, platte insecten die in verschillende kleuren voorkomen, van roodbruin tot zwart. Ze zijn vleugelloos, hoewel ze bekend staan om hun buitengewone vermogen om grote afstanden te springen dankzij hun 6 lange benen. Deze lange benen en snelheid maken vlooien zo lastig voor onze huisdieren; ze kunnen de tanden en klauwen van je hond snel en makkelijk ontwijken.
De oksel- en liesgebieden van je hond zijn favoriete vlooienplekken omdat ze meestal warm en beschermd zijn. Maak een scheiding tussen de vacht van je hond met je vingers om de huid bloot te leggen.
Afhankelijk van de vachtlengte en kleur van je hond kunnen vlooien met het blote oog moeilijk te vinden zijn. Een donkerdere, dikkere vacht kan het moeilijk maken om vlooien op je hond te vinden. En omdat ze snel bewegen en rondspringen, zijn ze niet altijd gemakkelijk te herkennen.
Omdat vlooien moeilijk te vinden zijn, kun je op de aanwezigheid van vlooienvuil vertrouwen om te bepalen of je hond al dan niet vlooien heeft. Vlooienvuil is eigenlijk vlooienpoep en het verschijnt als vlekjes vuil op de huid van je hond. Als die vlekjes een roodbruine kleur krijgen als ze nat worden, weet je dat je te maken hebt met vlooienvuil.
Symptomen van vlooien bij je hond
Als er vlooien aanwezig zijn, kun je de volgende symptomen opmerken:
- De huid kan er rood en hobbelig uitzien, vooral als je hond veel heeft gekrabd.
- Je kunt kleine volwassen vlooien zien die snel wegscharrelen of zelfs springen.
- Je kunt larven zien die zijn uitgekomen of larven in een cocon hebben die zich verpoppen (zich ontwikkelen tot volwassen vlooien).
- Je ziet vlooien vuil – poep en bloed die de vlooien uitwerpen.

Vlooien vuil herkennen
Wanneer je de huid van je hond inspecteert, zie je mogelijk kleine zwarte stippen die eruitzien als fijngemalen zwarte peper. Dit is vlooien “vuil” (of uitwerpselen) en kan een ander teken zijn van een vlooienplaag. Je kunt vlooienvuil van gewoon vuil onderscheiden door zwarte stippen die van je hond vallen op een witte papieren handdoek te verzamelen. Bestrooi de spikkels met een beetje water. Als ze een donkere roodbruine kleur krijgen, is dat een teken van vlooien vuil / uitwerpselen.
Je kunt ook testen op vlooienvuil met een witte handdoek. Laat je hond op zijn of haar zij op een witte handdoek liggen, terwijl je je harige vriendje grondig aait en masseert. Als je vuildeeltjes of donkere puntjes op de handdoek ziet vallen, weet je dat je een vlooien probleem hebt. Ook hierbij kun je de spikkels die van je hond vallen vochtig maken om te kijken of ze roodbruin worden, om het zeker te weten.
Gebruik een vlooienkam
Een andere manier om vlooien snel te identificeren is door het gebruik van een vlooienkam. Werk een vlooienkam door het haar van je hond, beginnend dichtbij de huid. Als je hond vlooien heeft, zouden de fijne tanden van de kam er een aantal moeten vangen. Je kunt ze weggooien in een kom met heet, zeepachtig water om ervoor te zorgen dat ze het niet overleven.
Kunnen vlooien mensen ook bijten?
Ja zeker. Vlooien bijten mensen net zo graag als andere dieren. Als je een vlooienbeet of meerdere vlooienbeten hebt, kun je een klein cluster van kleine rode beten of een reeks jeukende beten in een rij op je huid zien. Ze bevinden zich meestal in de buurt van de benen of enkels, maar ze kunnen ook verschijnen in de oksels en andere gebieden.
Wat te doen als je vlooien op je hond aantreft?
Wanneer je zeker weet dat je hond vlooien heeft, wordt het tijd om je opties te overwegen. Er zijn veel medicijnen en behandelingen beschikbaar, waardoor het lastig kan zijn om te weten waar je moet beginnen en wat nou de beste optie is.
Vlooienband
Een van de beste manieren om vlooien te behandelen en te voorkomen is door middel van een speciale band die je hondje altijd draagt. De meeste van deze banden werken zowel tegen vlooien als teken. De werkzaamheid tegen vlooien start onmiddellijk na het aanbrengen van de halsband.
Koop hier een vlooien- en tekenband voor honden.
Vlooienshampoo
Een andere hele effectieve manier om zo snel mogelijk van de vlooien bij je hond af te komen is door het gebruik van een speciale vlooienshampoo. Let op een vlooienshampoo werkt wel alleen voor huidige vlooien en niet ter voorkomen van toekomstige vlooien. Wanneer je voor deze optie kiest is het dus alsnog aan te raden om ook een vlooienband te kopen om te voorkomen dat je hond weer het slachtoffer wordt van deze vervelende parasieten.
Koop hier vlooienshampoo voor je hond.
Vlooien pipetten
Een vlooien pipet is een ander middel om zowel huidige vlooien te bestrijden als toekomstige vlooien te voorkomen. Dit is meestal een combinatie van een vlooien en teken pipet, zodat je hond voor beide vervelende parasieten behandeld wordt. Het juiste product doodt naast volwassen vlooien en teken ook eieren en larven van vlooien. Een pipetje in de nek is zeer eenvoudig toe te dienen en werkt meestal voor een aantal weken.
Koop hier een vlooien (en teken) pipetten.
Als je een puppy hebt en je vindt vlooien, dan kun je het beste voor een behandeling naar de dierenarts gaan. Het duurt niet lang voordat vlooien bloedarmoede veroorzaken bij jonge honden, en onbehandeld kan het fataal zijn.
Je huis en tuin behandelen
Je hond kan zo weer vlooien oppikken als je je huis en tuin niet behandelt. Dit is erg belangrijk aangezien vlooien in het tapijt en andere delen van je huis kunnen leven. Vergeet ook je tuin niet, als je deze hebt. Hier kunnen vlooien ook vrij leven en op elk moment weer op je huisdier springen.
Wat als je hond jeuk heeft, maar het zijn geen vlooien?
Het is mogelijk dat je hond jeuk heeft, maar dat je geen vlooien kunt vinden. Er zijn tal van andere aandoeningen en reacties die ervoor kunnen zorgen dat je hond jeuk heeft en veel krabt en bijt. In dat geval kun je het beste naar de dierenarts gaan om te kijken wat dan de oorzaak is.
Gerelateerd: Vlooien kat bestrijden: De beste tips!