border collie karakter

Border collie karakter - Alles wat je moet weten!

Border collies zijn zonder twijfel ontzettend leuke honden. Ze zijn actief, slim, hardwerkend en beschermend. Voordat je zomaar een hond aanschaft is het echter belangrijk dat je meer weet over het karakter van het ras. Pas dan kun je beslissen of het ras bij jou past. Dus hoe ziet het border collie karakter eruit? Wat is de persoonlijkheid van dit ras en hoe moeten ze verzorgd worden? Kunnen ze goed met kinderen? En met andere honden? Lees gauw verder om meer over alle karaktereigenschappen van border collies te leren!

Border collie karakter

– Persoonlijkheid

De persoonlijkheid van een border collie is kenmerkend alert, energiek, hardwerkend en slim. Het zijn hele actieve honden die veel beweging nodig hebben. Als ze worden opgesloten zonder activiteit en gezelschap, kunnen deze honden ongelukkig en destructief worden. Dit ras is graag bezig. Sterker nog, hij moet het wel druk hebben, anders verveelt hij zich, wat leidt tot vervelend gedrag, zoals blaffen, graven of zelfs dingen kapot bijten. Hij is geen hond om rustig de hele dag naast je te liggen terwijl je aan het netflixen bent; hij gedijt op activiteit. Vergeet niet dat hij gefokt was om de hele dag schapen te hoeden en te werken.

Border collies zijn ontzettend slim en leren heel snel. Zo snel dat het soms moeilijk kan zijn om hem uitgedaagd te houden. Ze reageren het beste op positieve training zoals complimenten en beoordelingen. Ze vinden het leuk om nieuwe dingen zoals trucjes te leren en je kunt ze zowat alles aanleren.

De border collie staat ook bekend als zeer gevoelig voor elk signaal van zijn geleider, van een fluitje tot een handsignaal tot een opgetrokken wenkbrauw.

Vanwege hun herdersinstinct beschermen ze hun familie en territorium en zijn ze uitstekende waakhonden. Ze zullen hun baasje(s) ten alle tijden goed beschermen. Hoewel ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, kunnen ze gereserveerd en soms snauwend zijn naar vreemden, waarbij ze in de hielen happen op dezelfde manier waarop ze naar schapen zouden happen als ze aan het hoeden waren.

Een border collie kan, net zoals elk ander hondenras, angstig of verlegen worden als hij niet goed gesocialiseerd wordt als puppy. Puppycursus en veel blootstelling aan een verscheidenheid aan mensen, ander honden, plaatsen en dingen helpen de gevoelige border collie meer zelfvertrouwen te krijgen en sociaal te worden.

– Training

Zoals nu al duidelijk is, is het border collie ras één van de slimste honden. Ze zijn dan ook erg makkelijk te trainen en vinden het ook leuk om getraind te worden. Naast de basis commando’s zoals zit, af en poot kun je ze nog tonnen aan trucjes leren.

Zorg ervoor dat je je hond zowel fysiek als mentaal blijft uitdagen. Fysiek doe je dit door hem veel te laten bewegen. Denk aan wandelen, joggen, zwemmen, fietsen etc. Mentaal doe je dit door hem nieuwe dingen te leren en hem zijn hersenen te laten gebruiken. Mentale / intelligente spelletjes vinden ze ook ontzettend leuk. Denk bijvoorbeeld aan voedselpuzzels

Wat betreft zindelijkheidstraining, leren border collies ook snel. De snelste en gemakkelijkste manier om een pup zindelijk te maken is met behulp van benchtraining. Ontdek hier wat benchtraining precies is en hoe je het effectief uitvoert.

– Zorgen voor een border collie

Hoewel een border collie een zeer flexibele hond is, is hij het meest geschikt voor een omgeving die hem wat bewegingsruimte geeft: een huis met een veilig omheinde tuin, of een landelijke boerderij of ranch. Omdat hij de neiging heeft om te hoeden en te jagen, moet hij worden beschermd tegen zijn niet zo heldere instinct om auto’s te achtervolgen.

Ongeacht de omgeving heeft hij elke dag veel mentale en fysieke stimulatie nodig, en hij heeft een baasje nodig die dat wil en kan bieden. Dit kan een grote last zijn voor eigenaren die niet weten waar ze aan beginnen of die zelf niet van beweging houden. Als je een border collie overweegt, zorg er dan voor dat je hem een ​​goede uitlaatklep kunt bieden voor zijn natuurlijke energie en heldere geest. Denk aan veel wandelingen met je hond, samen hardlopen, samen fietsen en/of hondensport.

Als je geen zin heb om elke dag ver te lopen, schaf dan een ballenwerper aan en laat je hond apporteren. Ze vinden het geweldig om te rennen. Jij kunt lekker op dezelfde plek blijven staan terwijl je hond zichzelf uitleeft.

– Kinderen en andere huisdieren

Een border collie is een hele goede gezinshond, zolang hij maar goed wordt opgevoed en op jonge leeftijd afgericht wordt. Het is een sociaal ras die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren.

Wanneer je een nieuw huisdier aan je gezin met al een huisdier toevoegt is het natuurlijk wel belangrijk om de twee aan elkaar te laten wennen. Dit kan in het begin even wat tijd kosten.

Zoals bij elk ras, moet je kinderen ook altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of oor- of staarttrekken te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of om te proberen het voer van de hond weg te nemen.

Meer leren over het border collie ras

Nu je meer weet over het border collie karakter, wordt het tijd om verder te kijken. Hoe voed je een border collie op? Hoe train je hem of haar op de juiste manier? Wat moet je allemaal nog meer weten? Er komt een hele hoop kijken bij het groot brengen en het zorgen voor een border collie en het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Elk hondenras is anders, dus het is van belang dat je je goed inleest over border collies om een zo’n goed mogelijk baasje te worden.

Als je het ras écht goed wilt leren kennen kun je het beste een all-in-one boekje over border collies bestellen, geschreven door een professional die ervaring heeft met border collies. ‘Border collie geheimen‘ is zo’n boek!

Border collie geheimen

Dit eBoek is het complete handboek met alle informatie die je nodig hebt als je een border collie eigenaar bent. De schrijver van dit boek heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van border collies. Met de informatie in dit boek kom je er precies achter hoe je jouw border collie kunt opvoeden of veranderen in die lieve, gezonde en gehoorzame trouwe viervoeter waar je altijd van gedroomd hebt. De stap voor stap technieken zijn direct en eenvoudig toe te passen en stellen je in staat  om geweldige resultaten te behalen.

Wanneer je het eBoek via de onderstaande link aanschaft krijg je een hoge korting en meerdere bonussen. De normale prijs van het hele pakket is €96,75,-. Met de speciale kortingscode in dit artikel ontvang jij het volledige pakket echter voor €37,-.

Voor deze prijs ontvang je:

 • Border Collie Geheimen – ebook (waarde €47)
 • Honden Training Geheimen – ebook (waarde €9,95)
 • Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy – ebook (waarde: €9,95)
 • Je Hond De Baas – ebook (waarde €9,95)
 • Acht ongelofelijk simpele technieken om je hond te laten komen – ebook (waarde €9,95)
 • Levenslange updates (waarde €9,95)

Mocht je het eBoek hebben aangeschaft, maar toch niet tevreden zijn, dan krijg je je geld terug. Het programma heeft een 60 dagen niet-tevreden-geld-terug garantie, waardoor je zonder lastige vragen of opmerkingen gemakkelijk je geld terug kan krijgen,

border collie boek

Geschiedenis

Bordercollies zijn herders en werden gefokt om met schapen te werken, maar ze kunnen vrijwel elk type kudde aan en zullen zelfs kinderen in het gezin hoeden.

Het ras is ontstaan ​​in het laagland en de grensregio’s van Engeland en Schotland en dateert mogelijk uit de 18e eeuw. Men denkt dat de voorouders van de border collie andere soorten collies zijn, zoals de bearded collie en de Scotch collie, en sommige rashistorici geloven dat spaniël ergens in de mix zit.

In de 19e eeuw werden border collies populair onder de Engelse adel. Tegenwoordig worden ze nog steeds gebruikt voor werkdieren en zijn het huisdieren. Omdat ze gemakkelijk trainen, worden border collies ook gebruikt voor politiewerk, verdovende middelen en bomdetectie en voor opsporings- en reddingsmissies. Ze zijn ook goede blindengeleidehonden.

Past het border collie karakter bij mij?

Een border collie is het juiste ras voor jou, als je een hond wilt die…

 • Zeer atletisch is en gedijt op veel oefening en training
 • Uitzonderlijk intelligent is en zo goed als alles kan leren
 • Nooit moe wordt
 • Goed met jou en je gezin overweg kan, wanneer goed opgevoed

Een border collie is niet het juiste ras voor jou, als je niet wilt omgaan met…

 • Een atletisch hond, die veel beweging nodig heeft 
 • Een hond die dwangmatig staren en dingen (kinderen, andere dieren, joggers etc) achtervolgt
 • Verlegen is wanneer niet voldoende gesocialiseerd

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart