Beagle opvoeden? Alles wat je moet weten!

Wil jij je beagle opvoeden tot een lieve, sociale en gehoorzame hond? Dan ben je hier aan het juiste adres!  Als je op dit artikel bent beland betekent dat waarschijnlijk dat je net een beagle hebt aangeschaft, of dit van plan bent te doen. Allereerst, gefeliciteerd! Beagles zijn een ontzettend leuk hondenras waar je gegarandeerd veel plezier aan gaat beleven. Als dit de eerste keer is dat je een beagle puppy in huis neemt, is het belangrijk om je goed in te lezen over de opvoeding en verzorging. In dit artikel is een compleet stappenplan samengesteld om je te helpen bij het opvoeden van je pup. In deze stapsgewijze handleiding worden de belangrijkste handvaten gegeven om je te helpen een ​​gezonde, gehoorzame en liefdevolle beagle groot te brengen.

Beagle opvoeden: Alle tips!

Een beagle opvoeden is een super leuke, maar soms ook uitdagende en lastige taak. Hieronder volgen alle tips om je beagle op de beste mogelijke manier op te voeden en te verzorgen. De eerste tips zullen voorbereidende tips zijn en de rest voor wanneer je nieuwe vriendje daadwerkelijk ingetrokken is. 

1. Lees je in over beagles

Het eerste wat je zou moeten doen als je een beagle hebt aangeschaft is je inlezen over het ras. Elk hondenras is anders, dus met een algemeen boek over het opvoeden van puppy’s kom je misschien niet zo ver. Natuurlijk kun je veel informatie vinden op het internet, maar veel van deze informatie spreekt elkaar tegen of is niet helemaal compleet. Ook worden veel van deze artikelen geschreven door mensen die zelf niet eens beagles bezitten. Het is dan ook belangrijk om een specifiek boek over beagles te bestuderen, zodat je alles leert over dit ras wat nodig is. Een voorbeeld van zo’n boek is “Beagle geheimen”

Beagle geheimen

Dit informatieve eBoek leert je letterlijk alles wat je moet weten over beagles. De schrijver van dit boek heeft al ruim vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van beagles.

Wanneer je het eBoek via de onderstaande link aanschaft krijg je een hoge korting en meerdere bonussen. De normale prijs van het hele pakket is €96,75,-. Met de speciale kortingscode in dit artikel ontvang jij het volledige pakket echter voor €37,-.

2. Maak je huis puppyproof

De volgende stap is je huis puppyproof maken. Beagles zijn ontzettend nieuwsgierig en dol op eten. Ze slikken alles door wat ze in hun mond kunnen passen. En als ze het niet kunnen doorslikken, zullen ze proberen het te breken en het dan alsnog door te slikken. Dit kan je puppy in ernstige problemen brengen. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om het huis, of in ieder geval de delen waar je pup toegang toe heeft, puppyproof te maken voordat je de puppy mee naar huis neemt.

Je kunt je huis puppy-proof maken door alles van de vloer weg te halen wat in de mond van je hond past. De beste manier om dit te doen is door op handen en knieën te gaan zitten en de dingen vanuit het oogpunt van de puppy te bekijken. Hier zijn een paar dingen waar je specifiek op moet letten:

  • Planten: Als je puppy een plant ziet, zal hij hoogstwaarschijnlijk de bladeren en bloemen gaan eten. De meeste planten en bloemen zijn giftig of zelfs dodelijk voor pups. Bewaar je planten dus op een veilige, hoge plek, waar je pup niet bij kan. Let ook op de planten in je tuin.
  • Prullenbak: Het maakt niet uit hoe oud je beagle is, houd het afval altijd uit de buurt van hem. Er zitten gewoon te veel schadelijke dingen in, dus neem geen risico.
  • Chemische producten: Producten zoals schoonmaakmiddel of wasmiddel moeten op een veilige plaats worden bewaard. Meestal worden deze producten in lagere kasten bewaard, als dat het geval is, overweeg dan om er kinderveilige sluitingen op te plaatsen.
  • Medicijnen: Puppies kunnen ondeugend zijn en dingen pakken van salontafels en nachtkastjes, waar we meestal al onze medicijnen bewaren. Houd je vitaminetabletten en medicijnen dus goed opgeborgen.
  • Elektrische draden: Om de een of andere reden houden puppy’s ervan om op draden te kauwen. Dit kan hen elektrocuteren en ernstige brandwonden veroorzaken. Bind al je bedrading op een hoger niveau. Je kunt ook overwegen je kabels en snoeren af ​​te dekken met PVC-buizen of snoerverbergers.
  • Op tabak gebaseerde producten: Op tabak gebaseerde producten zoals sigaretten, sigaren of nicotinegums kunnen dodelijk zijn voor honden, dus zorg ervoor dat je ze uit de buurt houdt.

3. Zorg voor de nodige puppybenodigdheden

Het is het beste om goed voorbereid te zijn en te zorgen dat je alle belangrijke puppy benodigdheden in huis hebt, voordat je je puppy thuisbrengt.  Hier volgen enkele basis benodigdheden:

  • Puppyvoer: Dit mag je natuurlijk niet missen en zul je meteen de eerste dag al nodig hebben.
  • Hondenmand: Het wordt ten zeerste aanbevolen om een ​​hondenmand van goede kwaliteit voor je beagle aan te schaffen. Beagles zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van heupdysplasie. Een comfortabele hondenmand kan dit helpen voorkomen. Shop hier voor hondenmanden.
  • Een bench: Een bench is absoluut onmisbaar. Een bench is een veilige plek voor je pup en een mogelijkheid voor jou om even de kamer of het huis te verlaten zonder bang te zijn wat je aantreft als je terug komt. Ook is een bench de nummer 1 tool bij zindelijkheidstraining. Bekijk hier verschillende benches.
  • Een aantal speeltjes: Naar een andere plek komen zal eng zijn voor de pup. Een paar speeltjes zullen hem echter afleiden en sneller op zin gemak stellen. Shop hier voor leuke puppy speeltjes.

Klik hier voor een volledige puppy benodigdheden checklist

4. Je beagle puppy thuisbrengen voor de eerste keer

Je beagle opvoeden begint pas echt bij deze stap. Eindelijk komt dan de dag dat je het schattige kleine monstertje mee naar huis neemt. Je hond zal voor het eerst zijn nieuwe huis zien, dus probeer een goede eerste indruk te maken.

Als je een gezin hebt, vraag hen dan kalm te blijven wanneer je de puppy mee naar huis neemt. Een plotselinge uitbarsting van luide stemmen, bewegingen en knuffels kan je puppy bang maken. Laat je pup daarom even met rust en laat hem eerst zelf verkennen en observeren.

Zorg ervoor dat iedereen in huis op de grond gaat zitten om op het niveau van je pup te komen en hem op deze manier rustig te begroeten. Geef je puppy wat tijd om aan iedereen te snuffelen en jullie te leren kennen.

Het is altijd beter om je puppy een paar weken de tijd te geven om vertrouwd te raken met al je gezinsleden voordat je je vrienden en de rest van de familie voorstelt.

De eerste dag kan wat stressvol zijn voor de pup. Hij is op een geheel nieuwe plek zonder zijn broers en zussen en vrienden in de buurt. Dit kan spannend of zelfs eng zijn voor je kleine puppy. Jij en je gezin moeten op dit moment volledige aandacht aan je pup besteden. Praat met hem, laat hem je huis zien, geef wat speelgoed en wees altijd bij hem.

5. Voeding

Je beagle opvoeden tot een grote, sterke en gezonde hond doe je met de juiste voeding.  De dingen die je je puppy voedt, hebben grote invloed op zijn groei en ontwikkeling, dus het is belangrijk om voeding van hoge kwaliteit aan je kleintje aan te bieden. Ga voor puppyvoeding die alle essentiële vitamines en mineralen bevat die essentieel zijn voor de groei van een puppy. Puppyvoer bevat meer voedingsstoffen dan hondenvoer, dus zorg ervoor dat de leeftijdsspecificaties correct zijn bij het selecteren van het voer.

Voedingsgids volgens de leeftijd van je puppy:

Een beagle puppy van 8 tot 12 weken oud moet speciaal puppyvoer krijgen, omdat het vol zit met voedingsstoffen die essentieel zijn voor de ontwikkeling. Overweeg op deze leeftijd om droog en nat puppyvoer te mengen voor een betere spijsvertering.

Een beagle puppy van 3 tot 6 maanden oud begint zijn dikke puppy buikje te verliezen. Houd constant zijn gewicht bij, om een gezond gewicht te behouden. Dit is ook het moment waarop je met hem wat meer moet gaan wandelen. Regelmatige lichaamsbeweging zal je puppy helpen zijn buikje te verliezen en spieren te ontwikkelen. Zorg er echter ook voor dat je hem niet overbelast, anders kan het zijn botontwikkeling beïnvloeden.

Ee beagle puppy van 6 tot 12 maanden oud moet nog steeds puppyvoer krijgen. Als je merk een verscheidenheid aan puppyvoeding heeft die speciaal is samengesteld voor puppy’s van 6 tot 12 maanden oud, overweeg dan om daarop over te stappen. Zo niet, ga dan door met het voeren van hetzelfde puppyvoer.

Hoeveel en hoevaak je je pup moet voeren hangt van de leeftijd en conditie van je lichaamspup af. Vraag hiervoor advies op bij je dierenarts of de fokker.

6. Beweging

Hoewel beagles worden beschouwd als huismussen, hebben ze vanwege hun hoge energieniveau meer buitentijd nodig dan andere binnenrassen. Regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot een gelukkige en blije beagle. Zorg er echter wel voor dat je de hoeveelheid beweging langzaam opbouwt.

Puppy’s mogen nog niet zo heel ver lopen. Voor beagles jonger dan drie maanden moet lichaamsbeweging tot een absoluut minimum worden beperkt. Dagelijkse speeltijd is genoeg om hun energie af te voeren. Voor beagles tussen 3 en 6 maanden oud kun je kleine wandelingen in de buurt beginnen. En voor de leeftijd van 6 tot 1 jaar zijn twee tot drie wandelingen per dag voldoende.

7. Zindelijkheidstraining

Als je gaat beginnen met je beagle opvoeden, is zinderlijkheidstraining een belangrijk onderdeel hiervan. Begin met zindelijkheidstraining na 12 weken. Puppy’s kleiner dan 12 weken hebben namelijk geen controle over hun blaas- en darmmomenten. Om je pup zindelijk te maken heb je veel consistentie en geduld nodig. Het kan ongeveer vier maanden duren om je pup te leren wanneer en waar hij moet poepen en plassen. Het kan in sommige gevallen zelfs een jaar duren. Elke hond is anders dus het is van te voren lastig te zeggen hoelang het ongeveer zal duren voor je pup zindelijk is.

Ontdek hier een compleet stappenplan voor het zindelijk maken van een pup

beagle opvoeden

8. Gehoorzaamheidstraining

Een ander belangrijk onderdeel van een beagle opvoeden is gehoorzaamheidstraining. Je moet je pup zo vroeg mogelijk gehoorzaamheid aanleren, hoe eerder hoe beter. Het eerste deel van gehoorzaamheidstraining is om je puppy te leren dat al zijn gedrag gevolgen zal hebben, goed of slecht. Als je hond iets doet wat je wilt blijven zien, complimenteer hem dan en beloon hem met wat lekkers. Als hij zich misdraagt, zeg dan ‘NEE’ met een stevige stem. Als hij het blijft doen, negeer hem dan een tijdje. Op deze manier kun je het gedrag van je puppy vormgeven.

Alle puppy’s bijten in het begin. Op meubels, schoenen en in jouw huid. Het is normaal puppy gedrag, maar het moet natuurlijk wel afgeleerd worden. Doe dit door ‘NEE’ te zeggen wanneer hij ergens in bijt en hem meteen een kauwspeeltje te geven. Wanneer hij de volgende keer uit zichzelf het kauwspeeltje gebruik in plaats van jouw schoen, beloon hem dan. Shop hier voor kauwspeeltjes.

Het tweede deel is om je puppy de juiste hiërarchie van je huis te leren. Beagles zijn roedeldieren en ze volgen hun leider. Als je wilt dat je beagle naar je luistert, dan moet hij begrijpen dat jij de leider / de baas bent. Hij moet zich ook realiseren dat alle andere familieleden in de hiërarchie boven hem staan. Als jij of een van je gezinsleden dat niet kan vaststellen, zal je beagle stoppen met naar die specifieke persoon te luisteren en hem dominantie tonen. Dat wil je natuurlijk niet. Het is dan ook belangrijk om consequent te zijn. Maak regels met je gezin en zorg dat iedereen zich hier altijd aan houdt.

Basiscommando’s aanleren

Je leven zal veel gemakkelijker zijn als je beagle naar je luistert. Door hem basiscommando’s te leren, kun je met je hond communiceren. Een aantal handige algemene basis commando’s zijn ‘zit’, ‘ af’, ‘blijf’, etc.

Trucjes leren

Dit is het leuke gedeelte. Als je hondje eenmaal de basiscommando’s begrijpt en opvolgt, kun je als je dit leuk vindt, je hondje nog meer trucjes leren. Het beste deel van een hondenouder zijn, is dat je kunt pronken met de coole trucjes die je schattige hondje kan doen. Afgezien daarvan kan het aanleren van trucjes aan je pup een geweldige manier zijn om een band op te bouwen. Het aanleren van trucs zal je hond niet alleen helpen je te begrijpen, maar het zal hem ook gehoorzamer maken.

9. Socialisatie training

Naast zindelijkheidstraining en gehoorzaamheidstraining is socialisatie training ook nog erg belangrijk. Je beagle opvoeden tot een sociale hond doe je met socialisatie training.  Bij socialisatie draait alles om het blootstellen van een jonge puppy aan nieuwe ervaringen. Dit moet worden gedaan voordat je puppy verlegen en angstig begint te worden voor vreemde mensen en plaatsen. Dit betekent dat beagle puppy’s vanaf de eerste dagen thuis op pad moeten!

Neem je pup mee naar het park en laat hem spelen met andere honden. Een puppy cursus is ook een geweldige manier om je hond te laten socialiseren met andere honden mensen. Zorg er daarnaast ook voor dat je hond op veel verschillende plaatsen komt en met veel verschillende mensen in contact komt. Al deze dingen zullen ervoor zorgen dat je pup opgroeit tot een gehoorzame, lieve en sociale hond.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart