Hamster tam maken - Compleet stappenplan!
Wil jij je hamster tam maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wanneer je net een hamster mee naar huis genomen hebt, is de kans groot dat je nieuwe kleine vriendje nog niet tam is. Je hamstertje kan bang zijn, weg rennen of zelfs bijten. Hamsters die nog niet tam zijn zullen het niet altijd leuk vinden om opgepakt te worden en kunnen erg schuw zijn. Gelukkig is het leuk en vrij eenvoudig om een hamster tam te maken. Lees verder voor een stappenplan om je nieuwste familielid snel te laten wennen en een band op te bouwen met hem of haar.
Hamster tam maken
Wil je je hamster tam maken? Dat doe je met veel liefde en geduld! Hamsters zijn vaak in het begin wat bangig omdat ze in het wild een prooi zijn, maar met de juiste methoden en wat hard werk kunnen nieuwe hamsterouders een goede band met hun hamsters opbouwen en genieten van knuffelsessies met deze van nature verlegen wezens.
Dit onderstaande stappenplan geeft je een overzicht van hoe je het beste je hamster tam kunt maken en introduceert de verschillende effectieve methoden. Als je hamster al getemd is en niet bijt, kun je nog steeds een aantal van deze methoden proberen om een nog betere band met je hamster op te bouwen.
1. Laat je hamster wennen aan zijn nieuwe huis
Als je een nieuwe hamster mee naar huis neemt, geef hem dan ongeveer een week de tijd om zich aan zijn nieuwe huis / kooi en omgeving aan te passen voordat je veel gaat doen. Zorg ervoor dat je hamster een ruime kooi heeft en de andere benodigdheden voor een stressvrije huisvesting. Plaats de kooi van je hamster op een plaats waar hij in de buurt van mensen is, maar niet gestoord wordt door overmatig lawaai, andere huisdieren en andere afleiding (vooral overdag, wanneer hamsters veel slapen). Hamsters zijn nachtdieren, dus laat je hamster met rust wanneer hij slaapt.
Zorg dat je van de hamster kooi een echt thuis maakt voor je hamster, waar hij zich veilig voelt en zichzelf kan vermaken. Het is belangrijk dat er voldoende klimrekken, speelgoed en relax plekjes in de kooi aanwezig zijn.
2. Wees geduldig met je hamster
Het tam maken van een hamster vereist liefde, tijd en geduld. Haast je niet door de stappen heen. Neem rustig de tijd om je hamster te leren kennen en op zijn signalen te reageren. De sleutel hier is om het vertrouwen van je hamster te winnen, zodat hij kan leren dat er geen reden is om bang voor je te zijn. Als je te overhaast te werk gaat en je hamstertje onverwachts oppakt voordat hij hier klaar voor is, zal dit er alleen maar voor zorgen dat het langer duurt voordat hij je vertrouwd.
Merk op wanneer je hamster zich op zijn gemak voelt in zijn omgeving. Tekenen van een ontspannen hamster zijn dat hij aan het eten, drinken en spelen is als je aanwezig bent. Breng meer tijd door in de kooi van je hamster en praat rustig tegen hem om hem aan je stem te laten wennen. Als je niet weet wat je moet zeggen, lees dan een boek hardop of zing zachtjes. Dit zal helpen je hamster meer vertrouwd met je te maken.
3. Verleid je hamster met lekkernijen
Geef je hamster veel traktaties. Begin met het geven van lekkernijen door de kooi heen. Na een tijdje als je merkt dat dit goed gaat, kun je je hand in de kooi steken, zodat je hamster uit je hand gaat eten. Plaats het lekkers op je open hand in de kooi, zodat je hamster het lekkers van je hand moet nemen (en misschien een paar pootjes op je hand leggen om het lekkers te krijgen). Forceer dit niet, maar laat je hamster naar je toe komen.
Probeer vervolgens het lekkers op je hand te leggen, zodat je hamster op je hand moet klimmen om het te pakken. Als je hamster dit moedig doet (en alleen dan), probeer hem dan voorzichtig en langzaam op te scheppen. De eerste paar keer zal je hamster waarschijnlijk meteen uit je hand springen, maar wees voorzichtig en volhardend en uiteindelijk zal je hamster beseffen dat je handen veilig zijn.
4. Je hamster uit de kooi halen
Je hamster uit de kooi halen kan misschien al de dag dat je hem bij de dierenwinkel hebt opgehaald, maar het kan over 2 weken duren voor dat je hamster hier oke mee is. De tijd tussen de stappen varieert, vooral afhankelijk van de leeftijd van de hamster en de persoonlijkheid van je hamster. Je hamster accepteert misschien snel dat hij wordt opgepakt of neemt meteen snoepjes uit je hand, maar het kan ook een aantal weken duren.
Zodra je hamster zich op zijn gemak voelt met het eten van voedsel uit je hand en zodra hij je hem laat aaien, is hij klaar om tijd buiten de kooi door te brengen. Als je al zo ver bent dat je hamster zich rustig uit de kooi laat nemen, is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. De beste manier om een hamster op te pakken is in de palm van je hand met de andere hand over zijn rug.
Je kunt je hamster ook uit de kooi halen met behulp van een kleine beker of mok. Leg bijvoorbeeld wat lekkers in de mok en wanneer je hamster erin klimt, kun je de mok, met je halstertje erin, gemakkelijk uit de kooi halen.
Het is het beste om je hamster net boven je schoot of een ander zacht oppervlak op te pakken voor het geval hij valt of springt. Hamsters zijn actieve diertjes en houden van rennen en bewegen. Let dus altijd goed op wanneer je je hamster vast hebt.
Als je hamster zich meer op zijn gemak voelt, laat hem dan van je ene hand naar de andere en over je armen kruipen. Je kunt lekkernijen blijven aanbieden, hoewel je hamster misschien niet zo geïnteresseerd is in lekkernijen als er nieuwe dingen te zien en te ontdekken zijn.
5. Je hamster uit de kooi halen voordat hij of zij tam is.
Soms moet je een hamster oppakken die nog niet getemd is, bijvoorbeeld om zijn kooi schoon te maken. Om dit te doen, plaats je een beker (of een kartonnen koker met aan één kant gevuld papier om hem af te sluiten) op zijn kant voor de hamster en duw je hem voorzichtig in de beker (of koker). De meeste hamsters lopen uit nieuwsgierigheid zo de beker in. Handschoenen of een dikke handdoek kunnen worden gebruikt als je een hamster moet oppakken die bijt, en als de bekermethode niet heeft gewerkt. Dit kan erg stressvol zijn en ervoor zorgen dat je hamster nog meer weerstand gaat bieden aan het hanteren, dus als het nodig is om deze methode te gebruiken, wees dan extra voorzichtig om zo zachtaardig mogelijk te zijn.
6. Blijf rustig als je hamster je bijt
Als je hamster je bijt terwijl je hem vastpakt, weet dan dat het niet zijn bedoeling was om je pijn te doen. De hamster voelt zich in zo’n situatie gewoon bedreigd. Probeer niet te overdrijven door tegen je hamster te schreeuwen of hard te bewegen. Als je dat doet, zal hij bang voor je worden. Plaats hem in plaats daarvan rustig terug in zijn kooi en was de beet met water en zeep. Over het algemeen doen hamsterbeten niet heel veel zeer, het is meestal meer de schrik.
Als je hamster in het begin een keer bijt, betekent dit ook zeker niet dat je hamster vals is. Hij is gewoon bang en moet nog tam gemaakt worden. Wees niet te lang boos op je hamster en begin weer bij stap 1. Uiteindelijk komt het zeker goed en zullen jullie beste vrienden worden!
Gerelateerd: Hamster verzorgen: Alles wat je moet weten!