hamster benodigdheden

Hamster knaagt aan kooi, wat te doen?

Knaagt jouw hamster aan zijn kooi? Dan ben je zeker niet de enige huisdierouder waarbij dit gebeurd. 

Hamsters houden, net als andere knaagdieren, ervan om aan dingen te knagen en kooien zijn daar geen uitzondering. Kauwen is een natuurlijk en normaal gedrag bij hamsters, maar dit betekent niet dat het gedrag goed is. Plastic kooien kunnen namelijk schadelijk zijn als je huisdier hier wat van binnen krijgt en bovendien kan het ontsnappen als hij een gat weet te knagen.

In dit artikel gaan we in op waarom hamsters aan de kooi knagen en wat je ertegen kunt doen.

Waarom knaagt een hamsters aan zijn kooi?

Er zijn een paar belangrijke redenen waarom een hamster aan de tralies of aan de onderkant van zijn kooi gaat knagen. Hier volgen de belangrijkste redenen:

– Tanden afslijten

In tegenstelling tot mensen hebben hamsters tanden die hun hele leven door blijven groeien. Daarom moeten ze op dingen kauwen om te voorkomen dat ze te lang worden en problemen veroorzaken. Soms biedt het voedsel dat aan een hamster wordt aangeboden niet genoeg kauwactie, dus zoeken ze naar andere items in hun kooi waar ze aan kunnen knagen.

– Verveling

Als er niet genoeg speelgoed is om mee te spelen of op te kauwen, kan een hamster uit verveling gaan kauwen. Hamsters hebben mentale en fysieke stimulatie nodig, net als andere huisdieren en net zoals wij mensen. Als ze worden geïsoleerd in een kleine, rechthoekige kooi waar niets te doen is, kunnen ze hun toevlucht nemen tot deze activiteit.

– Stress

Hamsters kunnen ook gaan knagen aan hun kooi om stress te verlichten die wordt veroorzaakt door verschillende factoren in hun omgeving. Veelvoorkomende voorbeelden van stressoren zijn katten die veel rond de kooi hangen, kinderen die te lomp omgaan met het kleine beestje, te kleine kooien en beddengoed van cederhout en dennenhout dat irriterend kan zijn voor de longen en huid van een hamster.

Hamster knaagt aan kooi: Beste tips om dit te voorkomen

Hieronder volgen de 4 beste tips om het knagen aan de kooi te verminderen en zoveel mogelijk te voorkomen.

1. Zorg voor voldoende veilige kauwmogelijkheden

Het is allereerst belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg veilige items zijn waar je hamster op kan kauwen in zijn kooi. Houten speelgoed zoals ladders, huizen en kauw- of voedselblokken voor knaagdieren zijn geweldige opties en kunnen indien nodig gemakkelijk worden vervangen.

Als je hamster genoeg kauwmogelijkheden heeft in zijn kooi is de kans groter dat hij zich daarop richt in plaats van op zijn kooi zelf. Dit is dan ook een goede tip om mee te beginnen voordat je serieuzere maatregelen treft (zoals tip nummer 4).

houten speelgoed hamster
10-Pack Houten Knaagdieren Speelgoed - €27,95
Mr. Woodfield Roll 'n' Fun Knabbelrol - €4,49
JR Farm Vruchtenboom - €7,49
kauwballen hamster
JR Farm Bal-Trio - €5,49

2. Zorg voor voldoende speelgoed

Zoals we al eerder aangaven is verveling is veel voorkomende reden waarom hamsters aan hun kooi gaan knagen. Ervoor zorgen dat je hamster zichzelf niet verveelt is dan ook een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om het knaag gedrag op de kooi te stoppen.

Zorg ervoor dat je hamster een renrad / wiel heeft om zich op uit te leven. Dit is een van de favoriete bezigheden van hamsters en hier kunnen ze veel energie in kwijt. Veel kooien zijn automatische voorzien van zon renrad, maar als jouw kooi dit niet heeft, schaf er dan zo snel mogelijk een aan. Zorg verder voor genoeg andere items om op te klimmen, te verkennen en om fysiek plezier mee te hebben. 

Het houten knaagdieren speelgoed dat we hierboven hebben uitgelicht, biedt geweldige speeltjes voor je hamster. Het zorgt voor zowel plezier als kauw mogelijkheden en is dus een geweldige aankoopt.

Veel hamsters vinden het ook leuk om tijd buiten de kooi door te brengen. Hiervoor is een loopbal geweldig. Ook kun je zelf met je hamster spelen buiten de kooi, maar let op dat hij niet ontsnapt!

Knaagdierenhuis met Twee Verdiepingen - €12,99
Trixie Natural Living Speel- En Graaftoren - €21,54
geluidloos renwiel
Rodent Run Wheel - €13,90
hamsterbal
Hamsterbal - €17,25

3. Zorg ervoor dat je hamster niet gestrest is.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hamster niet gestrest is. Doe dit door eventuele andere huisdieren bij de kooi weg te houden en kleine kinderen te leren hoe ze op de juiste manier met een hamster omgaan.

Kleine kooien moeten mogelijk ook worden vervangen voor grotere kooien en het kan zijn dat je moet verhuizen waar de kooi zich bevindt. Als de kooi bij een raam staat, kunnen vogels buiten bedreigend lijken voor je hamster en als de kooi dicht bij de grond staat of als je een kat hebt die er bij kan, moet hij misschien worden verplaatst zodat je andere huisdieren dat niet kunnen doen.

4. Koop een andere kooi

Dit is misschien niet het eerste wat je doet als je je hamster een keer ziet knagen aan zijn kooi, maar als dit gedrag aanhoudt en je hebt al van alles geprobeerd, dan is dit toch de slimste keuze. 

Hamsters staan bekend om het feit dat ze graag willen ontsnappen en hier alles voor zullen doen. Het knagen aan de kooi is daarom een veelvoorkomend probleem bij hamsters. Hamsters zijn echte doorzetters en zullen net zolang doorgaan met knagen, waardoor ze uiteindelijk een gat in de kooi hebben gemaakt en kunnen ontsnappen, en dat wil je natuurlijk niet! 

Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor een hamster om in plastic te knagen, omdat ze onbedoeld deeltjes in kunnen slikken en hier ziek van kunnen worden of hier zelfs aan kunnen overlijden. 

Nu je begrijpt wat de ernst is van het knagen aan de kooi, zie je misschien in dat het kopen van een kooi waaraan ze niet kunnen knagen nog niet zo’n gek idee is. 

De beste en meest veilige optie voor een nieuwe kooi is een glazen hamsterkooi, of zelfs een aquarium voor vissen die je als hamsterkooi gebruikt. Dit is een veiligere en ontsnappingsbestendigere optie. 

Lees hier alles wat je moet weten over aquariums als hamsterkooi.

Skyline Hamsterkooi Marrakesch
Skyline Hamsterkooi Marrakesch
hamster in aaquarium
Boon Aquarium 
Ferplast Hamsterkooi Jerry
Ferplast Hamsterkooi Jerry 

Waarom is het knagen aan de kooi een probleem?

Als je hamster knaagt aan zijn kooi is het belangrijk om maatregelen te nemen. Hoewel het voor hamsters natuurlijk en zelfs nodig is om aan dingen te knagen, moet het knagen aan de kooi om verschillende belangrijke redenen voorkomen worden. Hier volgen de belangrijkste redenen:

Tandtrauma – Hamstertanden zijn sterk, maar kunnen niet alles aan. Ze kunnen afbreken, barsten of op een andere wijze beschadigd worden als aan te harde dingen en te vaak knagen. Dit kan weer leiden tot pijn, gebrek aan eetlust en infectie. Zelfs als een tand niet duidelijk gebroken lijkt, kan er schade zijn aangericht onder het tandvlees en is een bezoekje aan de dierenarts nodig.

Giftigheid – Hoewel het altijd wordt aanbevolen om het veiligste type kooi voor je hamster te zoeken, zijn sommige kooien geverfd en gemaakt van metaal dat giftig kan zijn als ze worden ingeslikt. Ook als hamsters deeltjes plastic binnen krijgen is dit zeer schadelijk.

Indicatie van stress of verveling – Knagen aan de kooi kan zoals we eerder al benoemd hebben een symptoom zijn van verveling of angst. Je hamster chronisch gestrest of verveeld laten zijn is natuurlijk niet gezond en kan leiden tot grotere gedrags- of gezondheidsproblemen. Je moet proberen hun omgeving beter te beheren om dit probleem te voorkomen.

Ontsnappen – Als een hamster erin slaagt om door de tralies van de kooi te kauwen of ze voldoende te beschadigen zodat hij er doorheen kan, kan hij ontsnappen. Een hamster buiten zijn kooi kan groot gevaar lopen te verhongeren of gewond te raken door andere huisdieren, mensen, meubels en meer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart