kippenhok maken

Zelf een kippenhok maken: Alles wat je moet weten!

Wil jij zelf een kippenhok maken? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Een goed kippenhok is zonder twijfel een van de belangrijkste elementen voor het houden van een gelukkige, gezonde kudde kippen. Hoewel de exacte specificaties van je kippenhok zullen variëren, afhankelijk van het ras van je vogels en waar je woont, zullen de algemene stappen en belangrijkste punten die hier worden uiteengezet, iedereen helpen om een ​​veilig en stevig kippenhok te bouwen.

Bij het bouwen van een kippenhok is het doel om een ​​structuur te bouwen die je kippen beschermt tegen roofdieren, vocht, tocht, ziekten, oververhitting, kou en ontsnapping. Het goed doen is cruciaal voor het welzijn van je kippen.

In dit artikel leren we je hoe je zelf een kippenhok kunt maken en geven we je waardevolle tips. Daarnaast verwijzen we je door naar de beste kippengids, waarin alle informatie staat die je nodig hebt, inclusief hoogwaardige bouwtekeningen.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe je zelf een kippenhok kunt maken!

Zelf een kippenhok maken van A tot Z 

In dit artikel leren we je hoe je zelf een kippenhok kunt maken en geven we je alle tips en dingen waar je aan moet denken. Er is echter niet genoeg plaats om je alles van A tot Z te leren en daarom verwijzen we je graag door naar de kippengids.

De kippengids is een e-book waarin letterlijk alles staat wat je moet weten over het maken van een kippenhok inclusief duidelijke bouwtekeningen met een doeltreffende uitleg. Met deze gids kan iedereen zelf het kippenhok van zijn of haar dromen maken!

Kippenhok zelf maken: 10 tips

Voordat we beginnen met het stappenplan om zelf een kippenhok te maken, delen we allereerst de 7 belangrijkste tips en lessen met je. Dit zijn dingen die je goed moet onthouden en waar je goed over na moet denken voordat je überhaupt begint met het verzamelen van de materialen voor het maken van een kippenhok.

1. De locatie van het kippenhok

Het eerste om over na te denken is waar je het kippenhok wilt gaan plaatsen. Je kippen worden niet blij van een te klein hok, dus dit is een belangrijke om goed over na te denken. De locatie van het hok is belangrijk om te overwegen om de hygiëne van het hok te handhaven en de kippen zelf te beschermen. Een kippenhok moet op hoge grond worden gebouwd om overstromingen, modderproblemen of ophoping van water en vocht te voorkomen. Als je geen hoge grond kunt vinden, moet je een verhoogd hok bouwen om je kippen ten alle tijden droog te houden.

Als je een groot stuk grond hebt, dan is het een slim idee om het kippenhok relatief dicht bij je huis of in een drukbezocht gebied van de tuin te bouwen om ongewenste roofdieren af te schrikken.

Zonlicht stimuleert het leggen van eieren, dus zorg ervoor dat het hok niet altijd in de schaduw staat. Een zuidelijke ligging zorgt voor meer warmte en zonlicht. Tegelijkertijd wil je misschien dat je kippenhok in de buurt van een boom staat om je kippen van wat schaduw te voorzien en koel te houden bij warm weer. Als dit niet lukt dan kun je natuurijk ook altijd een schaduwzeil over de ren leggen of een grote parasol aanschaffen. De juiste combinatie van zon en schaduw is zeer belangrijk om je kippen gelukkig te houden.

2. De grootte van het kippenhok

Het volgende om over na te denken is hoe groot je wilt dat je kippenhok wordt. Kippen hebben zowel een nachthok als een ren nodig. Beide dienen groot genoeg te zijn voor het aantal kippen dat je van plan bent te huisvesten. Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. 

– De juiste afmetingen

Voor de ren moet je rekening houden met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Als het groter kan is het natuurlijk altijd beter. Kippen houden van genoeg leefruimte. Hoeveel verticale ruimte je nodig hebt, hangt af van je ras, net als andere specificaties zoals deurhoogtes en de ideale binnentemperatuur.

– Houd rekening met het interieur 

Denk ook aan het interieur van het kippenhoek, als je gaat nadenken over hoe groot deze moet zijn. Een kippenhok heeft namelijk ook nestkasten, rustbalken, ruimte voor een voer- en waterbak en ventilatieopeningen voor luchtcirculatie nodig. Wanneer je een plan schetst, is het belangrijk om deze objecten mee te nemen, zodat de kippen nog steeds de ruimte hebben die ze nodig hebben.

– Voorkom overbevolking

Overbevolking in een kippenhok kan leiden tot een groot aantal problemen, dus dit moet je ten alle tijden voorkomen. Overbevolking zorgt er bijvoorbeeld meestal voor dat kippen ruzie krijgen en meer vechten, wat betekent dat de vogels onderaan de pikorde waarschijnlijk beperkte toegang hebben tot voedsel en water en zelfs snijwonden op hun lichaam kunnen vertonen.

Bovendien betekent overbevolking in een hok ook een snellere opbouw van ontlasting en bacteriën, waardoor de kans groter wordt dat parasieten of insecten het hok binnendringen en de kippen ziek maken.

kippenhok zelf maken

3. Kies voor de juiste materialen

Er kan een verscheidenheid aan materialen worden gebruikt om een kippenhok te bouwen, en elk heeft zijn voor- en nadelen. Hout is het meest gebruikte bouwmateriaal voor het maken van een kippenhok.

Het bouwen van een kippenhok van hout geeft je waarschijnlijk de meeste vrijheid voor het ontwerp. Hout kan gemakkelijk worden gesneden en geverfd, zodat het bij bijna elke ontwerpkeuze past.

Onder druk behandeld hout is relatief onderhoudsvrij en bestand tegen ongedierte. Tropisch hardhout en redwood zijn van nature bestand tegen rot en vormen een goede keuze, maar kunnen duurder zijn dan gefabriceerd hout. Het hangt dus af van je budget en de grootte van het kippenhok dat je in gedachten hebt.

Veel kippenbezitters kiezen voor zachthout, zoals dennen, sparren of hemlocksparren.

Voor de vloer van het kippenhok, kun je het beste onafgewerkt multiplex gebruiken met een mooie diepe laag schaafsel. Multiplex is niet alleen relatief goedkoop, maar ook extreem duurzaam. Multiplex is gemakkelijk om gaten en ramen in te snijden, waardoor een kudde in de achtertuin voldoende ventilatie in het kippenhok heeft.

4. Zorg ervoor dat de kippen goed beschermd zijn

Bij het maken van een kippenhok is een van de belangrijkste overwegingen absoluut de veiligheid van je kippen. Nadenken over hoe je ze kunt beschermen tegen roofdieren, zoals honden en katten, is essentieel.

Om ervoor te zorgen dat andere dieren niet van onderaf in een hok kunnen breken, is het belangrijk dat het hok 20 tot 30 centimeter van de grond staat. Het verhogen van het hok kan ook helpen om te voorkomen dat het hout gaat rotten.

5. Maak een beveiligde deur

zorg ervoor dat er een goede beveiligde deur in het kippenhok zit. Een deur kan zo simpel zijn als een stuk triplex op een frame van 1-bij-2, met scharnieren en een eenvoudige grendel. Maak het groot genoeg zodat je er gemakkelijk in en uit kunt gaan met eieren in de hand of met een bakje of mand.

6. Denk na over elektriciteit

Overweeg of je elektriciteit in het kippenhok wilt brengen voor het leggen van eieren: een lamp met een laag wattage verlengt de dag tijdens de wintermaanden en houdt de productiecijfers consistenter.

7. Voorzie het kippenhok van legnesten

Als je kippen hebt, wil je waarschijnlijk ook dat er eieren komen. Het is dan ook essentieel om te zorgen voor goede legnesten, ze zijn het belangrijkste deel van het interieur van je kippenhok. Per drie kippen heb je één legnest nodig. Het zijn een soort van kleine hokjes die ongeveer 30 bij 30 cm dienen te zijn. De hoogte moet ongeveer 40 cm zijn.

Maak de legnesten van vochtwerend materiaal dat goed op elkaar aansluit. Vul ze met veel stro of zaagsel. Dit zal zorgen dat de eieren niet breken. Plaats de legnesten lager dan de slaapplaatsen, zodat de kippen er niet op gaan zitten.

Gemiddeld legt een kip elke één tot twee dagen een ei. Het is ook een goed idee om een paar “stofdozen” gevuld met zand toe te voegen, omdat kippen zichzelf vaak schoonmaken met “stofbaden” en dit zal hen helpen schoon en mijtvrij te blijven.

8. Zorg voor voldoende ventilatie

Ventilatie is ontzettend belangrijk om in gedachte te houden bij het bouwen van een kippenhok. Een vijfde van de totale wandruimte van je kippenhok moet worden geventileerd. Ventilatie en luchtstroom zijn van cruciaal belang om ziekten te voorkomen. Je kippenhok heeft openingen nodig in de muren bij het plafond voor luchtcirculatie. Ze moeten hoger zijn dan de slaapplaatsen.

Alle openingen moeten worden afgedekt met een 1/2-inch hardware doek die stevig is bevestigd, zodat roofdieren niet naar binnen kunnen. Hardware doek is een draadgaas gemaakt van een sterker metaal dan kippengaas.

Kippenhok zelf maken: Stappenplan

Met de bovenstaande tips in gedachte, weet je ongeveer waar je aan moet denken als je zelf een kippenhok gaat maken. Nu komt het echte werk. Een kippenhok is niet zomaar gemaakt. Het kost tijd om het te ontwerpen en te bouwen. Met de kippengids (zie helemaal bovenaan in dit artikel) hoef je zelf niet te veel na te denken over het ontwerp en kun je gewoon een van de hoogwaardige bouwtekeningen uitkiezen. Het bouwen van het kippenhok al je, afhankelijk van je vaardigheden en eventuele hulp, ook nog enkele dagen tot weken duren.

Stap 1: Bereid de grond voor

Als je de tips hierboven hebt gelezen dan weet je hoe belangrijk de juiste plaats van het kippenhok is. Als je de juiste plaats hebt vastgesteld, dan is het tijd om de grond voor te bereiden.

Je wilt niet meteen bouwen na hevige regenval, waardoor de grond zacht en poreus wordt en het moeilijk wordt om een sterke fundering te leggen. Als je echter klaar bent om te bouwen, verwijder dan zoveel mogelijk stenen en stokken van de grond en overweeg om nabijgelegen struiken en grote, overhangende takken terug te snoeien.

Stap 2: Kies je bouwtekening

Als je een kippenhok helemaal zelf bouwt, dan heb je en goede bouwtekening nodig om dit tot een succes te laten verlopen. Het wordt aangeraden om een overzichtelijke bouwtekening te hebben als je zelf aan de slag gaat, met duidelijke instructies. De kippengids is een geweldige gids die vol staat met bouwtekening en heldere instructies, evenals de beste tips, waardoor je op de beste en makkelijkste manier zelf een kippenhok kunt maken.

Stap 3: Bouw je kippenhokframe

Begin met het verzamelen van alle materialen die je nodig hebt. Als je een overzichtelijke bouwtekening in handen hebt, dan weet je precies wat je nodig hebt en kun je naar de daarvoor behorende winkels.

Het is van groot belang dat je het bouwen van het frame zelf niet overhaast, omdat dit de fundering van het kippenhok is. Als je dit overhaast en misschien belangrijke stappen vergeet dan kan dit je later veel tijd en moeite kosten. Als het frame van je kippenhok namelijk niet stevig en veilig is, kan de rest van je kippenhok dat ook niet zijn, en loop je het risico om je kippen te verliezen aan lekken, tocht, roofdieren of zelfs instorten van het kippenhok.

Je kunt voor het bouwen van je kippenhok best goedkope en tweedehands materialen gebruiken, maar doe dat niet voor de frame. Hier kun je het beste kwaliteitshout gebruiken.

Stap 4: Voeg de muren toe

Je voegt nu panelen toe aan het frame van het kippenhok voor muren plus twee dakpanelen. Hier kun je het beste triplex voor gebruiken. Dit kan worden gesneden bij de bouwmarkt of houthandel. De panelen dienen stevig aan het frame bevestigd en worden en er mogen geen gaten of gleuven overblijven, waar dieren of tocht naar binnen kan komen.

Vergeet bij deze stap ook de ventilatie niet. Snij ventilatieopeningen af. Dit is cruciaal voor het voorkomen van aandoeningen van de luchtwegen en een zonnesteek. Zorg ervoor dat je ze afdekt met hardware-gaas en zorg ervoor dat eventuele ventilatieopeningen onder de zitstokken voor de winter kunnen worden afgesloten.

Stap 5: Zet in de vloer

Je kunt het beste een houten vloer in je kippenhok plaatsen. De vloer hoeft niet perfect egaal te zijn, maar hij moet wel waterpas zijn, met goed beveiligde planken die niet heen en weer schuiven en schommelen.

Stap 6: Voeg de deuren toe

Je hebt twee soorten toegangen tot je hok nodig, een voor de kippen zelf, om van het hok naar de ren te gaan en andersom, en een voor jou. Hoe hoog en breed het kippenluik moet zijn, hangt af van de kippenrassen. Het deurtje voor jou moet groot genoeg zijn voor het verschonen van het kippenhok en het eruit halen van de eieren.

Stap 7: Bouw legnesten en zitstokken

Als het grootste deel van het hok gemaakt is, is het tijd voor het interieur. Onder het interieur vallen legnesten en zitstokken. Dit zijn de enige ‘meubels’ die kippen nodig hebben.

In legnesten leggen je kippen hun eieren; ze kunnen elke soort doos zijn gevuld met zacht beddengoed. Plan één nestkast per drie kippen. Plaats vervolgens de zitstokken. Een zitstok dient ongeveer 4cm breed te zijn met afgeronde hoeken. Per kip kun je het beste rekening houden met 20-30cm aan zitstok.

Zorg ervoor dat je de zitstokken hoger plaatst dan de legnesten, waardoor het de meest aantrekkelijke slaapplaats voor je kippen wordt. Zo voorkom je dat de kippen in de legnesten gaan liggen, terwijl ze niet broeden.

Stap 8: Bouw je ren

Naast een kippenhok, hebben kippen ook een ren nodig, waar ze in de buitenlucht kunnen zijn. Het renframe hoeft alleen kippengaas, ijzergaas en ander hekwerk te ondersteunen, geen massieve muren en een dak, dus het frame hoeft niet zo sterk en perfect te zijn als het kippenhokframe. Het moet echter nog steeds goed geconstrueerd zijn, want een stevig frame helpt je om je omheining veilig te houden en je vogels te beschermen tegen andere dieren. Je kunt het beste hardware-gaas gebruiken voor de stevigheid en veiligheid.

Stap 9: Voeg de juiste accessoires toe

Het is belangrijk dat je kippen altijd toegang hebben tot schoon en vers water. Zorg hiervoor dat je een geschikte waterbak hebt. Ook een voerbak die lang genoeg is om alle kippen tegelijk te laten eten is zeer belangrijk.

Daarnaast moet er altijd voldoende houtkrullen (grenen) of stro op de vloer van je kippenhok liggen. Denk hierbij aan ongeveer een laag van 15 cm. Verschoon deze bodembedekking ongeveer een keer per maand of als het er plat en/of vies uitziet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart