wandelende tak verzorgen

Wandelende tak verzorgen: Alles wat je moet weten!

Overweeg je een wandelende tak als huisdier? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de verzorging van wandelende takken. Wandelende takken behoren tot de meest populaire insecten die als huisdier worden gehouden, voornamelijk vanwege hun unieke stokachtige uiterlijk en de relatieve gemakkelijke verzorging. Er zijn meer dan 2500 soorten wandelende takken en bladinsecten; Indiase wandelende takken worden echter het meest als huisdier gehouden. 

Wandelende takken vereisen uiterste zorg bij het hanteren, maar ze kunnen erg tam zijn en op je hand zitten. Ze hebben geen dagelijks onderhoud nodig en kunnen zonder enige zorg een week alleen worden gelaten. De sleutel tot een wandelende tak verzorgen in gevangenschap is het nabootsen van hun natuurlijke omstandigheden. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat er te weten valt over de wandelende tak als huisdier!

Een wandelende tak verzorgen

Een wandelende tak verzorgen is niet moeilijk, waardoor het geschikte huisdieren zijn voor vrijwel iedereen, of je nou ervaring hebt of niet. Voor kleine kinderen zijn deze huisdieren echter wat minder geschikt, omdat het geen knuffeldieren zijn. Ze moeten voorzichtig worden opgepakt omdat ze zo delicaat zijn. Houdt hier rekening mee. 

In de onderstaande kopjes komt elk onderdeel van een wandelende tak verzorgen aan bod. Lees gauw verder om alles te leren over een wandelende tak als huisdier!

Een wandelende tak kopen

Wandelende takken kun je het beste online kopen als eitjes. Met een kweekset kun je zelf de wandelende takken kweken. Het is lastig om ze te vinden in dierenwinkels, omdat bijna geen een dierenwinkel wandelende takken verkoopt. Je kunt ook kijken op marktplaats. Wanneer mensen eitjes kopen, komen er vaak meerdere wandelende takken uit, en mensen verkopen deze vervolgens op websites zoals marktplaats.

Koop hier wandelende takken eitjes

Over de wandelende tak als huisdier

Wandelende takken gedijen goed in tropische bossen en graslanden en gaan zo goed op in hun omgeving dat het een uitdaging wordt om onderscheid te maken tussen deze huisdieren en de stokken en het bladafval om hen heen. Met een goede aanvoer van verse bladeren en takken en een aangename tropische temperatuur, zal je nieuwe huisdier super tevreden zijn in zijn nieuwe huis.

Afhankelijk van de soort en het geslacht van je wandelende takken, moeten ze 6-9 keer vervellen voordat ze volwassen zijn. Wanneer je huisdier weigert te eten en ondersteboven in zijn verblijf hangt, zijn dit tekenen dat hij op het punt staat zijn huid af te werpen. In sommige gevallen kan de kleur van je huisdier dof en wit worden. Dit hoort allemaal bij het natuurlijke proces.

Wandelende takken zijn tam maar uiterst delicaat. Wees voorzichtig bij het hanteren ervan. Ze zijn klein en dun, houdt dat goed in gedachte wanneer je ze oppakt. Pak ze heel voorzichtig bij het lichaam (niet bij de benen) tussen duim en wijsvinger en plaats ze op je open handpalm of bied je open handpalm aan en duw ze zachtjes op je hand. Ze bijten geen mensen.

Wandelende takken zijn van nature nachtdieren en zullen ‘s nachts het meest actief zijn. Overdag blijven ze vooral stil zitten, tenzij ze gestoord worden.

De levensduur van wandelen takken is 12 tot 18 maanden.

Een wandelende tak huisvesten

Wandelende takken hebben een verblijf nodig dat drie keer zo hoog is als de lengte van het insect. Voor Indiase wandelende takken betekent dit een kooi van minimaal 15 centimeter lang, hoewel een beetje hoger beter zou zijn. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om de huisvesting van je wandelende tak. Glazen terrariums (dezelfde waar reptielen ook in worden gehuisvest), hoge en brede glazen potten, fauna boxen, plastic containers voor huisdieren en andere soortgelijke opties werken goed voor de huisvesting. Zorg ervoor dat het deksel goed geventileerd is en goed vastzit om ontsnappen te voorkomen. Je kunt fijn gaas gebruiken aan de bovenkant.

Bekleed het huis van je nieuwe huisdier met vochtabsorberende substraten voor beddengoed, zoals kiezels of kranten. Voeg ook planten toe aan de habitat van je wandelende tak. Je kunt takjes, takken en plantjes in je eigen achtertuin vinden.

Prijs: €44,98

Dit terrarium is speciaal afgestemd op de behoeften van insecten.Aan de bovenzijde is het terrarium voorzien van fijnmazig gaas als ventilatie voor je nieuwe huisdier. Het rooster is zo fijn dat ook kleine fruitvliegjes hier niet door kunnen. Zo kun je dus zelfs jonge bidsprinkhanen van voeding voorzien en kunnen kleine wandelende takjes niet ontsnappen. Vocht sproei je van buiten (boven) zodat je insecten de juiste vochtigheid in hun verblijf hebben.

Prijs: €52,99

Dit prachtige glazen terrarium is perfect voor wandelende takken. Naast dat het een comfortabele, veilige en ontsnappingsbestendig huisje is voor je wandelende tak, is het ook een mooie toevoeging aan je interieur.

Prijs: €22,50

Het Exo Terra Faunarium is een gemakkelijk te gebruiken, stapelbaar polyvalent plastic terrarium voor reptielen, amfibieën, muizen, en arachniden en insecten. 

Prijs: €15,94

Als je de omschrijving van deze faunabox op de website leest, zul je zien dat het verkocht wordt als een vervoerbox voor reptielen, maar het is ook een geweldig huisje voor een wandelende tak.

Deze plastic box heeft een goed ventilerend dekseltje met kleine mazen. De deksel is gemakkelijk vast te klikken en heeft een stevig handvat, voor als je de box wilt vervoeren. Een bijkomend voordeel is dat niet het hele dekseltje er af hoeft om je dier even te controleren; door het extra raampje bovenop kan je je huisdier voorzichtig benaderen.

De box heeft een wanddikte van 3,15mm bestaande uit Polystereen. De Fauna Box is naast deze maat ook verkrijgbaar in drie andere maten:

Temperatuur en luchtvochtigheid

Je huisdieren zullen het gelukkigst zijn bij een temperatuur tussen 22°C en 26°C, hoewel ze tussen 10°C en 20°C ook kunnen verdragen. Een warmere temperatuur zal de groeisnelheid van je wandelende tak versnellen en een koudere temperatuur zal hun groei belemmeren.

De beste manier om de juiste temperatuur te bereiken, is door ze in een warme kamer te bewaren. Zorg echter voor extra warmte door middel van verwarmingskussens of warmtelampen die bedoeld zijn voor reptielenverblijven. Verwarmingslampen hebben de neiging erg uitdrogend te zijn en witte lampen mogen ‘s nachts niet worden gebruikt. Als je verwarmingslampen gebruikt, hebben ze rode of blauwe lampen nodig die geschikt zijn voor nachtdieren ‘s nachts.

Bekijk hier warmtelampen

Wandelende takken houden van een tot twee uur middagzon, maar ze houden niet van de volle zon. Zet ze dus nooit op het heetst van de dag in de volle zon. 

Het duurt even voordat je wandelende tak zich aan hun omgeving aanpast als je ze eenmaal in hun nieuwe huis hebt geïntroduceerd, maar ze zouden binnen 24 uur moeten beginnen met eten. Gebruik een mister om de planten en het substraat in hun leefgebied dagelijks te vernevelen; dit is hun waterbron. Wandelende takken hebben een matige luchtvochtigheid nodig (75%) en het leefgebied moet goed geventileerd zijn om schimmelgroei te voorkomen.

Eten en drinken

Zolang je wandelende tak toegang heeft tot verse, groene bladeren zullen ze erg blij zijn.

Indiase wandelende takken geven de voorkeur aan eiken-, rozen- eucalyptus- en meidoornbladeren. Ook braadbladeren is een absolute favoriet voor alle soorten wandelende takken. De meeste eten dit als hoofdvoedsel. Ze zijn ook gemakkelijk te vinden in elk seizoen van het jaar. Er zijn veel verschillende soorten braamplanten, maar de meest voorkomende is de wilde braam.  Andere opties zijn liguster en klimop. Ze kunnen ook biologische sla eten, die goed moet worden gewassen en schoongemaakt.

Vers gesneden takken van deze planten kunnen in het water in de kooi worden geplaatst en worden vervangen zodra ze uitdrogen (of worden geconsumeerd). De waterbak voor de takken moet worden afgesloten of verzegeld zodat de insecten niet in het water vallen en verdrinken. Je kunt een pot met een smalle hals kiezen en wat materiaal om de plantstelen leggen om de opening af te sluiten.

Door de bladeren van de plant te vernevelen, krijgen de insecten water om te drinken en helpt het de luchtvochtigheid op peil te houden.

Alle voedselaanbiedingen moeten vrij zijn van insecticiden en herbiciden, anders kan het dodelijk zijn voor je huisdier. Vermijd het verzamelen van bladeren en takken in de buurt van drukke wegen. Als je potplanten gebruikt, zorg er dan voor dat de gebruikte grond vrij is van pesticiden. Sommige bodems bevatten pesticiden, die hun weg kunnen vinden naar planten die in die bodem worden gekweekt.

wandelende tak

Schoonmaken

Je moet het huisje van je wandelende tak regelmatig schoonmaken. Omdat de tank een hoge luchtvochtigheid heeft, is de kans groter dat schimmels groeien, wat niet gezond is voor je huisdier.

Verwijder en vervang je bodembedekking eenmaal per week. Veeg ook de muren en hoeken van het verblijf schoon. Haal hiervoor je wandelende takken uit de behuizing en leg ze op een veilige plaats, zoals een open plastic bak. Verwijder vervolgens het vuile substraat, reinig de tank en de elementen met een sopje, droog het goed en plaats alles terug.

Zorg ervoor dat je geen zware chemische schoonmaakmiddelen gebruikt om het verblijf van je wandelende tak schoon te maken, aangezien deze stoffen zeer schadelijk kunnen zijn voor je huisdier.

Rui en reproductie

De baby’s of nimfen vervellen meerdere keren voordat ze volwassen zijn (dit duurt ongeveer 5 maanden). Rui is een uiterst kwetsbare tijd in ontwikkeling en de insecten moeten met rust worden gelaten en niet worden aangeraakt totdat het nieuwe exoskelet hard is geworden na een vervelling.

Indische wandelende takken kunnen zich voortplanten in afwezigheid van een mannetje (parthenogenetische voortplanting). Een vrouwtje zal gedurende haar leven honderden kleine eitjes leggen. De gladde, ronde eieren kunnen worden verzameld en uitgebroed in een warme bak met zand of vermiculiet. De draagtijd kan tot 1 jaar duren. Bij het uitkomen en totdat ze volwassen zijn, moeten ze in kleine, aparte kweekbakken worden gehouden en dezelfde soorten bladeren krijgen als volwassenen.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Er zijn geen significante ziekten die van invloed zijn op wandelende takken. Ze hangen ondersteboven om hun huid af te werpen en hebben een grote verticale ruimte nodig om dit te doen. Als de ruimte die ze hebben beperkt is, kan de wandelende tak afsterven of ernstig vervormen. Blootstelling aan pesticiden of schimmelinfectie kan ze ook doden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart