vogelspin als huisdier

Vogelspin als huisdier: Alles wat je moet weten!

Hoewel spinnen voor velen bekend staan ​​als een van de griezeligste en engste diersoorten, kunnen vogelspinnen een geweldige huisdier optie zijn. Het hebben van een vogelspin als huisdier kan een fascinerende hobby zijn. Ze zijn interessant om naar te kijken, nemen relatief weinig ruimte in beslag en zijn vrij gemakkelijk te onderhouden. Vogelspinnen zijn echter niet de beste keuze als je een huisdier wilt dat je kunt knuffelen, want daar houden ze niet van. Daarnaast hebben sommige soorten giftige beten.

Er zijn ongeveer 1.000 soorten vogelspinnen in de familie Theraphosidae. Ze zijn inheems in veel gebieden en klimaten, inclusief plaatsen die droog, subtropisch en tropisch zijn. Een van de meer populaire soorten die als huisdier worden gehouden, is de Chileense roos (Grammostola rosea), een winterharde spin afkomstig uit Chili die over het algemeen gemakkelijk te verzorgen is. Vogelspinnen worden gemiddeld 5 tot 20 jaar oud. Vrouwen leven over het algemeen langer dan mannen.

Lees gauw verder om te ontdekken of het hebben van een vogelspin als huisdier iets voor jou is, en hoe je ze moet verzorgen.

Een vogelspin als huisdier

Het soort vogelspin als huisdier

Als je een vogelspin als huisdier wilt aanschaffen, is het eerste wat je moet doen kiezen of je een boombewoner of een bodembewoner wilt. 

Bodembewoners:

Bodembewoners zijn over het algemeen het meest geschikt voor terrariums. Dit komt omdat ze volledig op de bodem leven en niet klimmen, en daardoor een minder groot verblijf nodig hebben. Het zijn compacte, soms kleurrijke spinnen, die vaak voor hun schuilplaats zitten en van daaruit op hun prooi jagen. Dit zijn de meest populaire soorten huisdier vogelspinnen.

Boombewoners:

Boombewoners, zoals de naam je al doet vermoeden, zijn vogelspinnen die in bomen leven. Ze zijn vaak minder geschikt voor terraria, met uitzondering op een aantal grote, hoge modellen, omdat ze snel en actief jagend zijn. Ook zijn deze soorten over het algemeen wat agressiever dan de bodembewoners. Ze bezitten een relatief klein achterlijf met dikke poten. Daarmee hechten ze goed aan gladde oppervlakken.

De beste vogelspinnen voor beginners zijn meestal de bodembewoners. Ze hebben de neiging om langzamer te bewegen, wat de noodzakelijke hantering gemakkelijker maakt. De roze teen vogelspin wordt vaak aanbevolen als een goede boombewonende vogelspin om te houden, maar het is over het algemeen geen goede eerste vogelspin. Over het algemeen zijn in bomen levende soorten moeilijker te verzorgen omdat ze snel en wendbaar zijn, wat het hanteren bemoeilijkt.

Beslis eerst welk soort vogelspin je graag als huisdier wilt, en vervolgens kun je bepalen welk verblijf je daarvoor moet aanschaffen en hoe je dee moet inrichten.

vogelspin als huisdier

Het gedrag en temperament van vogelspinnen

Vogelspinnen zijn geweldige dieren om naar te kijken. Over het algemeen wordt het oppakken van vogelspinnen niet aanbevolen, behalve wanneer dat nodig is, zoals wanneer je hem uit zijn terrarium moet halen om deze schoon te make.In dat geval is het het beste om de spin in een klein bakje te vervoeren voor transport, in plaats van hem in je handen te verplaatsen.

Vogelspinnen zijn over het algemeen volgzaam en goed tam te maken, daarom laten sommige mensen hun spinnen over hun lichaam lopen. Vogelspinnen zullen echter bijten als ze zich bedreigd voelen, en hun beten zijn giftig. Een paar soorten (die overigens niet als huisdier worden gehouden), hebben gif dat mensen extreem ziek kan maken of zelfs kan doden. Maar voor de meeste soorten lijkt de toxiciteit van hun gif veel op die van een bij of wesp. Het kan een vervelende lokale reactie veroorzaken die pijn, roodheid en zwelling omvat, hoewel sommige mensen ernstigere allergische reacties kunnen hebben die onmiddellijke medische zorg vereisen.

Een andere zorg bij het omgaan met vogelspinnen is huidirritatie door kleine weerhaakjes op hun buik. Als ze zich bedreigd voelen, laten de spinnen deze haren vaak los, die zich een weg kunnen banen in je huid en jeuk en irritatie kunnen veroorzaken. En als de haren in je ogen komen, kunnen ze ernstige ontstekingen veroorzaken. Pas dus op dat je niet in je ogen wrijft terwijl je iets met de spin of zijn verblijf doet, en was daarna altijd je handen goed. Laat kinderen en andere huisdieren bovendien niet in contact komen met de vogelspin.

Hoewel hun afweermechanismen hun algehele verzorgingsgemak enigszins bemoeilijken, zijn vogelspinnen nog steeds redelijk eenvoudig te onderhouden. En ze zijn een goede keuze voor mensen die een rustig dier willen dat niet veel aandacht nodig heeft. Verwacht elke week een paar uur te besteden aan voedingen en schoonmaken. Verder kun je gewoon genieten van het observeren van dit unieke dier. Een vogelspin is over het algemeen het meest actief wanneer hij op levende prooien jaagt. Anders zal het meestal veel tijd doorbrengen in een schijnbaar rustgevende staat.

Een vogelspin huisvesten

Een vogelspin kun je het beste huisvesten in een terrarium. Voor op de grond levende vogelspinnen is de algemene vuistregel dat de lengte van de omheining ongeveer drie keer de beenspanwijdte van de spin moet zijn en dat de breedte van de omheining ongeveer het dubbele van de beenspanwijdte moet zijn. De hoogte hoeft slechts ongeveer gelijk te zijn aan de beenspanwijdte van de spin. Bodemspinnen hebben niet veel hoogte nodig. Een terrarium van minimaal 30x30x30 is geschikt voor bodembewoners. Een beetje groter, geeft je vogelspin meer leefruimte, wat natuurlijk altijd fijn is. Een veel grotere leefomgeving is echter niet per se beter, omdat het de prooi moeilijker te vinden kan maken. Boomspinnen eisen eerder meer hoogte dan een ruim grondgebied.

Spinnen zijn geen sociale dieren en moeten over het algemeen alleen in een kooi worden gehuisvest. Ze hebben een veilig deksel op hun verblijf nodig, omdat ze ontsnappingsexperts kunnen zijn. Zorg er wel voor dat de deksel een goede ventilatie heeft.

Kies voor boombewonende soorten ook een verblijf dat drie keer de beenspanwijdte lang en twee keer de beenspanwijdte breed is. De hoogte moet ongeveer 40 cm t/m 60 cm zijn. Voeg genoeg takken toe waarop de spin kan klimmen en zijn web kan bouwen.

Prijs: €95,-

Dit terrarium is zeer geschikt voor bodembewonende vogelspinnen. Giganterra glazen terraria zijn ontworpen om je huisdier te conserveren en te laten zien door hun natuurlijke omgeving te herstellen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en laten een dikke laag substraat op de bodem toe. Twee grote deuren met sluiting garanderen gemakkelijke toegang voor schoonmaken en voeren. Het bevat verwijderbare ventilatieroosters en eventuele kabeldoorvoer aan de bovenzijde. 

Prijs: €89,99

Dit terrarium is perfect voor bodembewonende vogelspinnen. Glazen terraria bieden het beste zicht op je dier, ze zijn geschikt voor vochtige omstandigheden, zijn hygiënisch en zijn makkelijk schoon te maken. Door het glas wordt ook op een veiligere en gemakkelijkere manier de juiste temperatuur behouden.

Het terrarium heeft aan de bovenkant een rooster wat gemakkelijk los gekoppeld kan worden. Deze biedt een makkelijke toegang tijdens het voeren en het onderhoud, zoals het installeren van lampen of accessoires. Het rooster zorgt tevens voor goede ventilatie.

Een stevig plastic frame beschermd het glas en de hoeken, en een speciaal slot houd de glazen deuren tegen zodat je huisdier niet kan ontsnappen.

Prijs: €100,99

Dit terrarium is perfect voor boombewonende vogelspinnen, omdat het hoog genoeg voor ze is. Versier het terrarium met genoeg takken en je spin zal zich helemaal thuisvoelen. 

De vooraan openende deuren vergemakkelijken het voeren en onderhoud. Een speciaal ontworpen sluiting voorkomt ontsnappen en de deuren kunnen afzonderlijk geopend worden. De volledig uit staalgaas bestaande bovenzijde laat UVB en infrarood door, en kan in zijn geheel worden weggenomen en vergemakkelijkt het inrichten en onderhoud.

Bodembedekking

Voor de bodembedekking zijn verschillende mogelijkheden. Een zeer goede bodembedekking voor vogelspinnen is vermiculiet. Bekleed de bodem van de behuizing met een laag vermiculiet, of vermiculiet gemengd met potgrond en / of turf, wat een beetje diep is om graven mogelijk te maken. Je vogelspin heeft ook een plek nodig om zich te verstoppen. Een stuk kurkschors, een half holle stam (vaak verkrijgbaar bij dierenwinkels) of een halve bloempot van klei op zijn kant zijn allemaal goede opties.

Koop hier vermiculiet.

Maak de behuizing indien nodig ter plaatse schoon en verwijder dagelijks niet opgegeten voedsel. Het wordt over het algemeen aanbevolen om de behuizing elke vier tot zes maanden volledig schoon te maken, inclusief een verandering van het vermiculietstrooisel.

Inrichting

Houdt bij de inrichting van het terrarium zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke omgeving van vogelspinnen. Zorg ervoor dat de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk nagebootst wordt. Versier het terrarium met hout, stenen, bloempotten (om te schuilen), kerkschors etc. Gebruik altijd materialen en producten die gemakkelijk schoon te maken zijn, in verband met de hygiëne en het onderhoudsgemak. Zorg voor genoeg schuilplekjes waar je vogelspin zichzelf kan terugtrekken.

Let er altijd op dat alle attributen in het terrarium veilig zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je vogelspin geplet wordt of zichzelf pijn kan doen. Verder kun je kiezen tussen echte of kunstplanten. Kunstplanten zijn een stuk gemakkelijker in onderhoudt, maar voor boombewoners worden echte planten meer aangeraden.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Vogelspinnen hebben geen felle lichten nodig en moeten uit direct zonlicht worden gehouden. Ze hebben over het algemeen ook geen warmtelampen nodig, omdat de meeste soorten het prima doen bij kamertemperatuur. Sommige soorten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, die je gemakkelijk kunt bereiken door de leefruimte dagelijks te vernevelen. Zorg wel voor een goede ventilatie, anders kunnen bacteriën en schimmels de overhand nemen.

Eten en drinken

Voer je vogelspin een dieet van krekels aangevuld met andere insecten, waaronder meelwormen, sprinkhanen en kakkerlakken. Grote vogelspinnen kunnen zelfs pinkmuizen en kleine hagedissen eten. De krekels moeten voordat ze gevoerd worden, zelf voedzaam voedsel krijgen. Je moet ze ook bestrooien met vitaminepoeder. Wat in de krekel gaat, is wat je uiteindelijk je spin voedt. Over het algemeen moet de grootte van het voedsel kleiner zijn dan het lichaam van je vogelspin.

Volwassenen moet je  ongeveer één keer per week voeren, en jonge vogelspinnen elke dag. Laat de prooi gewoon vallen in de buurt van waar je spin zich in de behuizing bevindt. Voeren kan het beste ‘s avonds wanneer de spin actiever is. Raadpleeg je dierenarts voor de juiste hoeveelheid en variëteit om je spin te voeren, aangezien dit kan variëren op basis van leeftijd, grootte en soort.

Er moet altijd een klein schaaltje vers water aanwezig zijn. Het moet erg ondiep zijn om verdrinking te voorkomen. Je kunt wat kiezels in de schaal leggen om de spin uit voorzorg iets te geven om op te klimmen.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

De grootste bedreiging voor vogelspinnen is de kans om te vallen van een hoogte. Een val kan ernstig letsel veroorzaken, zoals een gescheurde buik. Zorg er dus voor dat de behuizing veilig is en wees voorzichtig als je met je spin omgaat.

Uitdroging is een ander veelvoorkomend probleem voor vogelspinnen, vooral als hun verblijf niet vochtig genoeg is. De spin kan enigszins verschrompeld lijken en lusteloos worden. Als dit gebeurt, raadpleeg dan je dierenarts voor aanbevelingen over de beste luchtvochtigheid voor jouw soort.

Bovendien is rui de manier waarop de spin groter wordt, door zijn oude exoskelet af te werpen en een nieuwe te produceren. Dit is een stressvolle tijd voor een spin en hij zal meestal zijn eetlust verliezen voorafgaand aan een vervelling. Voed de spin niet tijdens het ruiproces. Dit proces kan enkele dagen duren. Levende prooien kunnen de spin verwonden terwijl het nieuwe exoskelet hard wordt. Bovendien mag de spin tijdens het ruiproces nooit worden aangeraakt. Het kan tot twee weken duren voordat de spin volledig is hersteld na het vervellen.

Een vogelspin kopen

Sommige dierenwinkels verkopen vogelspinnen, maar als je kunt probeer er dan een te krijgen van een gerenommeerde fokker of reddingsgroep. Je hebt een beter idee van de gezondheidsgeschiedenis van het dier en je kunt er vrij zeker van zijn dat je geen spin krijgt die drachtig of ziek is. De prijs van een vogelspin zal ongeveer tussen de €20 en €75 zijn.

Bij het kiezen van een vogelspin, vermijd dan spinnen die gebogen zijn met hun poten eronder gekruld. De spin moet alert zijn en snel bewegen. Vraag om het te zien eten indien mogelijk. Zorg er ook voor dat de verkoper je de leeftijd en het geslacht van de spin kan vertellen.

Meer leren over een vogelspin als huisdier

In dit artikel hebben we de basis van de verzorging van een vogelspin als huisdier uitgelicht. Er valt echter nog veel meer te leren. Als je een vogelspin hebt aangeschaft of dit van plan bent te doen, is het verstandig om een uitgebreid boek over het houden van vogelspinnen te lezen. Een voorbeeld van zo’n boek is “Vogelspin als gezelschapsdier“. 

Vogelspinnen zijn groot en harig en beantwoorden daarmee ideaal aan ons beeld van een spin. Voor bijna iedereen blijken ze iets fascinerends te hebben.
Dit boek geeft overzichtelijk en duidelijk aan welke soorten het meest geschikt zijn en hoe vogelspinnen het beste gehouden kunnen worden. Het boek is praktisch en in begrijpelijke taal geschreven. Zeker voor diegene die een eerste aanschaf van een vogelspin overweegt of een heldere introductie tot de wereld van de vogelspinnen zoekt is dit boek van grote waarde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart