Vlooien bestrijden hond: Beste tips!
Als je dit artikel over vlooien bestrijden bij je hond hebt gevonden, is de kans groot dat je hond vlooien heeft. Je bent hier aan het juiste adres om er zo snel mogelijk vanaf te komen! Vlooien zijn ontzettend vervelend. Deze kleine, bloedzuigende parasieten irriteren je hond en besmetten je huis – vaak al voordat je door hebt dat er vlooien zijn ingetrokken. Veel honden zijn ook allergisch voor vlooienbeten, wat kan leiden tot intens krabben en bijten, een rode en schilferende huid, korsten en haaruitval. Vlooien kunnen ook lintworm en bloedarmoede veroorzaken.
Vlooien geven de voorkeur aan dierlijke gastheren, maar heel kieskeurig zijn ze niet. Ze kunnen ook hun toevlucht nemen naar mensen wanneer dieren niet beschikbaar zijn. Ze kunnen ziektekiemen overbrengen door zich te voeden aan hun gastheren of door fecale besmetting, wanneer geïnfecteerde vlooienuitwerpselen in een open wond terecht komen.
Vlooien bestrijden, en zo snel mogelijk, is dan ook ontzettend belangrijk. Als je je afvraagt hoe je honden vlooien kunt doden, hoef je niet verder te zoeken. In dit artikel wordt stapsgewijs uitgelegd hoe jij zo snel mogelijk van deze irritante parasieten afkomt.
Wat zijn vlooien?
Deze vervelende insecten, zijn hardnekkige externe parasieten die gedijen in warme, vochtige omgevingen – overal ter wereld. Het is een van de meest voorkomende problemen waar huisdieren mee te maken kunnen krijgen. Wanneer je een hond hebt, zul je misschien wel meerdere keren per jaar te maken krijgen met vlooien- en tekenproblemen.
Vlooien bestrijden stappenplan
Weet eerst 100% zeker dat je hond vlooien heeft
Wanneer je merkt dat je hond zichzelf de laatste tijd extra veel krabt en bijt, is de kans groot dat hij of zij last heeft van vlooien. Toch kun je hier niet automatisch vanuit gaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de jeuk van je hond. Het is belangrijk om goed de vacht en huid van je hond te inspecteren, om er zeker van te zijn dat het om een vlooienplaag gaat.
Tekenen van vlooien zijn onder meer:
- Ernstige jeuk en krabben
- Rode, geïrriteerde huid
- Bijten en kauwen op zijn/haar huid
- Korsten
- Haaruitval
- Aanwezigheid van vlooienvuil
- Lintwormen
Ontdek hier hoe je met zekerheid kunt vaststellen dat je hond vlooien heeft.
Begrijp de levenscyclus van een vlooi
De volgende stap is het begrijpen van de vijand. Vlooien doorlopen vier levenscyclusfasen. Het is belangrijk om te weten wat deze stadia zijn, omdat verschillende vlooienbehandelingen voor honden verschillende delen van de levenscyclus van de vlo behandelen, dus zorg ervoor dat je het etiket van alle vlooienverwijderingsproducten leest en de aanwijzingen voor gebruik volgt.
Levenscyclus van een vlooi:
- Ei
- Larve
- Pop
- Volwassen
De volwassenen leven van dieren zoals je hond, waar ze bloed verteren en hun eieren leggen. Een vrouwelijke vlo kan wel 2000 eitjes leggen. Deze eieren komen binnen 1-10 dagen uit en verspreiden zich door heel je huis en tuin elke keer dat je hond krabt, schudt of gaat liggen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien. De cyclus staat dan buiten stil. Echter, binnenskamers gaat deze wel gewoon door.
Ze komen dan uit in larven die zich op de gastheer kunnen verplaatsen en zich kunnen voeden met bloed en vlooienvuil (verteerd bloed van de volwassen vlooien). Larven kun je niet zien met het blote oog. Tijdens het popstadium vormen ze cocons, waar ze enkele dagen of tot een jaar wachten – bij voorkeur doen ze dit op een comfortabele plaats zoals je tapijt, bank of bed – totdat een warme gastheer verschijnt. Dan komen ze uit, worden volwassen en besmetten ze hun dierlijke gastheren – zoals je hond.
Vlooien voorkomen
De beste manier om met vlooien om te gaan, is natuurlijk door ze te voorkomen. Vlooien- en tekenpreventiemiddelen doden vlooien die in contact komen met je hond, waardoor je hond ze überhaupt niet mee naar huis kan nemen. Er zijn verschillende opties, van vlooienbanden tot actuele vloeibare applicaties en pillen.
Vlooien bestrijden
Als je hond al vlooien heeft, zullen deze preventieve middelen deze nog steeds doden, maar je moet mogelijk agressievere maatregelen nemen. Medicatie is een must. Er zijn verschillende opties waarvoor je kunt gaan, zoals preventief middel op recept. Je kunt ook een vlooienshampoo of een snelwerkende chemische behandeling gebruiken, zoals een vlooienpil die de vlooien op je hond binnen enkele uren doodt.
Waar te beginnen?
1. Geef je huisdier een bad
Wanneer je begint met het wassen van je hond, kun je een groot deel van de vlooien al bestrijden. Gebruik lauw water met een milde zeep. Dit kan helpen om vlooien van de vacht en huid van je huisdier te verwijderen. Gebruik voor extra effectiviteit een vlooienshampoo. Als je een vlooienshampoo of iets dergelijks gaat gebruiken, is het heel belangrijk dat je het juiste product kiest. Als je huisdier allergisch is voor vlooien (je dierenarts kan het vlooienallergie dermatitis noemen), kan de huid bijzonder gevoelig zijn. Dat geldt ook als je huisdier andere open wonden of ‘ruwe plekken’ op zijn huid heeft. Sommige chemicaliën in vlooienproducten kunnen irritatie en infecties verergeren.
Hoewel een bad je huisdier kan helpen, en al veel vlooien kan verwijderen, is het geen must. Als je een hond hebt die met heel veel tegenzin gewassen wordt, kun je deze stap overslaan. Als je er wel voor kiest om je hond te baden, lees dan hier hoe je dit het beste kunt doen.
2. Kam het haar van je huisdier met een fijne vlooienkam
De tanden van een vlooienkam zijn uit elkaar geplaatst om vlooien vast te houden terwijl je de kam door de vacht van je huisdier haalt. Vlooienkammen helpen ook bij het verwijderen van vlooienpoep, ook wel ‘vlooienvuil’ genoemd – donkerbruine of zwarte stippen die op pepervlokken lijken. Wees extra voorzichtig bij het kammen rond de nek en staart van je huisdier. Dat is vooral waar vlooien zich voeden.
3. Doodt de vlooien
Vlooien zijn meestal tussen de grootte van een maanzaad en een sesamzaadje, en ze zijn bruin of roodbruin. Als je een vlo op de vlooienkam ziet, dompel de kam dan onder in heet zeepachtig water om de vlo te doden. Probeer vlooien niet te verpletteren. Ze springen snel en kunnen daardoor moeilijk met de hand te doden zijn.
4. Voer regelmatig controles uit
Als je huisdier in het verleden last heeft gehad van vlooien, kam hem dan minstens één keer per week met een vlooienkam totdat je zeker weet dat je huis en je huisdier helemaal vrij zijn van vlooien. Vlooien bestrijden kan een lang proces zijn en het regelmatig uitvoeren van controles mag dan ook niet overgeslagen worden.
Vlooien bestrijden en voorkomen
Er zijn verschillende middeltjes die huidige vlooien doden en toekomstige vlooien voorkomen. Wanneer je hond vlooien heeft of net vlooien heeft gehad, wil je natuurlijk voorkomen dat je lieve vriendje weer slachtoffer wordt van deze vervelende parasieten. Dit kun je door door middel van een vlooienband of speciale vlooien pipetten.
– Vlooienband:
Een vlooienband is een hele effectieve manier om van bestaande vlooien af te komen en toekomstige vlooien te voorkomen. Zorg ervoor dat je hond deze band ten alle tijden draagt om beschermt te zijn. De meeste moderne vlooienbanden werken zowel tegen vlooien als teken, dus je hebt 2 vliegen in één klap! Zodra je de band om hebt gedaan bij je huisdier werkt deze meteen.
– Vlooien pipetten:
Dit is een ander zeer effectief middel tegen vlooien. Moderne vlooien middelen doden zowel vlooien (inclusief de eieren en larven) als teken. Het beschermt je hond voor meerdere weken tegen deze vervelende parasieten. Je brengt het vlooien pipetje eenvoudig aan in de nek van je hond.
Bestrijd vlooien ook uit je huis en tuin
Het doden van de vlooien op je hond is slechts een deel van het probleem. Je huis en tuin zullen waarschijnlijk ook vol zitten met vlooien. Dit maakt het zo lastig om snel van vlooien af te komen. Helemaal afkomen van vlooien vereist dan ook geduld. Het kan wel drie tot vier maanden duren om helemaal van een besmetting af te komen, aangezien het zo lang duurt voordat alle vlooien in je huis en tuin hun levensfase hebben doorgemaakt.
Hier zijn de stappen die je moet nemen om vlooien in je huis en tuin uit te roeien:
- Was alle honden manden/bedden en zacht hondenspeelgoed in warm water met zeep. Herhaal dit regelmatig totdat de besmetting is beëindigd.
- Was je eigen beddengoed en gooi vloerkleden, badmatten en elk deken of kussen waar je hond graag op ligt (of alleen al staat) in warm water met zeep.
- Stofzuig alle tapijten, vloeren, gordijnen en gestoffeerde meubels en gooi de stofzuigerzak direct weg in een vuilnisbak buiten. Je moet regelmatig stofzuigen om er zeker van te zijn dat alle fasen van een vlooi worden aangepakt.
- Kies een omgevingsvlooienbestrijdingsspray of vernevelaar die alle stadia van vlooien kan behandelen en breng deze aan.
- Kies een spray of niet-toxische vlooienbehandeling voor je tuin en spray deze goed overal overheen. Door gras en struiken kort te houden, wordt je tuin ook minder uitnodigend voor vlooien en teken.
- Als je hond de laatste tijd in je auto heeft meegereden, moet je je auto ook goed schoonmaken. Stofzuig alle stoelen en de kofferbak grondig.
- Laat je hond tijdens het vlooienseizoen geen interactie hebben met vreemde honden en zorg ervoor dat zijn vriendjes allemaal vlooienvrij zijn.
- Blijf je hond en andere huisdieren maandelijks preventief behandelen.
Kun je honden en katten met dezelfde vlooien producten behandelen?
Heb je naast een hond ook nog een kat? Dan is de kans bijna 100% dat, wanneer één van je huisdieren vlooien heeft, ze dat allemaal hebben. Je vraagt je misschien af of je al je huisdieren met dezelfde vlooien producten kan behandelen. Het antwoord is nee! Je mag nooit zomaar een hondenvlooienproduct op je kat gebruiken, omdat het actieve ingrediënt in honden vlooien producten permethrine is. Dit ingrediënt kan zeer giftig zijn voor je kat. Als je zowel honden als katten hebt, behandel je honden dan ook niet met vlooienbehandelingsproducten die deze chemische stof bevatten, aangezien katten er door contact aan kunnen worden blootgesteld.
Praat met je dierenarts
Lukt het maar niet om van alle vlooien af te komen? Schakel bij twijfel dan de experts in. Vraag je dierenarts hoe je van vlooien bij honden af kunt komen, aangezien dierenartsen op de hoogte zijn van de nieuwste vlooienbehandelingen en preventieve middelen en je kunnen helpen bij het vinden van de beste en veiligste behandelingsoptie voor jou en je hond.