Varken als huisdier: Alles wat je moet weten!
In de afgelopen jaren is de populariteit van een varken als huisdier enorm gestegen, en veel varkensliefhebbers hebben ‘mini’ of ‘micro’-varkens gekocht als gezelschapsdier. De intelligente en aanhankelijke aard van varkens maakt ze vermakelijk en leuk gezelschap, om nog maar te zwijgen over hun schattigheid. De rage van het houden van varkens als huisdier is gedeeltelijk beïnvloed door beroemdheden, zoals bijvoorbeeld Paris Hilton en Ariana Grande die beide poseren op social media met hun huisdier varkentjes.
Varkens zijn slim genoeg om als honden te worden getraind, en ze kunnen zindelijk worden, aan de lijn lopen en zelfs basistrucs aanleren. De trend om varkens als huisdier te houden, is echter niet voor iedereen een goed idee. Veel mensen onderschatten de zorg en hebben daardoor moeite om aan de behoeften van het dier te voldoen. Het is dan ook belangrijk dat je je eerst verdiept in wat de verzorging van een varken inhoudt, voordat je er zomaar een koopt. Lees gauw verder om alles te leren over het houden en verzorgen van een varken als huisdier.
Kun je een varken als huisdier binnen houden?
Mensen die een varken als huisdier willen, maar geen boerderij hebben, gaan meestal voor mini varkentjes. Een mini varken als huisdier is tegenwoordig ontzettend populair. Dit type varken kun je als binnendier houden. Varkens kunnen net als een hond zindelijk worden, en ze zijn ontzettend slim dus je kunt ze van alles leren.
Hoe groot worden mini varkens?
Een huisdiervarken, selectief gefokt om kleiner te zijn, kan tot de helft van de grootte van een boerderijvarken groeien. Wanneer ze binnen drie tot vier jaar de volledige volwassen grootte bereiken, hebben mini varkens een hoogte van ongeveer 40 tot 50 cm en een gewicht van tussen de 50 en 75 kg.
Je kunt naar de ouders van biggetjes kijken, om te zien hoe groot je varkentje uiteindelijk zal worden. Pas echter op voor onethische fokkers – varkens kunnen gefokt worden wanneer ze pas 6 tot 8 weken oud zijn, wat betekent dat de ouders van je big zelf nog biggetjes kunnen zijn.
Varkens leven over het algemeen 10 jaar of langer, en met de juiste zorg kunnen ze zelfs de hoge leeftijd van 20 jaar bereiken. Helaas leven ‘mini varkens’ vaak maar ongeveer 5 jaar vanwege het feit dat ze vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen van worden gefokt om klein te zijn.
Varken als huisdier: Alles over de verzorging
benodigdheden voor een varken als huisdier
Hier volgt een lijstje met de belangrijkste dingen om in huis te halen als je een mini varkentje aanschaft:
- Voer. Varkens hebben speciaal varkensvoer nodig van hoge kwaliteit. (Bekijk hier varkensvoer)
- Voeder- en drinkbak. Het is belangrijk dat je een stevige voer en drinkbak koopt, omdat varkens af en toe lomp kunnen zijn. (Bekijk hier voer en drinkbakken)
- Bench. Je varkentje heeft in huis een eigen plekje nodig om te slapen en zich terug te trekken. Een hondenbench is perfect voor mini varkentjes. (Bekijk hier benches)
- Kussen. Het is belangrijk om een kussen in de bench te leggen, zodat je varkentje een lekker warm en zacht bedje heeft. Dit is een stuk beter dan strooisel en hooi, wat veel rommel in je huis kan veroorzaken. (Bekijk hier benchkussens)
- Hok voor buiten: Als je je mini varkentje zo veel mogelijk buiten wilt houden, is een buitenhok noodzakelijk, vooral als je je varkentje buiten wilt laten slapen. Een hondenhok voor buiten is geschikt voor minivarkentjes. (Bekijk hier hokken voor buiten)
- Bodembedekking. Voor het buitenhok van je varkentje heb je een bodembedekking nodig. Je kunt hiervoor het beste houtvezel/ zaagsel en hooi gebruiken. (Shop hier zaagsel, en hier hooi)
- Tuigje / riempje. Het is belangrijk dat je varkentje genoeg beweging krijgt, dus af en toe samen wandelen is noodzakelijk. Hiervoor heb je een geschikt tuigje nodig. Buikriemtuigjes voor honden zijn geschikt voor mini varkentjes. (Bekijk hier verschillende tuigjes)
- Speeltjes. Varkentjes zijn intelligente en nieuwsgierige beestjes. Het is belangrijk dat ze genoeg fysieke en mentale stimulatie krijgen, en dat kun je doen met speeltjes. De meeste honden speeltjes zijn zeer interessant voor varkentjes (Bekijk hier speeltjes)
Maak je huis ‘varkensbestendig’
Als je van plan bent je varken binnen te houden, zorg er dan voor dat je je huis strikt “varkensbestendig” maakt. Zorg ervoor dat je aan alle gebieden denkt waar je varkentje mogelijk toegang toe heeft. Varkens zijn van nature nieuwsgierige wezens en zonder de juiste hoeveelheid stimulatie of activiteit kunnen ze zich gemakkelijk wenden tot de meubels in je huis. De volgende tips bieden manieren waarop je je huis varkensveilig kunt maken voordat je je nieuwe vriendje in huis haalt:
- Zorg ervoor dat je alle stopcontacten afdekt
- Plaats veilige hekjes voor huisdieren of babyhekjes in de buurt van trappen
- Verberg snoeren en draden waaraan je varken zou kunnen kauwen
Het is ook aan te raden om kindersloten op de voorraadkast en ander kasten waar je voedsel bewaard te installeren; als je varken erachter komt dat er op deze plekken voer beschikbaar is, zullen ze de verleiding zeker niet weerstaan om ze open te maken en er een zooitje van te maken.
Zorg er ook voor dat je koelkast varkensbestendig is door ervoor te zorgen dat deze een kindveilige functie heeft. Het klinkt misschien belachelijk om je voor te stellen dat een klein varken in je koelkast kan komen, maar onderschat hun slimheid niet!
Varkens vinden het heerlijk om met hun lichaam tegen muren en meubels te wrijven om te krabben, dus controleer of alle meubels die je hebt stevig genoeg zijn en niet gemakkelijk omgegooid kunnen worden.
Het dieet van een varken
Zoals alle varkens zijn mini varkens als huisdier altijd op zoek naar voedsel. Varkens zijn zowel herbivoren als carnivoren; het zijn alleseters. Ze zullen vlees en vegetarisch eten en ze lusten zowat alles. Een veelvoorkomend stereotype over varkens is dat ze alleen troep en restjes eten, maar dat is niet waar. Varkens moeten een uitgebalanceerd, voedzaam dieet hebben en minstens twee keer per dag gevoerd worden (een keer ‘s ochtends en een keer’ s avonds) om gezond te blijven.
Wat eten varkens?
Een gezond voer voor varkens bestaat uit speciaal varkensvoer / korrels, groenten, fruit, gras en hooi. Over het algemeen moet het dieet van je varken eiwitarm, vetarm en vezelrijk zijn. Verse groenten zouden slechts ongeveer 25 procent van de dagelijkse voeding van je varken moeten uitmaken. Vermijd voedingsmiddelen met veel zout, vet en suiker.
Wanneer je je varkens commerciële pellets voert, geef het dan ongeveer een halve kop voor elke 10 kg – of 2 kopjes per dag voor volwassenen. Als je varken voornamelijk buiten leeft, controleer dan hoeveel het eet tijdens het grazen. Als een varken veel gras eet, moet je mogelijk de hoeveelheid voedsel die je hem overdag geeft, verminderen.
Geef je huisdier varken geen suikerrijke of hoogverwerkte voedingsmiddelen als traktaties. De beste traktaties voor varkens zijn rijk aan vezels en bevatten weinig suiker, zoals fruit en groenten.
Zorg er verder voor dat je varken altijd toegang heeft tot vers water. Water is van cruciaal belang voor de gezondheid van je varken.
Let op met varkens en voedsel
Voedsel kan in sommige gevallen wrijving veroorzaken tussen varkens en hun mensen, omdat hun drang om te foerageren hen ertoe kan brengen bakken en andere containers omver te werpen. Daarnaast zijn ze intelligent genoeg om koelkasten en voorraadkasten te openen om het voedsel te bereiken. Als varkens niet voldoende worden gevoerd of als ze gewoon net iets te veel voer willen, kunnen ze gevaarlijk gedrag vertonen jegens iedereen die in de buurt van hun voer probeert te komen. Dit soort agressie betekent ook dat varkens mensen kunnen schaden, vooral kinderen, die voedsel vasthouden. Vooral bij grotere varkens moet je hier mee uitkijken.

Je varken trainen
Zoals eerder benoemd zijn varkens ontzettend intelligent en daardoor zijn ze ook gemakkelijk te trainen. Vooral als je ze iets probeert te leren en ze een traktatie geeft als ze het goed doen, gaat het train proces erg snel. Varkens zijn ook in staat om zindelijk te worden, aan de lijn te lopen of zelfs een paar trucjes te leren met genoeg herhalingen en geduld.
Zindelijkheidstraining
Je kun je varken aanleren om een kattenbak te gebruiken of om naar buiten te gaan wanneer ze hun behoeftes moeten doen. Als je je varken probeert te trainen om de kattenbak / een speciaal toilet te gebruiken, neem dan kleine stapjes. Begin eerst met een krant die geleidelijk dichter bij de kattenbak wordt geplaatst totdat de bak wordt gebruikt. Zorg ervoor dat de kattenbak die je uitkiest ondiep genoeg is zodat je varken er gemakkelijk bij kan. Geef ze complimenten en (af en toe) wat lekkers als ze met succes de kattenbak gebruiken of naar buiten gaan.
Voor de kattenbak kun je paardenstrooiselkorrels, dennenkorrels, houtkorrels of papierkorrels gebruiken. Gebruik een ondiepe bak zodat de big er gemakkelijk in kan. Gebruik nooit cederkorrels of kattenbakkorrels die chemisch zijn behandeld of geproduceerd. Blijf bij natuurlijke materialen.
Als ze klein zijn, zullen biggen veel naar het toilet moeten. Op die leeftijd hebben ze nog niet de beste controle over de blaas; dus, wanneer je je biggetje voor het eerst in uw huis verwelkomt, probeer hem dan zo vaak mogelijk op de kattenbak te zetten.
Wees geduldig en onthoud dat er in het begin ongelukken zullen gebeuren. Straf je huisdier niet, en ga door met de positieve bekrachtiging. Laat je varkentje niet door het huis dwalen voordat het gewend is geraakt aan het consequent gebruiken van de kattenbak. En zelfs dan, vergroot hun bereik geleidelijk, omdat de nieuwe omgeving stressvol voor hen kan zijn.
Als je huis groot is, is het misschien een goed idee om meer dan één kattenbak in huis te hebben om ervoor te zorgen dat je varkentje overal in huis een ‘toilet’ in de buurt heeft.
Als je kiest voor het gebruiken van een kattenbak in plaats van je varken aan te leren om naar buiten te gaan, is het belangrijk dat je en grote, ondiepe kattenbak aanschaft, met voorkeur zonder bovenkant. Je kunt ook ander soort bakken gebruiken die groot genoeg zijn.
Je varkentje leren buiten zijn of haar behoeftes te doen
Je kunt je varken ook aanleren om buiten naar het toilet te gaan, net zoals je dat bij een hond zou doen. Omdat varkens schone dieren zijn, gaan sommigen liever naar buiten, zelfs als ze binnen leven. Kies een aangewezen gebied en neem ze er zo vaak als je kunt mee naar toe als ze klein zijn, vooral als ze net wakker zijn of net hebben gegeten. Als ze op deze plek ontlasten, beloon ze dan met wat lekkers. Houd er rekening mee dat zindelijkheidstraining buiten in de koudere seizoenen misschien niet aan te raden is.
Het kan even duren voor je varkentje gewend is aan het dragen van een tuigje, maar als je dit van jongs af aan aanleert, komt het helemaal goed en zal je varken zelfs enthousiast worden als je met het tuigje omdoet.
Om je varkentje mee naar buiten te nemen heb je natuurlijk een geschikt tuigje nodig. Eerder in dit artikel onder het kopje “Benodigdheden voor een varken als huisdier” hebben we een linkje geplaats naar geschikte varkenstuigjes.
Een varken verzorgen
Varkens hebben haar in plaats van een vacht, dus ze verharen niet zo vaak als een typische hond of kat. In feite verliezen ze maar één keer per jaar haar, meestal in de lente. Dit gebeurt ook pas wanneer je varken ongeveer twee jaar oud is.
Omdat hun haar dun is, krijgen varkens vaak een schilferige, droge huid. Om dit te voorkomen, moet je je varken regelmatig borstelen. Om een droge huid verder te voorkomen, is het verstandig om elke dag een milde huidlotion aan te brengen.
– Baden
Een veel voorkomende misvatting over varkens is dat ze vaak slecht ruiken. Het is echter niet per se het varken, maar de omgeving waarin ze leven. Als je een varken als huisdier neemt, zul je hier dus geen last van hebben.
Hoewel varkens over algemeen dus geen stinkende dieren zijn, hebben ze toch af en toe een douche/bad nodig. Het wordt aanbevolen dat varkens maximaal één keer per maand een bad krijgen. Dit komt omdat baden hun huid gemakkelijk kan uitdrogen. Als je ze in bad doet, breng dan daarna een milde huidlotion aan om het vocht vast te houden.
– Hoefverzorging
Varkens hebben routinematige hoefverzorging nodig om ervoor te zorgen dat ze geen langdurige schade aan hun poten veroorzaken. Hun hoeven moeten minstens drie tot vier keer per jaar worden gevijld of getrimd.
Het is het beste om je varken te laten wennen aan het bekappen en vijlen van de hoeven terwijl het jong is om later gedoe te voorkomen. Het ideale moment om de hoeven van je varken te trimmen is wanneer hij ontspannen is. Als je echter merkt dat je varken resistent is tegen het trimmen of vijlen, kan een professionele trimmer die met varkens werkt, een verstandige keus zijn
– Slagtandverzorging
Bij oudere varkens die slagtanden ontwikkelen (meestal rond de leeftijd van drie jaar of ouder), moeten ze op de scherpe punten worden bijgesneden.
– Bescherming tegen vlooien en insecten
Voor het grootste deel laten vlooien en teken varkens meestal met rust. Er zijn echter andere insecten, zoals mijten, die het welzijn van je varken kunnen beïnvloeden en waar je rekening mee moet houden.
Is een varken als huisdier wat voor jou?
Varkens hebben zeer specifieke behoeften waaraan niet iedereen kan voldoen. Dit betekent dat het een uitdaging kan zijn ze als huisdier te houden. Het is belangrijk dat potentiële eigenaren goed worden geïnformeerd over de uitdagingen waarmee ze te maken kunnen krijgen bij het kopen en houden van een varken.
Bij het kiezen van een varken als huisdier moet je in de eerste plaats denken aan de tijd- en financiële inzet. Gezelschapsvarkens zijn meestal duur in aanschaf en de kosten voor het voeren, het onderhoud van hun eventuele buitenruimte en eventuele dierenartsrekeningen kunnen snel oplopen.
De intelligentie van varkens maakt het een plezier om ze in de buurt te hebben, maar kan ook betekenen dat ze veeleisend en eigenzinnig zijn. Ze zullen zich vervelen als ze niet gestimuleerd worden, en dit zou kunnen leiden tot vernietiging van het huis. Varkens worden gemakkelijk gecontroleerd door hun hormonen, daarom is het essentieel dat varkens worden gesteriliseerd of gecastreerd om te voorkomen dat ze agressief worden in hun zoektocht naar dominantie.
Al met al kan een varken een ontzettend leuk huisdier zijn, maar denk er wel eerst goed over na voordat je er zomaar een aanschaft.
Zoek naar een goede en betrouwbare fokker
Hoewel er ongetwijfeld veel eerlijke varkensfokkers zijn, is bekend dat de industrie een groot aantal problemen heeft die kopers kunnen misleiden en het welzijn van varkens in gevaar kunnen brengen.
Het meest voorkomende probleem waarmee kopers worden geconfronteerd, is dat hun varken onder valse voorwendselen aan hen is verkocht. Het kan zijn dat ze zijn misleid over de leeftijd of het ras van hun varken, waardoor het dier veel groter wordt dan ze oorspronkelijk dachten. Dit probleem wordt nog gecompliceerder als we bedenken dat hoewel varkens groeien tot ze ongeveer 5 jaar oud zijn, ze kunnen fokken vanaf ongeveer 6 weken oud. Dit betekent dat het bekijken van de ouders van een varken niet altijd een betrouwbare indicatie geeft van hun uiteindelijke grootte, aangezien de ouders zelf nog biggetjes kunnen zijn,
In een poging om varkens klein te houden, ondervoeren sommige fokkers hun varkens zelfs, wat natuurlijk erg slecht is voor de varkens en honger veroorzaakt. Dit belemmert niet alleen hun groei, maar kan later in het leven tot gezondheidsproblemen leiden en uiteindelijk de levensduur drastisch verkorten. In sommige gevallen zijn varkens ingeteeld, wederom in een poging om het nageslacht klein te houden en gewenste eigenschappen te behouden. Zoals we bij sommige honden hebben gezien kan dit leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen en beenvervormingen, waardoor de levensduur en kwaliteit van leven wordt verkort.