Teek verwijderen bij je kat: Compleet stappenplan
Teek verwijderen bij je kat? Je bent hier aan het juiste adres! Als je een kat hebt die graag buiten is, zal hij of zij waarschijnlijk ooit een teek tegenkomen. Deze kleine beestjes hechten zich vast aan het lichaam van je kat en zullen zich voeden aan het bloed van je huisdier als ze niet worden verwijderd. Het is dan ook belangrijk dat ze zo vroeg mogelijk worden verwijderd om verdere pijn en ongemak te voorkomen en om te voorkomen dat ze bepaalde infectieziekten door kunnen geven.
Als je nog geen ervaring hebt met het weghalen van teken, vaag je je misschien af hoe je een teek effectief kunt verwijderen, zonder je huisdier pijn te doen of een deel van de teek achter te laten. Lees in dat geval gauw verder voor de complete gids om een teek correct en veilig te verwijderen van je kat.
Zijn teken gevaarlijk voor katen?
Ja teken kunnen zeker gevaarlijk zijn, omdat teken zieken kunnen overdragen. Door teken overgedragen ziekten kunnen zich binnen 24 uur nadat de teek is gehecht naar je kat verspreiden. Sommige van deze ziekten, zoals de ziekte van Lyme, kunnen ook op mensen worden overgedragen. Als je een teek op je kat vindt, is het dus belangrijk om de teek snel en correct te verwijderen. Weten hoe je een teek bij je kat moet verwijderen, is belangrijk voor hun gezondheid – en ook voor die van jou.
Hoe ziet een teek eruit?
Teken zijn kleine, eivormige beestjes met acht poten, waardoor ze op kleine spinnen lijken. Meestal variëren ze in grootte van 1 mm tot 1 cm en hebben ze een grijs lichaam, maar dit wordt groter en donkerder naarmate het gevuld raakt met bloed dat ze uit hun gastheren zuigen. De kleur kan hierdoor variëren van zwart tot roodbruin. Een teek is familie van de mijten.
Ze zijn vrij gemakkelijk te herkennen op de huid van je kat en voelen meestal aan als een klein bultje. Het is verstandig om je kat regelmatig te inspecteren op teken.
Waar komen teken vandaan?
Teken geven over het algemeen de voorkeur aan gebieden met veel dicht struikgewas, zoals graslanden, bossen of plattelandstuinen, maar ze komen ook vaak voor in gebieden met herten, schapen, egels of konijnen. Katten krijgen het vaakst teken tijdens de lente en de herfst, maar de kleine parasieten kunnen op elk moment van het jaar worden aangetroffen.
Teken zijn niet kieskeurig. Ze springen het liefst op passerende dieren, maar bij mensen komen tekenbeten ook vaak voor. Wanneer je veel door de bossen loopt, en helemaal in de zomer wanneer je minder goed bedekt bent, is het belangrijk om naast je huisdier ook jezelf op teken te controleren. Daarnaast hebben kattenbaasjes (en hondenbaasjes) sowieso al meer kans op tekenbeten, omdat de teken kunnen overspringen van je kat of hand naar jou. Vooral als je kat op je bank en bed ligt, loop je extra risico.
Hoe een teek bij je kat te verwijderen
Een teek verwijderen bij een kat kan soms lastig zijn, omdat het belangrijk is dat je de hele teek eruit haalt zonder dat de monddelen in de huid van je kat blijven zitten, aangezien dit tot een infectie kan leiden. Als je niet zeker weet hoe je de teek moet verwijderen of als je moeite hebt om alles eruit te krijgen, breng je kat dan naar een dierenarts.
Benodigdheden om een teek van je kat te verwijderen:
- Een andere persoon om je kat kalm en stabiel te houden. Dit voorkomt dat je kat tijdens het verwijderen van de teek ineens weg springt.
- Plastic of latex handschoenen. Dit is belangrijk omdat teken ook ziekten kunnen overbrengen naar mensen. Bescherm jezelf dus altijd.
- Een hulpmiddel om de teek te verwijderen. Hiervoor heb je speciale tekenverwijderaars. Sommige mensen doen het ook met een pincet, maar dit is vaak lastiger en hierbij is de kans groter dat er delen in de huid achter blijven. Een van de fijnste tekenverwijderaar is de Trix tekenlasso. Dit is een tekenverwijderaar met een soort lasso eraan, die je gemakkelijk om de teek kunt aanbrengen om deze in zijn geheel te verwijderen. Koop hier de Trix tekenverwijderaar.
- Katvriendelijke antiseptische doekjes.
- Een klein bakje om de teek in weg te gooien.
- Isopropyl alcohol. Dit doe je in het bakje waarin je de teek legt, om de teek effectief te doden. Koop hier isopropyl alcohol.
- Ontsmettingsmiddel om je tekenverwijderaar na gebruik schoon te maken.
- Beloningen. Als je merk dat je kat het hele proces maar niks vindt, houd dan wat lekkers bij de hand om je kat te belonen.
Teek verwijderen bij je kat – Stappenplan:
Stap 1: Vul een bakje met isopropyl alcohol. Hier leg je de teek in wannner je deze van je kat hebt verwijderd.
Stap 2: Vraag een vriend of familielid om je kat kalm en stil te houden, en begin pas met het verwijderen van de teek als je kat ontspannen is. Leid je kat eventueel af met wat lekkers.
Stap 3: Scheid de vacht rond de teek zodat je een goed zicht hebt. Als je te maken hebt met een hele kleine of hele donkere teek, schijn dan wat extra licht zodat je goed zicht hebt.
Stap 4: Plaats de tekenverwijderaar rond het lichaam van de teek, dicht bij de huid van je kat.
Stap 5: Trek en draai voorzichtig aan het gereedschap (zorg ervoor dat je niet knijpt) om de teek los te maken. Neem de tijd met deze stap.
Stap 6: Nadat de teek is verwijderd, controleert je of de monddelen nog aan de teek vastzitten, zo weet je zeker dat je de teek in zijn geheel verwijderd hebt. Vervolgens plaatst je deze in het bakje met isopropylalcohol en gooi je deze op een veilige manier weg.
Stap 7: Reinig het gebied van de tekenbeet met je katvriendelijke antiseptische middel.
Stap 8: Gooi de handschoenen weg en was je handen grondig.
Stap 9: Desinfecteer je gereedschap om ervoor te zorgen dat het schoon is voor toekomstig gebruik.
Heb je ook een hond? Controleer deze dan ook regelmatig op teken. Een teek verwijderen bij honden gaat zo ongeveer op dezelfde manier. Lees hier meer over het proces van een teek verwijderen bij honden.
Wat te doen als de kop van de teek vast blijft zitten
Als de kop van de teek vast komt te zitten, moet deze op dezelfde manier worden behandeld als een splinter die moeilijk te verwijderen is. Ga niet proberen het alsnog te verwijderen, anders vertraag je de wondgenezing en veroorzaak je mogelijk een infectie. Het lichaam zal het waarschijnlijk vanzelf naar buiten duwen of oplossen.
Er zijn ook tekenzalven die kunnen worden aangebracht (zoals ichthammol-zalf) die kunnen helpen om materiaal uit een wond te trekken (zoals een tekenkop of splinter). Het gebied moet in dat geval wel worden verbonden, zodat je kat het er niet aflikt en het product binnen krijgt.
Het risico op overdracht van ziekten is erg laag als het lichaam van de teek eenmaal veilig is verwijderd. Blijf de komende dagen wel goed de plaats controleren en breng je kat naar de dierenarts als er sprake is van een infectie of een aanzienlijke zwelling. Het is normaal dat het gebied wat rood is en dat er een korstje is waar de teek vastzat.
Voorkom teken op je kat in de toekomst
Nog belangrijker dan een teek verwijderen, is een teek in eerste instantie voorkomen. Er zijn genoeg behandelingen die vaak worden gecombineerd met de vlooienbehandeling en voorkoming van je kat die hem ook tegen teken beschermt. Deze werken wanneer ze de bloedsomloop van je kat binnendringen, en wanneer een teek of vlo hun bloed binnenkrijgt, worden ze snel gedood.
Bovendien zullen sommige vlooienbanden ook beschermen tegen teken, maar als je kat de meeste tijd buiten doorbrengt, zijn deze mogelijk niet geschikt omdat ze vast kunnen komen te zitten aan dingen zoals takken en je kat schade kunnen aanrichten.
Als je kat veel tijd buiten doorbrengt of als je in een gebied woont met veel wilde dieren en struiken, is het ook belangrijk dat je je huisdier regelmatig op teken controleert als onderdeel van de verzorgingsroutine van je kat. Zodra je katten binnen komen, nadat ze een tijdje buiten zijn geweest, zorg er dan voor dat je je handen over hun lichaam strijkt om ze te controleren. Teken worden meestal aangetroffen rond hun hoofd, nek, oren of voeten, dus let goed op deze gebieden.
Zelfs katten die het grootste deel van hun leven binnenshuis doorbrengen, kunnen baat hebben bij tekenpreventie, omdat teken bij andere huisdieren of mensen in je huis kunnen worden overgedragen.
Shop de onderstaande producten om vlooien en teken in de toekomst te voorkomen: