tandenpoetsen kat

Tandenpoetsen kat - Alles wat je moet weten!

Gefeliciteerd met je beslissing om de tanden van je kat te poetsen! Tandenpoetsen bij je kat is ontzettend belangrijk. Dit zou elke katten eigenaar moeten doen, maar helaas wordt het vaak over het hoofd gezien. Het schoon en gezond houden van de tanden en het tandvlees van je huisdier kan een slechte adem, maar nog belangrijker, parodontitis en andere gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

In dit artikel vindt je stapsgewijze instructies om het tandenpoetsen bij je kat op de juiste manier te laten verlopen. Ook ontdek je meer over welke soort tandenborstel en tandpasta het beste is en alle andere zaken waaraan je moet denken. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het tandenpoetsen bij je kat!

Tandenpoetsen kat: De complete handleiding

Waarom moet ik de tanden van mijn kat poetsen?

Voordat we ingaan op het tandenpoetsen zelf, vraag je je misschien af waarom het zo belangrijk is om de tanden van je kat te poetsen. Nou, meer dan de helft van alle katten ouder dan drie jaar heeft parodontitis. Dit is een infectie van de weefsels rond de tanden. Parodontitis begint als gingivitis, als gevolg van tandplak dat in contact komt met het tandvlees. Als het niet door regelmatig poetsen wordt verwijderd, wordt tandplak dikker en gemineraliseerd, wat resulteert in tandsteen. Indien onbehandeld, kan gingivitis zich ontwikkelen tot destructieve parodontitis die pijnlijk kan zijn en uiteindelijk zelfs kan leiden tot tandverlies. Dit wil je natuurlijk niet! Het is dan ook belangrijk om de tanden van je kat goed te verzorgen.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn kat poetsen?

Net zoals wij mensen, hebben katten elke dag tand verzorging nodig. Het wordt dan ook aangeraden om elke dag de tanden van je kat te poetsen. Dit zal ervoor zorgen dat tandplak wordt verminderd, wat een ophoping van tandsteen voorkomt.

Als je kat al wat ouder is en het niet gewend is dat je zijn of haar tanden poetst, kan het wat lastig zijn om hier ineens mee te beginnen. Het zal wat training vergen voordat je kat het accepteert en je rustig je gang laat gaan. Als je kat echter eenmaal gewend is aan het proces, zal het eenvoudig en snel gaan. Als je nog een kitten hebt, ben je er mooi oprijd bij en zal het een stuk sneller gaan om je huisdier te laten wennen aan tandenpoetsen.

Als je geen tijd heb om elke dag de tanden van je kat te poetsen, of wanneer je kat er een hekel aan heeft, waardoor het geen pretje is om te doen, is dagelijks poetsen niet perse nodig. In deze gevallen is 3 keer per week tandenpoetsen ook goed. Zorg er wel voor dat je dit zorgvuldig doet en geen tanden overslaat. Als het om wat voor reden dan ook niet mogelijk is om de tanden van je kat zo vaak te poetsen, zijn er nog andere opties. Deze opties worden verderop in dit artikel besproken.

kat tanden poetsen

Welk type tandenborstel moet ik gebruiken?

Omdat katten erg kleine tanden hebben, moet je een tandenborstel kopen die speciaal voor huisdieren is gemaakt. Er zijn verschillende commerciële tandenborstels beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor gebruik bij katten. Je kunt er ook voor kiezen om vingertandenborstels te gebruiken om jezelf meer flexibiliteit te geven bij het tandenpoetsen. Voor een kat die niet gewend is aan tandenpoetsen kan een vingertandenborstel ook minder intimiderend overkomen.

Je kunt eventueel ook een tandenborstel gebruiken die ontworpen is voor menselijke baby’s. Deze zijn vaak klein en heel zacht. Dit is perfect voor katten tandjes.

Wat voor soort tandenborstel je gebruikt maakt niet heel veel uit, dit hangt af van jouw voorkeur en de voorkeur van je kat. Gebruik in ieder geval een borstel waarvan de borstelharen net onder de tandvleesrand kunnen reiken op het tand/tandvlees grensvlak.

Ongeacht het type tandenborstel dat je gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en langzaam te werken, omdat het gemakkelijk is om per ongeluk de punt van de tandenborstel tegen het tandvlees te prikken, wat irritatie kan veroorzaken.

Welke tandpasta moet ik gebruiken voor het tandenpoetsen bij mijn kat?

Voor het tandenpoetsen van je kat moet je speciale katten tandpasta gebruiken. Gebruik nooit mensen tandpasta. Tandpasta’s voor mensen bevatten ingrediënten die niet mogen worden ingeslikt. Als het wordt ingeslikt, kan het maagklachten of spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Sommige tandpasta’s voor mensen bevatten een hoog natriumgehalte, waarvan je huisdier zelfs ziek kan worden.

Tandpasta voor huisdieren is verkrijgbaar in een aantal verschillende smaken die heerlijk zijn voor katten. Door een product te gebruiken dat goed smaakt, zal je kat ook eerder van de hele ervaring genieten.

Andere producten om de tanden van je kat schoon te houden

Naast het tandenpoetsen bij je kat zijn er andere manieren om het gebit van je kat schoon te houden. Zo hebben sommige merken kattenvoeding, een speciale lijn voor gebitsverzorging. Royal Canin Dental is hier een voorbeeld van. Deze gebitsverzorgende voeding pakt tandsteen en tandplak bij je kat aan. Het gevolg hiervan is een frisse adem en een gezond gebit.

Een andere manier om de tanden van je kat schoon te houden is met ‘tandenborstel speeltjes‘. Dit zijn speciale kattenspeeltjes, die de tanden van je kat reinigen wanneer je kat erin bijt. Dit is speelgoed met zachte siliconen noppen die tussen de tanden reinigen en het gebit masseren om het gezond te houden. Hierdoor wordt tandsteen en tandplak voorkomen. 

Een andere geweldige manier om het gebit van je kat schoon te houden is met speciale mondwater voor katten. Dit helpt bij een slechte adem en het voorkomt tandplak en tandsteen.

tandenpoetsen bij kat

Hoe kan ik mijn kat laten wennen aan tandenpoetsen?

Elke kat is anders en sommige katten zullen het tandenpoetsen eerder accepteren dan andere katten. Over het algemeen zal het aanleren van tandenpoetsen bij kittens een stuk gemakkelijker gaan dan het aanleren van tandenpoetsen bij oudere katten die het niet gewend zijn. Hoe dan ook, met geduld komt het altijd goed.

Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat het tandenpoetsen een positieve ervaring voor jullie beide zou moeten zijn. Dit is de enige manier om het succesvol te laten verlopen. Forceer je kat niet. Wees niet hardhandig en breng hem niet in een positie waarin hij zich opgesloten voelt.

Volg deze stappen om je kat te laten wennen aan tandenpoetsen:

  • Om te beginnen, kies een rustige tijd en plaats uit. Plaats je at op een oppervlak zoals een aanrecht of een tafelblad. Je kunt er ook voor kiezen om je kat op je schoot te nemen. Ontdek wat voor jullie beide het fijnste is. Zorg ervoor dat er een locatie is waar je de deur kunt sluiten om vluchtwegen af ​​te sluiten.
  • Begin niet meteen met een tandenborstel. Gebruik eerst een wattenstaafje. Een goede tip is om dit wattenstaafje te dopen in tonijnwater (uit een blikje tonijn). De meeste katten vinden dit heerlijk, wat voor een positieve ervaring zal bevorderen.
  • Plaats de kop van je kat in een hoek van 45 graden en trek voorzichtig haar lippen terug. De mond van je kat mag gesloten blijven. Het is nu enkel de bedoeling dat je kat gewend raakt aan het feit dat je dit doet en aan haar tanden komt.
  • Wrijf zachtjes met het wattenstaafje langs het gebied waar het tandvlees het tandoppervlak raakt. Dit is het gebied waar tandplak en bacteriën zich ophopen en gingivitis begint. Alleen de buitenoppervlakken van de tanden hoeven te worden ingewreven.
  • Voor de eerste paar lessen is het een goed idee om het wattenstaafje over slechts een paar tanden te wrijven in plaats van over het hele gebit, vooral als je kat het hele proces nog niet zo ziet zitten en bijvoorbeeld nerveus of onzeker is.
  • Als je kat er helemaal aan gewend is dat je haar tanden wrijft met een wattenstaafje, is het tijd om een echte ​​tandenborstel te gaan gebruiken.

Hoe moet ik de tanden van mijn kat precies poetsen?

Als je je kat hebt laten wennen aan het tandenpoetsen (zie de hierboven beschreven procedure), kun je beginnen met het echte werk. De volgende stappen zullen je helpen succesvol de tanden van je kat te poetsen:

  • Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de tandenborstel. Plaats de kop van je kat in een hoek van 45 graden en trek voorzichtig haar lippen terug. De mond mag gesloten blijven.
  • Concentreer je in eerste instantie op het poetsen van de grote wangtanden en de hoektanden, de tanden waar tandplak en tandsteen zich het snelst ophopen.
  • Maak je geen zorgen over het poetsen van de punten of de binnenkant van de tanden, tenzij je kat erg meewerkt. De meeste parodontale schade treedt op aan de buitenkant van de tanden en rond de wortels en dit is dan ook waar je je inspanningen op moet richten. De schurende tong van de kat heeft de neiging om tandplak van de binnenkant van de tanden te verwijderen, waardoor het poetsen van deze oppervlakken minder nodig is.
  • Werk geleidelijk aan tot het poetsen van alle tanden (dit zal waarschijnlijk enkele dagen of weken duren). Zorg ervoor dat je de grote tanden achter in de mond bereikt.

Onthoud dat geduld een schone zaak is. Het tandenpoetsen zal in het begin misschien niet helemaal gaan zoals je gehoopt had, maar hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het zal gaan. Blijf positief en je zult verrast zijn hoe snel het een gewoonte wordt voor jou en je kat!

Hoeveel tijd moet ik besteden aan het poetsen van de tanden van mijn kat?

Dit ligt eraan hoe handig je bent in het poetsen van de tanden van je kat. Over het algemeen hoeft dit niet lang te duren. Poets ongeveer voor 30 seconde per kant. Zorg ervoor dat je alle tanden gehad hebt.

Zorg voor de juiste hygiëne

De mond van een kat bevat veel bacteriën, draag daarom indien mogelijk handschoenen tijdens het tandenpoetsen. Als dit je vermogen om effectief de tanden van je kat te poetsen beperkt, zorg er dan voor dat je je handen grondig wast met water en zeep nadat je klaar bent. Spoel de tandenborstel ook goed af voordat je deze opbergt. Vervang de tandenborstel elke drie maanden en als je meerdere katten hebt, gebruik dan voor elke kat een andere tandenborstel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart