tandenpoetsen hond

Tandenpoetsen hond: Alles wat je moet weten!

Als er één gebied van hondenverzorging is dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn het de tanden van de hond. De meeste hondenbezitters borstelen regelmatig de vacht van hun harige vriendje, knippen de nagels, geven af en toe een bad, maar niet iedereen poetst de tanden van zijn of haar hond. Het is echter van cruciaal belang om dit wel te doen. Tandenpoetsen bij honden is belangrijk omdat het de tandplak verwijdert die leidt tot een slechte adem of ernstigere problemen zoals rotte tanden of tandvleesaandoeningen.

Als je nog nooit de tanden van je hond hebt gepoetst, kan het wat onwennig zijn en weet je misschien niet goed waar je moet beginnen en welke producten je het beste kunt gebruiken. Lees gauw veder voor een compleet stappenplan om de tanden van je hond effectief en gemakkelijk te poetsen!

Waarom moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

Naar schatting heeft meer dan 2/3 van de honden ouder dan drie jaar parodontitis, een ontsteking of infectie van de weefsels rond de tanden. Parodontitis begint als gingivitis veroorzaakt door tandplak, maar wordt steeds erger. Als parodontitis onbehandeld blijft, kan dit leiden tot rotte tanden en pijnlijk tandverlies. Ook tandvleesaandoeningen komen vaak voor bij honden waarvan de tanden niet of niet goed worden gepoetst.

Daarnaast zullen honden waarvan de tanden niet gepoetst worden vaak stinken uit hun bek. Niets is zo vies als een stinkende hondenadem. Alleen voor deze reden al zou tandenpoetsen bij je hond je prioriteit moeten worden.

Tandenpoetsen hond: Voorbereidingen

Om succesvol de tanden van je hond te kunnen poetsen, moet je er een positieve ervaring van maken voor jullie beiden. Maak de ervaring positief door je hond gedurende de hele procedure te prijzen en te complimenteren, met geruststelling bij elke stap. Volg deze stappen voor de beste resultaten:

  • Kies een rustige plek uit. 
  • Als je hondje klein genoeg is, houd je hond dan stevig in je schoot met zijn hoofd van je af gericht. Als je hond groter is, kun je het beste op een stoel gaan zitten en je hond naast je laten zitten, zodat je zijn mond en tanden comfortabel kunt vasthouden.
  • Begin door met je vinger of een zachte doek over de buitenste oppervlakken van de tanden van je hond te wrijven, met een heen-en-weergaande beweging, waarbij je je concentreert op het gebied waar het tandvlees het tandoppervlak raakt. Zorg ervoor dat je aan de buitenkant van de tanden blijft om te voorkomen dat je per ongeluk wordt gebeten. Voor de eerste paar lessen is het een goed idee om de doek over slechts een paar tanden te wrijven in plaats van over de hele mond, vooral als je huisdier onzeker of nerveus is over het proces.
  • Als je hond eenmaal op zijn gemak is als je over zijn tanden wrijft, laat hem dan een klein beetje tandpasta voor huisdieren van je vinger proeven. Gebruik nooit tandpasta voor mensen – het is niet geformuleerd om te worden ingeslikt en kan dan ook giftig zijn voor honden!
  • Zodra je hond de smaak van tandpasta voor huisdieren heeft geaccepteerd, breng je een kleine hoeveelheid aan op de doek en wrijft je deze over de tanden van je hond.
  • Zodra je hond er helemaal aan gewend is dat je met een doekje over zijn tanden wrijft, wordt het tijd om een ​​tandenborstel te gaan gebruiken. Als je merkt dat je hond weinig moeite heeft met het feit dat je zijn of haar tanden schoonmaakt, dan kun je ook direct met een tandenborstel beginnen i.p.v. met je vingers of een doek.

Wat is de beste tandenborstel voor honden?

Er zijn verschillende tandenborstels beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor gebruik bij honden. Het type tandenborstel dat je gebruikt hangt een beetje af van de grootte van je hond en van je eigen behendigheid.

In principe kun je elke soort tandenborstel gebruiken die je zelf ook zou gebruiken, maar vaak zijn speciale honden tandenborstels wel wat gemakkelijker.

Ongeacht het type tandenborstel dat je gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en langzaam te werken, omdat het gemakkelijk is om per ongeluk de punt van de tandenborstel tegen het tandvlees te prikken en wat irritatie te veroorzaken.

Hier volgen de verschillende typen honden tandenborstels:

– 3 zijdige tandenborstel

Met een tandenborstel met meerdere zijde kun je tegelijkertijd de binnen-, buiten- en bovenzijde van de tanden van je hond poetsen. Dit maak het hele proces een stuk sneller en makkelijker. Je hoeft hierdoor niet op een onhandige manier te proberen bij alle tanden en alle plekken te komen. Je kun in één beweging gemakkelijk de hele tand van je hond reinigen.

Koop hier een 3 zijdige tandenborstel

– Vingertandenborstels

Vingertandenborstels zijn ontworpen om over de top van je vinger te plaatsen. Veel mensen vinden het gemakkelijk om een ​​vingerborstel te gebruiken, vooral wanneer ze net beginnen met het poetsen van de tanden van hun hond. Het kan er voor je hond wat minder intimiderend uitzien. Als je merkt dat je hond wat bang is of tegenstribbelt bij een gewone tandenborstel, probeer dan eens een vingertandenborstel. Ze vallen minder op, omdat ze letterlijk rond je vinger zitten en dit kan voor sommige honden dan ook minder afschrikken.

Koop hier een vingertandenborstel

– Tandenborstel speelgoed

Helaas zijn er maar weinig honden die het fijn vinden hun gebit te laten reinigen. Als je hond helemaal niks wil weten van een tandenborstel en zich blijft verzetten, dan is tandenborstel speelgoed dé oplossing voor je probleem. Een tandenborstel vermomt als speelgoed is de perfecte manier om toch de tanden van je hond te poetsen, of beter gezegd om hem zijn eigen tanden te laten poetsen. Als je het speelgoed voorziet van tandpasta en je hond er ongeveer 3-5 minuten per dag mee laat spelen zal dit voldoende zijn om zijn gebit te reinigen.

Koop hier speelgoed tandenborstels

Wat is de beste tandpasta voor honden?

Het is natuurlijk belangrijk dat je een speciale tandpasta voor honden gebruikt. Gebruik nooit, maar dan ook nooit, een tandpasta voor mensen. Deze tandpasta’s bevatten ingrediënten die niet mogen worden ingeslikt. Als het wordt ingeslikt, kan het maagklachten of spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Sommige tandpasta’s voor mensen bevatten een hoog natriumgehalte, waardoor je huisdier er zelfs ziek van kan worden, terwijl andere xylitol kunnen bevatten, wat giftig is voor honden.

Tandpasta voor huisdieren is verkrijgbaar in een aantal verschillende smaken die smakelijk zijn voor honden, waaronder gevogelte, rundvlees en munt. Door een product te gebruiken dat goed smaakt, zal je hond van de ervaring genieten in plaats van tegenstribbelen.

Hier volgen een aantal van de beste honden tandpasta’s:

tandpasta hond
Beaphar Tandpasta Lever Smaak
tandpasta hond
Petosan Tandpasta Kip Smaak
Emmi-Pet Tandpasta

Tandenpoetsen hond: Stappenplan

Stap 1:

Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de tandenborstel. Til voorzichtig de lippen van je hond aan één kant van zijn mond op. Je kunt dit doen door de lip omhoog te duwen met de wijsvinger van je vrije hand of door je vrije hand over het hoofd van je hond te plaatsen met je duim en wijsvinger aan weerszijden van de bovenkaak van je hond om zijn lippen op te tillen.

Stap 2:

Om de ondertanden te poetsen, moet je de bek van je hond een beetje openen. Dit kun je doen door de kop van je hond voorzichtig naar achteren te kantelen terwijl je zijn of haar bovenkaak vasthoudt met de duim en wijsvinger van je vrije hand.

Stap 3:

Concentreer je in eerste instantie op het poetsen van de grote wangtanden en de hoektanden, de tanden waar tandplak en tandsteen zich het snelst ophopen. Werk geleidelijk op tot het poetsen van alle tanden (dit zal waarschijnlijk enkele dagen of weken duren).

Maak je geen zorgen over het poetsen van de punten of de binnenkant van de tanden, tenzij je hond erg coöperatief is. De meeste parodontale schade komt voor aan de buitenkant van de tanden en dit is waar je je  inspanningen op moet richten. Bovendien heeft de tong van de hond de neiging om veel van de tandplak van de binnenoppervlakken van de tanden te verwijderen, waardoor het poetsen van deze oppervlakken minder nodig is.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

Als het gaat om het poetsen van de tanden van je hond, is hoe meer hoe beter. Het beste is om zelfs elke dag de tanden van je hond te poetsen. Je zou het dus eigenlijk een onderdeel van hun dagelijkse routine moeten maken. Wanneer je dit doet, zullen ze eraan gaan wennen en er zelfs van gaan genieten. Zoals je hierboven hebt gezien hebben veel hondentandpasta’s een heerlijk smaakje waardoor honden naar de poetsbeurt zullen uitkijken.

Voor veel mensen is het echter niet realistisch om de tijd (en energie) te vinden om hun hond te laten wennen aan dagelijkse poetsbeurten, en dat is oke! Als je twee tot drie keer per week de tanden van je hondje goed poetst, zou dit voldoende moeten zijn om de tanden schoon en tandplak- en tandsteen vrij te houden. Als je nog minder tijd hebt om de tanden van je hond te poetsen of je hond heeft er een hekel aan, probeer dan eens dentastix. Dit zijn kauwsticks die ook voor een dagelijkse gebitsverzorging zorgen. Natuurlijk kunnen ze tanden poetsen niet helemaal vervangen, maar je kunt daardoor wel het aantal keer tandenpoetsen verminderen en er toch voor zorgen dat je hond een gezond gebit heeft. Koop hier dentastix.

Ook hoef je geen uur te besteden aan het poetsen van de tanden van je hond. Net als mensen hebben honden genoeg aan twee minuten. Twee minuten grondig poetsen met hoogwaardige tandpasta voor huisdieren zal goed werken om tandplak en tandsteen op afstand te houden.

Het is het beste om te beginnen met het aanleren van tandenpoetsen als je hond nog een pup is. Puppy’s wennen veel sneller dan oudere honden. Als je een oudere hond hebt, kan het trainingsproces iets langer duren, maar het is nog steeds de moeite waard.

Wees hygiënisch bij het tandenpoetsen bij je hond

De mond van een hond bevat veel bacteriën, draag indien mogelijk handschoenen tijdens het tandenpoetsen. Als dit je vermogen om effectief zijn tanden te poetsen beperkt, zorg er dan voor dat je je handen grondig wast met water en zeep nadat je klaar bent. Spoel de tandenborstel ook grondig af voordat je deze opbergt. Vervang de tandenborstel elke drie maanden en als je meerdere honden hebt, gebruik dan voor elk een andere tandenborstel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart