slang als huisdier

Slang als huisdier: Alles wat je moet weten!

Wil jij een slang als huisdier, maar heb je er nog weinig verstand van? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten wanneer je een slang als huisdier wilt nemen. 

Slangen – de meeste mensen houden van ze of zijn juist doodsbang voor ze. Ze zijn niet je typische knuffelige huisdier, maar zoals slangenbezitters je zullen vertellen, herkennen hun huisdieren ze en reageren ze op hun stemmen. Het kunnen zachtaardige, mooie dieren zijn, maar ze hebben zeer specifieke omgevings- en voedingsbehoeften waaraan moet worden voldaan om ze gelukkig en gezond te houden. Als je een slang als huisdier overweegt, zijn er bepaalde dingen die je moet weten voordat je er een mee naar huis neemt. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het verzorgen van een slang als huisdier.

Kies een slangenras

Het eerste wat je moet doen als je een slang als huisdier wilt houden, is beslissen voor welk slangenras je wilt gaan. Als je eenmaal een slangenras hebt gekozen, overweeg dan hoe groot je nieuwe huisdier zal worden, zodat je er een geschikte behuizing voor kunt aanschaffen.

Slangen hebben persoonlijkheden. Te vaak kiezen mensen een huisdierenslang uitsluitend op basis van zijn uiterlijk en houden ze er geen rekening mee hoe zijn temperament zal zijn. Van sommige slangensoorten is bekend dat ze agressiever zijn, terwijl andere eerder volgzaam zijn. Dit is een belangrijke factor, vooral als je je slang wilt kunnen hanteren in plaats van er alleen maar naar te kijken. Onthoud dat als je je slang toch aanraakt, je daarna altijd je handen wast, aangezien alle slangen mogelijk de salmonellabacteriën dragen die mensen ziek kunnen maken.

Zorg ervoor dat je verschillende soorten slangen begrijpt en natuurlijk uit de buurt blijft van giftige slangen. Veel voorkomende huisdierrassen die je veilig thuis kunt houden zijn onder meer:

  • Koningsslangen
  • Rattenslangen
  • Kousebandslangen
  • Korenslangen
  • Pythons
  • Boa constrictors

Levensduur slangen

Slangen kunnen vele jaren leven. Verschillende huisdier slangen hebben een verschillende levensduur. Met de juiste huisvesting en voeding kunnen maïsslangen in gevangenschap bijvoorbeeld gemiddeld 15 tot 20 jaar oud worden, pythons in gevangenschap 20 tot 30 jaar en boa constrictors in gevangenschap maarliefst 25 tot 30 jaar. Dus als je een slang als huisdier overweegt, wees dan voorbereid om er voor een lange tijd voor te zorgen.

Huisvesting van een slang

Voordat je je  nieuwe huisdier mee naar huis neemt, moet je zijn nieuwe huis klaar hebben voor gebruik. Het moet groot genoeg zijn om een volwassen slang te huisvesten en kan een grote hoek van de kamer in beslag nemen. Een slang als huisdier hou je in een terrarium. Hoewel slangen niet veel ruimte innemen en meestal met plezier in een bak of terrarium rondhangen, moet je er toch voor zorgen dat het niet te krap wordt. De meeste huisslangen zijn misschien niet groot van formaat; ze kunnen toch wel echt behoorlijk lang worden. Sommige kunnen enkele meters lang en dik in de breedte worden, wat betekent dat je er zeker van moet zijn dat je je slang comfortabel kunt laten leven als je huisdier.

De meeste eigenaren van huisdierenslangen kiezen voor een groot glazen terrarium. Glas of plexiglas maakt het ook makkelijker om de temperatuur in de behuizing te regelen zodat je slang gezond blijft.

De slang moet een soort beddingmateriaal op de bodem van de behuizing hebben. Materialen zoals slagerpapier, kranten, badstof handdoeken zijn goede materialen. Erwtengrind of houtsnippers zien er misschien mooier uit, maar kunnen bacteriën bevatten die kunnen worden ingeslikt als de slang eet, en darmproblemen veroorzaken.

Een slang heeft ook een privéruimte nodig om goed te kunnen eten en zich veilig te voelen. Een holle omgevallen stam, een houten kist met een gat aan de voorkant of zelfs gewoon een grote zijden plant zal goed werken. Ze moeten iets hebben om op te klimmen, dus schone takken van de dierenwinkel of planken zijn een must om je huisdier bezig te houden. Zorg er wel voor dat ze de bovenkant van de behuizing niet kunnen openen en dus niet kunnen ontsnappen.

Het is belangrijk dat je de bodem van het terrarium bestrooid met speciaal mos voor deze dieren. Bekijk hier bodembedekking mos voor in het terrarium.

Prijs: €449,-

Het Exo Terra glasterrarium is de ideale behuizing voor slangen. Dit terrarium is ontworpen door Europese herpetologen. De vooraan openende deuren vergemakkelijken het voeren en onderhoud. Een speciaal ontworpen sluiting voorkomt ontsnappen en de deuren kunnen afzonderlijk geopend worden. De volledig uit staalgaas bestaande bovenzijde laat UVB en infrarood door, en kan in zijn geheel worden weggenomen en vergemakkelijkt het inrichten en onderhoud. Aan beide achterzijden van het draadrooster zijn vijf afsluitbare ingangen voor snoeren en buizen voor het gebruik in het terrarium van Heat Wave Rocks, Waterfalls, sensoren, enz.. Door de verheven terrariumbodem kan een substraatverwarmer onderaan worden aangebracht om een deel van het grondoppervlak te verwarmen.
 
Exo Terra heeft ook nog andere formaten en prijzen terrariums:
 
 

Prijs: €219,99

Giganterra stevige glazen terraria zijn perfect voor slangen . Twee grote deuren met sluiting garanderen gemakkelijke toegang voor schoonmaken en voeren. Het beschikt over een verwijderbare ventilatieroosters en eventuele kabeldoorvoer aan de bovenzijde. Tevens is het voorzien van een opening op de ventilatieroosters waardoor de slang van de meegeleverde GigaFogg luchtbevochtiger bevestigd kan worden.
 
Giganterra heeft ook nog andere formaten en prijzen terrariums:
 

Temperatuur

Slangen hebben bepaalde temperaturen en vochtigheidsniveaus nodig. De lichaamstemperatuur van slangen past zich aan hun omgevingstemperatuur aan. De meeste tropische slangen hebben overdag een temperatuur nodig tussen 26 en 30 graden Celcius en ‘s nachts tussen 21 en 24 graden. Je kunt een verwarmingskussen onder één kant van de behuizing houden of een warmtelamp gebruiken om deze temperatuur te bereiken, maar zorg ervoor dat er een “koele” kant van het huis van je slang is om naar te ontsnappen als ze te warm worden. Zorg ook dat er altijd een thermostaat in het terrarium aanwezig is, zodat je de temperatuur goed in de gaten kan houden.

De meeste slangenexperts waarschuwen ervoor om verwarmingselementen zoals stenen niet in de behuizing te houden, omdat de slang gemakkelijk oververhit kan raken of zich kan verbranden. Het verblijf van de slang zou elke dag ongeveer 10 tot 12 uur daglicht en 12 tot 14 uur duisternis moeten krijgen. Een locatie waar ze wat ongefilterd natuurlijk zonlicht kunnen krijgen, is ideaal.

Shop hier voor warmtelampen

luchtvochtigheid

Slangen hebben een vochtige omgeving nodig, dus het terrarium moet dagelijks worden verneveld. Zorg ervoor dat de spuitfles alleen gedechloreerd water bevat voor gebruik in je slangenverblijf.

De luchtvochtigheid kan ook worden verhoogd door een Fogger te gebruiken die een aantrekkelijke, natuurlijk ogende mist creëert. Hoewel vochtigheid belangrijk is, moet er altijd voor droge ruimtes worden gezorgd. Overmatige vochtigheid kan ervoor zorgen dat bacteriën zich ophopen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je slang. Een goede indicatie van een te hoge luchtvochtigheid is constante condensatie op het glas.

Koop hier een fogger (luchtbevochtiger)

Je slang voeren

Slangen zijn in de eerste plaats carnivoren, ongeacht het ras. Ze eten knaagdieren, dus als je niet bereid bent om je slangen muizen of ratten te voeren, neem dan geen slang. Je moet je huisdierenslang in de eerste plaats ontdooide, voorgedode knaagdieren voeren. Geef ze geen levende knaagdieren. Dit is niet humaan voor de knaagdieren of veilig voor je slang. Knaagdieren die terugvechten, kunnen schade toebrengen aan je slang. Bovendien weet je niet welke ziekten een levend knaagdier kan dragen en aan je slang kan introduceren. De grootte van het gevoerde knaagdier wordt bepaald door de grootte van de slang en kan veranderen naarmate de slang ouder wordt en groeit.

Omgaan met een slang als huisdier

Een van de beste aspecten van het bezitten van een slang is voelen hoe zijn gespierde lichaam door je handen glipt terwijl hij op ontdekkingstocht gaat. De meest voorkomende huisdieren slangen kunnen gemakkelijk worden getemd en lijken te genieten van menselijke interactie. Probeer je slang te kopen bij een gerenommeerde dealer die zijn jonge slangen met de hand heeft grootgebracht zodat ze aan mensen gewend zijn.

Als je slang eenmaal gewend is aan zijn nieuwe omgeving, moet je proberen hem elke dag minstens een paar minuten vast te houden, zodat hij kalm blijft wanneer je hem oppakt.

Slangen kunnen, net als de meeste andere reptielen en amfibieën, salmonella herbergen. Salmonella is niet erg schadelijk voor volwassenen en oudere kinderen, maar kan gevaarlijk zijn voor baby’s en jongere kinderen. Om deze reden moet je altijd je handen wassen nadat je de slang hebt vastgepakt en vooral voorzichtig zijn in de buurt van jonge kinderen. De meeste slangenexperts raden niet aan dat slangen in een huis wonen met een kind onder de vijf.

Je slang trainen

Slangen zijn erg intelligent. Omdat het echter wilde dieren zijn, worden ze niet beschouwd als een soort om te trainen. De meeste slangen kunnen daarom niet worden getraind. Het is belangrijk op te merken dat in gevangenschap gefokte slangen als tam worden beschouwd. Hun wilde tegenhangers kunnen moeite hebben om zich aan te passen aan het leven als huisdier.

Het goede nieuws is dat je huisdierenslang niet in een omgeving wil leven die bedekt is met urine en uitwerpselen. Hierdoor zal het een plek in de kooi uitkiezen om als toilet te gebruiken. Kies met dit in gedachten een kooi of tank met voldoende ruimte voor je slang en maak de kooi regelmatig schoon om een goed gezondheid te behouden.

slang als huisdier

Meld je aan bij een dierenarts

Zoek van te voren een dierenarts die gespecialiseerd is in de verzorging van slangen. Je kunt zelfs overwegen de hulp van een dierenarts in te roepen voordat je de adoptie van een slang voltooit. Een dierenarts kan je helpen bij het navigeren door lokale wetten, het kiezen van een ras dat gemakkelijker te onderhouden is en het vinden van een gerenommeerde fokker voor adoptie.

Je dierenarts kan je ook vertellen wat je moet doen om de beste thuisomgeving voor je slang te creëren. Omdat huisvestingsomstandigheden en voeding van invloed zijn op de levensduur van je huisdier, wil je er zeker van zijn dat je het vanaf het begin goed doet.

Is een slang als huisdier wat voor jou?

Slangen kunnen ontzettend leuke en natuurlijk prachtige huisdieren zijn. Slangen zijn echter niet voor iedereen weggelegd, vooral niet als je een onderhoudsarm huisdier wilt. Ze vergen veel tijd en moeite, hebben zeer specifieke voedsel- en huisvestingseisen. Daarnaast kunnen ze tientallen jaren leven. Net als meer traditionele huisdieren, moeten ze ook onder de hoede staan van een dierenarts die hun unieke zorgbehoeften begrijpt. Slangen zijn werkelijk prachtige wezens die onder de juiste omstandigheden geweldige huisdieren kunnen zijn, maar die een slechte reputatie hebben gekregen als agressief – vaak als gevolg van onjuiste zorg. 

Zorg ervoor dat als je een slang als huisdier overweegt, je alles leert over wat het nodig heeft om gezond te blijven – praten met een deskundige dierenarts is een geweldige plek om te beginnen. Als je de financiën, de ruimte en het geduld hebt om er goed voor te zorgen voor een hele lange tijd, heb je een vriend voor het leven.

Meer leren over een slang als huisdier

In dit artikel hebben we de basis van de verzorging van een slang als huisdier uitgelicht. Er valt echter nog veel meer te leren. Als je een slang hebt aangeschaft of dit van plan bent te doen, is het verstandig om een uitgebreid boek over het houden van slangen te lezen. Een voorbeeld van zo’n boek is “Slangen voor beginners“. 

Wie zojuist met zijn slangenhobby is begonnen of overweegt een slang aan te schaffen, vindt in deze gids tal van praktische adviezen op het gebied van huisvesting, verzorging en voeding. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan welke slangensoorten geschikt zijn voor beginnende liefhebbers, hoe een slang veilig gehanteerd kan worden en waar je op moet letten bij de aanschaf. Verder krijg je een duidelijk antwoord op vragen als: hoe voorkom je dat een slang ziek wordt en hoe gaat het kweken van slangen eigenlijk in zijn werk? Kortom: deze prachtig geïllustreerde basisgids biedt slangenliefhebbers in spe een schat aan informatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart