schildpad als huisdier

Schildpad als huisdier: Alles wat je moet weten!

De meeste mensen denken er niet aan, maar schildpadden kunnen een aantrekkelijke optie zijn als huisdier. Schildpadden zijn grappig, fascinerend, stil en relatief weinig veeleisend van aard. Dit maakt een schildpad als huisdier zo interessant voor veel mensen.

Het bezitten van een schildpad is echter niet voor elk huishouden geschikt. Het zijn niet bepaald interactieve of knuffelige dieren, en met hun beroemde lange levensduur kunnen ze je zelfs overleven. Alle schildpadden hebben ook complexe huisvestings- en voedingsvereisten waarmee je rekening moet houden. Het is daarom belangrijk om je in te lezen wat de verzorging van een schildpad precies inhoudt, voordat je er zomaar eentje aanschaft.

In dit artikel gaan we in op alles wat je moet weten wanneer je een schildpad als huisdier wilt nemen. Lees gauw verder om erachter te komen of het wat voor jou is!

Landschildpadden en waterschildpadden

Als je kiest voor een schildpad als huisdier heb je de keuze tussen een landschildpad of waterschildpad. Een belangrijk verschil is dat landschildpadden het grootste deel van hun tijd op het land doorbrengen en dat waterschildpadden aangepast zijn aan het leven in het water. Landschildpadden hebben meer ronde en koepelvormige schelpen, terwijl waterschildpadden dunnere, meer waterdynamische schelpen hebben.

Landschildpadden hebben knotsachtige voorpoten en stevige achterpoten. Omdat landschildpadden vaak groter en zwaarder zijn, helpen hun olifantenachterpoten hen te bewegen en het extra gewicht te dragen! Waterschildpadden hebben meer flipperachtige poten of zwemvliezen om het gemakkelijker te maken om door het water te cruisen.

Een ander belangrijk verschil is de leeftijd. Schildpadden staan er algemeen om bekend dat ze enorm oud worden, helemaal als je het vergelijkt met andere huisdieren. Er is echter nog een groot verschil tussen de twee. Waterschildpadden kunnen een leeftijd van 30 tot 40 jaar behalen. Landschildpadden leven een stuk langer, ze kunnen wel 60 tot 80 jaar oud worden. Houdt hier dus ook rekening mee als er een aanschaft.

Verder zijn landschildpadden planteneters, terwijl waterschildpadden alleseters zijn.

Beide soorten schildpadden hebben een intensieve verzorging nodig. Landschildpadden zijn wat duurder in onderhoud dan waterschildpadden. Over het algemeen zijn waterschildpadden populairder als huisdier.

1. Je schildpad huisvesten

 Schildpadden hebben een terrarium nodig waarbij een goede temperatuur en verlichting belangrijk is. Het is dus belangrijk om je hier goed in te verdiepen, of je nu kiest voor een water- of een landschildpad. Beide hebben een andere huisvesting nodig en andere verzorging nodig. 

Waterschildpadden huisvesten:

Waterschildpadden hebben veel water nodig en een klein beetje land. Als je een waterschildpad hebt aangeschaft, of dit van plan bent, is het dus belangrijk dat je de juiste schildpaddenbak voor je nieuwe vriendje aanschaft. Ze hebben een ruim aquarium nodig zodat ze genoeg kunnen zwemmen. De minimale afmeting is zes keer de lengte van het schild en vier keer de breedte van het schild. Let op, het aquarium mag niet alleen uit water bestaan. Ze hebben ook een (klein) rotsje / eilandje nodig om zo nu en dan op te drogen en op te warmen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je schildpad niet kan ontsnappen, dus maak het aquarium boven het eilandje dicht. Dit zal je schildpadje ook beschermen tegen tocht.

De ideale watertemperatuur is 18-26 °C en de ideale luchttemperatuur bedraagt bij voorkeur 36-39 °C. Gebruik verwarmingselementen en een thermometer om dit te bereiken. Een goede pomp en filter zijn ook noodzakelijk, aangezien een schildpaddenverblijf snel vies wordt. Als je een vrouwtjes schildpad hebt, strooi dan ook wat zand over de bodem, waar ze eventueel haar eitjes kwijt kan.

Prijs: €80,90

Dit luxe terrarium voor schildpadden heeft een eiland met helling waar de schildpad / schildpadden gemakkelijk op kunnen klimmen. Dit eiland is beschermd met een glazen afdekplaat zodat je schildpad niet kan ontsnappen. 
 

Deze schildpaddenbak is er ook in 2 kleinere modellen:

Prijs: €149,95

De Aquatlantis Tortum is een schildpadden aquarium speciaal ontwikkeld voor het comfort van de schildpadden. In dit terrarium zitten twee groene aluminium loopplanken waarop de schildpadden kunnen rusten of zonnebaden. Daarnaast beschikt de Aquatlantis Tortum 100 over twee glazen dekplaten om ervoor te zorgen dat de schildpadden niet uit het aquarium kunnen ontsnappen vanaf de loopplanken.

– Ferplast schildpad terrarium haiti 50 – 51,5 x 27 x 18,5 cm 

schildpad terrarium

Prijs: €64,99

Deze tropische schildpaddenbak is zeer stevig en speciaal gemaakt van float-glas. Het is afgedicht met hoge module-siliconen die het waterdicht maakt. De zijkanten van de Haiti schildpaddenbak zijn geprofileerd en kunnen worden uitgerust met de Arclight lamp. De bak is inclusief het eilandje en de palmboom die je op het plaatje ziet.

Landschildpadden huisvesten:

Landschildpadden hebben vooral land nodig en een klein beetje water. De lengte van het terrarium moet minstens vijf keer zo groot zijn als de grootte van het schild.

Ze kunnen niet zo heel goed tegen kou, dus bescherm ze daar tegen.  Zorg dat ze voornamelijk binnen zijn. Enkel in de zomer mogen ze naar buiten. Je kunt hem dan buiten in de tuin houden, als de tuin goed is afgeschermd. Het is een planteneter, dus hij zal van de planten en het gras gaan eten. Zorg er ook voor dat hij een plekje heeft waar hij beschut kan zitten. 

De schildpad moet zich kunnen opwarmen en heeft een temperatuur nodig van 36 tot 39 graden. 

Hoewel het geen zwemmers zijn is het wel belangrijk dat ze een klein beetje water hebben. Een ondiep badje is perfect voor landschildpadden. De bodem van het verblijf moet ruw zijn, denk aan grind e/of steentjes. Dit is belangrijk omdat de nagels van je landschildpad zo vanzelf kunnen afslijten.

Het is belangrijk dat je de bodem van het terrarium bestrooid met speciaal mos voor deze dieren. Bekijk hier bodembedekking mos voor in het terrarium.

Prijs: €219,99

Giganterra stevige glazen terraria zijn perfect voor landschildpadden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en laten een dikke laag substraat op de bodem toe. Twee grote deuren met sluiting garanderen gemakkelijke toegang voor schoonmaken en voeren. Het beschikt over een verwijderbare ventilatieroosters en eventuele kabeldoorvoer aan de bovenzijde. Tevens is het voorzien van een opening op de ventilatieroosters waardoor de slang van de meegeleverde GigaFogg luchtbevochtiger bevestigd kan worden.

Prijs: €32,95

Als je een wat lager budget hebt, kun je ook voor een plastic terrarium gaan, in plaats van voor een glazen terrarium. Het Exo Terra Faunarium is een gemakkelijk te gebruiken, stapelbaar polyvalent plastic terrarium voor reptielen, amfibieën, muizen, en arachniden en insecten. Verkrijgbaar in Medium – 36 x 21 x 16 cm en Large – 46 x 31 x 17 cm.

2. Verwarming en verlichting

Wanneer je je schildpad binnen houdt, is hij afgeschermd van zonnestralen. Om je schildpad toch de kans te geven de noodzakelijke vitamine D3 aan te maken, moet je het huis van je vriendje voorzien van een UVB-lamp, die je boven het eiland plaatst. Dat kan een TL-lamp zijn, of een spaarlamp.

Het leefgebied van je schildpad moet ook twee thermometers hebben (een voor de watertemperatuur en een voor de lucht temperatuur). Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur altijd goed is.

Dit zijn de beste temperatuurbereiken voor schildpadden:

  • De watertemperatuur moet dag en nacht tussen de 22 tot 25 °C worden gehouden.
  • De natte kant van het leefgebied van je schildpad moet op 24 tot 29 °C worden gehouden
  • De droge kant met een zonneplek moet 29 tot 32 °C zijn

In de vrije natuur bouwen de meeste reptielen hun vitamine D3 op uit het UVB-deel van het zonlicht. Vitamine D3 is belangrijk voor een goede calcium-stofwisseling (groei van het skelet en schild) bij reptielen. Wanneer er niet genoeg vitamine D3 beschikbaar is, kan je schildpad snel metabole problemen krijgen zoals zwellingen, kromgroeien van het skelet, lethargie (futloos), algemene zwakheid, trillingen en kan het schild van water- en landschildpadden zacht worden. Het is dus belangrijk de juiste UVB-lamp boven het terrarium te hangen zodat onder normale omstandigheden het reptiel voldoende “zonlicht” krijgt.

Shop hier voor UVB lampen voor het terrarium.

3. Voeding

Een schildpad als huisdier moet je goed verzorgen en goed voeden. Een water- en landschildpad hebben beide verschillende soorten voeding nodig:

– Waterschildpadden

Zoals eerder benoemd zijn waterschildpadden omnivoren, oftewel alleseters. Dit betekent dat je ze alles te eten kunt geven. Ze vinden vis, gevogelte, insecten en vlees allemaal heerlijk. Daarnaast lusten ze ook planten, groenten en fruit, zoals eendenkroos, tomaat, komkommer en appel. Ook is er speciaal waterschildpadden voer verkrijgbaar bij dierenwinkels en online.

Jonge schildpadden kun je dagelijks voeren, vanaf een half jaar kun je om de dag voeren en vanaf de twee jaar kun je twee keer per week voeren. Per soort schildpad kan de voedingsbehoefte ook verschillen. Zorg ervoor dat je het voer altijd in het water geeft. Waterschildpadden hebben water nodig bij het eten om hun voedsel door te kunnen slikken.

Om te voorkomen dat je waterschildpad een vitamine terkort krijgt, is het soms nodig om supplementen bij te voeren. Deze kun je halen in een dierenspeciaalzaak.

Shop hier waterschildpaddenvoer

– Landschildpadden

Landschildpadden zijn herbivoren, oftewel planteneters. Ze eten voornamelijk kruiden, groenten en andere planten. Veel van het voedsel van de landschildpad zul je gewoon in je tuin kunnen vinden. Groenten die de schildpad graag eet zijn sla, andijvie, rucola en witte kool. Ook paardenbloemblad en weegbree vinden ze heerlijk. Als je je schildpad eens extra wilt verwennen, geef hem dan een stukje fruit, bijvoorbeeld, aardbei, banaan of meloen. Veel van het voedsel van landschildpadden heeft een hoge vezelwaarde en lage voedingswaarde. Om vitaminetekorten en groeiproblemen te voorkomen is het daarom belangrijk om je schildpad bij te voeren met supplementen. Deze bijvoeding is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. 

Meer leren over een schildpad als huisdier

In dit artikel hebben we de basis van de verzorging van een schildpad als huisdier uitgelicht. Er valt echter nog veel meer te leren. Als je een schildpad hebt aangeschaft of dit van plan bent te doen, is het verstandig om een uitgebreid boek over het houden van schildpadden te lezen. Een voorbeeld van zo’n boek is “Een schildpad als huisdier“. 

Het verzorgen van een schildpad houdt meer in dan je nu misschien denkt. Je kunt het dier niet zomaar in de tuin loslaten en aan zijn lot overlaten tot het winter wordt. Voor optimale zorg is kennis van zaken nodig.

In dit boek leert je alles wat je moet weten over de verzorging van schildpadden, zowel de bekende Mediterrane soorten als de meer exotische tropische soorten. Alle aspecten van de verzorging komen aan bod, van aankoop, dagelijkse zorg, huisvesting en advies over de winterslaap tot het zelf kweken en grootbrengen van jongen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart