rat als huisdier

Rat als huisdier: Alles wat je moet weten!

Overweeg jij een rat als huisdier? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de verzorging van ratten. Hoewel hun reputatie als vuile straatdieren hen voorafgaat, kunnen tamme ratten meer op gewone huisdieren lijken dan je misschien zou denken. Net als katten kunnen huisdier ratten eigenlijk heel schone wezens zijn, en net als sommige honden kunnen ze snelle leerlingen zijn.

Ratten zijn intelligente en sociale dieren die geweldige huisdieren kunnen zijn. Ze zijn ook gemakkelijk te temmen, waardoor ratten vooral geweldig zijn voor iemand die graag met hun huisdieren omgaat. Er is wel het een een ander wat je moet weten over het verzorgen van een rat voordat je er zomaar een koopt. Lees gauw verder om te ontdekken of een rat wat voor jou is en zo ja, hoe je je rat moet verzorgen.

Is een rat als huisdier wat voor jou?

Ratten zijn ontzettend leuke, lieve en grappige huisdieren. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen, maar dat betekent niet dat ze onderhoudsarme huisdieren zijn. Ze hebben behoorlijk wat aandacht en bewegingstijd nodig buiten hun kooien – minstens een uur per dag is ideaal.

Aangezien ratten erg sociaal zijn, mogen ze nooit alleen worden gehouden. Neem dus 2 ratten of zelfs meer als je dit leuk vindt en kwijt kan. Zorg wel dat ze hetzelfde geslacht zijn. Mannetjes kunnen meestal goed overweg met andere mannetjes, vooral als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd of als ze nestgenoten zijn.

Het houden van ratten in groepen maakt ze niet moeilijker te temmen als ze vanaf jonge leeftijd worden gehanteerd. Je hoeft je geen zorgen te maken over het creëren van een band met je huisdier, zelfs als je er meerdere hebt. Veel rattenbezitters houden van de nieuwsgierigheid van hun huisdieren en vergelijken het gezelschap van een rat met dat van een hond.

Vergeleken met hamsters, en veel andere knaagdieren die ’s nachts actief zijn, hebben ratten hetzelfde schema als mensen, overdag wakker en ‘s nachts rustend. Er zullen dus geen wielen draaien terwijl je probeert te slapen.

Verder is het de grootste misvatting dat ratten vieze dieren zijn. In tegenstelling tot hun wilde tegenhangers die je in de metro voorbij ziet rennen, zijn huisdierratten ontzettend hygiënisch en maken ze zichzelf constant schoon.

Waar haal je een huisrat?

Een huisdier rat kopen is niet zo moeilijk, in de meeste dierenwinkels kun je ratten kopen. Hoewel het een voor de hand liggende optie is, is een dierenwinkel alleen een goede optie om een ​​rat als huisdier te krijgen als het personeel goed geïnformeerd is over het verzorgen van ratten. Kijk of ze ze in geschikte en schone huisvesting houden met de juiste voeding. Zoek ook naar winkels die mannetjes en vrouwtjes apart huisvesten om een ​​onverwacht nest te voorkomen.

Fokkers zijn misschien wel de beste optie voor het vinden van een goed gesocialiseerde jonge rat. Een goede fokker zorgt ervoor dat de baby’s van jongs af aan gesocialiseerd en behandeld worden. Ook is een fokker waarschijnlijk je enige optie als je op zoek bent naar een bepaald vachttype of een unieke kleur.

Dierenasielen kunnen ook nog worden overwogen als je een rat wilt redden die een huis nodig heeft. Neem contact op met plaatselijke opvangcentra of zoek naar specifieke reddingsgroepen voor ratten. Kies een rat met een goed temperament, maar houd er rekening mee dat geredde ratten in het begin een beetje schichtig of verlegen kunnen zijn. Met geduld kun je deze verlegenheid meestal overwinnen.

Rat als huisdier verzorgen

– Huisvesting van een rat

Het eerste waaraan je moet denken als je en rat wilt gaan aanschaffen is de huisvesting ervan. Je wilt natuurlijk een comfortabel, veilig huisje voor je nieuwe huisdier(en) creëeren. Een goede kooi is ontzettend belangrijk voor het geluk en de gezondheid van je ratjes. Het hok moet een goede grootte hebben, zodat je ratten genoeg ruimte hebben om te spelen en bewegen. Grote, verticale kooien zijn het beste omdat ze ook graag klimmen.

De rattenkooi moet op een rustige plek worden geplaatst, maar toch in de buurt van de sociale activiteit in huis. Vermijd direct zonlicht of tochtige zones. Beperk de toegang tot de kooi voor andere huisdieren; een rat zal zich bedreigd voelen door een kat of hond. Door de kooi op een tafel of standaard te plaatsen, zullen huisdier ratten zich veiliger voelen.

– Inrichting ratten kooi

Als je eenmaal een geschikte ratten kooi hebt uitgekozen, wordt het tijd om deze kooi leuk in te richten. Ratten zijn sociale en intelligente dieren en hebben daarom genoeg ruimte nodig om te leven en zichzelf te vermaken. Versier hun kooi met hangmatten en schuilplaatsen, zodat ze een plek hebben om achterover te leunen en zichzelf terug te trekken, indien nodig. Ze houden van speelgoed, vooral het soort dat kan worden gekauwd en dat verborgen lekkernijen bevat.

Zorg voor een goede bodembedekking zoals inktloos papier, tissues of papieren handdoeken, die de ratten als beddengoed kunnen gebruiken. Vermijd de giftige ceder- en dennenhoutkrullen, maar espen of andere hardhoutkrullen zijn prima. Er zijn veel goede bodembedekking opties beschikbaar die zeer absorberend, niet stoffig en veilig zijn voor kleine huisdieren.

Ratten zullen zelf een hoek in de kooi uitkiezen die ze als toilet zullen gebruiken. Schep dagelijks ontlasting en zeer vervuild strooisel uit de kooi en voeg indien nodig nieuw strooisel toe. Maak een keer per week de hele kooi grondig schoon.

huisdier rat

– Wat eten ratten als huisdier

Het voeren van huisdierenratten is niet moeilijk, maar er zijn enkele belangrijke dingen om te letten. Speciaal samengesteld voer voor ratten zouden altijd het grootste deel van de maaltijden van je rat moeten uitmaken, maar je moet ze ook verschillende soorten vers voedsel aanbieden. Een combinatie van goede ratten brokken / korrels en wat verse lekkernijen is de beste en gemakkelijkste manier om je rat een uitgebalanceerd dieet te geven. Je kunt wat experimenteren om erachter te komen wat het favoriete voedsel van je huisdier is.

Voer speciaal voor ratten

Speciaal rattenvoer is essentieel en kun je online en bij elke dierenwinkel kopen. Het is meestal vetarm en zit vol noodzakelijke voedingsstoffen. Ratten kunnen risico lopen op obesitas, dus het is belangrijk om hun lichaamsbeweging en voedselinname te controleren. Veel mensen komen in de verleiding om zaadmengsels in de dierenwinkel te kopen, en ratten zullen dat geweldig vinden, omdat het erg vetrijk en erg lekker is. Geef het ze af en toe als verwennerij, maar niet elke dag want dat kan ervoor zorgen dat je rat te dik wordt.

Vers voedsel voor ratten

Het is ontzettend goed (en lekker) voor ratten om naast speciaal rattenvoer een verscheidenheid aan groenten, fruit en ander vers voedsel te eten. Houd er echter rekening mee dat je de portiegroottes vrij klein houdt voor je ratten. Vermijd het geven van grote hoeveelheden fruit of groenten bij elke maaltijd, anders kan diarree optreden.

 • Vers voedsel wat gezond en lekker is voor je ratten:
 • Groenten: broccoli, erwten, wortel, gekookte zoete aardappel, peterselie, boerenkool, paksoi, pompoen
 • Fruit: appels, druiven, kersen, aardbeien, bananen, bessen, pruimen en meloenen
 • Aardappelen
 • Volkoren brood en pasta
 • Gekookte lever en ander zeer mager gekookt vlees
 • Gekookte bonen (inclusief soja)
 • Bruine rijst
 • Yoghurt
 • Ongezoete ontbijtgranen
 • Meelwormen
 • Speciale traktaties (slechts af en toe gegeven): hele noten in de dop (amandelen, walnoten) en zonnebloempitten (hoog in vet dus niet te veel)
 • Restjes van je maaltijden zijn ook ok. maar met mate

Eten om te vermijden

Aan de andere kant zijn er ook voedingsmiddelen die je nooit aan je huisdier rat mag geven. Deze omvatten:

 • Chocola
 • Rauwe zoete aardappel
 • Rauwe bonen
 • Kool en spruitjes
 • Groene aardappelen
 • Zoete, zoete lekkernijen en andere menselijke “junkfood”
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Cafeïnehoudende dranken
 • Groene bananen
 • Wilde insecten (vanwege parasieten en pesticiden die ze kunnen bevatten)
 • Maanzaad
 • Voer geen voedingsmiddelen met d-limoneen erin aan mannelijke ratten (citroen- en sinaasappelschillen en -sap, mango, zwarte peper, nootmuskaat)

– Zorg voor genoeg speelgoed

Ratten houden van klimmen en zullen goed gebruik maken van ladders, touwen, hangmatten, tunnels en platforms. Zorg voor verrijkende items zoals blokken hout om op te kauwen, kartonnen buizen en ander soort speelgoed. Zoek naar speelgoed van touw en hout, aangezien het meeste plastic speelgoed niet bestand is tegen het knagen van een vastberaden rat. Eenvoudige items zoals grote kartonnen kokers, verfrommeld papier, papieren zakken en kartonnen dozen kunnen ook geweldig zelfgemaakt rattenspeelgoed maken.

Ratten zijn erg intelligent en moeten uitgedaagd worden, dus wissel het speelgoed regelmatig af om verveling te voorkomen. Sommige ratten rennen graag op loopwielen en andere juist weer niet. Het is aan jou om uit te zoeken wat je rat leuk vindt om te doen.

De speelruimte buiten de kooi moet rattenbestendig zijn, aangezien ratten op zowat alles zullen kauwen waar ze hun tanden in kunnen zetten. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat elektrische draden buiten bereik zijn of goed bedekt zijn. Zorg ervoor dat je rat geen toegang heeft tot iets dat giftig is, inclusief sommige planten.

– Nagels knippen

Ratten hebben scherpe teennagels die je af moet knippen. Trim ze elke één tot twee maanden. Nagels knippen is niet moeilijk, maar je rat zal het waarschijnlijk niet zo leuk vinden en proberen te ontsnappen. Gebruik indien nodig een menselijke nagelknipper om een ​​beetje van de punt af te knippen. Vermijd het roze gedeelte dat zichtbaar kan zijn in de nagel; hier zitten bloedvaten en zenuwen en hier wil je dus niet in knippen.

– Gezondheidsproblemen van ratten

De twee meest voorkomende aandoeningen die dierenartsen bij huisdier ratten zien, zijn luchtwegaandoeningen en borsttumoren.

Luchtwegaandoeningen worden meestal veroorzaakt door een soort bacterie die mycoplasma wordt genoemd. Veel ratten zullen op zeer jonge leeftijd hieraan worden blootgesteld, zoals vlak nadat ze zijn geboren. Ze vertonen vaak pas later in hun leven tekenen van ziekte. Als ze een stressvolle tijd doormaken (bijvoorbeeld een ziekte ervaren of een verandering in de omgeving, zoals een nieuwe kooi, huis of kamer), kan die ziekteverwekker het overnemen en ze behoorlijk ziek maken.

Luchtwegaandoeningen worden behandeld met een antibioticum, maar kunnen een uitdaging zijn om te behandelen, vooral als een rat ouder is en andere gezondheidsproblemen heeft.

Vrouwelijke ratten lopen meer risico op het ontwikkelen van hormoonafhankelijke borsttumoren als ze niet worden gesteriliseerd, omdat de oestrogeen- en progesteronproductie van de eierstokken en baarmoederassen van de rat worden verwijderd. Om deze reden wordt aanbevolen om zo vroeg mogelijk te steriliseren.

Rat als huisdier nadelen

Er zitten weinig nadelen aan het hebben van een rat als huisdier. Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat ze een korte levensduur hebben. Meestal leven slechts twee tot drie jaar, net zoals veel andere knaagdieren. Het kan moeilijk zijn om na deze tijd afscheid te nemen van je lieve huisdier waarmee je een band hebt opgebouwd. Toch vinden veel mensen dat het hartzeer, de kostbare jaren samen vol vreugde, vriendschap en liefde, het waard is.

Een ander nadeel kan een rattenbeet zijn. Over het algemeen bijten ratten meestal niet, maar dat hangt echt af van de persoon die ze hanteert. Letterlijk elk huisdier kan bijten, zo ook ratten. Als je je rat echter bij een goede fokker of goede dierenwinkel koopt en tam maakt, zal dit waarschijnlijk niet snel gebeuren. Dat gezegd hebbende, worden ratten niet aanbevolen als huisdier voor zeer jonge kinderen die misschien niet weten hoe ze ermee moeten omgaan.

Als je ooit door een rat wordt gebeten, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Sommige knaagdieren kunnen bacteriën bij zich dragen die een besmettelijke ziekte veroorzaken, genaamd Rat Bite Fever (RBF), die ernstig kan zijn als ze niet worden behandeld.

Meer leren over een rat als huisdier

In dit artikel hebben we de basis van de verzorging van een rat als huisdier uitgelicht. Er valt echter nog veel meer te leren. Als je een rat hebt aangeschaft of dit van plan bent te doen, is het verstandig om een uitgebreid boek over het houden van ratten te lezen. Een voorbeeld van zo’n boek is “Tamme ratten“. 

Deze intelligente, levenslustige diertjes vertoeven graag in de omgeving van mensen. In dit boek leest men wat een tamme rat zoal nodig heeft om zich behaaglijk te voelen – van de juiste behuizing, verzorging en voeding tot afwisselende bezigheden.


De fraai geïllustreerde serie Dier & Gezondheid munt uit in haar heldere opzet met praktische informatie, tips en veelgestelde vragen met hun antwoorden. Onontbeerlijk voor de optimale verzorging van huisdieren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart