puppy zinderlijk maken

Puppy zindelijk maken? Compleet stappenplan!

Moet jij je puppy zindelijk maken, maar weet je niet precies hoe? Dan ben je hier aan het juiste adres! Zindelijkheidstraining is iets waar letterlijk elke nieuwe puppy eigenaar mee te maken krijgt, dus het is goed dat je je hier over inleest.

Als het gaat over zindelijkheidstraining, heb je in principe 2 keuzes: Je hond meteen trainen om buiten te ontlasten, of ze binnen bepaalde plaatsen geven om te laten plassen en ze na een tijd leren dat ze naar buiten moeten gaan. We zullen beide opties hier bespreken zodat je kunt kiezen welke jou het handigste lijkt.

Puppy zindelijk maken

Schaf een bench aan

Benches scoren zeer hoog als hulpmiddel bij zindelijkheidstraining. Sommige mensen vinden het zielig om hun hond ‘op te sluiten’, maar niets is minder waar. Een hondenbench maakt het leven gemakkelijker, voor zowel jou als je hond. Honden vinden het heerlijk om een plekje te hebben waar ze zichzelf even kunnen terug trekken en rustig kunnen slapen. Ja, in het begin zal hij of zij er misschien aan moeten wennen, maar uiteindelijk doe je je hondje een groot plezier.

Het principe achter het gebruik van een bench voor zindelijkheidstraining is dat honden zeer schone wezens zijn en instinctief niet urineren op de plek waar ze ook moet slapen. Wanneer je pup in de bench zit zal hij normaalgesproken dus niet poepen of plassen.

Het is belangrijk dat de bench de juiste maat heeft – net groot genoeg voor de hond om te gaan liggen, om op te staan ​​en om zich om te draaien. De bench mag echter niet te groot zijn. Als de bench te groot is, zal je hond het gevoel hebben dat het oké is om een ​​hoek te gebruiken voor ontlasten, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Veel benches worden geleverd met scheidingswanden, zodat je de grootte kunt aanpassen naarmate je puppy groeit.

Wanneer je pup de drang voelt, zal hij dit waarschijnlijk aangeven met piepen en krabben. Als je dit opmerkt, haal je pup dan direct uit de bench en breng hem naar buiten, of naar de plaats binnen waar je een puppy pad hebt liggen (hier later meer over). Op deze manier leert je pup automatisch en op een snelle manier waar hij wel mag ontlasten.

Laat je pup eerst wennen aan de bench

Om je puppy aan zijn bench te laten wennen, kun je lekkernijen gebruiken. Het is belangrijk dat je pup zelf de bench in loopt in plaats van dat jij hem daar inzet. Leg wat lekkers in de bench en laat je pup zelf naar binnen lopen. Complimenteer je pup elke keer als hij zelf naar binnen loop. Wanneer je pup gewend is aan de bench en het als leefruimte associeert, kun je je pup er voor langere tijd in laten zitten en kun je de zindelijkheidstraining beginnen.

Piepen in de bench

Als je hond piept in de bench kan dit een teken zijn dat hij eruit moet. Haal je pup dan uit de bench en breng hem naar buiten. Als je hond  echter overdag piept in de bench en net uit is geweest, haal hem of haar dan niet uit de bench. Het is onwaarschijnlijk dat ze dan weer uit moeten en het zal waarschijnlijk een schreeuw om aandacht zijn. Wanneer je je hond elke keer uit de bench haalt wanneer hij piept, maar niet uit moet, zal het piepgedrag zich blijven voortzetten.

bench training puppy

Puppypads training

Het gebruik van puppypads is een veelgebruikte manier om puppy’s zindelijk te maken. Zoals in het intro besproken zijn er twee manieren om je hond zindelijk te maken en dat is door hem direct te leren dat hij buiten zijn behoeftes moet doen of door hem eerst binnen specifieke plaatsen te geven om zijn behoeftes te doen. Het tweede doe je met behulp van puppypads.

Het lastige van puppypads kan zijn dat je je hond twee verschillende opties vertrekt. In een ideale situatie zou je je pup meteen aanleren binnen op te houden en alleen buitenshuis de poepen en plassen. In sommige gevallen gaat dit echter niet. Als je bijvoorbeeld een baan hebt, waardoor het onmogelijk is om meerdere keren per dag thuis te komen om je pup naar buiten te brengen. In deze situaties zijn puppypads een echte uitvinding.

Puppypads zijn super absorberende pads die je op een of verschillende plaatsen in huis neerlegt. Sommige pads hebben een speciaal toegevoegde geur die ervoor zorgt dat het extra aantrekkelijk is voor de pup op de pad te plassen.

Door de absorberende en vasthoudende laag blijft jouw vloer droog en worden vieze geurtjes direct gevangen gehouden in de pads. Zo wordt het trainen van jouw pup kinderspel!

Puppypads geven een hond de mogelijkheid om zichzelf te ontlasten op een goedgekeurde plek in huis. Uiteindelijk moet je je hond dan natuurlijk nog wel leren dat hij of zij het alleen buiten mag doen. Dit doe je door die puppypads steeds dichter naar de deur te brengen en uiteindelijk naar buiten, totdat je hond het snapt.

Koop hier puppypads

Hou hier rekening mee tijdens puppypad training:

  • Leg de puppypads altijd op dezelfde plek neer, zodat je pup precies weet waar hij naar toe moet gaan om te ontlasten.
  • Plaats de pads op een gemakkelijk schoon te maken vloer, in het geval van ongelukjes.
  • Vervang de plaspads vaak. Als je merkt dat je pup moeite heeft met het gebruiken van de pads, plaats dan een klein stukje van een vervuilde pad op een schone pad. De geur herinnert je pup eraan dat dit zijn toilet is.
  • Begin met meerdere pads, maar bouw af naar één of twee pads.

Hoelang duurt het voordat een puppy zindelijk is?

Er is geen vast tijdsbestek als het gaat om het zindelijk maken van een puppy. Het kan heel erg variëren van puppy tot puppy. Er zijn veel factoren die een rol spelen, waarbij consistentie het belangrijkste is. Zorg ervoor dat je je puppy beloont wanneer hij het goed doet, en het gedrag zal zich voortzetten. Sommige puppy’s hebben al na een paar dagen al perfecte manieren. Anderen kunnen maanden duren, vooral als de hond een minder dan ideale situatie heeft gehad voordat hij naar je toe kwam. Maar maak je geen zorgen, met geduld en volharding komt het uiteindelijk goed!

Omgaan met ongelukjes

Een puppy zindelijk maken zonder ongelukjes onderweg is simpelweg niet mogelijk. Ongelukken zullen gebeuren, hoezeer je ze ook probeert te voorkomen. Vooral in het begin zal het vaak fout gaan. Het is een kwestie van de oorzaak achterhalen en positief gedrag versterken. Als je herkent wanneer je huisdier gestrest is of wat voortdurend ongelukken veroorzaakt, kun je corrigerende maatregelen nemen.

Zorg ervoor dat je het vervuilde gebied altijd goed schoonmaakt. Huisdierveilige vlekkenverwijderaars en geurverwijderaars zijn goede schoonmaakproducten om bij de hand te hebben.

Houd er rekening mee dat zelfs een puppy die zindelijk is, af en toe ongelukjes kan veroorzaken. Om dit gedrag te beperken, moet je het schema van je puppy zo consistent mogelijk houden. Als je op reis gaat of vrienden bezoekt, neem je puppy dan mee op een lange wandeling met veel mogelijkheden om vooraf zijn blaas te legen.

Zindelijkheidstraining van een puppy kost tijd en toewijding, dus verlies je geduld niet. Wanneer je voelt dat je huisdier van zijn koers afdwaalt, keer dan terug naar de basis. Welke methode je ook kiest, houd je eraan en ontwikkel een routine. Met positieve bekrachtiging zal je huisdier beginnen te herkennen wanneer ze goed gedrag vertonen. Blijf voorbereid door alle benodigdheden voor zindelijkheidstraining te kopen die je nodig hebt!

Wanneer je hond toch binnen plast of poept, wordt dan niet boos en ga niet schreeuwen tegen je hond. Geef op een duidelijke manier aan dat dit niet de bedoeling is door ‘NEE’ te zeggen en hem meteen naar buiten te brengen.

Hou je pup in de gaten

Een puppy zindelijk maken gaat ook een stuk sneller als je de signalen van je pup leert kennen. Je puppy observeren is een goede manier om ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen. het is belangrijk om je pup goed in de gaten te houden op signalen dat hij mogelijk moet ontlasten. Sommige puppy’s kunnen het misschien langer volhouden dan andere. Sommigen zullen elke keer als ze spelen of opgewonden raken moeten plassen. Het is belangrijk om erachter te komen wat triggers zijn voor jou hondje, zodat je hierop kunt inspelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart