Parkiet verzorgen: Alles wat je moet weten!
Als je hebt besloten om een parkiet aan te schaffen of als je hier nog over twijfelt, dan is dit artikel bestemd voor jou! Een parkiet verzorgen is een hele leuke taak, maar je moet wel goed voorbereid zijn. In dit artikel laten we je daarom kennis maken met de basisprincipes van het verzorgen van parkieten.
Parkieten zijn een geweldige keuze als gezelschapsvogel, omdat ze onderhoudsarm, vriendelijk en geweldig zijn voor beginners. Als alleenstaande vogel doet een parkiet het goed en kun je een sterke band met hem opbouwen. Parkieten kunnen echter het beste in paren worden gehouden, omdat het zeer sociale kleine vogels zijn. Dit zal ook helpen om ze bezig en gelukkig te houden terwijl je niet thuis bent.
Hoewel parkieten bekend staan als beginnende vogels die gemakkelijk te verzorgen zijn, is het bezitten van een vogel nog steeds een grote verantwoordelijkheid die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Parkieten zijn minder veeleisend dan grotere vogels, maar ze hebben nog steeds zoveel mogelijk aandacht en zorg nodig.
Als je hebt besloten om een (of een paar) van deze vrolijke vogels mee naar huis te nemen, lees dan gauw verder voor een uitgebreide gids over het verzorgen van parkieten!
Een parkiet kiezen
Meer informatie over een parkiet verzorgen is belangrijk, maar allereerst moet je natuurlijk een parkiet kiezen. Denk daarom na over welke parkiet je wilt kopen, als je dit nog niet gedaan hebt. Er zijn meer dan 100 soorten parkieten in de wereld, maar het overgrote deel wordt niet als huisdier gehouden. Het meest voorkomende type parkiet is de grasparkiet, die inheems is in Australië. Grasparkieten zijn onderhoudsarme gezelschapsvogels in vergelijking met andere soorten parkieten.
Als je een ander type wilt kiezen, zoek dan eerst uit hoeveel een parkiet kost bij je plaatselijke dierenwinkel of fokkers. Hoe zeldzamer ze zijn, hoe meer ze kosten. Door een huisdier te kopen bij een gerenommeerde dierenwinkel, kun je voorkomen dat je je parkiet of parkieten later moet behandelen voor verschillende medische problemen. Als je een fokker kiest, zorg er dan voor dat deze een goede reputatie heeft voor het houden van gezonde vogels.
Vind de juiste vogels:
Wanneer je je parkiet of je parkietenpaar uit de winkel of de fokker kiest, zorg er dan voor dat ze opgewekt en levendig zijn. Kijk of ze er gezond uitzien en geen veren missen. Kijk ook naar de behuizing waarin de parkieten werden gehouden, want dit kan je een idee geven of ze in goede staat werden gehouden.
De grasparkieten mogen ook geen afwijkingen of gezwellen hebben, en ze moeten vrij zijn van mijten. Hun tenen moeten in onberispelijke staat verkeren, aangezien ze de hele dag op hun voeten staan. Jonge parkieten kiezen in plaats van oudere kan een goed idee zijn als je ze wilt trainen.
Koop als het kan twee parkieten:
De persoonlijkheid van de parkiet is erg sociaal, wat betekent dat ze het liefste een metgezel hebben, of dat nu een andere vogel of een menselijke vriend is. Aangezien het voor mensen praktisch onmogelijk is om altijd bij hun parkiet te zijn, is het ten zeerste aan te raden om twee parkieten te nemen in plaats van één.
Je kunt nog meer grasparkieten bij elkaar zetten als je wilt, maar ze moeten dan wel uit dezelfde groep komen. Als ze later worden geïntroduceerd, kunnen er conflicten tussen hen ontstaan. Parkieten die samen zijn grootgebracht, kunnen het vaak beter met elkaar vinden dan parkieten die apart zijn grootgebracht.
Als je meer parkieten houdt dan je aankan, betekent dit dat je hun kooi vaker moet schoonmaken, ze meer voedsel moet geven en ook eventuele conflicten moet oplossen als ze verschijnen. Twee of drie is meestal het beste aantal waar de meeste mensen voor kunnen zorgen.
Als je je lieve huisdier of huisdieren hebt uitgekozen, is het tijd voor het echte werk: je parkiet verzorgen. Hier gaan we in de rest van dit artikel diep op in.

Parkiet verzorgen: Complete gids
Als je eenmaal weet wat voor parkiet je wilt nemen, dan wordt het tijd voor alle voorbereidingen en om meer te leren over parkieten verzorging. Hieronder bespreken we alle belangrijke dingen die je moet weten.
1. Huisvesting
Een parkiet verzorgen begint allemaal met het aanschaffen van de juiste parkiet benodigdheden. Het juiste huisje voor je parkieten is essentieel voor zowel hun veiligheid als hun gezondheid en geluk. De kooi die je kiest voor je parkiet is dan misschien ook wel de belangrijkste keuze die je moet maken. Je parkieten zullen het grootste deel van hun tijd in hun kooi doorbrengen, dus deze moet zo ruim mogelijk zijn.
Eén parkiet heeft een kooi nodig van minimaal 40 x 35cm bij 55cm hoogte. Als je je een grotere kooi kunt veroorloven, koop die dan, want het zal het comfortniveau van je vogel maximaliseren. Verdubbel de grootte als je twee parkieten neemt.
Bovendien moet de kooi van veilige materialen zijn gemaakt, aangezien parkieten hun snavels gebruiken om op de tralies te klimmen. Het laatste dat je wilt, is dat je huisdieren per ongeluk zink of lood binnenkrijgen, omdat deze beide giftig voor hen zijn. Bamboe kooien zijn ook geen goede keuze, omdat bekend is dat parkieten er doorheen kunnen kauwen en ontsnappen.
De plaats van de kooi is ook belangrijk. Plaats de kooi in een veilige, warme en actieve kamer, maar zet hem niet direct naast het raam, want parkieten kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Ze de kooi ook tegen de muur aan, zodat de parkieten niet het idee hebben ‘omsingeld’ te zijn.
Bekijk hier verschillende parkietkooien
Onze 3 favorieten (klik op de afbeelding om aan te schaffen):
2. Accessoires voor in de kooi
Een parkietenkooi is natuurlijk niet compleet zonder de juiste accessoires erin. We bespreken hier de accessoires die je absoluut nodig hebt + wat accessoires die aangeraden worden, zoals speelgod.
– Zitstokken
Zitstokken zijn absoluut noodzakelijk in een parkietenkooi. We radden aan om minimaal 3 zitstokken in de kooi aanwezig te hebben. Bij de meeste vogelkooien zitten deze gewoon inbegrepen, dus je hoeft die niet los aan te schaffen. Natuurlijk gevormde zitstokken zijn het beste, en een verscheidenheid aan zitstokken met verschillende vormen en texturen zullen de pootjes van je parkiet gezond en sterk houden. Je kunt dus naast de zitstokken die waarschijnlijk al aanwezig zijn in de kooi nog wat andere soort zitstokken kopen voor de variatie.
Bekijk hier verschillende zitstokken
– Speelgoed en accessoires
Een verveelde vogel is een ongelukkige vogel, dus je zult de kooi van je parkiet moeten uitrusten met een verscheidenheid aan vermakelijk speelgoed. Er is een breed scala aan speelgoed beschikbaar, waaronder ballen, bellen, ringen en kauwspeeltjes. We raden je aan om ze allemaal te proberen om te zien welke je vogel het leukst vindt en ze vaak veranderen om verveling te voorkomen.
Kauwspeeltjes, foerageerspeelgoed, bel speelgoed en klimspeelgoed moet allemaal aanwezig zijn in de kooi. Kies speelgoed dat zo kleurrijk mogelijk is, aangezien vogels het volledige spectrum van kleuren kunnen zien en zelfs verder dan wat mensen kunnen zien.
Inktbotten en minerale lekkernijen zijn ook geweldige toevoegingen aan de kooi van je vogel, omdat ze de snavel van je parkiet gezond en strak houden. Je hebt uiteraard ook voer- en waterbakken nodig. Ten slotte is een passende hoes voor de kooi een geweldig idee voor ‘s nachts, zodat ze rustig in het donker kunnen slapen. Als je dit echter doet, moet je ervoor zorgen dat de kooi nog steeds goed wordt geventileerd en dat er voldoende lucht naar binnen gaat.
Bekijk hier verschillende kooi accessoires
Onze 3 favoriete speelgoed accessoires:
3. Dieet
Een zeer belangrijk onderdeel van je parkieten of parkiet verzorgen is weten wat je ze moet voeren. Mensen die hier niet genoeg onderzoek naar doen, lopen het risico hen een dieet met alleen zaden of standaard vogelvoer te geven, wat ongezond kan zijn.
Parkieten hebben een gevarieerde voeding nodig om gezond te leven, op gewicht te blijven en gelukkig te zijn. Er zijn ook voedingsmiddelen die je ze nooit zou moeten geven, omdat het gevaarlijk en soms zelfs dodelijk voor ze is.
In het wild voeden parkieten zich met een verscheidenheid aan voedsel, waaronder zaden, fruit, bessen en vegetatie, en dit geeft ze een uitgebalanceerd dieet boordevol voedingsstoffen die je in gevangenschap zou moeten navolgen. Er is een verscheidenheid aan zaad- en korrelmixen beschikbaar voor parkieten, en het wordt ten zeerste aanbevolen om het beste voedsel te kopen dat je je kunt veroorloven.
– Wat eten parkieten?
Een standaard parkietendieet moet bestaan uit vogelvoer, zaden, groenten, fruit, noten en lekkernijen. Hoewel zaden en vogelvoer een groot deel van hun dieet zouden moeten uitmaken, moeten ze elke dag kleine hoeveelheden peulvruchten, groenten en fruit krijgen.
Wat betreft de zaden die je ze kunt geven, die variëren van saffloer- en grieszaad tot witte zonnebloem- en kanariezaad. Vogelvoer in pak is gemaakt om zaden na te bootsen, en ze worden er vaak mee gemengd, zodat ze de voedingsstoffen van zowel granen als zaden leveren.
Fruit heeft een wat hoog suikergehalte, wat betekent dat je het maar twee of drie keer per week aan je parkieten hoeft te voeren. Groenten moeten elke dag worden gevoerd, omdat ze gezonder zijn.
Sommige veilige vruchten variëren van banaan en abrikoos tot perzik, appel (zonder de zaden) en verse bessen. Gezonde groenten variëren van tomaat en komkommer tot wortel, courgette en asperges.
Peulvruchten kunnen een gezonde hoeveelheid eiwit toevoegen aan het dieet van een parkiet, dus je kunt ze kleine hoeveelheden gekookte bonen en erwten voeren.
– Eten om te vermijden
Je denkt misschien dat brood een goede optie is voor parkieten, maar dit kun je beter achterwegen laten. Veel broden bevatten een aantal conserveringsmiddelen en additieven en zelfs suiker, waardoor het niet geschikt is voor parkieten.
Andere voedingsmiddelen kunnen bijzonder giftig zijn voor parkieten. Hier is een korte lijst:
- Paddestoelen
- Chocolade
- Tomatenbladeren en stengels
- Avocado’s
- Rauwe pinda’s
- Ongekookte bonen
- De zaden en pitten van de meeste vruchten (inclusief appels)
Cafeïnehoudende dranken, alcohol, junkfood of andere soorten voedsel die te veel suiker of zout kunnen bevatten, zijn uiteraard ook verboden.
– Traktaties
Het verzorgen van parkieten houdt in dat je je parkieten af en toe iets lekkers geeft. Zeker tijdens het trainen en het tam maken van je parkiet zijn traktaties een geweldig hulpmiddel. Zorg er echter wel voor dat je hier niet in doorslaat. Geef ze slechts af en toe iets lekkers, omdat het natuurlijk niet de meest gezonde voedselkeuze is.
Een van de lekkerste traktaties die je parkieten kunt geven is trosgierst. Hier zijn ze dol op. Ook tijdens het trainen om op je vinger te komen zitten, is trosgierst een geweldige keuze (koop hier trosgierst). Bepaalde snoepsticks vinden ze ook heerlijk. Zelfs meelwormen kunnen zo nu en dan als lekkernij worden gebruikt omdat ze een gezonde dosis eiwit bevatten, maar ze moeten slechts in kleine hoeveelheden worden gevoerd.
Gezien hun suikergehalte kunnen vruchten als lekkernijen worden gebruikt, vooral omdat het niet de bedoeling is dat je ze vaker dan 2-3 keer per week aan je parkieten geeft.
– Water
Het is heel belangrijk dat je parkieten altijd toegang hebben tot schoon en vers water. Dit betekent dat je het water van je huisdieren minstens één keer per dag moet verversen. Houd de drinkbak ook in de gaten, want er kan viezigheid, zoals vogelpoep in terecht komen. Als dit het geval is verschoon het dan ook direct.

4. Parkiet verzorgen
Bij een parkiet verzorgen komt veel kijken. Om je parkiet goed te verzorgen, staat je naast het aanschaffen van de juiste parkiet benodigdheden nog wat meer werk te wachten. Hier volgen de belangrijkste dingen om rekening mee te houden op het gebied van verzorgen:
– Nagels knippen
Net zoals bij ons mensen, groeien de nagels van parkieten constant door. De nagels van een parkiet moeten dan ook regelmatig worden geknipt, ongeveer elke 1-2 maanden. Als je een tamme parkiet hebt, dan kun je dit goed zelf doen. Hierdoor heb je wel een speciale nagelknipper nodig. De Mister Mill Nagelknipper is de beste nagelknipper voor vogels die we hebben gevonden.
Kijk echter wel goed uit met het knippen van de nagels van je parkiet. Zorg ervoor dat je parkiet rustig is en bekijk de nagels van te voren goed. Je mag altijd maar een heel klein stukje afknippen, alleen het scherpe randje, want dieper in de nagel zitten bloedvaten en als je hierin knipt gaat het bloeden en doe je je lieve huisdier pijn. Kijk dus altijd heel goed uit.
Als je je niet zeker genoeg voelt om deze taak zelf uit te voeren, of als je een hele drukke parkiet hebt, laat het dan aan de dierenarts over. De dierenarts kan je eventueel ook instructies geven zodat je het de volgende keer zelf kunt doen.
– Knippen van de vleugels
Naast het knippen van de nagels, moeten ook de vleugels van je parkiet eens in de zoveel tijd geknipt worden. Het trimmen van de vleugels is veel ingewikkelder dan het trimmen van de nagels, daarom is het beter om het door een professional te laten doen als je geen ervaring hebt.
Het moet worden uitgevoerd zodra de vogels hebben geleerd hoe ze moeten vliegen. Over het algemeen zijn bij het trimmen van de vleugels twee mensen betrokken, waarbij een van hen de parkiet bedient en de ander het trimmen. Ga hiervoor naar een speciale trimmer of naar een dierenarts.
– Kooi schoonmaken
Dit is een iets minder leuke taak, maar wel een hele belangrijke. Het schoonmaken van de kooi van je parkiet / parkieten hoort erbij. Als je informatie over parkieten bent tegengekomen volgens welke je de kooi van je huisdieren eens in de paar weken of zelfs minder vaak moet schoonmaken, is het onjuist.
Je moet hun kooi minstens één keer per week schoonmaken, afschrobben met huisdiervriendelijk reinigingsmiddel en schoonvegen met een niet-giftig ontsmettingsmiddel.
Nadat je de kooi hebt gedesinfecteerd, moet je deze nogmaals schoonvegen om alle sporen van het ontsmettingsmiddel te verwijderen. De drinkbakken of voerbakken en de overige accessoires moeten op dezelfde manier worden schoongemaakt. Zelfs het speelgoed moet elke week of eens in de twee weken worden schoongemaakt, omdat het ook vies kan worden.
5. Gezondheid
Het belangrijkste is natuurlijk dat je huisdier gezond en gelukkig is. Als je huisdier niet gezond is, zal hij ook niet optimaal gelukkig zijn. Een parkiet verzorgen op de juiste manier zorgt er vaak voor dat hij gezond blijft, maar soms kan het toch net even anders lopen. Gezonde parkieten hebben een goede eetlust, vooral in de ochtend. Als de vogel zijn eetlust verliest, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met de gezondheid. Bovendien zijn parkieten actief en acrobatisch, en blijven ze niet te lang onverschillig of kalm.
Een gezonde parkiet besteedt elke dag wat tijd aan het verzorgen van zichzelf en hun paartje. Hun veren moeten er goed uitzien, glad en geordend zijn en er mogen geen veren ontbreken. De verzorgingsgewoonten van een gezonde parkiet mogen niet fluctueren.
Aangezien de poten van parkieten vatbaar zijn voor verschillende ziekten, moet je hun poten goed in de gaten houden. Ze moeten schoon zijn, zonder korsten, en hun nagels mogen ook niet te lang zijn.
Vogels kunnen net als andere dieren koorts hebben, dus als je merkt dat je parkiet lusteloos is en te warm aanvoelt als je hem vasthoudt, kan hij ziek zijn.
Veelvoorkomende ziektes:
De belangrijkste informatie over parkieten waarvan je op de hoogte moet zijn, zijn de ziekten die hen het meest treffen. Als je de tekens kent, kun je ze in de toekomst voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen die een parkiet kan ervaren:
- Chlamydiose: een besmettelijke ziekte die van een besmette vogel op een gezonde kan worden overgedragen. Het wordt gekenmerkt door verlies van eetlust, groene uitwerpselen, conjunctivitis en loopneus.
- Veren plukken: kan een gevolg zijn van verveling of een teken dat het dieet van je parkieten iets essentieels mist, zoals mineralen.
- Diarree: kan optreden wanneer de parkieten iets hebben gegeten dat hun maag van streek heeft gemaakt, maar het kan ook het gevolg zijn van voedselvergiftiging.
- Mijten: kunnen veel voorkomen bij sommige parkieten die in onhygiënische omstandigheden in dierenwinkels leven. In dit geval zou de parkiet witte afzettingen hebben, vooral op hun poten en voeten, maar soms zelfs op hun snavel of ogen.
Ga bij al deze symptomen en ziekten direct naar de dierenarts.

6. Socialiseren
Socialiseren is een belangrijk onderdeel van een parkiet verzorgen. Het socialiseren van een parkiet kost wat tijd en moeite, en de beste tijd om met dit proces te beginnen is wanneer je huisdier nog jong is. De parkiet heeft constant contact en aandacht nodig, of het nu gaat om nieuwe mensen, objecten of plaatsen. Parkieten leren het meest als ze baby’s zijn. In hun geest begint een inprentingsproces, waardoor de parkiet zoveel mogelijk leert van zijn leefomgeving. Dit gebeurt in het eerste jaar van hun leven.
Een parkiet is een sociaal dier en kan daardoor niet tegen langdurige eenzaamheid. Als hij geen interactie krijgt, of het nu gaat om mensen of een andere parkiet zal hij lijden. Als je geen twee parkieten aanschaft, moet je dus extra tijd besteden aan je parkiet om hem gelukkig te houden.
Als je een oudere parkiet koopt, kan het wat langer duren om hem tam te maken, als hij dat nog niet is. Het is echter nog steeds mogelijk, met genoeg geduld en doorzettingsvermogen.
Hier zijn enkele tips voor het socialiseren van je parkiet:
- Begin met het aanbieden van verschillende soorten voedsel, vooral als ze jong zijn
- Verplaats eventueel de kooi door het huis zodat ze kennis maken met verschillende instellingen
- Praat elke ochtend en elke avond met je parkieten of wanneer je tussendoor wat vrije tijd hebt
- Stel je parkiet bloot aan verschillende soorten speelgoed en obstakels, vooral als je het huis uit bent
- Laat de tv aanstaan als je weggaat om je parkiet te vermaken
- Laat ze af en toe uit de kooi
Laat je parkiet uit de kooi
Een parkiet verzorgen houdt niet per se in dat je hem tam moet maken, maar dit raden we zeker wel aan. Op deze manier wordt jullie band versterkt, maar gaat ook de levenskwaliteit van je parkiet omhoog. Het is daarom belangrijk om je parkiet tam te maken, zodat je hem vaak uit de kooi kunt maken. Zorg ervoor dat je je parkiet traint om op je vinger te komen zitten, zodra je deze uitsteekt. Je kunt dit doen met commando’s zoals ‘stap op’. In het begin zul je waarschijnlijk nog wat lekkernijen nodig hebben om hem te lokken, maar uiteindelijk als je dit veel oefenent zal dit van zelf gaan.
Als je parkiet tam is kun je hem uit de kooi laten en eventueel los door je huis laten vliegen en huppelen. Zorg er echter wel altijd voor dat je je huis voorbereid. Vogels mogen alleen in beveiligde ruimtes vliegen waar ze niet kunnen ontsnappen. Ze kunnen ook schade oplopen door een verscheidenheid aan voorwerpen binnen en buiten het huis, dus het eerste dat je moet doen, is ervoor zorgen dat er geen open ramen of deuren zijn in de kamer waarin je ze laat vliegen en scherpe en breekbare spullen weghalen.
Hier zijn nog enkele tips om je parkieten door het huis te laten vliegen:
- Zorg ervoor dat er geen andere huisdieren in die kamer zijn
- Zorg ervoor dat er geen hele drukke kinderen in de kamer zijn
- Verwijder alle planten die giftig kunnen zijn als ze worden ingeslikt door je parkieten
- Zet alle ventilatoren uit
- Laat geen puntige of scherpe voorwerpen in de kamer achter
- Verwijder de jaloezieën, want een parkiet kan erin vast komen te zitten of erin verstrikt raken
- Laat geen kasten of lades open staan waardoor de parkiet er niet uit kan
Je parkiet leren praten
De meeste parkieten kunnen praten, maar om ze dit aan te leren kan een hele uitdaging zijn. Het kost veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen van jou kant. Als je echter blijft oefenen zul je slagen! Als je je parkiet wilt leren praten dan is het allereerst belangrijk dat je heel veel tegen ze praat.
Kies ook bepaalde momenten uit om ze specifieke woorden of zinnen te leren. Creëer een rustige sfeer en zorg ervoor dat je parkieten niet op een andere manier afgeleid of angstig zijn. Zorg ervoor dat je huisdieren zich op hun gemak voelen.
Parkieten leren praten moet vooral ‘s ochtends gebeuren, omdat de vogels dan goed uitgerust zijn. Hier zijn een paar stappen:
- Begin met een enkel en eenvoudig woord (zoals hun naam of jouw naam)
- Beloon je parkiet zowel met verbale lof als met zijn favoriete snack
- Overdrijf het niet – een dagelijkse leersessie van 30 minuten is meestal voldoende
- Praat met enthousiasme
- Stap geleidelijk over van eenvoudige woorden naar meer gecompliceerde woorden en vervolgens naar woordgroepen
- Wees geduldig
Sommige parkieten kunnen leren praten, andere niet. Het hangt zowel af van de vogel, maar ook van de leeftijd waarop je hem hebt aangeschaft. Houd je verwachtingen daarom realistisch, maar geef nooit op. Oefening baart kunst.
Veelgestelde vragen over het verzorgen van parkieten
– Is een parkiet een goed huisdier voor mij?
Parkieten zijn geweldige huisdieren, maar niet voor iedereen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, hebben parkieten toewijding en aandacht nodig. Als je niet genoeg tijd hebt om aan hun behoeften te voldoen, is dit misschien niet het beste moment om deze verantwoordelijkheid op je te nemen.
Het bezitten van een parkiet brengt veel aandacht en toewijding met zich mee, en je moet er ook een budget voor hebben. Het is ook een leercurve om erachter te komen hoe je voor parkieten moet zorgen. Als je echter tijd en liefde aan je parkietje geeft, dan is hij zo tam en heb je er een geweldige vriend bij!
– Kan ik een oudere parkiet tam maken?
Dat kan zeker, al heb je wel veel geduld en doorzettingsvermogen nodig. Het zijn nerveuze wezens omdat snelle reacties op elk gevaar ervoor zorgden dat ze niet door roofdieren werden opgegeten. Het is het gemakkelijkste om parkieten tam te maken als ze nog geen zes maanden oud zijn. Dit betekent echter niet dat het niet mogelijk is om oudere parkieten tam te maken. Ongeacht de leeftijd van de vogel, je hebt onbeperkt geduld nodig om elke dag met een vogel te trainen totdat hij of zij getemd is.
– Hoe lang leven parkieten?
Parkieten worden gemiddeld rond de tien jaar, wat betekent dat het kopen van een parkiet een langetermijnverbintenis is. De levensduur van parkieten kan soms zelfs oplopen tot 15 jaar. Naast ervoor te zorgen dat de vogels voedsel en huisvesting hebben, moet je ze ook af en toe naar de dierenarts brengen. Als je deze verantwoordelijkheid graag op je neemt, dan is een parkiet een geweldig huisdier voor jou.
– Is een parkiet verzorgen moeilijk?
Dit valt wel mee, als je het vergelijkt met andere huisdieren, maar er zijn alsnog wel veel dingen om rekening mee te houden. Het is niet zo simpel als een parkiet kopen en in een kooi stoppen. Je moet je parkiet een zo goed mogelijk leven bieden. Dit begint bij het aanschaffen van de juiste parkiet benodigdheden, maar daarnaast moet je ook veel aandacht en liefde in je vogel steken.