parkiet tam maken

Parkiet tam maken: De beste tips!

Wil jij je parkiet tam maken? Dan is dit artikel wat voor jou!

Laten we beginnen met te zeggen dat de gemakkelijkste manier om je parkiet tam te maken is door dit van jongs af aan te trainen. Als je een babyparkiet hebt dan heb je een heel groot voordeel ten opzichte van een al wat oudere parkiet die nooit tam gemaakt is. 

Babyparkieten hebben zwarte knoopogen, zonder pupil of iris die gemakkelijk te onderscheiden is. Ze hebben soms een zwarte punt op hun snavel en vaak donkere strepen op hun kopveren. De cere (het vlezige stukje bovenop hun snavel) zal zacht en glad zijn. Parkieten zijn klaar om hun ouders te verlaten als ze ongeveer 7 – 8 weken oud zijn. Elke parkiet jonger dan 16 weken is een baby en zal het gemakkelijkste zijn om tam te maken.

Lees gauw verder voor een compleet stappenplan om je parkiet tam te maken!

Parkiet tam maken: Stappenplan

Parkiet tam maken stap 1: Neem je parkiet mee naar huis en plaats hem in zijn kooi

Dit onderdeel is nog geen echte stap naar het tam maken, maar wel essentieel om hier even de tijd voor te nemen. Het is zeer belangrijk dat babyparkieten zich prettig voelen in hun omgeving. Bij deze heb je waarschijnlijk al een parkietenkooi aangeschaft en misschien zit je parkiet er al in. Laat ze ongeveer een dag tot twee dagen een beetje met rust zodat ze aan de omgeving kunnen wennen en zich thuis kunnen gaan voelen.

Zorg ervoor dat de kooi in de buurt staat van een muur, zodat je parkiet zich niet ‘omsingeld’ voelt door potentieel gevaar en een veilig hoek heeft om zich terug te trekken. Zorg er ook voor dat de kooi ongeveer op ooghoogte staat, om te voorkomen dat armen, benen etc de hele tijd langs de kooi bewegen. Parkieten kunnen al snel in paniek raken als ze dingen boven hun hoofd zien bewegen.

Zorg ook dat je parkietenkooi is gevuld met alles wat je parkiet nodig heeft van voer en drinken tot het leukste speelgoed.

Je kunt rustig bij zijn kooi zitten en tegen hem praten met een kalme stem. Ook kun je hem wat lekkernijen voor parkieten aanbieden en regelmatig je handen in de kooi steken, zonder hem aan te raken. Op deze manier zal je hand worden geassocieerd met een zachte, veilige stem. Praat bij het wisselen van voer en water altijd met je parkiet. Als je wilt dat je parkiet gaat praten, gebruik dan telkens dezelfde woorden.

Observeer verder gewoon zijn gedrag. Je parkiet moet eten, drinken en zijn kooi verkennen en zijn speelgoed onderzoeken voordat je hem gaat trainen / tam gaat maken.

Parkiet tam maken stap 2: Laat je parkiet iets uit je vingers eten en op je vingers zitten

Als hij eenmaal is gesetteld, kun je beginnen met het met je parkiet tam maken, door hem uit de kooi te halen en op je hand te laten zitten. De beste manier om je parkiet uit de kooi te halen is door hem zelf op je hand te laten komen. Om dit te doen, kun je hem het beste omkopen met trosgierst. Dit is absoluut de favoriete snack van parkieten, ze zijn er dol op. Het mag alleen af en toe gebruikt worden voor training of als lekkernij, omdat het nogal vet is.

Koop hier trosgierst

Steek een takje gierst tussen je duim en de basis van je wijsvinger. Steek je hand vervolgens in de kooi en zorg ervoor dat je vinger dicht bij de plek is waar de vogel zit, maar dat de gierst alleen toegankelijk is via je vinger. Wanneer je voor het eerst je hand erin steekt, zal de vogel zich waarschijnlijk in een hoek terugtrekken en toekijken. Parkieten hebben tijd nodig om te wennen aan elke nieuwe toevoeging aan hun omgeving, en je met gierst gevulde hand is een grote inbreuk. Maar met een beetje geduld kom je er wel.

Houd je hand vijf minuten per keer in de kooi, met je vinger een korte sprong verwijderd van waar de vogel zit. Herhaal dit meerdere keren gedurende één dag, met minimaal een half uur tussen de pogingen. Uiteindelijk zal je parkiet de verleiding van de gierst niet kunnen weerstaan en zal hij dichterbij komen. Nogmaals, zorg ervoor dat hij het eten niet kan bereiken zonder je vinger te gebruiken. Als je de parkiet door de kooi achtervolgt in een poging hem aan je vinger te krijgen, zul je hem alleen maak banger maken en het proces langer laten duren.

Blijf dit een paar keer per dag of zelfs voor een paar dagen lang herhalen, totdat je parkiet hieraan gewend is en relaxed op je vinger komt zitten.

parkiet tam maken

Parkiet tam maken stap 3: Maak je huis veilig

Nadat je de bovenstaande stappen hebt gevolgd, kun je je parkiet uit de kooi halen, maar hier gaat nog een belangrijke stap aan vooraf: je huis of kamer voorbereiden. Er zijn een paar dingen die je moet doen bij het voorbereiden van een kamer voor het verkennen van parkieten:

  • Sluit de gordijnen, om te voorkomen dat hij tegen het raam knalt en zichzelf mogelijk verwondt
  • Bedek alle vuren en schoorstenen
  • Sluit alle deuren en ramen
  • Zet breekbare spullen buiten bereik
  • Zorg ervoor dat er geen andere huisdieren of kleine kinderen in de kamer zijn
  • Zorg ervoor dat er een aantal onbereikbare plaatsen zijn waar de parkiet kan neerstrijken, waarna jij hem moeilijk weer kan pakken
  • Na verloop van tijd zal hij op stoelen, meubels, de vloer en jou gaan zitten: zorg ervoor dat je blij bent dat hij vrijwel overal kan landen, want als je met je armen klappert om hem weg te zwaaien, zal hij bang worden
  • Zet wat speelgoed in de kamer waar de parkiet naartoe kan – Shop hier voor parkieten speelgoed
  • Verwijder alle kamerplanten waar ze niet aan mogen knabbelen
  • Schakel alle ventilatoren uit
  • Bedek spiegels af of verwijder ze om te voorkomen dat je parkiet ertegen aan gaat vliegen

Parkiet tam maken stap 4: Haal je parkiet uit de kooi

Nu wordt het tijd om je parkiet uit de kooi te halen. We raden je aan om hier ook weer wat trosgierst tussen je vingers te plaatsen, zodat je parkiet erop komt zitten. Praat met een rustige stem tegen hem en haal vervolgens langzaam je hand met je parkiet uit de kooi.

Afhankelijk an je parkiet kan dit zeer eenvoudig of wat moeizaam gaan. Houdt eventueel ook een klein handdoekje bij de hand, die je over je parkiet kan plaatsen, om hem voorzichtig in bedwang te houden terwijl je hem uit de kooi haalt. Let wel op dat je dit zachtjes en vriendelijk doet. Handen moeten zijn om te spelen en te knuffelen, niet om je kleine vogel door de kooi te achtervolgen. Vogels hebben ook holle botten – dus wees altijd voorzichtig!

Breng hem naar een kleine, besloten ruimte weg van zijn kooi en weg van eventuele andere huisdieren. Het lijkt gek, maar in de badkuip stappen werkt heel goed. Leg een handdoek/kussen neer zodat je je comfortabel voelt. Houdt het gedrag van je parkiet goed in de gaten om te zien hoe hij hier op reageert. De lichaamstaal van vrolijke parkieten omvat pluisjes over alle veren, vrolijk kwispelen met de staart, rechtop en lang zitten en tjilpen.

parkiet tam maken

Parkiet tam maken stap 5: Vinger training

Als je bij deze stap bent aangekomen dan heb je er al wat training opzitten met je parkiet. Je hebt je parkiet zo ver gekregen op je vinger te gaan zitten en je hebt hem uit de kooi gekregen. Nu wordt het tijd voor een wat ‘intensievere’ training. Je kunt het proces van het op je vinger stappen versnellen door met je vinger zachtjes over de poten van je parkiet te wrijven, en hij zal zonder nadenken aan boord stappen.

Je kunt dit in het begin nog doen met behulp van de gierst, maar na ongeveer een week kun je dezelfde techniek gebruiken, maar dan zonder de gierst. Op een gegeven moment – en de timing hiervan hangt af van je parkiet – kan hij niet langer weerstand bieden en springt hij op je vinger. Dit is waar je naar moet streven. De parkiet ziet je vinger nu als zijn favoriete zitstok en zal er graag naar terugkeren – zelfs als hij buiten de kooi is.

Parkiet tam maken stap 6: De “stap omhoog” methode

Je bent nu klaar om te beginnen met de “stap omhoog” training. Het is al heel wat als je parkiet gemakkelijk op je vinger springt, maar je kunt deze training nog verder uitbreiden. Terwijl je parkiet op één vinger zit, duw je zachtjes een andere vinger in zijn buik, precies op zijn voeten terwijl je zegt “stap op”. Hij fladdert misschien weg, maar als je volhoudt, zal hij uiteindelijk zijn pootjes op je nieuwe vinger zetten.

Ga door met het maken van deze ladderbeweging drie of vier keer totdat hij meteen op de nieuwe vinger stapt wanneer deze wordt aangeboden. Vergeet niet met hem te blijven praten en hem te prijzen. Je zult weten wanneer hij door heeft wanneer hij het goed doet, want hij zal opblazen en erg trots op zichzelf zijn. Consistentie is ook hierbij weer het sleutelwoord.

Gebruik altijd hetzelfde verbale commando (zoals stap omhoog, of stap op) en dezelfde fysieke aanwijzing (vinger elke keer op dezelfde plaats). Als hij een paar keer achter elkaar een stap heeft gezet, neem dan even de tijd om je liever huisdier te complimenteren en zachtjes te aaien.  Vertel hem wat een geweldige vogel hij is en breng hem dan terug naar zijn kooi voor rust en een traktatie. Hij heeft nu veel om over na te denken.

Parkiet tam maken stap 7: Een parkiet terug in de kooi krijgen

Eenmaal met de vingers getraind, zal je parkiet buiten de kooi hanteerbaar zijn. Wanneer het tijd is om weer naar binnen te gaan, presenteer je je vinger. In het begin moet je misschien zijn buik aaien of wat trosgierst gebruiken. Nogmaals, het is het beste om hem niet naar binnen of naar buiten te laten gaan zonder jou als zitstok te gebruiken.

Een ongetemde parkiet die erin slaagt uit de kooi te ontsnappen, is een lastiger geval. Je kunt hier het beste zijn favoriete eten in de kooi doen en de deuren open laten. Uiteindelijk zal hij terugkeren. Als er meer dan één vogel is, wordt het nog lastiger, omdat als je de deuren open laat, de anderen ook kunnen ontsnappen. In dat geval moet je je parkiet misschien toch ‘vangen’. Probeer dit wel altijd zo rustig mogelijk te doen, want je wilt natuurlijk niet dat je parkiet bang wordt.

Parkiet tam maken stap 8: Herhaling

Herhaling, herhaling herhaling. Herhaling is echt de sleutel tot succesvolle parkietentraining. In het begin is het dan ook heel belangrijk

We raden je aan om de trainingssessies twee of drie keer per dag te herhalen. Het doel is om het punt te bereiken waar je de kooi kunt openen, je vinger erin kunt steken en je parkiet kunt vragen om op je vinger te gaan staan. Hij moet niet aarzelen om dit te doen, want “uit de kooi tijd” zal speel- en knuffeltijd zijn, en dat is waar parkieten van houden.

De meeste jonge parkieten hebben maar een week nodig om tot dit punt te komen. Laat de kooideur niet zomaar openstaan zodat hij kan komen en gaan wanneer hij wil! Een parkiet die zelf kan beslissen wanneer hij naar binnen en naar buiten komt, is moeilijker te trainen, en als hij over de vloer dwaalt op zoek naar jou, kan je er per ongeluk op gaan staan of kan hij verdwalen.

Parkiet tam maken stap 9: Vervolg training

Zodra je parkiet graag op je vinger stapt, kun je doorgaan met het trainen van je parkiet om hem nieuwe trucjes te leren. Sommige mensen vinden dit niet nodig, maar andere vinden het juist leuk. Parkieten zijn slimme dieren en je kunt ze veel leren.  Zo kun je ze met een commando leren op hun rug te liggen of om bepaalde bewegingen te maken.

Ook kun je parkieten leren praten. Althans, sommige soorten. Niet elke parkiet kan leren praten, maar met een grasparkiet of valkparkiet in huis is de kans groot dat dit wel lukt. Zeker als het een luidruchtig type is, dat veel kwettert en geluidjes maakt. Ook liedjes nafluiten doen ze graag.

Als je graag wilt dat je parkiet gaat praten, dan moet je dit zelf ook een beetje trainen. Dit doe je vooral door veel te praten tegen je lieve huisdier. Gebruik een opgewonden vrolijke toon. Hoe hechter de band met jou, hoe gemotiveerder je vogel zal zijn om de taal van zijn nieuwe kuddeleider (dat ben jij!) te willen leren. Babyvogels zijn net als alle baby’s, ze hebben veel tijd nodig om te slapen en te eten. Houd je trainingsperioden kort, vrolijk en leuk voor jullie allebei.

Leukste speelgoed voor parkieten

Hier volgen een aantal van de leukste speeltjes voor parkieten. Je kunt de speeltjes aanschaffen door op de afbeeldingen te klikken. Hier vindt je ook meer informatie.

speelgoed parkiet
Comfie® Vogelspeelgoed 12 stuks - €39,99
klimladder vogel
Trixie Klimladder Gantry - €4,49
vogelspeeltjes
PetPetrol Vogelspeelgoed 7 stuks - €34,95

Veelgestelde vragen over het tam maken van een parkiet

– Hoe kun je een oudere parkiet tam maken?

Oudere parkieten kunnen wat lastiger zijn. Een parkiet die al zes maanden achter in een overvolle kooi in een dierenwinkel zit, heeft een wereldbeeld dat je moeilijk kunt veranderen. Plotseling vervoerd worden naar een stillere kooi met een heel andere wereld buiten, en een groot wezen dat erop staat meerdere keren per dag van dichtbij te kletsen, kan traumatisch zijn.

Je kunt het temmingsproces op geen enkele manier overhaasten. Blijf gewoon doorgaan met je zachte woorden en niet-bedreigende hand-in-de-kooi-routine, en laat de parkiet je in zijn eigen tempo accepteren. Forceer dit proces niet. Als je blijft oefenen zal het op een gegeven moment steeds beter gaan. Hoelang dit duurt, is lastig te zeggen. Dit is afhankelijk van je parkiet.

– Hoe kan ik een wilde parkiet temmen?

In Australië worden soms parkieten uit het wild gehaald. Deze zogenaamde ‘schelpparkieten’ zijn genetisch niet anders dan in gevangenschap gefokte vogels, maar ze zullen moeilijk te temmen zijn met behulp van de bovengenoemde processen. Buiten Australië is het zeer onwaarschijnlijk dat je een in het wild levende parkiet tegenkomt.

Elke vogel ouder dan zes maanden die niet veel menselijk contract heeft gehad, zal zich op dezelfde manier gedragen als een wilde vogel. Het winnen van hun vertrouwen kost tijd en geduld; maar als je bereid bent om het een paar maanden, zelfs een jaar te geven, zul je uiteindelijk vrienden maken.

– Hoe kan ik twee parkieten tegelijk tam maken?

Het temmen van twee vogels tegelijk is niet lastiger dan het temmen van één. Sterker nog, de morele steun die ze elkaar geven, kan de zaken vaak versnellen. Zodra de dapperste van de twee voor de eerste keer op je vinger is gesprongen, zal de tweede waarschijnlijk volgen. Als je pech hebt en een echt paniekerige vogel in je paar hebt, kan de voortgang traag zijn. Maar nogmaals, je hebt geen manier om dingen te versnellen, dus heb geduld en doorzettingsvermogen. Bij altijd kalm en zachtaardig, en je zult er uiteindelijk komen.

– Mijn parkiet bijt, wat moet ik doen?

Als je parkiet bijt dan is dat erg vervelend. Het tam maken zal dan ook wat moeizamer gaan. Als je bang bent voor je parkiet omdat hij bijt, zal je waarschijnlijk niet zoveel in de buurt willen komen, waardoor je kansen om hem te temmen erg klein zijn. Parkieten zijn over het algemeen erg goedaardig en zullen niet snel bijten. Helaas vind je er af en toe een die bij elke gelegenheid uithaalt.

Je hoeft echter niet meteen de handdoek in de ring te gooien. Het beantwoorden van de volgende vragen zal je helpen tijdens de lastige periode.

  • Heb je je parkiet al getraind om op je vinger te zitten? Zo niet, dan zal hij zich nog steeds angstig voelen als je hand te dichtbij komt, en daarom bijten.
  • Is je parkiet verhuisd naar een nieuwe kooi, nieuwe kamer of nieuw huis? Dit zal hem een ​​korte tijd angstig maken, dus laat hem twee of drie dagen rustig zitten, voordat je met hem gaat trainen.
  • Bijt hij op bepaalde tijden? Noteer wanneer je parkiet de neiging heeft om aan te vallen en zoek naar een patroon. Het kan zijn dat hij ergens bang voor is (een ander huisdier, luidruchtige kinderen, geluiden van buiten); hij kan moe of hongerig zijn; of misschien merk je wat anders opvallends op.
  • Maak je je druk als hij bijt? Probeer het bijten te negeren – verwijder je hand of zet hem terug in de kooi. Te veel lawaai en ophef zal hem doen denken dat het bijten de aandacht trekt, en hij zal van die aandacht gaan genieten, waardoor een onbedoelde positieve feedbacklus ontstaat. Schreeuwen kan hem ook stress geven, angst veroorzaken en weer bijten.
  • Is je verteld dat je een parkiet moet straffen als hij bijt? Dit is slecht advies, dus luister er alsjeblieft niet naar! Het enige wat het zal doen, is ervoor zorgen dat hij je als een bedreiging gaat beschouwen, en je zult zijn vertrouwen nooit meer terugkrijgen.
  • Heb je de parkiet afgeleid met speelgoed of lekkernijen als hij bijt? Dit zal averechts werken, omdat hij zal denken dat de traktatie een beloning is voor het bijten. Dus raad eens wat hij gaat doen de volgende keer dat je hem op je vinger probeert te krijgen?
  • Is het dieet van de parkiet gevarieerd en wordt hij regelmatig gevoerd? Als een parkiet zijn eten niet lekker of saai vindt, kan hij humeurig worden.
  • Slaapt hij goed, zonder teveel licht, blaffende honden of andere verstoringen? Net als elk ander dier zal een parkiet met slaaptekort niet in een goed humeur zijn. Een kooiafdekking kan hierbij helpen.
  • Ga je goed met hem om? Een parkiet moet er altijd voor kiezen om op je vinger te springen – pak hem nooit vast en til hem nooit uit de kooi door hem op een of andere manier vast te pakken.
  • Geef je de parkiet de ruimte om vrij te vliegen? Een krappe ruimte vol mensen die hun hoofd buigen, met hun armen zwaaien of de vliegende vogel volgen, zal hem angstig en vatbaar maken voor paniek. In de gedachte van een parkiet staat achtervolging gelijk aan een roofdier.
  • Heeft de parkiet veel speelgoed en worden deze regelmatig verschoond? Hij heeft stimulatie nodig en kan zich snel vervelen. Dit kan hem prikkelbaar en vatbaar maken voor bijten.
  • Heeft hij een metgezel of krijgt hij alle aandacht die hij nodig heeft? Een verveelde en eenzame parkiet kan zijn toevlucht nemen tot bijten om aandacht te trekken. Het kan soms dus helpen om er een tweede parkiet bij te zetten of hem extra aandacht te geven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart