Paard wassen: Compleet stappenplan!
Moet jij je paard wassen, maar weet je niet goed hoe? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een trotse nieuwe eigenaar van een paard zijn brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Goed voor je paard zorgen is natuurlijk de belangrijkste taak van een paarden eigenaar. En net zoals bij mensen, hoort bij een goede verzorging voor paarden, het wassen en schoonmaken.
Een paard wassen, vooral als je het voor de eerste keer doet, zal een beetje intimiderend lijken. Een paard is een stuk groter dan jij en dat kan het wat lastig laten lijken. Dit is volkomen normaal! Het is oké om nerveus te zijn en niet precies te weten waar je moet beginnen. Wij zijn hier om te helpen!
In dit artikel leer je het exacte stappenplan voor het wassen van een paard, waarbij veiligheid van jullie beide prioriteit nummer 1 is. Ook leren we je tips en trucjes om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Binnenkort ben jij een expert in het wassen van paarden!
Stappenplan paard wassen
1. Bereid je paard voor
Voordat je begint met het wassen zelfs, is het belangrijk dat je de vacht van je paard eerst verzorgt zoals je dit normaal ook doet. Zorg ervoor dat het lichaam van je paard vrij is van grote vieze stof of brokstukken.
Gebruik een paardenborstel of kam naar keuze om eventueel vuil en viezigheid los te maken. Borstel ook opgedroogd modder en vuil van de benen van je paard.
Maak de manen en staart glad en ontwar ze met een kam met brede tanden. Werk met je vingers nogmaals door de klitten en knopen, om ervoor te zorgen dat alles weg is.
Zorg ervoor dat je paard rustiger en meer relaxed wordt bij het idee dat jij hem aan het verzorgen bent. Begin nooit een paard te wassen dat nerveus of paniekerig lijkt. Dit kan verkeerd aflopen.
2. Zoek de juist plek uit om je paard te wassen
Het is belangrijk dat je een goed plekje zoekt om je paard te wassen. Ergens buiten, waar water gemakkelijk weg kan lopen en geen andere mensen in de buurt zijn. Een boerderij of schuur zijn ook geweldige plekken. Zorg er ook voor dat het warm is, Een paard kan het net zo goed koud krijgen als mensen, dus als je op een winterachtige dag je paard wast met koud water zal hij dit niet fijn vinden.
Als je eenmaal een goed plekje hebt gevonden, bind je paard dan vast. Het is aan te raden je paard vast te binden met een knoop of clip die je snel kunt losmaken met een lichte ruk aan de knoop. Dit kan nodig zijn als je paard erg schrikachtig wordt terwijl hij gewassen wordt. Je wilt natuurlijk niet dat je paard zichzelf pijn doet als hij probeert weg te rennen.
Als je merkt dat je paard paniekerig wordt en weg wilt rennen, laat hem dan het beste gewoon los en laat hem gaan. Anders loop je het risico dat je paard of jij gewond raakt als hij probeert te ontsnappen. Maak je echter geen zorgen, dit zijn slechts waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen, de meeste paarden genieten van een bad en laten het rustig gebeuren!
3. Leg alle benodigdheden klaar
Zorg er vervolgens voor dat je alles hebt wat je nodig hebt. Zorg dat alles klaar staat zodat je niet tijdens het wassen weg moet om iets te pakken. Je hebt de juiste benodigdheden nodig om je paard een goed bad te geven. Hier is een lijst van wat ik in de buurt zou moeten hebben:
- Een slang (voor watertoevoer) met een verstelbaar mondstuk
- Een emmer schoon, warm of lauw water
- Schone sponzen
- Paardenborstels (roskam, manenkam etc) (koop hier)
- Speciale paarden shampoo (koop hier)
- Paarden conditioner (koop hier)
- Een zweetmes – Dit wordt gebruikt om je paard mee droog te maken na een wasbeurt (koop hier)
- Droge schone handdoeken
- Eventueel een opstapje als je paard te groot is om zijn rug te bereiken
Wees ten slotte klaar om nat en vies te worden. Draag kleding die vies mag worden. Bereid een wasstation voor waar je paard ook nat en zeepachtig kan worden. Zorg ervoor dat het water gemakkelijk weg kan lopen.

4. Een paard wassen, hoe doe je dat?
Stap 1: Maak het paard nat vanaf de hoeven omhoog
Het eerste wat je moet doen is je paard nat maken. Denk hierbij na over hoe jij het liefst het water in gaat. Als jij een zwembad of de zee ingaat, worden eerst je voeten nat en daarna geleidelijk de rest van je lichaam (mits je een bommetje maakt of duikt). Maak je paard op dezelfde manier nat. Begin bij zijn hoeven en ga daarna steeds een beetje verder omhoog. Werk naar zijn rug toe.
Hierdoor kan je paard zich aanpassen en wennen aan het water in plaats van dat je hem laat schrikken. Dus als je een slang gebruikt, spuit dan eerst de hoeven van de hoeven en breng langzaam het water langs de benen en dan uiteindelijk over de rug.
Je kunt ook een in water gedrenkte spons gebruiken om je paard nat te maken. Sommige paarden houden er niet van om afgespoten te worden, dus dit is iets waar je rekening mee moet houden. Als je wel een slang gebruikt, zorg er dan voor dat je nooit een harde spuitstand gebruikt. Hier kan je paard van schrikken en dit zal ook niet fijn aanvoelen. Zorg dat het water in één vloeiende stroom uit de slang loopt.
Maak het hoofd van je paard nooit nat, tenzij hij duidelijk geniet van de douche en het naar zijn zin heeft. Spuit ook niet rechtstreeks op het genitale gebied en de anus. Wees extra voorzichtig en gebruik zachte bewegingen bij het wassen van deze gevoelige gebieden.
Stap 2: Gebruik geen shampoo voor gevoelige gebieden
Voor het gezicht van je paard mag je geen shampoo gebruiken. Gebruik hiervoor enkel een spons. Maak deze nat, knijp vervolgens al het overtollige water eruit en veeg zachtjes over het gezicht van je paard in de richting van de haargroei. Zorg ervoor dat de spons niet meer druipt en dat je deze goed hebt uitgeknepen. Je wilt niet dat er water in de ogen van je paard terecht komt, dit zal hij niet leuk vinden.
Gebruik nooit zeep om het gezicht van je paard te reinigen. Als hun gezicht echt vies is, vul dan constant je emmer bij met schoon water. Herhaal dit zo vaak als nodig is om het gezicht van je paard volledig schoon te krijgen.
Voor de genitale en anusgebieden, is het misschien verstandig iemand met meer ervaring te vragen je te helpen. Deze gebieden zijn lastiger schoon te maken omdat je paard meer geneigd zal zijn om te schrikken of van streek te raken. Gebruik voor deze plekken ook altijd een ander washandje voor hygiëne.
Stap 3: Schuim de rest van het lichaam van je paard in secties in
Door je paard sectie voor sectie te wassen, zorg je ervoor dat je geen plekjes mist. Ook voorkomt het dat de shampoo te lang op de vacht van je paard blijft zitten en uitdroogt. Dit maakt zijn vacht dof en is niet goed voor zijn huid.
Om verschillende delen van je paard te wassen, neem je een klodder van de speciale paarden shampoo op een doek of in je handen, en smeer je telkens een deel van je paard daarmee in. Laat de shampoo in een cirkelvormige beweging op de vacht schuimen.
Als je klaar bent met het inzepen van een gedeelte, spoel je de shampoo af, voordat je verder gaat naar het volgende gedeelte. Herhaal deze stappen totdat je elk lichaamsdeel van je paard hebt gewassen.
Stap 4 – Spoel de shampoo af voordat deze uitdroogt
Nadat je elke sectie hebt gewassen, wil je die sectie direct daarna afspuiten. Zo voorkom je dat bepaalde plekken uitdrogen, wat een negatief effect heeft op de vacht en huid van je paard.
Wanneer je de shampoo afspuit, wil je er zeker van zijn dat je geen schuim of shampooresten achterlaat op het paard. Hetzelfde als wanneer je het te lang laat zitten, is het niet volledig uitspoelen van alle shampoo niet goed voor de vacht van je paard. Ook zal het gaan jeuken en je paard gaan irriteren.
Nogmaals, zorg ervoor dat je je paard afspuit met een gestage stroom water. Je wilt je paard niet met een krachtige waterstroom besproeien. Dit kan betekenen dat het wat langer duurt om de zeep eraf te krijgen, maar je paard en zijn vacht zullen een stuk gelukkiger zijn.
Stap 5 – Was de manen en de staart
Voordat je de manen en de staart van je paard kunt wassen moeten deze ontward zijn. Dit is in een eerdere stap al uitgelicht. Het is beter om de manen en staart te ontwarren als ze droog zijn om breuk te voorkomen, omdat het haar zwakker wordt als het nat is.
Als de manen en staart van je paard nog niet nat zijn, wordt het nu tijd om dit te doen. Voor de staart van je paard kun je hem meestal in een emmer met water dompelen, hem heen en weer schudden en dan het water eruit knijpen. Herhaal dit totdat het vuil er grotendeels uit is.
Je kunt dit doen omdat het natmaken van de staart het lichaam van het paard helemaal niet afkoelt. De bovenkant van de staart die je niet in de emmer kunt krijgen, kun je afvegen met een spons.
Denk eraan, zoals bij alles wat je achter je paard doet, ga niet direct achter hem staan. Ga altijd aan de ene of andere kant staan, voor het geval het paard overstuur of bang wordt en besluit te trappen. Zo kom je niet binnen bereik.
Gebruik voor de manen gewoon de slang om hem nat te maken. Doe vervolgens shampoo op zowel de manen als de staat en spoel het goed uit. Je kunt ook manen- en staartconditioner gebruiken en dat dan ook uitspoelen. Conditioner maakt de manen en staart van je paard zachter en gladder. Zorg ervoor dat je de instructies op de fles volgt. Hierboven bij benodigdheden is een linkje naar paarden conditioner geplaatst.
Stap 6: Maak je paard heel goed droog
Zodra er geen shampooresten meer over zijn, kun je beginnen met het drogen van je paard. Goed drogen is cruciaal. Laat je paard nooit druipnat achter, vooral niet als het buiten koud of bewolkt is. Het water in zijn vacht zorgt ervoor dat hij zijn lichaamstemperatuur niet goed op peil kan houden.
Met het zweetmes schraap je het overtollige water van je paard. Beweeg de schraper in dezelfde richting van de haargroei. Blijf dit doen totdat je paard een klein beetje vochtig is. Je denkt nu misschien dat je je paard ook kunt droogmaken met alleen handdoeken, maar dit zal veel langer duren. Een zweetmes is essentieel voor het drogen van je paard.
Als de meeste nattigheid van je paard af is en hij alleen nog een beetje vochtig is, kun je hem verder laten drogen. Laat hem ongeveer 10 minuten lopen om zijn bloedsomloop op gang te krijgen en zijn spieren te verwarmen. Daarna, als het een warme, zonnige dag is, kun je hem buiten zetten. Als het buiten koud, erg winderig of bewolkt is, leg dan een ademende deken op hem en houd hem binnen.
Extra tips, tricks en dingen om rekening mee te houden bij het wassen van je paard
- Als je net op je paard hebt gereden voordat je hem wilt wassen, wacht dan even tot hij volledig is afgekoeld. Dit gaat terug op het feit dat je echt wilt voorkomen dat de temperatuur van je paard plotseling verandert. Houd alles zo geleidelijk mogelijk.
- De eerste keer dat je je paard gaat wassen kun je misschien beter niet met een shampoo gebruiken. Dit voor het geval dat hij er echt een hekel aan heeft en wild wordt. Je hoeft hem dan niet nogmaals nat te spuiten om alle shampoo eraf te halen. Bouw het langzaam op als je een paard hebt die een hekel heeft aan wassen.
- Wees altijd voorzichtig bij het kiezen van shampoos en conditioners voor je paard. Net als voor mensen zijn sommige producten een stuk harder dan andere. Op de lange termijn zal de vacht van je paard er een stuk doffer uitzien en minder gezond zijn als je een heel harde product gebruikt. Ga op zoek naar kwaliteit producten die speciaal voor paarden zijn.
- Vergeet vooral niet om zelf veilig te blijven en je paard veilig te houden. Gebruik altijd je gezond verstand en probeer jezelf in de positie van je paard te verplaatsen, onthoud dat een paard een vluchtdier is en rent als hij bang is.
- Houd er ook rekening mee dat alles wat je doet geleidelijk en zachtaardig moet zijn. Wees niet te plotseling met temperatuurwisselingen, trek niet plotseling aan je paard en ga zeker niet schreeuwen of rennen of springen. Al deze dingen kunnen je paard doen schrikken en zowel jou als hem in gevaar brengen.
- Als je weet dat je paard geen fan is van baden en het is je eerste keer, dan is het waarschijnlijk een goed idee om iemand in de buurt te hebben om je te helpen.
- Ten slotte, als je paard ziek of gewond is, raadpleeg dan eerst je dierenarts voordat je hem een douche geeft. Zorg ervoor dat je paard in goede gezondheid is voordat je hem gaat wassen.