oververhitting hond

Oververhitting hond: symptomen en oplossingen!

Ben je bang dat je hond oververhit is? Oververhitting bij honden komt vaak voor, dus goed dat je hier aandacht aan geeft. Oververhitting bij honden is niet iets om licht op te vatten. De zomer is een geweldige tijd om samen met je hond op avontuur te gaan in de buitenlucht. Hoge temperaturen kunnen echter leiden tot oververhitting en uitputting, dus het is belangrijk om te weten hoe plezier in de zon je harige familieleden kan beïnvloeden. Om je hond zo veilig mogelijk te houden in de zomerse hitte, volgen hier enkele tips om te zien of je hond oververhit is en wat je als baasje kunt doen om dit te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van oververhitting bij honden?

Wanneer je hond oververhit raakt kan dit tot ernstige gevolgen leiden. Zo kan je hond mogelijk fatale aandoeningen zoals hitteberoerte of een hartstilstand krijgen.

Oververhitting bij honden kan optreden wanneer de lichaamstemperatuur hoger wordt dan de normale temperatuur. Over het algemeen is men het erover eens dat temperaturen van 39 graden Celcius en hoger te hoog zijn. Als de temperatuur blijft stijgen en 41 graden of hoger bereikt, bevindt je hondje zich in de gevarenzone voor een zonnesteek, waarbij de organen beginnen af ​​te sluiten en zijn hart helemaal kan stoppen.

Het is dan ook zeer belangrijk om je hond goed in de gaten te houden tijdens het warme weer en de nodige stappen te ondernemen. Lees verder om te ontdekken wat de tekenen van oververhitting bij honden zijn en hoe je oververhitting kunt voorkomen.

Oververhitting hond: 8 mogelijke tekenen

Onze viervoeters kunnen de hitte niet zo goed aan als wij. In tegenstelling tot wij mensen, zweten honden overtollige lichaamswarmte niet uit. Hoewel honden meestal warmte afgeven door te hijgen, is dit misschien niet altijd voldoende om af te koelen. Als gevolg hiervan kan je geliefde hond snel oververhit raken.

Gelukkig is het niet moeilijk om tekenen te herkennen dat je hond oververhit raakt. Als je hond van streek raakt door de hoge temperaturen, zul je verschillende symptomen opmerken. De belangrijkste zijn hier op een rijtje weergeven.

Oververhitting hond symptomen:

 • Overmatig hijgen
 • Kortademig
 • Overmatig kwijlen
 • Overmatige dorst
 • Veranderingen in tandvleeskleur of tong (helder of donkerrood)
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Verhoogde hartslag
 • Braken
 • Desoriëntatie, struikelen of zwakte

Is je hond oververhit? Dit is wat je kunt doen

Als je tekenen van oververhitting bij je pup begint te herkennen, moet je onmiddellijk actie ondernemen om hem af te koelen. Volg de volgende stappen als je hond oververhit is:

 • Breng je hond meteen naar binnen en plaats hem of haar naar een koele plek in je huis, zoals een kamer met airconditioning of voor een ventilator.
 • Plaats koele, natte doeken of handdoeken om zijn nek, oksels of achter zijn achterpoten. Je kunt zijn oren en poten ook voorzichtig nat maken met het koud water.
 • Als hij wil drinken, bied hem dan koud water aan, maar forceer het niet.
 • Breng hem naar de dierenarts. Je kunt ook van tevoren bellen, zodat je dierenarts zich kan voorbereiden op de behandeling van je hond.
 • Als je hond bewusteloos raakt, wacht dan niet langer en breng hem meteen naar een dierenarts. 

Oververhitting bij honden voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Als huisdierbezitter is het belangrijk om de juiste preventiestappen te nemen om je hond te beschermen tegen oververhitting en om te begrijpen hoe je moet reageren als je hond gestrest raakt bij hoge temperaturen. Door de volgende tips te gebruiken, kun je je hond helpen om warmtegerelateerde problemen te voorkomen.

1. Beperk buitenactiviteiten op extreem warme dagen

Beperk de wandeltijd of tijd in tuin op extreem warme dagen. Als je samen met je hond routinematig of lange wandelingen maakt, kun je dit beter op koelere uren van de dag doen, zoals ‘s ochtends vroeg en later op de avond. Als je gaat voor een wat langere wandeling, probeer je hond dan als het mogelijk is te laten zwemmen tussendoor. Dit kan voor veel afkoeling zorgen. Ook een sproeier aan in de tuin kan voor de nodige verfrissing (en plezier) zorgen.

2. Zorg dat je hond altijd goed gehydrateerd is

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond altijd toegang heeft tot vers, koud water. Als je een activiteit buitenshuis plant, zorg er dan voor dat je water meeneemt en laat hem regelmatig een drinkpauze nemen. Het handigste is om hiervoor een speciale honden bidon aan te schaffen, aangezien je tijdens het wandelen niet zomaar toegang hebt tot vers drinkwater voor je harige vriendje.

3. Koop een koelmat

Het aanschaffen van een koelmat voor warme zomerdagen is misschien wel het grootste cadeau wat je je hond kunt geven. Een koelmat is zoals de naam al zegt, letterlijk een verkoelde mat waar je hond op kan liggen. Met deze mat zorg je ervoor dat jouw hond voldoende verkoeling krijgt tijdens warme zomerse dagen. Een koelmat is gevuld met veilig en zelfkoelende gel die automatisch wordt geactiveerd wanneer je hond op de mat gaat liggen. De mat is dus ten alle tijden meteen te gebruiken, zonder dat je deze eerst in de vriezer moet leggen of moet vullen met koud water. Makkelijker kan niet!

4. Overweeg een koelvest

Als jij en je hondje houden van urenlange wandelingen, kan het lastig zijn om dit op te geven in de zomer. Dit is waar een koelvest van pas komt! Net zoals een koelmat, zorgt een koelvest voor verkoeling, maar dan tijdens het wandelen. Een koelvest voor een hond koelt middels verdamping en zorgt zo dat je hond tijdens warme dagen en bijvoorbeeld sport de warmte beter kwijt kan. Een goed verkoelingsvest is gemaakt van sterk absorberend materiaal, dat de thermoregulatie ondersteunt tijdens wandelen, training en sport op warme dagen. Het vest neemt de warmte op en verdampt deze zodat de hond het minder snel warm krijgt.

5. Schaf een honden zwembadje aan

De beste manier om oververhitting bij honden te voorkomen, waarbij ze toch lekker in de buitenlucht kunnen zijn? Een hondenzwembad! Een hondenzwembad is een geweldige manier om je harige vriend heerlijk af te laten afkoelen bij hoge zomerse temperaturen. De stevige randen, van het onderstaande badje voor honden, zorgen voor weerstand, zodat de honden er comfortabel kunnen afkoelen. Het zwembad is duurzaam ontwerpen en hoeft niet opgepompt te worden. Binnen enkele stappen in het zwembad klaar voor gebruik. Je hond zal je dankbaar zijn!

6. Laat je hond nooit alleen in de auto bij hoge temperaturen

Dit is een hele belangrijke en moet ten alle tijden voorkomen worden. Zelfs als je in een schaduwrijke plek geparkeerd staat met de ramen open, kan de temperatuur in je auto snel veel hoger oplopen dan je denkt. Laat je hond dus nooit alleen in de auto zitten met warm weer, al is het maar voor 5 minuten.

7. Houd je hond goed in de gaten

Als je hond in de zon ligt of wat extra tijd buiten doorbrengt, let dan goed op eventuele tekenen dat hij oververhit kan zijn. Voorkomen is de beste remedie om je hond in de hitte te beschermen. Als je op de hoogte blijft van de tekenen dat je hond oververhit is, kan dit een grote bijdrage leveren aan het gezond en veilig houden van je hond!

Oververhitting hond: risicofactoren

Hoewel alle honden het risico lopen oververhit te raken bij heel warm weer, zijn sommige rassen er meer vatbaar voor dan andere. Dit omvat honden met dikke vachten of lang haar, zeer jonge of zeer oude honden en brachycefale rassen – die met korte neuzen en platte gezichten, zoals shih tzus, mops, boksers en buldoggen. Honden met overgewicht en honden die lijden aan medische aandoeningen die ademhalingsmoeilijkheden of hartproblemen veroorzaken, zijn bijzonder vatbaar.

Extreem actieve honden en werkende of jagende rassen (zoals herders, retrievers en spanielen) lopen ook een hoger risico, vooral tijdens warme maanden. Je moet oppassen dat je deze honden niet te veel in de warmte laat spelen en rennen. Zorg ervoor dat ze voldoende pauzes krijgen om in de schaduw te rusten en dat ze te allen tijde goed gehydrateerd zijn.

Omgevingsfactoren kunnen een hond ook in gevaar brengen. Let niet alleen op hoge temperaturen, maar ook op een hoge luchtvochtigheid, waardoor de kans op oververhitting bij honden ook kan toenemen. Alle honden lopen een verhoogd risico op oververhitting als ze niet voldoende schaduw of tijd in een koel huis krijgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart