Nagels knippen kat

Nagels knippen kat: Alles wat je moet weten!

Wil jij de nagels van je kat knippen? Of beter gezegd, moet jij de nagels van je kat knippen? Zoals je waarschijnlijk al weet kan dit best een uitdaging zijn. Het goede nieuws is dat je naar het juiste adres bent gekomen voor hulp! In dit artikel bespreken we wat je precies nodig hebt voor het nagels knippen bij je kat en hoe je dit het beste kunt doen.

Zoals iedereen die met katten leeft, weet, krabben katten graag. Een kat gebruikt zijn nagels voor veel verschillende activiteiten, zoals krabben, klimmen en territorium markeren. Interessant is dat kattennagels intrekbaar zijn en verborgen blijven totdat een kat ze moet gebruiken.

Kattennagels groeien ook voortdurend. Buitenkatten houden hun nagels kort door onder andere aan bomen te krabben en te klimmen. Binnenkatten gebruiken vaak kattenkrabpalen om hun nagels te verzorgen, maar deze palen alleen zijn niet genoeg om de nagels van een kat kort te houden. Je moet ze daarom een handje helpen. Idealiter moeten de klauwen van een kat elke 2 weken worden geknipt. Het is dan ook belangrijk dat je dit zelf leert te doen, zodat je niet elke keer naar de trimmer of de dierenarts hoeft te gaan.

Hoewel het jou – en je kat – enige tijd zal kosten om aan het proces te wennen, is het met een beetje geduld heel goed mogelijk om de nagels van je kat thuis te knippen. Lees gauw verder om te ontdekken hoe je de nagels van je kat snel en gemakkelijk kunt knippen!

Wat heb je nodig om de nagels van je kat te knippen?

Voordat we ingaan op hoe je de nagels van je kat moet knippen, is het allereerst belangrijk om te weten waarmee je dit moet doen. Het beschikken over het juiste gereedschap maakt de hele procedure 10x gemakkelijker en sneller. 

Net zoals wij mensen een nagelknipper gebruiken, moet je dit hulpmiddel ook voor katten gebruiken. Er is echter een groot verschil in het soort nagelknipper. Gebruik nooit je eigen nagelknipper voor katten (dit zal waarschijnlijk ook niet eens lukken). Menselijke nagelknippers zijn niet gemaakt voor huisdieren.

Niet elke nagelknipper voor katten is echter hetzelfde, dus het is verstandig om wat onderzoek en vergelijkingen te doen. We hebben dit werk al voor je gedaan, door opzoek te gaan naar de beste nagelknipper voor katten van dit moment. Daar is de Mister Mill Professionele Nagelknipper uitgekomen.

nagelschaar konijn

Dit is een stevige nagelknipper van hoge kwaliteit, speciaal ontwikkelt voor huisdieren. Je kunt er niet alleen de nagels van je kat mee knippen, maar ook de nagels van je hond, knaagdieren en zelfs vogels. Wel zo handig als je meerdere beestjes in huis hebt!

De nagelknipper heeft meer dan 160 zeer positieve klanten beoordelingen alleen al op bol.com en is daarmee absoluut de meest populaire nagelknipper voor dieren.

Met de hoogwaardige nagelschaar kun je in een vloeiende beweging de nagels van je kat knippen zonder schade aan de nagel. Door de veiligheidsstop op de knipper is deze schaar zeer gebruiksvriendelijk, het biedt extra bescherming om het te kort knippen van de nagels te voorkomen. De snijvlakken van de nagelschaar zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal. Tevens is de nagelschaar voorzien van een ontgrendel bescherming, zodat kinderen de nagelschaar niet kunnen gebruiken.

Hoe moet ik de nagels van mijn kat knippen?

Nu je weet wat je nodig hebt om de nagels van je kat snel en gemakkelijk te knippen, komt het echte werk op de hoek kijken, namelijk het nagels knippen zelf. Misschien ben jij de gelukkige eigenaar van een zeldzame kat die rustig blijft zitten en je je gang laat gaan, maar de realiteit is helaas vaak anders. De meeste katten houden er niet van wanneer jij aan de pootjes en nageltjes komt, en zullen er alles aan doen om te ontsnappen. 

Om deze reden raden we je ook aan om vroeg te beginnen met het knippen van de nagels van je kat, wanneer hij of zij nog een kitten is. Op deze manier kunnen ze er van jongs af aan aan wennen en zul je steeds minder problemen ondervinden.

Hoe dan ook, als je voor de eerste keer de nagels van je kat gaat knippen, kan dit een uitdaging zijn. In het stappenplan hieronder geven we je de beste trips en tricks om het proces zo gemakkelijk en snel mogelijk te laten verlopen.

Nagels knippen kat: Compleet stappenplan

Stap 1: Zorg dat je kat kalm is

Helaas kan het knippen van kattennagels een uitdaging zijn, omdat de meeste katten niet van het knippen van nagels houden. Het is daarom altijd belangrijk dat je kat kalm is voordat je begint.

Het knippen van de nagels van je kat moet altijd plaatsvinden op een kalme, stille locatie. In het ideale geval knip je de nagels van je kat als ze wat slaperig zijn, zoals na een maaltijd. Blijf uit de buurt van ramen en andere huisdieren die jou of je kat kunnen afleiden. Misschien wil je je kat ergens mee naartoe nemen waar je comfortabel met hem op schoot kunt zitten.

Laat je kat vervolgens wennen aan het geluid van een nagelknipper. Plaats bijvoorbeeld een stukje ongekookte spaghetti in de nagelknipper om het geluid van een afgeknipte nagel na te bootsen. Het is belangrijk dat de kat niet meer schrikt van het geluid, wanneer je het op zijn nagel gebruikt.

Laat je kat ook aan de nagelknipper snuffelen. Je kunt er zelfs iets lekkers op laten liggen om je kat aan te moedigen eraan te snuffelen en ermee vertrouwd te raken.

Stap 2: Maak vrienden met de pootjes van je kat

Sommige katten houden er helemaal niet van als je aan hun pootjes komt. Ze vinden dit soms misschien wel erger dan het knippen zelf. Het is daarom aan jou om ervoor te zorgen dat ze het niet onprettig vinden dat je aan de pootjes komt. Je kunt dit doen door al dagen of weken voordat je gaat knippen, dagelijks de pootjes van je kat te aaien. De tijd nemen om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen bij het aanraken van hun poten, zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.

Houd een poot voorzichtig tussen je vingers en wrijf er twee tot drie seconden zachtjes over. Als je kat tijdens het proces beweegt, volg dan voorzichtig zijn gebaar. Knijp vervolgens in de poot zodat een nagel uitsteekt. Laat onmiddellijk los en geef je kat wat lekkers. Als je kunt, doe dit dan twee of drie keer per dag totdat je kat eraan gewend raakt en niet zoveel weerstand lijkt te bieden.

Stap 3: Tijd om te knippen

Nadat je tijd hebt besteed om je kat aan het idee te laten wennen, is het tijd om te proberen te knippen. Leg je kat op schoot, van je af gericht. Neem een ​​van de poten van je kat in je hand en druk zachtjes op de pad totdat je hun klauw duidelijk ziet. Kijk van te voren goed naar de nageltjes, zodat je weet waar je precies gaat knippen. Knip ze nooit te kort. Er loopt namelijk een ader door de nagel voor bloedtoevoer. Als je de nagel te ver afknipt doet dit pijn en gaat dit bloeden. Knip daarom alleen de scherpe punt eraf. Je kunt er beter te weinig afknippen dan te veel.

Zodra je de nagels van een pootje hebt geknipt, laat je de poot onmiddellijk los en geef je je kat een beloning als ze hebben opgemerkt wat je doet. Als je kat ontspannen is en het knippen niet erg lijkt te vinden, ga dan verder met de volgende poot. Je kunt het ook eerst bij een nagel doen en kijken hoe je kat reageert. Houdt veel lekkernijen bij de hand, want soms kan een traktatie wonderen doen. Katten kunnen hierdoor afgeleid worden of doorhebben dat ze zich goed moeten gedragen.

Veel katten zullen miauwen of proberen weg te trekken nadat je twee of drie nagels hebt geknipt. Als dit gebeurt, stop dan en laat ze gaan. Beloon de kat na het trimmen altijd met een traktatie of speciaal speeltje. Dit laat je kat zien dat trimmen niet stressvol is en leidt tot leuke momenten. Het kan zijn dat je meerdere korte sessies nodig hebt om al hun nagels te knippen.

Nagels knippen kat

Nagels knippen kat: Veelgestelde vragen

Hopelijk heb je iets aan het stappenplan die we in dit artikel hebben gedeeld. Je weet nu in ieder geval met welke tool je de nagels van je lieve kattenvriend het beste kunt knippen en je hebt wat tips kunnen halen uit onze methode. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Waarom is het belangrijk om kattennagels regelmatig te knippen?

Overgroeide nagels worden krom en trekken niet volledig terug. Je weet of de nagels van je kat te lang zijn geworden als de nagels van je kat vast komen te zitten in tapijten of andere zachte oppervlakken, of als je kat haar nagels niet meer kan intrekken.

Ernstig overgroeide en gebogen nagels kunnen in de voetzool groeien, wat aanzienlijke pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaakt. Ook kan dit zorgen voor een infectie waardoor het nog pijnlijker en zelfs gevaarlijk wordt. Daarom is het erg belangrijk om de nagels van je kat kort te houden. Je moet ongeveer elke twee weken de nagels van je kat knippen, zodat ze niet op dit punt komen.

– Hoe weet ik hoever ik de nagel kan afknippen?

Inspecteer altijd goed de nageltjes van je kat, voordat je zomaar aan het knippen gaat. In de nagels van je kat zit namelijk een ader met bloedtoevoer. Als je te ver knipt zal het gaan bloeden en zal dit ook pijn doen.

Als je naar de klauwen van je kat kijkt, zie je een donkerder gedeelte in de meestal heldere, harde buitenkant. Dit is het gebied dat je moet ontwijken. Het zijn zenuwen en bloedvaten. Snijd nooit tot het uiterste, anders kan je kat bloeden en zich ongemakkelijk gaan voelen. Als je ooit een nagel hebt gebroken, weet je waarom katten er niet van houden. Knip in plaats daarvan alleen het witte deel van de klauw af, dat is vaak alleen de scherpe punt.

Het is altijd beter om wat te weinig af te knippen in plaats van wat te veel. Misschien wil je voor de zekerheid een bloedstelpende stick of poeder bij de hand hebben. Je kunt het gebruiken om het bloeden te stoppen als je per ongeluk te diep knipt. Je vindt deze producten bij de meeste dierenwinkels.

– Hoevaak moet ik de nagels van mijn kat knippen?

De klauwen van de meeste katten moeten elke anderhalve week tot twee weken worden getrimd. Door een routine aan te nemen, wordt het gemakkelijker om de nagels van je kat onder controle te houden. Als je problemen hebt met het trimmen van hun klauwen, kun je een trimmer of dierenarts om advies vragen. Zorg uiteraard ook voor een krabpaal om de instinctieve drang van je kat om te krabben te ondersteunen en om die nagels tussen het knippen door alvast wat te laten slijten.

– Hoe kan ik nagels knippen bij een agressieve kat?

Als je het bovenstaande stappenplan hebt uitgeprobeerd, maar als je kat agressief wordt, of misschien altijd al is. Dan is het misschien het beste om je kat naar een dierenarts te brengen. Bij een dierenarts kunnen ze ook nagels knippen en zij zijn hierin gespecialiseerd. Waarschijnlijk krijgen zij de klus het snelste geklaard, waardoor het voor zowel je kat als voor jou fijner is.

– Zijn er nog zaken om te vermijden tijdens het knippen van de nagels van mijn kat?

Probeer nooit de nagels van je kat te knippen als je kat van streek is of als je zelf in een slecht humeur bent. Dit maakt het proces stressvoller. Haast je ook nooit met het knippen van de nagels. Je kunt dan perongeluk te diep knippen en je kat pijn doen. Verder heb je bij sommige katten veel geduld nodig, voordat het proces verbetert. Scheld of straf je kat niet voor weerstand. Dit zorgt er alleen maar voor dat ze angstiger worden en zich nog meer ertegen gaan verzetten. En als laatste: probeer niet alle nagels van je kat tegelijk te knippen. Neem er je tijd voor en wees voorzichtig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart