nagels knippen hond

Nagels knippen hond: Alles wat je moet weten!

Wil jij de nagels van je hond knippen? Of beter gezegd, moet jij de nagels van je hond knippen? Dan is dit artikel waardevol voor jou! Als je geen idee hebt wat je nodig hebt of hoe je te werk moet gaan, dan helpen wij je graag verder.

Nagels knippen is een essentieel onderdeel van het verzorgen van honden. Het komt de hygiëne en gezondheid van je hond ten goede. Professionele trimmers kunnen deze taak uitvoeren voor preutse hondenbaasjes, maar het knippen van hondennagels is een eenvoudige procedure die je zelf thuis kunt doen. Het enige belangrijke is dat je weet hoe je dit correct uitvoert en dat ga je snel leren.

Aangezien het knippen van nagels voor veel honden een angstige ervaring kan zijn, is het het beste om er vroeg mee te beginnen. Implementeer het bij voorkeur in de verzorgingsroutine als je hond nog een puppy is. Op deze manier zullen ze eraan gaan wennen en er op den duur helemaal geen moeite meer mee hebben.

Lees gauw verder om te leren hoe je effectief, snel en gemakkelijk de nagels van je hond kan knippen!

Wat heb ik nodig om de nagels van mijn hond te knippen?

Voordat we ingaan op hoe je de nagels van je hond moet knippen is het allereerst belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Net zoals bij mensennagels, moeten hondennagels ook met een nagelknipper geknipt worden. Je hebt echter een speciale honden nagelknipper hiervoor nodig en kunt uiteraard niet zomaar die van jezelf pakken. 

Er zijn verschillende nagelknippers voor honden op de markt, maar helaas zijn deze niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Het is dus verstandig wat onderzoek te doen voordat je er zomaar een aanschaft. Wij hebben dit werk al voor je uit handen genomen door opzoek te gaan naar de beste nagelknipper voor honden. Hier is de Mister Mill Professionele Nagelknipper uitgekomen. Deze nagelknipper is veruit een van de beste nagelknippers van hoge kwaliteit. De nagelknipper is geschikt voor zowel honden als katten en zelfs voor knaagdieren, dus als je meerdere huisdieren hebt ben je meteen klaar. 

Deze nagelknipper voor honden heeft op bol.com alleen al meer dan 160 zeer positieve klanten beoordelingen. Dit maak het ook een van de meest populaire nagelknippers voor honden van dit moment. Met deze nagelschaar kun je in een vloeiende beweging de nagels van je hond knippen zonder schade aan de nagel. Door de veiligheidsstop op de knipper is deze schaar zeer gebruiksvriendelijk, het biedt extra bescherming om het te kort knippen van de nagels te voorkomen.

Toch nog even verder kijken? Ontdek dan hier verschillende nagelknippers voor honden.

Hoe moet ik de nagels knippen van mijn hond?

Nu je weet wat je nodig hebt om de nagels van je hond te knippen, komt het echte werk: het knippen zelf. Misschien heb jij een van die zeldzame honden die rustig blijft zitten of staan terwijl jij zijn nagels knipt, maar de meeste honden zullen wat meer ophef maken. Wees daarom allereerst bewapend met een hele hoop geduld. Misschien is het in het begin wat lastig, maar op den duur zal het steeds gemakkelijker gaan, naarmate je hond er meer aan gewend raakt. 

Nagels knippen hond: Compleet stappenplan

Stap 1: Voorbereiding – Stel je hond op zijn gemak

Als dit de eerste keer is dat je de nagels van je hond knipt, of als je al weet dat ze een beetje nerveus zijn, wil je eerst wat positieve bekrachtigingstraining opnemen voordat je er meteen induikt. Probeer je hond op zijn of haar gemak te stellen en houdt traktaties bij de hand. Als je hond dol is op botten of kauwstaven, of iets anders waar ze lang mee bezig zijn dan is dat ook een geweldig idee, aangezien je hond dan lekker afgeleid is en jij de gang kan gaan.

Een andere goede tip is om hem af te leiden met een Kong. Als je nog geen Kong in huis hebt dan wordt het misschien tijd om er een aan te schaffen. Dit is geweldig hondenspeelgoed, waar je lekkernijen in kunt doen. Het is een van de meest populaire speeltjes voor honden. Waarschijnlijk zal ook jouw hond dit zo leuk vinden, dat hij niet eens doorheeft dat je met zijn nageltjes bezig bent. Shop hier voor een honden Kong.

Stap 2: Pak de nagelschaar erbij

Als je je hond op zijn gemak hebt gesteld en eventueel hebt gezorgd voor een fijne afleiding, kun je de nagelknipper erbij pakken. Zorg dat je deze al bij de hand hebt en laat je hond hier eventueel eerst aan ruiken.

Als je een kleine hond of kleine puppy hebt, is de gemakkelijkste manier om zijn nagels te knippen, terwijl hij in je armen ligt. Bij een grotere hond kun je er beter naast gaan zitten, terwijl je hond zit, ligt of staat. Wanneer je de nagels van de achterpootjes gaat knippen, is het het makkelijkste als je hond staat, zodat je overal goed bij kunt. Je kunt je hond ook op zijn zij laten liggen, als hij (en jij) dit comfortabel vindt.

Stap 3: Bepaal hoe ver je de nagels moet knippen

Wees extra voorzichtig bij het beslissen waar te knippen, want hondennagels worden van bloed voorzien. Een onbedoelde knip op de verkeerde plek kan tot veel pijn leiden. Voor honden met heldere of lichtgekleurde nagels is het makkelijker om de juiste plek te vinden, terwijl het bij donkere nagels wat lastiger kan zijn. Gelukkig kan een zaklamp je helpen het bloedtoevoergebied beter te zien. Het is dus altijd slim om naast de nagelschaar ook een zaklamp bij de hand te hebben als je hond donkere nagels heeft.

Knip dus nooit in de bloed toevoer / de ader. Je kunt beter te weinig eraf knippen en dit wat vaker doen, dan teveel waardoor je hond gaat bloeden en last krijgt. Het perfecte knipbereik eindigt vlak voor de bloedtoevoer.

Stap 3: Knip de nagels van alle pootjes

Als je merkt dat je hond rustig genoeg is, kun je met het eerste pootje beginnen. Kijk hoe je hond hierop reageert. Als hij heel angstig is, probeer hem dan gerust te stellen en zorg ervoor dat je wat lekkers bij de hand hebt. Je kunt het beste gaan voor een Kong of iets anders waarmee hij lang afgeleid is. Ga vervolgens pootje per pootje alle nagels af. 

Stap 4: Beloon je hond

Als je klaar bent met het hele proces en dus alle nagels hebt gehad, is het tijd om je hond te belonen. Laat hem of haar weten dat hij of zij het goed heeft gedaan. Alleen al door dit te doen, kan je hond de “onaangename procedure” van het knippen van de nagels associëren met iets positiefs en dit kan de angst verminderen voor de volgende keer.

nagels knippen hond

Nagels knippen hond: Veelgestelde vragen

Hopelijk heb je bij deze een beter idee van hoe je de nagels van je hond het beste kunt knippen en welk gereedschap je hiervoor nodig hebt. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wanneer moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Een goede vuistregel is om de nagels van je hond te knippen zodra ze de grond beginnen te raken. Net als menselijke nagels, zullen de nagels van een hond blijven groeien en groeien totdat ze naar buiten krullen, of erger nog – naar binnen. Lange nagels kunnen oncomfortabel zijn voor je hond om op te lopen. Ook maken ze het gemakkelijker om uit te glijden en te vallen en ze zijn meer vatbaar voor breken of volledig afscheuren. In ergere gevallen kunnen ze in de voetzolen van je hond groeien en pijn en infectie veroorzaken. Als je de nagels van je hond op de grond hoort klikken, dan is het waarschijnlijk tijd voor een nagel-knipbeurt

– Hoe vaak moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Hier is geen vaste regel voor. Net zoals bij mensen kunnen de nagels van de ene hond sneller groeien dan de nagels van de andere hond. Ook kunnen nagels van zichzelf al wat afslijten / inkorten wanneer je hond veel buiten speelt en rent over ruige oppervlakken. Als dit bij jouw hond het geval is hoef je misschien minder vaak de nagels te knippen dan bij andere honden die minder van dit soort natuurlijke afslijting hebben. Hoe vaak je de nagels van je hond moet knippen ligt er dus aan. Je moet dit gewoon zelf goed in de gaten houden. Bekijk regelmatig de nagels van je hond om te zien of het weer tijd is voor een knipbeurt. Zoals hierboven al benoemd kun je de vuistregel aanhouden, om de nagels te knippen wanneer ze de grond beginnen te raken.

– Waar moet ik precies de nagel knippen?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. Met waar de nagels van je hond te knippen bedoelen we niet op welke plaats in het huis, maar waar op de nagels je precies de knip moet maken. De meeste hondenbezitters weten dat er in de nagel van een hond een ader zit. Deze ader is de bron van bloed en al je angst. Als je geluk hebt heeft je hond witte of heldere nagels, waardoor je deze ader van de buitenkant kunt zien. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om goed te knippen. 

Als je hond echter donkere of zelfs zwarte nagels heeft dan kun je dit niet zien. Zorg er in dit geval voor dat je niet te ver knipt, want als je in de ader knipt zal het je hond pijn doen en zal het gaan bloeden. Je kunt beter een klein stukje er maar af knippen – net genoeg zodat je de nagels niet meer op de grond hoort tikken.

– Wat moet ik doen als de nagel van mijn hond gaat bloeden?

Als je per ongeluk toch iets te ver knipt en de ader in de nagel van je hond raakt, blijf dan kalm. Je kunt eventueel zorgen voor bloedstelpend poeder bij de hand om de nagel in te dippen en het bloeden snel te stoppen. In de meeste gevallen is het bloeden echter niet heel erg en kun je het ook met wat keukenrol weg werken. Als de nagel van je hond ernstig kort is geknipt en het bloeden niet stopt, neem dan contact op met je dierenarts voor verdere instructies.

– Waarom is het belangrijk om hondennagels te knippen?

Wanneer hondennagels te lang worden, kan dit leiden tot pijn en andere ernstige problemen. Na verloop van tijd kan je hond zelfs rug- en houdingsproblemen krijgen (zoals vreemd zitten of staan) als gevolg van het vaak verschuiven van het gewicht vanwege overgroeide nagels. Te lange nagels kunnen zelfs leiden tot moeilijk lopen, kreupelheid of ernstig letsel; vooral als ze zo lang zijn dat ze de grond raken. Over het algemeen kunnen te lange nagels de bewegingen van je hond beperken. Ook kunnen ze de buigen en de huid in groeien wat voor infecties kan zorgen, samen met veel pijn natuurlijk.

Overgroeide nagels verminderen de kwaliteit van het dagelijks leven van uw hond aanzienlijk. Dus zorg ervoor dat je altijd op tijd de nagels van je lieve huisdier knipt. We hebben het al eerder benoemd, maar zullen het vanwege het belang nog eens doen: Zodra de nagels van je hond de grond raken en voorbij het kussen van de poot van je hond groeien, is het tijd om actie te ondernemen!

– Hoe kan ik extreem overgroeide hondennagels knippen?

Heeft je hond extreem lange nagels die al gedraaid zijn en eventueel in de huid zijn gegroeid? Dan kun je het beste naar de dierenarts gaan. Als je je zorgen maakt over de nagel, poot of gezondheid van je hond in het algemeen, neem dan zoals altijd contact op met je dierenarts. Hij of zij zal je de beste aanbevelingen en behandelingen voor je lieve huisdier kunnen geven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart