hamster nagels knippen

Nagels hamster knippen: Alles wat je moet weten!

Wil jij de nagels van je hamster knippen op een veilige manier? Dan ben je naar het juiste adres gekomen!

Als je een hamster hebt, heb je waarschijnlijk zijn scherpe klauwen ontmoet, of in ieder geval gezien. Als hij zelfs maar op je is geklommen, heb je ze ook gevoeld. Hoewel dit vervelend kan zijn is het heel normaal en hebben hamsters wat langere nageltjes nodig om goed te kunnen klimmen. Er is echter een grens. Sommige hamsters krijgen namelijk overgroeide nagels en het is noodzakelijk om ze bij te knippen om letsel aan jou of aan de hamster te voorkomen.

Het knippen van de nagels van je hamster is niet de meest makkelijke taak, dus het is verstandig dat je opzoek bent naar wat advies. In dit artikel bespreken we alles wat je moeten over het knippen van hamsternagels. Zo gaan we uitgebreid in op wat je hiervoor nodig hebt en hoe je dit het beste kunt aanpakken met een stappenplan. Ook bespreken we veelgestelde vragen.

Lees gauw verder om erachter te komen hoe je de nagels van je hamster veilig kunt knippen.

Wat heb ik nodig om de nagels van mijn hamster te knippen?

Je vraagt je misschien af wat je nodig hebt om de nagels van je hamster te knippen. Het antwoord op deze vraag is simpel: een nagelknipper. Net zoals wij mensen een nagelknipper nodig hebben om onze nagels te knippen, heeft een hamster dat ook. Het verschil is echter dat dit een ander soort nagelknipper is.

Gebruik nooit je eigen nagelknipper op je hamster, want hier zijn ze niet voor gemaakt. Als je dit toch doet zul je merken dat het niet alleen moeizaam gaat, maar dat het ook nog eens schade kan aanrichten aan de nageltjes van je hamster. Je moet dan ook altijd een speciale nagelknipper voor knaagdieren gebruiken voor deze klus.

De beste nagelknippers voor hamsters zijn vaak een combinatieproduct. Dit betekent dat de nagelknipper voor meerdere dieren gebruikt kan worden. De meeste nagelknippers zijn te gebruiken voor alle knaagdieren en vaak ook voor katten en zelfs kleine honden.

Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste nagelknipper voor knaagdieren en daar is de Mister Mill Nagelknipper uitgekomen. Zie deze nagelknipper hieronder:

nagelschaar konijn

Hoe moet ik de nagels van mijn hamster knippen?

Als je merkt dat je hamster overgroeide nagels heeft, dan moet je deze zo snel mogelijk knippen. Als je een speciale nagelknipper voor knaagdieren hebt aangeschaft, zoals degene hierboven, dan kan het echte werk beginnen.

Het knippen van de nagels van je hamster zal helemaal niet gemakkelijk zijn. Hamsters zijn berucht omdat ze niet stil blijven zitten en graat ontsnappen. Je hamster op één plek stil houden, zodat je zijn nagels kunt knippen, zal dus geen gemakkelijk taak zijn.

Bewapen jezelf met geduld en verwacht niet alles in één dag af te ronden. Je hamster moet zich in de eerste plaats op zijn gemak voelen als hij wordt vastgehouden. Als hij dat niet is, lees dan eerst ons artikel over het tam maken van je hamster.

Wees goed voorbereid

Als je hamster het goed vindt om vastgehouden te worden, probeer dan een positie voor hem te vinden die voor jullie allebei goed is. Sommige hamsters vinden het prima om op hun rug te liggen, andere niet.

Een positie zou zijn om de rug van de hamster tegen je buik of borst te houden en een van zijn poten met je vinger vast te houden. Een ander kan zijn dat de hamster gewoon op alle 4 zijn poten staat of zit en dat jij een van zijn poten vasthoudt. Als je denkt dat je hulp nodig hebt, vraag dan een vriend om je hamster vast te houden terwijl je de nagels knipt.

Verwacht hoe dan ook gekronkel, ontsnappingspogingen en misschien zelfs wat protesterende geluiden. Geen enkele hamster vindt het leuk om hiervoor vastgehouden te worden. Houd er ook rekening mee dat zelfs als je hamster zich ontspannen genoeg zou kunnen voelen om je hem vast te laten houden, het geluid van de nagel die wordt geknipt hem kan afschrikken. Wees dus op alles voorbereid.

Nagels hamster knippen: Stappenplan

Stap 1: Inspecteer de nagels van je hamster voordat je begint met knippen

Bekijk eerst goed de nagels van je hamster, zodat je kunt zien hoeveel je er ongeveer vanaf moet knippen. Als je een goed idee hebt van elke nagel hoeveel je er vanaf moet knippen kun je beginnen met het knippen zelf. Zorg voor deze eerste stap voor goede verlichting, het liefste zelfs daglicht. Zorg er wel voor dat de ogen van de hamster niet in het felle licht of het zonlicht staan, want daar zijn ze erg gevoelig voor.

Stap 2: Knip de nagels op de juiste manier af

Je zult merken dat de nagels van de hamster nogal transparant zijn. Niet helemaal, ze zullen een witachtige/geelachtige tint hebben en hun randen kunnen lichter van kleur zijn. Kijk goed waar de nagel begint, vanaf de vinger. Je zult een roze, bewolkt gebied opmerken. Het is erg klein en erg kort, ongeveer zo groot als een paar zandkorrels.

Hoewel erg klein, is dat kleine roze troebele deel cruciaal. Knip er niet in. Het heeft veel bloedvaten, en erin knippen is als het te ver knippen van onze eigen nagel. Eigenlijk zijn ze precies hetzelfde gebied, alleen hebben onze nagels een andere vorm dan hamsternagels.

Knip alleen het doorschijnende, overgroeide en meestal schuingroeiende gedeelte van de nagel. Zorg ervoor dat je minstens zoveel nagel achterlaat als het roze gedeelte.

Stap 3: Houd traktaties bij de hand

Het knippen van de nagels van je hamster zal waarschijnlijk niet vlekkeloos verlopen en je zult waarschijnlijk niet snel en gemakkelijk alle nagels kunnen afknippen. Houd daarom altijd traktaties bij de hand. Door je hamster een traktatie te geven nadat elke nagel met succes is geknipt, zal hij leren dat alles in orde is, dat hij veilig is en dat je hem geen pijn doet. Het geven van wat lekker kan je hamster ook voor een korte tijd afleiden, waardoor je makkelijker zijn nagels kunt knippen.

beste hamsterkooi

Veelgestelde vragen over het knippen van de nagels van je hamster

Hopelijk weet je bij deze hoe je de nagels van je hamster moet knippen en wat je hiervoor nodig hebt. Mocht je nog algemene vragen hebben over het knippen van de nagels van je hamster dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Moet je de nagels van je hamster echt knippen?

Ja, maar alleen bij overgroeide nagels. Dit is niet iets wat je regelmatig moet doen, zoals met je eigen menselijke nagels. Hamsters verkorten hun eigen nagels meestal door te klimmen, te graven en te spelen. Hierdoor hebben veel hamsters geen hulp nodig met hun nagels. Sommige hamsters hebben echter wel hulp nodig, vooral oudere hamsters of hamsters die niet al te veel ruige oppervlakken in de kooi hebben staan om hun nagels kort te houden.

Dit is waar jij, als verantwoordelijke hamsterbezitter, van pas komt om je lieve huisdier te verzorgen. Let echter wel op dat je niet aan gezonde nagels komt. De nagels van hamsters moeten van nature een beetje langs zijn, omdat de hamster ze gebruikt om te klimmen en grip te krijgen. Als je echter merkt dat ze te lang worden en zelfs gaan omkrullen dan is het hoog tijd om er een stukje vanaf te halen.

– Wanneer moeten hamsters hun nagels knippen?

Pas als de nagels van de hamster overgroeid zijn. Je zult merken dat ze veel te lang zijn en dat ze beginnen te buigen. Dit is het moment dat je absoluut de nagels van je hamster wat korter moet knippen. De overgroeide nagels zullen een vervelende gele kleur krijgen en als je heel goed kijkt, zie je lichtere / witachtige vlekken of lijnen waar ze gebarsten of gebroken zijn.

Hamsters slijten meestal hun nagels door de gebruikelijke dingen die ze doen. Een tunnel in de aarde graven, hun nest maken, voedsel zoeken, rondrennen, zichzelf verzorgen, op rotsen klimmen, enzovoort.

Een huisdier hamster doet dat allemaal niet, omdat hij niet in zijn gebruikelijke habitat is. Dit betekent dat sommige hamsters overgroeide nagels krijgen. Dat kan gelukkig gemakkelijk worden opgelost door zelf de nagels van je hamster te knippen met een daarvoor bedoelde nagelknipper.

– Waarom moet ik de nagels van mijn hamster knippen?

Je zou je kunnen afvragen waarom je zou moeten overwegen om de nagels van je hamster te knippen. Niemand trimt ze immers in het wild. Dat is waar, niemand doet dat voor wilde hamsters. Maar wilde hamsters krijgen geen overgroeide nagels, omdat ze veel harde oppervlakken hebben om ze op te slijten, zoals eerder al benoemd. Dit betekent dat je je huisdier hamster een handje moet helpen.

Het is zeer belangrijk om overgroeide nagels bij hamsters te knippen. Overgroeide nagels zullen namelijk naar binnen buigen en pijnlijk worden voor je hamsters. In sommige extreme gevallen kan de nagel in de poot van de hamster gaan groeien. Dit zal leiden tot pijn en mogelijk een infectie. Ook zullen de pootjes van je hamster hun werk niet meer kunnen doen. In minder erge gevallen, zal de nagel niet in de huid gaan zitten, maar alsnog veel ongemak veroorzaken met lopen.

Ten tweede zullen te lange nagels het verzorgen van je hamster pijnlijk voor jou maken. Elke keer dat je lekker met je hamster wilt knuffelen of hem uit de kooi moet halen voor een schoonmaak, zullen de scherpe nagels in je huis prikken.

Ten derde zullen overgroeide nagels eraf vallen als ze onbeheerd worden achtergelaten. Maar dit is nooit een prettig en eenvoudig proces. Ze vallen eraf omdat de beweging van de poten van de hamster wanneer hij zijn gang gaat, de nagels in de buurt van het leven verzwakt. Dus uiteindelijk buigen ze zich achteruit, bij gebrek aan een betere term. De nagel valt er niet zomaar af, hij blijft daar een paar dagen hangen, totdat de nieuwe nagel weer aangroeit. Dit is zowel pijnlijk als onhandig voor de hamster, omdat het gebruik van zijn poten helemaal niet gemakkelijk zal zijn.

Dit zijn allemaal dingen die vermeden kunnen worden door oprijd de nagels van je hamster te knippen wanneer je ziet dat ze te lang worden en beginnen te buigen.

– Het lukt mij echt niet om de nagels van mijn hamster te knippen, wat moet ik doen?

Als het je echt niet lukt om de nagels van je hamster te knippen, wees dan niet getreurd. Je kunt altijd je dierenarts raadplegen voor professionele hulp. Als je hamster totaal niet wilt meewerken, dan is je huisdier naar de dierenarts brengen om zijn nagels te knippen waarschijnlijk de beste beslissing.

Een dierenarts zal meer ervaring hebben met het knippen van de nagels van een huisdier, en hij zal het waarschijnlijk sneller voor elkaar krijgen. Ook in het geval van een bloedingsongeval heeft hij een oplossing om het bloeden te stoppen en alles te desinfecteren.

– Hoe kan ik overgroeide nagels bij mij hamster voorkomen?

Voorkomen is altijd veel makkelijker dan behandelen. Dit geldt voor alles, en het geldt ook voor het knippen van de nagels van je hamster. Hoewel overgroeide nagels niet altijd te voorkomen zijn is er wel veel wat je kunt doen om het risico tot het minimum te beperken.

De nagels van een hamster groeien altijd, net als onze menselijke nagels. Meestal verslijten hamsters ze met hun dagelijkse activiteiten in het wild. Maar in hun warme, veilige kooien gebeurt dit niet zo vaak.

Huisdierhamsters hebben vrij zachte bodembedekking en ze kunnen geen complexe reeks tunnels in de aarde graven. Dit betekent dat de nagels van de hamster niet veel hebben om ze korter te maken. Houtkrullen of papierstrooisel zijn veel te zacht voor hamsternagels, en ze zitten los en bewegen.

Je kunt echter wel voorwerpen in de kooi leggen van wat harder materiaal, die de hamsternageltjes beter kunnen helpen sluiten. Denk hierbij aan schuilplaatsen en speelgoed. Ruige oppervlakken om over te lopen en te klimmen zijn de beste optie.

Een paar platte stenen uit je tuin (uiteraard gespoeld en gedroogd) die in zijn kooi zijn verspreid, kunnen bijvoorbeeld ook helpen. Elke keer dat hij over die stenen stapt, zullen zijn nagels een beetje verslijten. En als je de stenen op veel plaatsen legt, zal hij er vaak op gaan staan. Als je ze bijvoorbeeld rond de voerbak plaatst, zorg je ervoor dat je hamster eroverheen loopt om bij zijn voer te komen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart