muis als huisdier

Muis als huisdier: Alles wat je moet weten!

Overweeg jij een muis als huisdier? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over de verzorging van muizen. Deze kleine huisdieren zijn vermakelijk om naar te kijken, gemakkelijk om te verzorgen en stellen weinig eisen aan hun baasje. Ze kunnen een beetje schichtig en verlegen zijn in het begin, maar ze zijn zo tam te maken. Als nachtdieren zijn muizen ‘s nachts het meest actief en slapen ze de hele dag door. Hierdoor zijn ze geweldig voor mensen die overdag werken. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het verzorgen van muizen!

Muis als huisdier – Alles over de aanschaf en verzorging

Een muis kopen

Muizen zijn een van de meest betaalbare huisdieren en kosten ongeveer 3 tot 15 euro, afhankelijk van waar je ze koopt. De meeste dierenwinkels hebben ze. Zoek naar een dierenwinkel of fokker die op jonge leeftijd mannetjes en vrouwtjes scheidt. Muizen kunnen zich voortplanten als ze ongeveer 6 tot 8 weken oud zijn, hoewel dit erg belastend is voor het vrouwtje en niet wordt aanbevolen. Je wilt waarschijnlijk ook geen zwangere muis kopen.

Let bij het uitkiezen van je muis op een alert dier met een gladde, schone vacht en een roze, schone huid. Let ook op de oren en staart. De ogen en neus moeten vrij zijn van afscheiding en de mond en anale gebieden moeten schoon en droog zijn. Hun ademhaling zal relatief snel zijn, maar mag niet moeizaam of luidruchtig zijn. Controleer hun kooi, zorg dat deze schoon is en dat de uitwerpselen er normaal uitzien (niet waterig). Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je een gezonde muis koopt.

Muizen zijn sociale dieren en leven graag in groepen. Als je een muis wilt aanschaffen, overweeg er dan meteen twee te nemen. Dit zal je muis een stuk gelukkiger maken. Kies hierbij voor 2 (of meer) vrouwtjes. Laat paren mannetjes niet samenleven, tenzij ze nestgenoten waren, nooit gescheiden zijn en een kooi hebben die groot genoeg is om hun eigen ruimte te hebben. Onbekende mannetjes zullen zeer waarschijnlijk ruzie maken en vechten. Vermijd het ook om mannetjes en vrouwtjes bij elkaar te houden, tenzij je in korte tijd veel meer muizen wilt.

Voor wie zijn muizen geschikte huisdieren?

Voor zowel beginners als ervaren knaagdieren bezitters. Muizen zijn voor de meeste mensen geweldige huisdieren. Het zijn schone, vriendelijke, leuke en zeer actieve wezens die je urenlang plezier en goed gezelschap zullen geven. Ze zijn ook behoorlijk intelligent en kunnen met veel tijd en aandacht trucjes leren. Daarnaast zullen ze een sterke eigen persoonlijkheid ontwikkelen.

Je hoeft geen ervaring te hebben met het bezitten van huisdieren om een muis te hebben, aangezien ze gemakkelijk te verzorgen zijn, niet zoveel ruimte in beslag nemen en urenlang plezier kunnen bieden. Muizen zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een huisdier dat makkelijk te verzorgen is en actief is.

Een muis als huisdier is misschien minder geschikt voor kinderen, omdat ze zo klein zijn en gemakkelijk uit kinderhanden kunnen glippen. Kleine kinderen die niet beter weten kunnen ook wat te lomp omgaan met deze kleine diertjes.

Huisvesting van een muis

Het is belangrijk om een goede muizenkooi aan te schaffen.  Ze zullen het grootste deel van hun leven in hun kooi doorbrengen, dus zorg ervoor dat het ruim, comfortabel en veilig is. Muizen hebben niet zoveel ruimte nodig als andere kleine knaagdieren, zoals hamsters, maar als je er meer dan één houdt, moet je de hoeveelheid ruimte die je hebt aanzienlijk vergroten voor hun comfort en om een ​​ernstige psychische aandoening te voorkomen die bekend staat als kooiwoede. De grootte van de kooi die je nodig hebt, hangt dus af van het aantal muizen dat je bij elkaar houdt.

Muizen zullen een kooi met meerdere niveaus waarderen, omdat ze graag klimmen. Een terrarium of een draadkooi zijn goede kooien voor muizen. Vermijd bij het kiezen van een kooi merken met veel buizen, krappe ruimtes of een lage hoogte. Veel van deze kooien zijn veel te klein en ver beneden de eisen die dierenwelzijn stelt. Plastic kooien met veel buizen bevorderen de groei van negatieve bacteriën en de vorming van dampen die je huisdier kunnen vergiftigen of infecties kunnen veroorzaken. De dampen kunnen ook slecht ruiken. Deze kooien zien er misschien leuk uit, maar ze kunnen fysiek schadelijk zijn voor je huisdier en niet genoeg ruimte bieden. 

Muizen moeten hun territorium markeren, dus als hun kooi te vaak grondig wordt gedesinfecteerd, kunnen ze van streek raken. Een goede optie is om bij elke schoonmaakbeurt een beetje van het oude strooisel in de kooi te laten, zodat hun geur blijft hangen. Voer alleen grondig schoonmaken en desinfecteren uit als dat echt nodig is.

Zet de kooi op een plaats waar veel menselijke activiteit is. Dit zal het temmen gemakkelijker maken. Houd de kooi uit de tocht, uit de buurt van direct zonlicht en buiten het bereik van andere huisdieren. Je muizen kunnen zich bedreigd voelen door honden en katten.

Bekijk hier verschillende muizen kooien

Inrichting van de muizenkooi

Muizen zijn actieve en intelligente huisdieren, dus het is belangrijk dat ze genoeg te doen hebben in hun kooi. Zorg daarom voor voldoende speelgoed zodat ze zichzelf bezig kunnen houden. Wielrennen, tunnels en kauwspeelgoed zijn allemaal geweldige opties. Muizen houden ook van klimmen, dus zorg dat daar mogelijkheid toe is. Wissel het speelgoed regelmatig af, om je huisdier mentaal te blijven stimuleren. Ook een huisje (of bij meerdere muizen huisjes) is belangrijk zodat je muis zich terug kan trekken en in alle rust kan slapen.

Bodembedekking

Zorg voor een diepe laag espenkrullen of een ander geschikt strooisel / zaagsel in de kooi. Vermijd ceder- en dennenschaafsel vanwege de sterke vluchtige oliën die vrijkomen uit deze houtsoorten. Geef ook nestmateriaal zoals doeken, zacht keukenpapier of hooi. Muizen zullen het versnipperen en er hun nest van bouwen.

Bekijk hier bodembedekking soorten

huisdier muis

Eten en drinken

Muizen moeten speciaal muizenvoer krijgen die matige tot hoge eiwitniveaus bevat. Pellets zijn beschikbaar voor muizen en zijn volledig uitgebalanceerd, maar dit is een eentonig dieet. Op graan en zaden gebaseerde losse mengsels zorgen voor meer interesse voor de muizen en worden gemakkelijk gegeten. Je muizen kiezen misschien gewoon hun favoriete stukjes en laten de rest liggen, wat leidt tot een onevenwichtig dieet. Als je merkt dat dit regelmatig gebeurd, stap dan over op andere voeding, waarbij ze niet bepaalde lekkernijen er uit kunnen pikken. Voer 2 eetlepels per muis per dag. Je kunt het in één keer voeren of het over twee voedingen per dag verdelen.

Bekijk hier muizenvoer van goede kwaliteit

Vul korrelvoeding een paar keer per week aan met kleine hoeveelheden verse groenten en fruit . Zorg ervoor dat je hier niet te veel van geeft. 1 theelepel per muis is voldoende. Denk aan appels, komkommers, wortelen etc.  Als een bepaald voedselproduct diarree veroorzaakt, stop dan met het voeren ervan. Zonnebloempitten zijn een favoriete lekkernij, maar ze zijn vettig, dus geef deze maar af en toe als traktatie.

Vermijd het voeren van junkfood zoals snoep en chips, en voer nooit chocolade, omdat het giftig is voor muizen en andere kleine huisdieren. Voor lekkernijen kun je een stuk ontbijtgranen, volkoren brood of crackers met pindakaas geven. Commerciële traktatiesticks zijn een goede traktatie, maar slechts heel af en toe, omdat ze vaak suikerachtig zijn.

Voor water heeft een hangende waterfles de voorkeur, omdat deze niet kan kantelen en het water schoon blijft. Een ondiepe voerbak van keramiek of porselein is ook een goede keuze, omdat deze moeilijk te kantelen zijn, er niet op zal worden gekauwd en gemakkelijk schoon te maken is.

Je muis / muizen tam maken

Een muis als huisdier moet je tam maken. Muizen die nog niet tam zijn en nog niet gewend zijn om ineens vastgepakt te worden, kunnen bijten. Het zijn totaal geen agressieve dieren, maar een bange muis kan toch bijten of uit je handen spingen. Wees dus altijd voorzichtig, vooral met muizen die nog niet helemaal tam zijn.

De meeste huisdier muizen zijn echter al tam wanneer je ze bij een goede dierenwinkel of fokker haalt, dus bijten is dan onwaarschijnlijk. Wees alsnog altijd voorzichtig en geduldig als je net nieuwe muizen in huis hebt gehaald. Geef de muizen eerst de tijd om kennis te maken met hun nieuwe omgeving. Zodra de muizen rustig en relaxed zijn, kun je meer tijd doorbrengen in de buurt van hun kooi en rustig tegen ze praten. Op deze manier kunnen ze aan je stem wennen.

Als de muizen zich op hun gemak voelen of nieuwsgierig worden naar je aanwezigheid, begin dan met het aanbieden van een aantal favoriete lekkernijen met de hand. Zodra de muizen traktaties uit je handen nemen, kunnen ze op je handen gaan lopen. Je kunt dan ook proberen ze op te pakken. Uiteindelijk zal dit allemaal heel vlot gaan.

Als je een muis oppakt, probeer hem dan op te scheppen door je hand onder de muis te houden, maar knijp niet in het lichaam van de muis en pak hem niet stevig vast. Als je een schichtige muis vasthoudt, kun je proberen de basis van de staart met één hand vast te houden terwijl je het lichaam van de muis in de palm van je andere hand ondersteunt om te voorkomen dat de muis van je hand springt en zichzelf mogelijk verwondt.

Als je je muis buiten de kooi los wilt laten lopen, moet je de kamer muisbestendig maken. Bewaar ze bij voorkeur in een grote, ondiepe plastic opbergdoos, of een andere besloten ruimte.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij muizen

Tumoren komen helaas vaak voor bij muizen; meestal zijn ze kwaadaardig en zelfs dodelijk. Tekenen zijn onder meer een zichtbare knobbel of zwelling die gepaard gaat met lethargie of gewichtsverlies. De meeste tumoren kunnen operatief worden verwijderd, maar zullen waarschijnlijk terugkeren.  

Een muis als huisdier is ontzettend leuk, maar houdt wel rekening met de korte levensduur van deze beestjes. De typische levensduur van een muis is 1 tot 2 jaar, maar sommige kunnen wel 3 jaar oud worden. Tumoren komen meestal voor bij muizen ouder dan 1.

Een andere ernstige en veel voorkomende gezondheidstoestand bij muizen en andere knaagdieren is de natte staart, een maag-darmaandoening die wordt veroorzaakt door een overbevolking van bacteriën in het spijsverteringskanaal. Het kan snel vorderen en kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld. Symptomen zijn onder meer diarree, lethargie, gebrek aan eetlust en moeite met lopen.Een dierenarts kan de aandoening behandelen met antibiotica.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart