Mijn hond verveelt zich, wat te doen?

Dus, je hond verveelt zich? Goed dat je op zoek bent naar oplossingen! Oorspronkelijk werden verschillende hondenrassen gefokt om verschillende banen te hebben. Zelfs gezelschapsrassen waren bedoeld om de hele dag bij hun baasjes door te brengen. Maar tegenwoordig brengen honden heel veel tijd alleen door, terwijl wij naar werk gaan, boodschappen doen of afspraken hebben.

Kunnen honden zich hierdoor vervelen? Ja zeker! Verveling bij honden kan leiden tot gedragsproblemen en zelfs tot een depressieve en ongelukkige hond. Dit wil natuurlijk niemand! Het is dan ook belangrijk om te kijken wat je kunt doen om je hond bezig te houden en verveling zo veel mogelijk te voorkomen.

Lees verder om de tekenen van verveling te leren kennen en voor de beste tips om je hond te vemaken.

Verveelt mijn hond zich?

Wanneer een hond zich verveelt zul je dit snel genoeg te weten komen. Een verveelde hond zal namelijk zijn eigen plezier maken. En hoogstwaarschijnlijk op manieren waar jij niet blij van wordt. De belangrijkste reden waarom een hond verveelt raakt, is door te weinig aandacht en veel alleen zitten. Wanneer ze aan hun lot worden overgelaten, zullen verveelde honden op meubels en schoenen kauwen, kussens kapot bijten of misschien zelfs je wc papier uitrollen. Wat ze ook maar kunnen vinden om de tijd te doden. En omdat je er niet bent om ze te stoppen, is het des te spannender.

Grote rotzooi als je thuiskomt, is een duidelijk teken van een hond die niets te doen heeft. Je kunt het ook merken aan kuilen die in de tuin gegraven worden of vuilnisbakken die omgegooid worden. Overmatig blaffen kan ook een symptoom zijn van een verveelde hond. Als dit soort dingen je bekend voorkomen is de kans groot dat je hond zich verveelt en iets te doen wilt hebben. Blijf lezen om erachter te komen hoe jij je hond zo snel mogelijk van mijn verveling af kan helpen!

Verveelde honden kunnen op den duur zelfs depressief worden als hier niks aan gedaan wordt. Dat klopt, niet alleen mensen kunnen depressief worden, honden kunnen dat even goed. Een ongelukkige hond moet ten allen tijden worden voorkomen – en gelukkig is dit makkelijker dan je misschien denkt.

De voordelen van het bezig houden van je hond

Verveelde honden komen in de problemen. Wij zijn hun belangrijkste bron van vermaak, dus als we ze geen dingen te doen geven, bedenken ze hun eigen activiteiten – en dat is het moment waarop we afgekauwde schoenen en gordijnen in ons huis terug vinden. 

Door al een paar keer extra per dag met je hond te spelen, kun je de kans verkleinen dat ze destructieve gewoonten ontwikkelen, zoals overmatig blaffen of kauwen.

Ook kun je je hond een stuk blijer en gelukkiger maken door nieuwe manieren te vinden om je hond bezig te houden. Met de onderstaande tips vind je zelfs manieren om je hond te vermaken, zonder dat je zelf mee hoeft te doen.

Ben je klaar om de kwaliteit van het leven van je hond een boost te geven? Duik dan snel in de effectieve tips om je hond fysiek en mentaal te stimuleren.

De beste tips om je hond te vermaken

– Fysieke stimulatie / Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is natuurlijk erg belangrijk voor je hond. Laat je hond dan ook minimaal 3 keer per dag uit, waarvan minstens één wat langere wandeling. Een vermoeide hond zal ook eerder een dutje gaan doen na het uitlaten, in plaats van problemen veroorzaken als je weg bent.

Je kunt bij je fokker of bij de dierenarts nagaan hoeveel beweging je hond nodig heeft. Dit is voor elk ras anders. Sommige rassen hebben extreem veel beweging nodig, terwijl dit voor andere rassen wel mee valt. Zo hebben grote honden vaak ook meer beweging nodig dan kleine honden.

Een wandeling van tien minuten rond het park zal waarschijnlijk geen enkele hond vermoeien, dus zorg ervoor dat je zwaardere oefeningen doet, zoals het gooien met ballen of stokken. Dit maakt je hond niet alleen meer moe, maar is ook een stuk leuker.

Zorg ook dat je hond binnen genoeg speeltjes heeft, om zichzelf mee te vermaken als jij weg bent. Koop bijvoorbeeld een automatisch rollende bal. Dit vinden honden geweldig, ze kunnen zichzelf hier uren mee vermaken. Bekijk hier een premium automatisch rollende bal.

– Mentale stimulatie

Het brein van je hond trainen is net zo belangrijk als het trainen van zijn of haar lichaam. Bovendien is het even vermoeiend. Probeer regelmatige interactieve spelletjes te doen om de geest van je hond uit te dagen.

Leuke spellen om met je hond te spelen:

1. Verstoppertje

Laat je hond ergens zitten, verstop jezelf en laat je hond je zoeken. Dit spel is vaak makkelijker om met 2 personen te spelen, zodat iemand de hond bij kan houden en een signaal kan geven wanneer hij je mag gaan zoeken. De eeste honden vinden dit ontzettend leuk om te doen.

2. Geur- en eetspelletjes
Een andere leuke mentale activiteit zijn geurspelletjes / eetspelletjes, waarbij je koekjes of speelgoed in huis of in de tuin verstopt. Neuswerkspelletjes zijn een van de gemakkelijkste manieren om je hond te vermaken en moe te maken. Als je je hond een aantal op geur gebaseerde basisspelletjes leert, zoals ‘vind de lekkernijen’, maak je ze mentaal moe en help je ze om hun natuurlijke vaardigheden aan te scherpen.
 
Schaf de volgende spelletjes aan voor nog meer plezier:
– Een snuffelmat
Met een snuffelmat ga je verveling tegen en maak je eten een feest. De mat bestaat uit allemaal losse stroken stof, waartussen je brokjes of koekjes voor je hond kunt stoppen. Jouw hond zal zijn neus moeten gebruiken om zijn beloning of brokken tussen alle laagjes van de mat te kunnen vinden. Naast dat het leuk is voor de hond heeft het nog een ander voordeel. Doordat je hond nu langer bezig is met eten, is de kans op schrokken minder.
 
– Een kong

Als je je hond een tijdje bezig wilt houden, probeer dan een Kong te vullen met wat van zijn favoriete lekkernijen. Je kunt er bijvoorbeeld wat pindakaas of bouillon in invriezen. Je kunt er ook gewoon wat lekkers of brokjes in doen. Dit is ook een geweldige manier om je hond bezig te houden terwijl je aan het werk bent. Leg je gevulde Kong een nacht in de vriezer en geef het ‘s ochtends aan je hond als je weggaat. Een bevroren Kong gaat voor de meeste honden 30+ minuten mee – en nog een stuk langer als je hem helemaal vult.

Shop hier een Kong

puppy kong

3. Puzzelspellen

Het is leuk om je hond wat piepend speelgoed te geven, maar voeg ook wat puzzelspeelgoed toe. Interactieve spellen zijn een gemakkelijke manier om je hond mentaal te stimuleren en ze kunnen helpen bij het verminderen van probleemgedrag, zoals overmatig kauwen of blaffen. Je kunt je hond mentaal gestimuleerd houden door hem een ​​puzzel te geven om op te lossen.

Er zijn een heleboel verschillende soorten hondenpuzzelspeelgoed beschikbaar, ontdek ze hier.

honden puzzel speelgoed

Socialisatie

Socialisatie is niet alleen voor puppy’s. Zelfs volwassen honden hebben er baat bij om te worden blootgesteld aan nieuwe mensen, honden en plaatsen. Het is mentaal stimulerend en een geweldige manier om verveling bij honden tegen te gaan. Sta er voor open om tijdens je wandeling andere honden baasjes, en natuurlijk hun honden, te leren kennen. Of organiseer speelafspraken voor je hond met andere honden. Bekijk ten slotte de hondenparken bij jou in de buurt. Je hond kan loslopen en nieuwe vrienden maken. Houd je hond wel altijd goed in de gaten. Dat jou hond vriendelijk en goed opgevoed is, wil nog niet zeggen dat alle andere honden dat ook zijn.

Stop niet met training

raining is niet alleen bedoeld om goede manieren aan te leren. Het is ook een geweldige manier om je hond mentaal te stimuleren en een band met je hond op te bouwen. Gehoorzaamheid is een goed begin, maar je kunt een hond nog zoveel meer leren. Er zijn eindeloze ‘trucjes’ die je je hond voor de lol kunt aanleren.

Je kunt je ook inschrijven voor een professionele hondentraining. Er zijn veel verschillende soorten lessen die verder gaan dan de basis. Overweeg rally-, behendigheids- of trickklassen. De wekelijkse bijeenkomsten zullen niet alleen je trainingsvaardigheden aanscherpen, maar jij en je hond zullen ook nieuwe mensen en honden leren kennen.

Hondensport

Hondensport is een andere geweldige manier om je hond te vermaken. Er zijn veel opties, dus zoek iets waarvan je denkt dat je hond het leuk zal vinden. Een andere optie is een mini hindernisbaan in je woonkamer of achtertuin gemaakt van spullen die je al in huis hebt staan. Laat je hond bijvoorbeeld over een paar handdoeken springen. Gebruik je fantasie en bedenk een aantal obstakels die je hond kan volgen.

Hulp van buitenaf

Dat je hond verveelt raakt, is niet altijd te voorkomen. Alle honden vervelen zich wel eens. Het moet echter niet iets structureels worden. Als je lange dagen van huis bent, moet je je hond langer alleen laten dan hij zou willen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat werken of een lange afspraak hebt. Naast uitdagend speelgoed, eetbare kauwsnacks en een gevulde Kong, kun je in dat geval ook hulp van buitenaf inhuren. Een hondenuitlater kan je hond midden op de dag meenemen voor beweging en frisse lucht. Of je kunt een dierenoppas inhuren om een ​​inloopbezoek te brengen terwijl je weg bent. Een oppas kan met je hond spelen, hem gezelschap houden en zelfs zijn Kong bijvullen. Overweeg tot slot, om je hond de hele dag gezelschap te bieden, overweeg dan een hondenopvang. Hij kan urenlang onder toezicht spelen met andere honden en komt uitgeput en tevreden thuis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart