hond schrokt

Mijn hond schrokt: Zo laat je je hond langzamer eten!

Help! Mijn hond schrokt zijn eten naar binnen. Dit is een veelvoorkomende probleem bij veel honden. Sommige honden zijn langzame eters en nemen de tijd om op elk stukje te kauwen en te genieten van elke hap. Anderen lijken hun voedsel heel door te slikken zonder zelfs maar de moeite te nemen om te overwegen wat ze eten. Ze eten zo snel dat je nauwelijks met je ogen kunt knipperen voordat de hele maaltijd op is. Deze honden zijn er in alle soorten, maten en rassen. Helaas kan zo snel eten behoorlijk gevaarlijk zijn voor onze honden en is het dus belangrijk dit gedrag aan te pakken.

Wat kan er gebeuren als je hond schrokt?

Als je hond schrokt, is het belangrijk om te weten wat dit kan veroorzaken en wat je ertegen kunt doen. Als je hond te snel eet kan dit namelijk ernstige gevolgen hebben. Ten eerste kunnen ze stikken, wat natuurlijk levensbedreigend is. Daarnaast zal het schrokken van eten vaak ook leiden tot braken en ongemak.

Ten tweede verhoogt snel eten het risico op een ernstige medische aandoening die bloat of maagtorsie wordt genoemd. Bloat, ook bekend als maag-dilatatie volvulus of GDV, is een levensbedreigende aandoening die alle honden kan treffen. Bloat treedt op wanneer de maag (of darmen) uitzet en kan verdraaien in de buik. Dit is onmiddellijk levensbedreigend en honden zullen zeer snel in shock raken. Wanneer een hond te snel eet, slikt hij samen met zijn voedsel een overmatige hoeveelheid lucht naar binnen, waardoor de uitzetting en dus de kans op een opgeblazen gevoel toeneemt. Je kunt GDV opmerken door kokhalzen en braken en een schuimbek.

Er is ook een aandoening die “voedselzwelling” wordt genoemd. Het zijn enorme hoeveelheden voedsel die zittend in de maag zijn ingenomen. Deze toestand veroorzaakt geen shock. Als er echter zelfs maar een kleine kans is dat je hond opgeblazen is, moet je je hond onmiddellijk me naar de dierenarts nemen.

Waarom eet mijn hond zo snel?

Dus waarom eet je hond zo snel? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste wil je elke medische oorzaak uitsluiten. Je dierenarts wil je hond misschien testen op bepaalde ziekten zoals diabetes mellitus of een hormoongerelateerd probleem zoals de ziekte van Cushing. Als je hond medicijnen gebruikt, vraag dan of de bijwerkingen meer eetlust zijn. Je dierenarts kan ook testen op darmparasieten, die je hond van essentiële voedingsstoffen kunnen beroven en de honger kunnen vergroten.

Er zijn nog andere redenen waarom een ​​hond te snel kan eten. Als puppy heeft hij misschien moeten concurreren met nestgenoten om voedsel. Hij leerde snel eten voordat zijn broers en zussen hem voorwaren. Dit gedrag als puppy kan een slechte gewoonte blijven. Zelfs als volwassene kan er tussen huisgenoten concurrentie zijn om voedsel. Als je bijvoorbeeld 2 honden hebt zie je vaak dat ze sneller eten om er zeker van te zijn dat niemand hun eten afpakt.

Mijn hond schrokt: Zo leer je je hond langzamer eten!

Dus hoe kunnen we onze honden helpen om langzamer te eten? Helaas is het niet, net zoals bij kinderen, mogelijk om met je hond te praten en uit te leggen dat wat ze doen gevaarlijk is. Er zijn gelukkig wel enkele creatieve manieren om een ​​gezonde consumptie te stimuleren, opties die voor je hond ook nog eens leuk zijn. Hier volgen 5 manieren om je hond langzamer te laten eten.

1. Schaf een anti schrok voerbak aan

Zoals je nu al eet is snel en gehaast eten niet gezond voor een hond en kan het resulteren in bepaalde aandoeningen. Daarnaast heeft beter kauwen ook een positieve bijdrage op het gebid. Met behulp van een anti schrok voerbak kan je hond de brokken niet langer opschrokken en moet hij of zij in plaats daarvan elk brokje individueel uit de voerbak zien te krijgen met de tong. Het helpt je hond langzamer te eten, meer te genieten van zijn eten en sneller vol te zitten. Hierdoor wordt het maagdarmkanaal minder overbelast en de kans op maagtorsie verkleind. Een ander voordeel van een anti schrok voerbak is dat honden het vaak ook leuk vinden. Het is een soort voerpuzzel door de krullende vormen in de bak. Het zorgt voor zowel een fysieke als mentale uitdaging.

2. Gebruik een voedselpuzzel

Voedselpuzzel speelgoed is een andere uitstekende manier om het eten van je hond te vertragen. Ze lijken een beetje op anti schrok voerbakken, omdat ze over het algemeen bestaan ​​uit verschillende hoeken en gaten waar het voer van je hond in past, waardoor het voor je hond onmogelijk wordt om grote slokken voer te nemen. Er zijn veel verschillende puzzels beschikbaar, van puzzels die plat op de grond liggen tot speelgoed dat voedsel vrijlaat terwijl je hond ermee speelt.

3. Laat je honden apart van elkaar eten

Als je een hond hebt die snel eet omdat hij zich zorgen maakt over concurrentie van zijn huisgenoten, probeer dan elke hond apart te voeren. Geef ze hun eigen ruimte. Dit kan een hond die angstig is om eten, helpen om zich minder gestrest en opgejaagd te voelen.

4. Geef vaker kleinere porties verdeeld over de dag

Het verhogen van het aantal maaltijden per dag zou ook kunnen helpen. Als je je hond maar één keer per dag voedt, probeer dan de totale hoeveelheid te verdelen over twee of zelfs drie maaltijden per dag. Door kleinere hoeveelheden vaker aan te bieden, kan je hond minder snel veel achteorver werken.

5. Verstop voedsel door je huis en maak er een spel van

Maak een spel van etenstijd. Verstop het voedsel op verschillende locaties in het huis of zelfs in de tuin. Je hond zal op zijn eten moeten “jagen”. Dit zorgt er niet alleen voor dat je hond langzamer eet, maar het zorgt ook voor meer speeltijd en beweging!

6. Gebruik een automatisch voerapparaat

Een goede optie om de hoeveelheid voer waar je hond bij kan tijdens een enkele voeding, te verminderen is een automatisch voerapparaat. Getimede automatische hondenvoerautomaten kunnen voer afgeven volgens elk gewenst schema. Met deze voerbak kun je bijvoorbeeld meerdere keren per dag een klein beetje voer geven in plaats van 1 of 2 keer een grotere portie, zelfs als je zelf niet thuis bent. Deze slimme voerbak kun je gebruiken voor zowel honden als katten. Dit apparaat is vooral fijn als je veel van huis bent, zodat je toch je hond kan voeren precies hoeveel je zelf wilt.

Een populair voerapparaat is die van Pettadore. Dit voerautomaat heeft een app en een droogvoer-reservoir van 3.7 liter. De app geeft de mogelijkheid een wekelijks eetplan in te stellen en via een camera te bekijken hoe je huisdieren eten. Dit luxe automatische voerapparaat heeft dus meer voordelen dan alleen ervoor zorgen dat je hond kleinere porties per keer eet. Je kunt zelfs jouw kat of hond roepen via een speaker of beluisteren met de microfoon. Het is ook mogelijk een video-opname te maken van jouw huisdieren.

Dit voerautomaat is via je smartphone bestuurbaar en weergeeft hierop het instelbare eetplan en de cameramodus. Zo krijg je een melding wanneer de voeding is toegediend of bijna op is. In de app kun je ook handmatig de smart voerbak een extra voeding toe laten dienen. Je huisdier(en) krijgen dan direct een belletje te horen. Hierdoor weten ze precies wanneer het eten toegediend wordt.

Conclusie

Veel honden schrokken en het is een veel voorkomend probleem. Dit betekent echter niet dat het wenselijk is, en al helemaal niet gezond. Het is dus belangrijk om naar oplossingen te zoeken. In dit artikel hebben we je de beste tips gegeven om het schrokken van je hond af te leren. Probeer een aantal, of alle tips uit om te kijken welke het beste werkt voor jouw lieve huisdier!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart