mijn hond heeft jeuk

Mijn hond heeft jeuk: Tips die écht werken!

“Help mijn hond heeft jeuk!”

Huisdieren maken een groot deel uit van ons leven. Ze brengen vreugde en geluk in ons huis en vullen ons hart met liefde. Maar net als wij kunnen ze ook last hebben van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder jeuk.

Als jouw hond last heeft van jeuk, dan ben je hier naar het juiste adres gekomen. Er zijn verschillende redenen en oorzaken voor jeuk bij honden en in dit artikel bespreken we deze. Ook gaan we in op hoe je kan zorgen dat je hond binnenkort geen jeuk meer heeft.

Lees gauw verder om meer te leren over jeuk bij honden!

Waarom heeft mijn hond jeuk?

Wanneer je merkt dat je hond ineens veel begint te krabben of zelfs bijten, dan is de kans groot dat je hond jeuk heeft. Het is dan het allerbelangrijkste om eerst de oorzaak te achterhalen. Wanneer je de oorzaak van de jeuk weet, kun je je lieve huisdier namelijk de juiste behandeling geven.

Verschillende oorzaken van jeuk bij honden:

1. Allergieën

Honden kunnen allergisch zijn voor voedsel of omgevingselementen zoals pollen, schimmels, huisstofmijt en meer. Één veelvoorkomend symtoom van allergie bij honden is jeuk, dus constant krabben, bijten en likken. Daarnaast kan je hond nog andere symptomen hebben als hij of zij allergisch is, zoals maag- en darmproblemen (braken, diarree, buikpijn) en ademhalingsproblemen (niezen, hoesten of loopneus).

Als je vermoedt dat je hond allergisch is, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Zij kunnen de allergie vaststellen en de beste behandeling voorstellen om de symptomen, waaronder de jeuk, te verminderen.

vlooien hond

2. Stress en angst

Net als mensen kunnen honden ook stress en angst ervaren, wat jeuk kan veroorzaken. Wanneer een hond gestrest of angstig is, kan dit leiden tot overmatig likken, kauwen of krabben van de huid, waardoor jeuk ontstaat. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij de hond blijft krabben en bijten, wat leidt tot meer irritatie en jeuk, wat op zijn beurt weer leidt tot meer stress en angst.

3. Parasieten

Parasieten, zoals vlooien en teken kunnen bij honden ernstige jeuk en ongemak veroorzaken. Het is ook een veelvoorkomende oorzaak van jeuk. Je kunt erachter komen over je honden vlooien of teken heeft, door de huid en de vacht goed te controleren.

Een manier om vlooien snel te identificeren is door het gebruik van een vlooienkam. Werk een vlooienkam door het haar van je hond, beginnend dichtbij de huid. Als je hond vlooien heeft, zouden de fijne tanden van de kam er een aantal moeten vangen. Koop hier een vlooienkam

Teken kun je identificeren door met je handen over de vacht van je hond te gaan. Je voelt ze vaak zitten in de vorm van een klein bultje op de huid. Je kunt ze meestal ook zien zitten.

4. Huidinfecties

Een andere reden voor de jeuk van je hond zijn huidinfecties. Huidinfecties bij honden zijn aandoeningen die veroorzaakt worden door micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels of virussen, die de huid van de hond aantasten. Hierdoor kunnen ontstekingen, irritatie, roodheid, jeuk, pijn en andere symptomen ontstaan.

5. Hormonale onevenwichtigheden

Honden kunnen hormonale onevenwichtigheden ervaren die verschillende symptomen kunnen veroorzaken, zoals jeuk, haaruitval, gewichtsveranderingen, veranderingen in eetlust, lethargie en gedragsveranderingen. Enkele veel voorkomende hormonale aandoeningen bij honden zijn hypothyreoïdie, hyperadrenocorticisme (Cushing’s syndroom), diabetes mellitus en hypoadrenocorticisme (ziekte van Addison). Een dierenarts kan de diagnose stellen en een geschikte behandeling aanbevelen.

Jeuk bij je hond behandelen

Om de jeuk bij je hond te laten stoppen, is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk aan te pakken. Hierboven hebben we de verschillende mogelijke oorzaken van jeuk op een rijtje gezet. Wanneer je weet wat de oorzaak van de jeuk is, kun je dit doen. Hieronder hebben we de juiste behandelingen per oorzaak voor je op een rijtje gezet.

Verschillende behandelingen voor jeuk bij honden:

1. Allergie supplementen 

Één veel voorkomende oorzaak van jeuk bij honden zijn allergieën. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te verhelpen. Er zijn namelijk verschillende supplementen en verschillende soorten hondenvoer op de markt die hierbij kunnen helpen.

Sommige supplementen richten zich op alle soorten allergieën bij honden, terwijl andere specifiek één soort allergie aanpakken. Ook kun je kiezen voor hypoallergeen voer, als je hond allergisch is voor bijvoorbeeld gluten of een ander ingrediënt dat in veel hondenvoer voorkomt.

We raden je aan om naar de dierenarts te gaan om te achterhalen waar je hond precies allergisch voor is. Als je dit weet kun je het juiste product kiezen. Als je dit echter niet weet kun je het probleem mogelijk ook al verhelpen, aangezien er opties zijn die bij verschillende allergieën werken.

Hieronder volgen een aantal van de beste allergie supplementen en voer opties voor honden:

– Dog Optimal Anti Allergy Support

allergie supplement hond

Als je opzoek bent naar een product die alle soorten allergieën bij honden aanpakt, dan is dit absoluut één van de beste op de markt!

Geschikt voor meerdere allergieën en pakt alle symptomen aan

Dit product heeft een natuurlijke en unieke samenstellen en biedt ondersteuning bij (seizoensgebonden-) allergieën. Bovendien wordt het aanbevolen door dierenartsen. Het is een geweldig product voor elke hond die allergische reacties ervaart i.v.m. omgeving-, voedsel-, huid-, en seizoensgebonden allergieën.

Het pakt de symptomen van deze allergieën effectief aan, denk daarbij aan (extreme) jeuk, overmatig krabben en bijten, veel niezen, geïrriteerde / waterige ogen, vachtverlies en een verlaagde weerstand.

100% natuurlijk supplement

Het product is op 100% natuurlijke basis en gebruikt ingrediënten als kurkuma, colostum, vitamine C, wilde zalmolie en probiotica. Deze krachtige mix van ingrediënten zorgen ervoor dat de klachten bij je hond zullen verminderen. Daarnaast is er een gezonde mix van diverse groenten toegevoegd aan het product ter ondersteuning van een gezond voedingspatroon en een gezond immuunsysteem. Denk hierbij aan wortel, rozemarijn en zoete aardappel.

Heerlijke smaak

Verder is dit supplement gemaakt in de vorm van een smakelijk koekje, waardoor het absoluut geen probleem zal zijn om het bij je hond naar binnen te krijgen.

– Animigo Anti-Allergie voor Honden

beste allergie supplement hond

Een ander supplement wat geweldig werkt tegen alle soorten allergieën, is Animigo Anti-Allergie.

Dit kwalitatieve anti allergie supplement helpt bij een huid-, milieu- of voedselallergie bij je hond. Deze natuurlijke tabletten ondersteunen een sterk immuunsysteem om een allergische reactie en de gevolgen hiervan zoals jeuk op de staart, rug of poten te voorkomen.

Dit supplement is geschikt voor alle honden en smaakt heerlijk (voor je hond). Het bestaat uit 120 tabletten met kip- en baconsmaak. De tabletten zijn gemaakt met lijnzaad, kurkuma, druivenpit en meer. Ze zijn rijk aan omega 3, DHA en EPA.

– Royal Canin Hypoallergenic Hondenvoer

royal canin hypoallergenic

Weet je al dat de jeuk van je hond voortkomt uit een voedsel allergie of overgevoeligheid? Dan is de eerste en beste stap om dit aan te pakken het overstappen op hypoallergeen hondenvoer. Één van de beste op de markt is Royal Canin Hypoallergenic.

Deze voeding is speciaal voor honden die last hebben van voedselovergevoeligheid. De dieetvoeding is samengesteld uit peptiden met een gering moleculair gewicht en is hypoallergeen en zeer licht verteerbaar. De eiwitbron is hydrolysaat van geïsoleerd soja-eiwit.

Een speciale combinatie van niacine, inositol, choline, histidine en pantotheenzuur helpt het vochtverlies via de epidermis te beperken en versterkt de barrierefunctie van de huid.

Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (langketen Omega-3 vetzuren) helpen huidreacties te beperken en dragen bij aan integriteit van de mucosa van het maag-darmkanaal.

Het bevat een combinatie van zeer goed verteerbare eiwitten, prebiotica, bietenpulp, rijst en visolie voor een optimale ondersteuning van de spijsvertering.

2. Angst en stress verminderen

Als de jeuk van je hond door angst en of stress komt, dan is de juiste behandeling natuurlijk het minimaliseren van stress in het leven van je hond.

Er zijn verschillende manieren om angst en stress bij honden te verminderen:

Gedragstherapie:

Een professionele gedragstherapeut kan je helpen bij het identificeren van de oorzaak van de angst of stress bij je hond en u leren hoe u uw hond kunt helpen zich veiliger en comfortabeler te voelen in situaties die hem angstig maken.

Lichaamsbeweging:

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de stress bij je hond te verminderen. Wandelen, spelen en andere vormen van lichaamsbeweging kunnen je hond helpen om zijn energie kwijt te raken en zich meer ontspannen te voelen.

Ontspanningstechnieken:

Sommige honden kunnen baat hebben bij ontspanningstechnieken zoals massage, acupunctuur of aromatherapie. Je dierenarts kan je adviseren over deze technieken en je doorverwijzen naar een gekwalificeerde professional. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer holistische dierenartsen welke hierbij zeer gunstig kunnen zijn.

Veilige en rustige omgeving:

Zorg voor een veilige en rustige omgeving voor je hond, waar hij zich terug kan trekken als hij zich angstig voelt. Zorg voor voldoende rust en regelmaat in zijn dagelijkse routine.

Supplementen tegen stress:

Er zijn ook geweldige supplementen op de markt die stress kunnen helpen verminderen. Er zijn een aantal zeer effectieve opties, welke we hieronder op een rijtje hebben gezet:

– Sensipharm Feelings Control Anti-Stress

anti stress supplement

Feelings Control is een uniek rustgevend supplement voor zowel honden als katten. Deze kalmerende gedragsformule is 100% natuurlijk, en zeer effectief bij spanning en inspanning. Dit zonder dat je lieve huisdier versuft, je huisdier wordt enkel minder stressgevoelig.

Het supplement is zeer gunstig voor een goede geestelijke balans, en helpt bij een angstig en zenuwachtig gevoel, zonder bijwerkingen.

Het is hierdoor is ideaal bij stress/spanning (als omstandigheid, zoals bij stress-situaties) zoals training, wedstrijden, langdurig transport, reizen, bezoek aan dierenarts, naar andere honden toe, tijdens storm of onweer of tijdens de jaarwisseling met vuurwerk.

– Bach Rescue Remedy Pets Druppels 

stress supplement hond

Bach Rescue Pets bevat een krachtige mix van originele Bach Bloesems. Het helpt stress en angst verminderen op een 100% natuurlijke en veilige manier. Deze druppels kun je eenvoudig door de voeding van je hond mixen.

Dit supplement is geschikt voor alle dieren, zoals honden en katten, maar ook paarden en bijvoorbeeld zelfs leguanen. RESCUE Pets is alcoholvrij en valt niet onder de als doping geregistreerde middelen.

Dit middel is in verschillende situaties te gebruiken, denk hierbij aan:

 • Vuurwerk of onweer
 • Dierartsen bezoek
 • Verhuizingen of reizen
 • Wedstrijden, keuringen of shows
 • Extreem blaffen of grommen

Naast de bovenstaande anti stress supplementen, zijn er ook andere producten die je kunt kopen om de stress en angst bij je hond te verminderen. Zo zijn er speciale vestjes die je bij je hond kunt aandoen, welke dankzij de druk ook anti stress voordelen hebben -> bekijk hier

3. Parasieten verwijderen en voorkomen

Als de oorzaak van de jeuk van je hond komt door parasieten, zoals vlooien of teken, dan is het natuurlijk belangrijk om deze te verwijderen en te voorkomen.

Er zijn veel middeltjes op de markt die zowel vlooien als teken tegelijkertijd verwijderen en voorkomen. Denk hierbij aan speciale halsbanden, druppels, shampoo’s en medicijnen. We hebben hieronder de beste middeltjes tegen vlooien en teken voor je op een rijtje gezet.

– Seresto Vlooien En Tekenband 

teken en vlooienband

Seresto is een innovatieve halsband tegen vlooien en teken bij honden en katten. Je kunt deze band gebruiken voor zowel de behandeling van huidige tegen en vlooien als ter preventie van teken- en vlooienbesmettingen gedurende 7 tot 8 maanden.

De band werkt direct tegen vlooien nadat je deze aanbrengt. Seresto heeft een persisterende acaricide (dodelijke) doeltreffendheid tegen tekenbesmettingen (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor reticulatus) en afwerende (anti-voedende) doeltreffendheid tegen tekenbesmettingen (Ixodes ricinus, Rhipicephalus) gedurende 8 maanden.

De preventie van besmettingen met nieuwe teken start binnen de twee dagen na het aanbrengen van de halsband.

– Frontline Combo Anti vlooienmiddel en tekenmiddel

anti vlooien en teken middel

Een ander geweldig middel tegen teken en vlooien is Frontline Combo. Het is een combinatieproduct omdat het twee verschillende actieve bestanddelen bevat. Daarom doodt Frontline Combo naast volwassen vlooien en teken ook de eieren en larven van vlooien. Frontline Combo doodt vlooien binnen 24 uur en teken en luizen bij de hond binnen 48 uur na toediening.

Frontline Combo Hond is verkrijgbaar in vier verschillende varianten. Welke variant je nodig hebt, is afhankelijk van het lichaamsgewicht van je hond.

 • Frontline Combo Hond – S: Geschikt voor honden van 2 tot 10 kg.
 • Frontline Combo Hond – M: Geschikt voor honden van 10 tot 20 kg.
 • Frontline Combo Hond – L: Geschikt voor honden van 20 tot 40 kg.
 • Frontline Combo Hond – XL: Geschikt voor honden van 40 tot 60 kg.

4. Dierenarts bezoeken

Voor de overige besproken oorzaken, zoals huidinfecties en hormonale onevenwichtigheden kun je het beste een bezoekje aan de dierenarts plannen. Zij kunnen kijken wat er precies aan de hand is en wat er aan te doen is.

Ook wanneer je de bovenstaande behandelingen hebt geprobeerd, maar als de jeuk niet verminderd, dan raden we aan om contact met de dierenarts op te nemen. Zij kunnen je hopelijk verder helpen.

Conclusie

Jeuk bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, van allergieën tot infecties en tot vlooien, en het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn voor onze harige vrienden. Door de oorzaken, symptomen en behandelingen te begrijpen, kun je de jeuk van je hond verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Veelgestelde vragen over jeuk bij honden

Hopelijk weet je nu wat mogelijk de oorzaak is van de jeuk van je hond en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat zijn de symptomen van jeuk bij honden?

De symptomen van jeuk bij honden zijn:

 • Krabben – Dit is het meest voorkomende symptoom van jeuk bij honden.
 • Bijten of likken – Honden kunnen op hun huid likken of bijten om de jeuk te verlichten.
 • Haaruitval – Constant krabben en bijten kan leiden tot haaruitval.
 • Roodheid of zwelling van de huid – De huid kan rood of gezwollen worden als gevolg van constant krabben.
 • Oorontstekingen – Jeuk in de oren kan leiden tot infecties.
 • Huiduitslag of bultjes – Jeuk kan uitslag of bultjes op de huid veroorzaken.

– Is het normaal dat honden af en toe krabben?

Af en toe krabben is normaal bij honden, maar overmatig krabben, likken of kauwen is een symptoom van dat je hond jeuk heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan sommige wat minder erg en wat sneller te behandelen dan anderen.

– Kan jeuk bij honden besmettelijk zijn voor andere huisdieren of mensen?

Jeuk zelf is niet besmettelijk, maar sommige oorzaken van jeuk, zoals parasieten of schimmelinfecties, kunnen besmettelijk zijn voor andere huisdieren of mensen.

– Kunnen bepaalde rassen meer vatbaar zijn voor jeuk dan andere?

Sommige rassen lijken vatbaarder te zijn voor bepaalde vormen van jeuk dan andere, zoals labrador retrievers en golden retrievers die vatbaarder zijn voor atopische dermatitis.

– Kunnen allergieën jeuk bij honden veroorzaken?

Ja, allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van jeuk bij honden. Dit kan bijvoorbeeld voedselallergie zijn of een allergie voor pollen of stofmijt.

– Kunnen parasieten jeuk bij honden veroorzaken?

Ja, parasieten zoals vlooien, teken, mijten en luizen kunnen jeuk bij honden veroorzaken. Ze kunnen irriteren en bijten aan de huid van de hond, waardoor jeuk ontstaat.

– Kan stress jeuk bij honden veroorzaken?

Ja, stress kan leiden tot verhoogde niveaus van cortisol, wat kan bijdragen aan huidproblemen en jeuk bij honden. Wanneer dit de oorzaak is van de jeuk van je hond is het belangrijk om stress te verminderen in het leven van je hond. Hier zijn verschillende manieren voor welke we in dit artikel uitgebreid hebben besproken.

– Zijn er preventieve maatregelen die ik kan nemen om jeuk bij mijn hond te voorkomen?

Ja, er zijn verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om jeuk bij je hond te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het regelmatig controleren en behandelen van je hond tegen parasieten zijn, het aanbieden van een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van potentiële allergenen.

– Kan het geven van baden helpen bij het verminderen van jeuk bij honden?

Ja, regelmatig baden kan helpen bij het verminderen van jeuk bij honden. Het kan helpen bij het verwijderen van allergenen en parasieten van de huid en het verlichten van irritatie. Het is echter belangrijk om de juiste shampoo te gebruiken en je hond niet te vaak te baden, omdat dit de huid kan uitdrogen en jeuk kan verergeren. Lees hier meer over het wassen van je hond.

– Kan jeuk bij honden seizoensgebonden zijn?

Ja, sommige vormen van jeuk bij honden kunnen seizoensgebonden zijn en verergeren tijdens bepaalde periodes van het jaar, zoals tijdens het pollenseizoen. Het is belangrijk om dit te bespreken met je dierenarts om de juiste diagnose te stellen en behandeling te bieden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart