kat wassen met dreft

Mag je een kat wassen met dreft?

Als je je afvraagt of dat je een kat mag wassen met dreft, dan ben je hier aan het juiste adres! 

Zowel elke kat moet wel eens gewassen worden in zijn of haar leven. Gelukkig hoef je katten niet vaak een bad of douche te geven, aangezien het hele schone dieren zijn die zichzelf goed schoon houden. Soms is het echter onvermijdelijk, wanneer je kat bijvoorbeeld buiten door de modder heeft gerold, vies is geworden van zijn eigen urine etc. 

Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je kat op de juiste manier kunt wassen. Als je op dit artikel bent belandt, vraag je je af of dat je je kat kan wassen met dreft. Het antwoord hierop is, ja alles kan, maar het is zeker niet de beste manier. 

Lees gauw verder om erachter te komen waarom je je kat beter niet kunt wassen met dreft en hoe je je kat dan wel verantwoord kunt wassen.

Kan je een kat wassen met dreft?

In principe kun je een kat die vies is goed schoon krijgen met water en wat dreft. Echter wordt dit zwaar afgeraden, aangezien dit afwasmiddel helemaal niet goed is voor de huid van je kat. Het doet meer kwaad dan goed en helemaal wanneer je het vaker gaat gebruiken, zul je snel de negatieve effecten ervaren.

Waarom kun je beter geen dreft voor het wassen van je kat gebruiken?

Precies wat dreft zo goed en effectief maakt bij het schoon krijgen van je afwas, is wat het zo schadelijk maakt voor je kat. Ze zijn namelijk uitstekend in het verwijderen van vet- en olie. Dit maakt ze echter ongeschikt voor het baden van je kat (of hond), aangezien je de huid hier erg mee zult aantasten.

Wanneer ze worden gebruikt voor het wassen van je huisdier, zullen afwaszepen de huid van je lieve harige vriendje snel ontdoen van de natuurlijke oliën die helpen om de huid te voeden en te beschermen. Hierdoor wordt de huid minder gehydrateerd en vermindert het vermogen om bacteriën, gisten en allergische irriterende stoffen op afstand te houden.

Waar kun je een kat het beste mee wassen?

Hier is maar één goed antwoord op te geven, namelijk met een speciale shampoo voor katten. De vacht en huid van een kat hebben een andere pH dan die van de mens. Speciale kattenshampoo’s zijn pH-gebalanceerd voor katten en daardoor verantwoord en veilig te gebruiken. Ze brengen geen schade toe aan de huid en de vacht van je lieve huisdier. Bovendien zullen ze ook geen ingrediënten bevatten die allergische reacties op de gevoelige huid van de kat kunnen veroorzaken.

mag je een kat met dreft wassen

Kat je een kat wassen met mensen shampoo?

Ook dit is iets wat kan, maar wat je zeker niet zou moeten doen als je het beste voor hebt met je lieve huisdier. Als het gaat om het wassen van je huisdieren, kan het verleidelijk zijn om naar de shampoo te grijpen die je al in je douche of op je badrand hebt staan. Hoewel dit ok kan zijn in een absoluut noodgeval, kan het regelmatig gebruik van shampoos voor mensen (zelfs de meest milde shampoos voor baby’s) leiden tot ergere huidproblemen voor je huisdieren.

Waarom kun je beter geen shampoo voor mensen voor het wassen van je kat gebruiken?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, bij zowel mensen als dieren. Het doel is om onze huisdieren te beschermen tegen infecties, parasieten en omgevingselementen en stressfactoren.

De huid is ook verantwoordelijk voor het behoud van de interne omgeving van het lichaam door vochtverlies te voorkomen en water op te nemen. Het wordt regelmatig blootgesteld aan externe elementen, waardoor het vatbaar is voor ziekten en schade. Het gezond houden met de juiste zorg en voeding is essentieel voor onze geliefde viervoeters.

De huid van mens en dier niet hetzelfde. De huid van onze huisdieren heeft een heel andere pH-waarde dan die van ons. De pH-waarde van de huid van de meeste honden en katten heeft een bereik van ongeveer 6,2 tot 7,2 (sommige rassen zijn zelfs zo laag als 5,5 en andere zo hoog als 9,1), en de menselijke huid is 5,2 tot 6,2.

Een andere manier waarop de huid van ons huisdier verschilt van de onze, is het aantal huidcellagen. Mensen hebben 10-15 lagen in vergelijking met huisdieren met slechts 3-5 lagen. Dit verschil maakt de huid van onze huisdieren een heel stuk gevoeliger is dan die van ons.

Ten slotte is de menselijke huid over het algemeen vetter dan de dierenhuid. Dieren hebben minder olie nodig dan mensen omdat ze een vacht hebben om hun huid te beschermen.

Redenen waarom menselijke shampoos voor huisdieren moeten worden vermeden

  • De pH is zuurder, wat irriterend kan zijn voor de huid van een gezond huisdier, die neigt naar een meer neutrale pH. Bovendien kan het bij langdurig gebruik de pH-balans van de huid van je huisdier veranderen, waardoor de huid vatbaar wordt voor uitdroging en schilfering.
  • Ze bevatten vaak irriterende ingrediënten die de beschermende oliën van het huisdier van hun huid en vacht kunnen verwijderen.
  • Ze bevatten vaak kunstmatige geuren en kleuren die hard kunnen zijn en allergische reacties kunnen veroorzaken.
  • Veel shampoos bevatten sulfaatnatriumzouten die te veel reinigingskracht veroorzaken en irriterend en uitdrogend kunnen zijn.
  • Ze kunnen zeer irriterend zijn voor de ogen van huisdieren en irritatie van het hoornvlies veroorzaken.

Er is een verstoring van de gevoelige en tere huidbarrière wanneer katten (en andere huisdieren), vooral herhaaldelijk, aan deze ingrediënten worden blootgesteld. Wanneer dit gebeurt, lopen onze huisdieren het risico een droge en jeukende huid te ontwikkelen, wat kan leiden tot bacteriële, schimmel- of schimmelinfecties van de huid. Bovendien, wanneer de dunne olieachtige laag wordt verwijderd, is er meer en snellere groei van talg (olieachtige, wasachtige substantie), evenals geuren.

Beste kattenshampoo’s

Er zijn verschillende kattenshampoo’s te koop, maar ze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste kattenshampoo’s. Hier zijn verschillende goede opties uitgekomen, maar hier volgt onze top 5 favorieten: 

1. Nobleza katten- en hondenshampoo

beste kattenshampoo

Prijs: €14,99

Deze shampoo van hoge kwaliteit is speciaal ontworpen voor katten en puppy’s. De shampoo helpt je lieve huisdier perfect schoon te krijgen, zonder schade aan te richten aan de huid en vacht. Het helpt juist de kwetsbare huidbarrière te beschermen. Tegelijkertijd hydrateert het hun vacht.

De vegan formule bestaat uit zachte ingrediënten. Het bevat geen irriterende ingrediënten zoals alcohol, siliconen, sls en parabenen. Deze huisdierenshampoo is daardoor ook geschikt voor de tere, te droge, zeer gevoelige of geïrriteerde huid. De PH is aangepast aan je huisdier en daardoor geschikt voor veelvuldig gebruik.

De shampoo bevat geen kunstmatige geurstoffen, maar heeft een lekkere natuurlijke kokosgeur. Dit stimuleert de reukzintuigen van je huisdier niet en verwijdert geurtjes effectief.

2. Oxyfresh Pet Shampoo

beste huisdieren shampoo

Prijs: €20,95

Als je opzoek bent naar de beste shampoo voor je kat, dan is Oxyfresh Pets Shampoo absoluut een van de beste keuzes om voor te gaan. Dit is  één van de meest verkochte vachtreinigers voor honden en katten ter wereld.

Het grote verschil met de meeste andere shampoos is dat OxyFresh een sterkere reinigingskracht heeft, maar géén gebruik maakt van alcohol of andere irriterende chemicaliën.

Deze hoogwaardige shampoo werkt op basis van het exclusieve ingrediënt OxyGene®. Dit krachtige, niet-giftige en diervriendelijke bestanddeel maskeert geuren niet zoals de meeste commerciële shampoos doen, maar pakt juist de bacterie aan die de geur veroorzaakt. Het bevat geen alcohol of parabenen waardoor de huid niet irriteert, pijnlijk aanvoelt en uitdroogt.

3. Beaphar Bio Shampoo Kat En Kitten

Prijs: €10,75

Met deze hoogwaardige katten en kitten shampoo van Beaphar kun je je huisdier een verantwoorde en effectieve opfrisbeurt geven. Doordat de shampoo is verrijkt met avocado-olie en rozenextract is en ruikt je dier na de wasbeurt weer heerlijk fris.

Alle ingrediënten van de shampoo zijn van biologische afkomst. Zo bevat de shampoo Aloë Vera gel welke de huid van je dier hydrateert wat de gezondheid van de vacht ondersteunt. Daarnaast verzacht de shampoo de vacht en zorgt voor een mooie natuurlijke glans. Door de neutrale PH-waarde wordt de vacht van je dier niet beschadigd.

4. Greenfields Cat Shampoo

Greenfields Cat Shampoo

Deze kattenshampoo van Greenfields is speciaal ontwikkeld om de kattenvacht op een natuurlijke manier mild en tevens effectief te reinigen. De shampoo is gemakkelijk aan te brengen op de vacht en trekt snel in. Na vervolgens even goed afspoelen is jouw kat weer heerlijk fris!

Je kunt deze shampoo gebruiken bij alle katten, zelfs degene met de meest gevoelige huid, dankzij de milde en pH neutrale formule met vitaliserende werking. Bovendien bevat het Pro Vitamine B5 voor een gezonde en stralende vacht. De parfum in dit product is vrij van allergenen.

5. Dermoscent Atop 7 Shampoo voor hond en kat 

Dermoscent Atop 7 Shampoo voor hond en kat is een verzachtende crème shampoo voor de geïrriteerde of gevoelige huid en is geschikt voor zowel katten als honden. De werking van de shampoo is volledig gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Deze ingrediënten ondersteunen het herstellend vermogen van de droge en gevoelige huid.

Zo is gebruik gemaakt van hennepolie, rijk aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Ook zijn oliën van gaultheria en citroenthee-boom gebruikt. De shampoo is zo een uitkomst voor dieren met een allergie-gevoelige huid.

Conclusie: Is het slim om een kat te wassen met dreft?

Als je van plan was je kat met dreft te wassen, denk dan nog maar een keer na. Het is namelijk zeker geen slim idee om je kat te wassen met dreft (of enig ander schoonmaakmiddel). Dreft is bedoeld om je afwas mee te reinigen, niet je geliefde viervoeter. Het is te hard voor de huid van je huisdier en zal hem of haar ontdoen van de natuurlijke oliën op de huid, die juist zo belangrijk zijn. Dit kan weer andere nadelige gevolgen met zich meebrengen, zoals irritatie, jeuk en zelfs stank op den duur.

Kies daarom altijd voor een speciale katten shampoo voor het wassen van je lieve huisdier. Ga voor een zo natuurlijk mogelijke shampoo zonder irriterende toevoegingen. De opties in onze lijst zijn allemaal zeer geschikt voor het veilig en verantwoord wassen van je katje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart