Labrador opvoeden: Alles wat je moet weten!
Gefeliciteerd! Je bent de nieuwe eigenaar van een van de meest populaire en leukste hondenrassen ooit. Labrador puppy’s worden snel groot dus wees er optijd bij om je kleintje manieren aan te leren. Ze brengen veel plezier en liefde, maar ook wat uitdagingen. Het zorgen voor en het opvoeden van een labrador pup komt dichtbij het zorgen voor een baby. Een labrador opvoeden moet dus serieus genomen worden (net zoals het opvoeden van elke andere hond). Maar de inspanningen zullen de beloningen meer dan waard zijn!
Een labrador pup zit vol energie en enthousiasme. Omdat hij afstamt van een lange reeks jacht- en werkhonden, heeft hij stevige leiding, liefde en consistentie nodig om zijn potentieel te bereiken. De unieke eigenschappen van het ras maken ze aanpasbaar aan allerlei omstandigheden, of het nu gaat om een jachthond, serviceondersteuning of een gezindshond.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste tips om je labrador pup op te laten groeien tot een lieve en goedopgevoede hond. Lees gauw verder om alles te leren over het opvoeden van je labrador!
Labrador opvoeden: Handleiding
1. Lees je in over het labrador ras
Als je je puppy gekocht hebt, duurt het vaak nog even voordat je je nieuwe vriendje uit het nest mag ophalen. Dit is de perfecte tijd om je even goed in te lezen over het labrador ras. Als je je pup al in huis hebt, kun je vast ook wel even de tijd vinden (naast het spelen, knuffelen en trainen) om meer te lezen over je nieuwe huisdier. Hoewel je veel informatie op het internet kan vinden over een labrador opvoeden en velen andere zaken, wordt het altijd aangeraden om een boek of ebook met alle informatie over je nieuwe hondje van A tot Z tot je beschikking te hebben. Er zullen namelijk gedurende de opvoeding, maar ook wanneer je hond straks volwassen is, veel nieuwe vragen opduiken, waar je het liefste direct antwoord op hebt. Bovendien is elk ras anders dus het is fijn om een specifieke gids te hebben die helemaal aansluit bij jouw hondje.
Het eBook “Het Complete Handboek Voor De Labrador” leert om je labrador op te voeden tot een gezonde, gelukkige en gehoorzame labrador. Als je dit eBook aanschaft ontvang je de volgende bonussen:
- Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy (ebook)
- Je Hond De Baas (ebook)
- Honden Training Geheimen (ebook)
- Acht Ongelofelijk Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Komen Als Je Hem Roept (ebook)
- Levenslange updates op het (eBook)
De prijs van dit boek + bonussen is normaal gesproken €96,75, maar kan je nu aanschaffen voor een introductieprijs van €37,-
Klik hier om het volledige pakket voor de laagst mogelijke prijs aan te schaffen.
2. Maak je huis puppy proof
Je huis puppy bestendig maken is het eerste waar je aan moet denken als je een pup in huis gaat halen. Bekijk je huis eens vanuit het oogpunt van een puppy. Zorg dat je alles opbergt wat mogelijk een gevaar kan vormen voor je nieuwe nieuwsgierige vriendje. Puppy’s verkennen hun nieuwe omgeving met hun mond, onthoud dat goed.
Hier zijn een aantal zaken waar je op moet letten:
Kamerplanten: er zijn verschillende kamerplanten, zoals Afrikaanse viooltjes of Aloë Vera, die giftig zijn voor honden. Houd ze uit de buurt van je hond of vervang ze voor hond vriendelijke planten.
Let op je prullenbak: je labrador pup zal waarschijnlijk dol zijn op de vuilnisbak. Dit kan een gevaar zijn omdat alledaagse etensresten zoals chocolade, druiven en andere eetwaren verleidelijk maar giftig zijn voor honden.
Medicijnen: puppy’s houden van eten, ontdekken en kauwen. Zorg ervoor dat je pillen en medicijnen niet los laat rond singeren in huis, maar bewaar ze in plaats daar van in een kastje of op een plank.
Bedek je koorden en draden: koorden en bedrading zijn in wezen als kauwsnoepjes voor je puppy. Zij weten niet dat het gevaarlijk is en zullen er waarschijnlijk aan gaan kauwen. Zorg er dus voor dat je labrador pup hier niet de mogelijkheid toe heeft. Je kunt de bedrading in een PVC-buis of spiraalkabelwikkelen wikkelen, of één kabelbeheerdoos gebruiken om ze allemaal verzameld (en verborgen) op één plek te bewaren.
Bescherm je meubels: zelfs als je pup in de bench slaapt en gewend lijkt te zijn aan zijn eigen mat / kleed, moet je alsnog je meubels beschermen. Honden kunnen zomaar ineens bedenken om op de bank te springen of eraan te gaan kauwen. Je kunt bijvoorbeeld hondenbestendige bankhoezen gebruiken om de levensduur van je bank te verlengen.
Schaf een hondenhek aan: Als je een buitenruimte hebt, zoals een achtertuin, overweeg dan om de omgeving puppybestendig te maken met een hondenhek. Dit is een omheining waar je nieuwsgierige pup niet overheen kan springen of niet onder kan graven. Een puppybox is ook een goede optie voor zowel binnen- als buitengebruik.
3. Bench training
Bench training is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van puppy’s. Voor een labrador opvoeden is dit geen ander verhaal. Het kan wel wat tijd kosten om je puppy te laten wennen en vertrouwd te maken met de bench. Het is niet zo simpel als een bench kopen, je pup in de bench zetten en klaar. Het is belangrijk om je hond op zijn of haar gemak te stellen en de bench een vertrouwd plekje te maken waar je hond met plezier zichzelf terug trekt. Nogmaals, dit zal tijd kosten.
Het eerste wat je moet doen is natuurlijk een goede bench kopen, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Puppy’s moeten voldoende ruimte in de bench hebben om comfortabel te kunnen staan, zitten en liggen. Het is ook belangrijk dat je huisdier zich een beetje kan bewegen en met speelgoed kan spelen. Het is handig om een bench aan te schaffen met een tussenschot, waarmee je de maat van de bench kunt aanpassen naarmate je puppy groeit, zoals de PETSTORE Hondenbench Bench.
Waarom benchtraining?
Er zijn een aantal redenen waarom mensen hun honden in een bench willen trainen, en elk van hen kan veelbelovende resultaten opleveren als ze correct worden uitgevoerd. Ten eerste kan een bench een hond een gevoel van veiligheid bieden. Het kan dienen als een stille, vredige toevluchtsoord voor onze hondenvrienden, wat handig kan zijn als ze een huis delen met kleine kinderen, frequente bezoekers, of gewoon een actief gezin.
Een bench is ook perfect om je hond te trainen wanneer je jonge puppy’s laat wennen aan een nieuw huis. Het kan ervoor zorgen dat je hond niet door heel het huis rondlopen 24/7 en mogelijk ongelukjes maken. Het geeft je de rust om zonder zorgen naar boven te gaan of even weg uit huis te gaan.
Ook zullen de meeste honden het gebied waarin ze liggen niet bevuilen. Het kan dus ook helpen om je hond zindelijk te maken. Breng je hond elke keer meteen naar buiten wanneer je hem of haar uit de bench haalt.
Waar moet de bench staan?
Het is belangrijk dat je de bench op de juiste locatie neer zet. Zet de bench in een kamer waar het gezin ook veel komt, zoals de keuken of woonkamer. Plaats de bench niet in een kelder of afgesloten ruimte. Als je dit doet kan je pup zich afgesloten en alleen gaan voelen.
Laat je hond kennismaken met de bench
Voordat je je hond voor uren ‘opsluit’ in de bench, is het belangrijk om hem of haar eerst kennis te laten maken met de bench. Dit kun je doen door de deur van de bench open te laten staan. Sommige honden zullen van nature nieuwsgierig zijn en meteen in de bench gaan kijken en misschien zelfs liggen. Als je hond dit niet doet, moet je hem wat meer aanmoedigen. Leg wat lekkere traktaties in de buurt van de bench en in de bench zelf. Uiteindelijk zal je hondje op deze manier uit zichzelf in de bench gaan. Als je huisdier niet geïnteresseerd lijkt te zijn in lekkernijen, probeer hem of haar dan met een favoriet speeltje de bench in te lokken.
Maak van de bench een leuke plek
De bench moet altijd geassocieerd worden met iets plezierigs. Je pup moet het uiteindelijk leuk en fijn gaan vinden om zich terug te trekken in de bench. Je kunt dit doen door een fijn kussentje in de bench te leggen, evenals lekkernijen en kauwspeelgoed. Gebruik ook hondenkoekjes om je puppy te belonen wanneer hij of zij kalm in de bench ligt. Wanneer je goed gedrag beloond zal het voorgezet worden!
Een ander belangrijk punt is om de bench van je puppy nooit als straf te gebruiken. Dus wanneer hij iets fout doet, stop hem of haar dan niet meteen in de bench. Hierdoor zal je pup de bench als een straf gaan beschouwen en zal het nooit een fijne plek worden voor je lieve nieuwe vriendje.
Hoelang moet je je pup in de bench laten?
Niet te lang. Zie het voornamelijk als een bed. Als je pup lang genoeg heeft geslapen en echt wakker is, is het tijd om hem uit de bench te halen. Op deze manier leer je je puppy dat de bench een fijne slaapplaats. is.
Wat moet je doen als je puppy piept in de bench?
Je zult merken dat wanneer je net begint met bench training, je hondje veel zal piepen in de bench. Dit is normaal en dit moet zoveel mogelijk genegeerd worden. Haal je pup nooit uit de bench wanneer hij of zij piept, want dan zal het gedrag nooit afgeleerd worden. Laat je hond in de bench zitten tijdens het piepen. Wanneer je hond stopt met piepen mag je hem of haar pas uit de bench halen. Wees hier consequent in. Lees hier meer tips om het piepen in de bench zo veel mogelijk te minimaliseren.
4. Je labrador opvoeden: Training en socialisatie
Het trainen en zorgen voor je puppy vereist veel tijd, liefde en aandacht. Het is enorm belangrijk om je labrador pup te trainen zodat hij opgroeit als een goedopgevoede hond. Wanneer je weinig tijd besteeds aan het opvoeden van je hond zul je dit later altijd terug zien. Bespaar jezelf dus de stress en zorgen in de toekomst en wees nu consequent in de opvoeding. Een gelukkige, sociale hond is altijd het resultaat van consequente training.
Een van de belangrijkste dingen om op te letten is dat je met je hele gezin op één lijn zit. Je kan zo hard en goed trainen met je hond als je wilt, maar als de rest van je gezin zich niet aan dezelfde regels houdt, zal dit weinig zin hebben. Zorg dus dat je hele gezin op de hoogte is van de regels rondom je labrador pup.
Hier volgen de belangrijkste tips:
– Schrijf je kleine labrador in voor puppy training of een socialisatie speelgroep. Op honden training gaan is niet alleen leuk voor je pup, maar ook voor jou. Het zal de band en het vertrouwen tussen jullie vergroten. Je hondje kan op deze manier de basis regels leren en tegelijkertijd kennis maken met andere hondjes, waardoor je pup op zal groeien als een sociale hond. Ook leert je pup hier te reageren op commando’s voor gehoorzaamheid, zoals ‘zit’ ‘blijf’ ‘af’ etc. Het is belangrijk dat je dit thuis ook verder oefent. Geef je hond telkens wat lekkers als hij gehoorzaam is.
– Stel grenzen. Labradors zijn erg speels en nieuwsgierig en zullen in het begin kijken hoe ver ze kunnen gaan. Het is belangrijk om grenzen te stellen en hier cosequent in te zijn.
– Stel je puppy bloot aan nieuwe dingen. Breng hem naar het hondenpark. Leer hem zitten terwijl kinderen hem aaien. Neem hem mee voor ritten in de auto. Labrador pups zouden al vroeg sociale manieren moeten leren.
– Laat je hond veel bewegen. Wandel veel met je labrador, maar minstens twee tot drie keer per dag gedurende 30 minuten per keer. Labs zijn honden met een hoge drive en ze hebben een kans nodig om overtollige energie te verbranden. Je kunt veel gedragsproblemen voorkomen door je lab voldoende te laten bewegen en spelen.
5: Wees geduldig en beloon je pup voor goed gedrag
Geduld is een schone zaak. Het kost tijd om je labrador pup op te voeden. Wees geduldig en wordt niet boos als je pup het niet goed doet in het begin. Onthoud dat je puppy niet op schoenen kauwt of op het tapijt plast om je dwars te zitten. Ze weten simpelweg niet beter. Ga dan ook niet schreeuwen, tikken uitdelen of met een hele boze stem je pup aanspreken als hij of zij dit doet. Pak het op een positieve manier aan. Geef je pup een alternatief. Als hij bijvoorbeeld kauwt op meubels of schoenen, pak het dan af, zeg duidelijk ‘NEE’ en geef een kauwspeeltje.
Kauwspeelgoed is erg belangrijk om genoeg van in huis te hebben. Puppy’s moeten kauwen omdat hun tanden melktandjes groeien. Ook is kauwen een manier van tanden poetsen voor honden. Zorg ervoor dat je puppy voldoende geschikt kauwspeelgoed en kauwlekkenijen heeft.
Een labrador opvoeden (of eigenlijk elk hondenras opvoeden) gaat het snelste en makkelijkste door beloningen. Goed gedrag belonen is de sleutel om dit goede gedrag voort te zetten. Als je hond bijvoorbeeld uit zichzelf op een kauwspeeltje kauwt in plaats van op je schoen, beloon hem dan. Of als je hond in de fase dat je hem zindelijk probeert te maken, buiten plast of poept, beloon hem dan. Of als je hond gaat zitten als je het commando ‘zit’ geeft, beloon hem dan, enzovoort.
6. Je labrador pup zindelijk maken
Een ander belangrijk onderdeel die niet mag missen in een artikel over een labrador opvoeden is natuurlijk het zindelijk maken van je pup. Door middel van bench training, gaat het vrij makkelijk om je pup zindelijk te maken. Wanneer je pup in de bench zit zal hij waarschijnlijk niet zijn behoeftes doen, omdat dit zijn slaapplaats is (dit is echter geen garantie). Breng je hond meteen naar buiten elke keer als je hem uit de bench haalt. Zo leer je hem buiten zijn behoeftes te doen. Beloon hem ook als dit gebeurt.
Wanneer je puppy overdag buiten de bench los rond loopt in huis, moet je goed opletten. De kans is groot dat je pup ergens binnenshuis zijn behoeftes gaat doen. Als je ziet dat je hond aan het snuffelen is en een beetje zenuwachtig rond loopt, is de kans groot dat hij moet poepen of plassen. Als je dit ziet pak je hond dan op en breng hem direct naar buiten. Zo leert je hond snel waar hij mag ontlasten.
In het begin zal dit nog een aantal keer fout gaan en het kan wat tijd kosten, maar als je hier consequent mee aan de slag gaat komt het snel goed. Wordt ook niet boos op je pup als het mis gaat, dit werkt averechts en kan er zelfs voor zorgen dat je puppy bang van je wordt.