Labradoodle trimmen: Compleet stappenplan
Een labradoodle is een geweldig hondenras voor mensen met allergieën, omdat ze niet verharen. Het nadeel van het hebben van een niet-verharende hond is echter dat je het haar van je hond constant moet verzorgen, omdat het niet uitvalt. Je labradoodle trimmen is dus een groot onderdeel van de verzorging van je huisdier.
Een labrador trimmen omvat baden, borstelen, haar knippen en nagels knippen. Een labradoodle trimmen en verzorgen is over het algemeen vrij eenvoudig als je hond er eenmaal gewend aan is. Het is dan ook belangrijk om hier van pups af aan mee te beginnen.
Het consequent trimmen van je labradoodle is enorm belangrijk, anders zullen ze veel klitten en matten krijgen, wat uiteindelijk kan resulteren in het moeten scheren van de vacht van je hondje.
Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het trimmen van je labradoodle.
Hebben labradoodles knipbeurten nodig?
Ja zeker. Labradoodles vachten moeten regelmatig worden verzorgd. Verzorging omvat het trimmen en knippen van hun haar, naast baden, nagels knippen en de huid en tanden reinigen. Een goed kapsel helpt je Labradoodle er fantastisch uit te zien en zich op zijn best te voelen. Om de vachtmatten van je doodle vrij te houden, moet je hem regelmatig trimmen. Vooral in de zomer, wanneer het erg warm is, en je hond veel buiten is, zal het trimmen van zijn vacht hem koel en schoon houden.
Labradoodles kunnen over het algemeen drie vachttypes hebben: wol, fleece of curly fleece. Wolvacht is de meest ruwe vacht en lijkt het meest op de dichte krullen van een poedel. Een fleecevacht is veel minder stug en is onder te verdelen in fleece en curly fleece. De ene vacht is enorm zacht en glanzend, de andere is stugger en dof. Sommige vachten zijn ook snel pluizig. Dit kan enorm verschillen per hond. Daarnaast kan de haarvacht recht of golvend zijn.
Wat voor vacht je labradoodle ook heeft, knipbeurten zijn dus erg belangrijk.
Hoe vaak heeft je labradoodle een knipbeurt nodig?
Om te bepalen hoe vaak je het haar van je labradoodle moet knippen moet je rekening houden met de onderstaande factoren:
- Hoe snel groeit het haar van je Labradoodle?
- Wat vind je de ideale lengte van de vacht?
- Hoe oud is je hond?
- Wat voor levensstijl heeft je hond?
Omdat labradoodles vaak de genen van hun poedels erven, kan hun haar uitzonderlijk sneller groeien dan de andere rassen. Hoe snel de vacht precies groeit verschilt ook per labradoodle.
Elke hondenbezitter is anders in hoe ze de vacht van hun hond graag zien. De standaard vachtlengte van een labradoodle is 10 tot 15 cm. Als je het liever wat korter hebt, kun je de vacht van je doodle elke 6-8 weken trimmen om de pluisjes weg te houden. Maar als je je doodle graag pluizig wilt zien, kun je de vacht om de drie tot vier maanden trimmen.
Hoe vaak je het haar van je doodle moet knippen, hangt ook af van zijn levensstijl. Als je hond zeer actief is en graag door het hondenpark rent of vaak zwemt, dan is het belangrijk om extra goed voor de vacht te zorgen. De vacht kort houden zou in dit geval ideaal zijn om je hond schoon en ontward te houden.
Als je doodle oud is en medische problemen heeft, kun je de verzorging het beste minimaal houden. Het trimmen kan ongemakkelijk zijn voor oudere honden. Ga dus voor een praktischer kapsel en laat alle fancy kapsels achterwegen.
Labradoodle trimmen: De benodigdheden
Een labradoodle trimmen is niet erg lastig, zolang je over de juiste gereedschappen en instrumenten beschikt. Daarom volgt hier een lijst met must have tools om je te helpen je labradoodle te verzorgen. Je kunt op de artikelen klikken om ze aan te schaffen als je ze nog niet in huis hebt.
Onmisbare Labradoodle verzorgingstools:
- Hondentondeuse
- Hondenborstel. Een hele goede borstel is de activet borstel een speciale klittenkam is ook ontzettend handig.
- Schaar
- Hondenshampoo en conditioner
- Honden nagelknipper
- Honden trimtafel of hondenriem: de meeste Labradoodles zullen vaak niet stil zitten terwijl je ze verzorgt. Je zult een trimtafel of op zijn minst een hondenriem nodig hebben om te voorkomen dat ze bewegen.
Optionele labradoodle verzorgingstools:
- Anti klik spray. Kammen en borstelen gaat veel makkelijker wanneer je gebruik maakt van een anti klit spray. Vooral wanneer je hond veel last heeft van klitten. De vacht zal veel makkelijker doorkambaar worden.
- Hondenhanddoek. Sneldrogende handdoeken zijn ideaal, zodat je niet eeuwig hoeft te wachten tot je labradoodle is opgedroogd.
Hoe moet je zelf een labradoodle trimmen?
Een complete verzorgingsbeurt bestaat uit wassen, borstelen, knippen en nagels knippen. Als het de eerste keer is dat je dit gaat doen, kun je het beste een paar uur uittrekken voor een volledige trimbeurt. De eerste keer is altijd het moeilijkst, maar je zult merken dan naarmate je het vaker doet het steeds gemakkelijker wordt en je labradoodle steeds meer zal mee werken.
Als je een beetje naar beneden scrolt, volgt een stappenplan om je een idee te geven van hoe het trimmen van een labrador in zijn werk gaat. Voor meer uitgebreide informatie en nog meer leuke weetjes, tips en tricks over labradoodles, kun je het beste het complete eBoek ‘Labradoodle Geheimen’ aanschaffen. Dit e-boek leert je van A tot Z alles wat je moet weten over het opvoeden, trainen en verzorgen van een labradoodle.
Tips voordat je begint met trimmen
- Laat je Labradoodle het gereedschap eerst bekijken en ruiken. Ze moeten wennen aan het gereedschap dat je gaat gebruiken, anders worden ze misschien bang en laten ze zich niet makkelijk verzorgen.
- Zorg voor traktaties tijdens het trimmen. Geef je hond wat lekkers als hij of zij het goed doet. Je kunt bijvoorbeeld ook een kauwstaafje geven of iets anders waar je hondje lang op kan kauwen. Op deze manier is hij of zij afgeleid en zal het trimmen waarschijnlijk makkelijker gaan.
- Geef positieve feedback en complimenten als je hond het goed doet en stel je pup op zijn of haar gemak tijdens het trimproces.
Labradoodle trimmen: Stappenplan
Hier volgen de aanbevolen stappen om een basis labradoodle verzorgingssessie thuis te doen.
Stap 1: Baden
De beste manier om te beginnen met het trimmen van Labradoodle is door je hond te wassen. Wassen met een speciale honden shampoo en conditioner maakt het gemakkelijker om te borstelen, waardoor klitten en matten worden verwijderd. Als je je hond nog nooit in bad hebt gedaan, ontdek dan hier meer informatie over het wassen van een hond.
Het wassen van je labradoole hoeft niet moeilijk te zijn. Smeer eerst zijn vacht in met shampoo, was het vervolgens af. Breng dan conditioner aan en was dit er vervolgens weer af. Probeer uit de buurt van de ogen en oren van je hond te blijven, aangezien deze normaal gesproken een gevoelig gebied zijn om schoon te maken. Als je hond schoon is, droog hem dan af met een handdoek.
Stap 2: Voorbereidingen
Doe een riem om bij je labradoodle of zet hem op de trimtafel. Het gebruik van een verhoogd oppervlak helpt veel, omdat het voorkomt dat je hond van de tafel springt en er vandoor gaat. Bovendien hoef je niet constant te bukken, wat je rug zal sparen.
Leg al je gereedschap op tafel zodat je labradoodle het kan zien. Hoe meer je labradoodle aan het gereedschap went, hoe gemakkelijker het zal zijn om hem te verzorgen. Het is voor jezelf natuurlijk ook handig om al het gereedschap bij de hand te hebben zodat je niet tijdens het trim proces weg hoeft te lopen.
Geef je Labradoodle wat lekkers, zoals een kauwstaafje als je begint te verzorgen.
Sommige labradoodles hebben een hekel aan verzorging en zullen ontzettend erg tegen stribbelen. Als jou hond hier een van is dan is het misschien nodig om een muilkorf om te doen om te voorkomen dat hij bijt. Probeer echter eerst positieve feedback te geven en traktaties uit te delen voordat je hiermee begint, omdat labradoodles over het algemeen niet agressief zijn.
Stap 3: Borstelen
Je zult je Labradoodle moeten borstelen voordat je aan het knippen gaat. Als je de matten en klitten er niet uit krijgt, heb je op dat moment niet de mogelijkheid om er doorheen te scheren. Wanneer je de overgrote meerderheid van de matten en klitten hebt geëvacueerd, kun je beginnen met het echte trimmen. Als je hond veel klitten heeft, gebruik dan een anti klit spray. Dit zal het borstelen velen malen makkelijk maken, wat ook weer prettiger is voor je huisdier.

Stap 4: Trimmen
Nu wordt het tijd voor het ‘echte trimmen’. Pak de hondentondeuse er maar bij! Een goede hondentondeuse heeft meerdere opzegkoppen, zodat je makkelijk en overal bij kunt. Bepaal zelf eerst hoe kort je de haren van je hondje wilt hebben en kies vervolgens het juiste opzetstuk.
– Rug trimmen
Zet je Labradoodle in een zittende positie. Dit is een van de gemakkelijkste posities om hun rug te trimmen. Terwijl je Labradoodle zit, begin je op het hoogste punt van zijn rug en werk je naar beneden naar hun achterste. Knip altijd in dezelfde richting waarin het haar groeit, omdat dit het gemakkelijkst is voor het scheermes en niet aan het haar van je Labradoodle trekt. Trim zoveel mogelijk haar terwijl je Labradoodle zit. De achterkant en zijkanten van je Labradoodle zullen ongeveer even lang zijn, dus dat komt goed uit.
– Buik trimmen
Laat je labradoodle staan. Je kunt het buikhaar het beste wat korter maken dan de haren op de rug van je hondje. Hiermee voorkom je dat er vuil aan de buikvacht blijft kleven. Ook zal je Labradoodle het in de zomer waarschijnlijk heet krijgen, dus het is slim om hun buik een stuk korter te trimmen. De precieze lengte is natuurlijk aan jezelf.
Begin met trimmen op de borst en werk naar beneden toe richting de staart. Je kunt van richting veranderen wanneer je het buikhaar gaat trimmen omdat dit gebied meestal minder dicht is dan het rughaar.
– Poten (benen) trimmen
Houd je hond in een staande positie. Poten kun je het beste nog wat korter trimmen, zodat stokjes, gras etc niet aan de poten blijven hangen tijdens het uitlaten. Begin bij het trimmen van de vacht van je hond vanaf het hoogste punt van de poot en werk naar beneden tot aan de pootjes. Dit zorgt ervoor dat je niet aan het beenhaar “trekt”, wat meestal een gevoelig gebied is.
– Pootjes trimmen
Onder de pootjes van je labradoodle zitten waarschijnlijk veel matten. Probeer zo veel mogelijk haar op de pootjes weg te scheren, omdat de haren hier erg snel terug groeien.
– Oren trimmen
De oren zijn een van de meest delicate gebieden van een labradoodle. Bovendien zijn de oren het gemakkelijkst te scheren met de tondeuse, dus wees extra voorzichtig bij het verzorgen van je labradoodles oren. Begin vanaf het hoogste punt van het oor (dicht bij het hoogste punt van het hoofd) en werk in een neerwaartse richting. Gebruik een schaar dicht bij de delen van de rand van het oor om een ronde en uniforme look te geven die de tondeuse niet kan geven. Zorg dat er geen losse haren in de oren van je hond terecht komen.
– Gezicht trimmen
Wees zeer voorzichtig bij het trimmen van het koppie van je hondje. Zorg dat er geen vuil en losse haartjes in de ogen van je doodle terecht komen. Begin vanaf het hoogste punt van het gezicht van je labradoodle en werk naar de mond toe. Zorg ervoor dat je de oren van je hond uit de weg houdt. Gebruik een schaar om het snorgedeelte en het gebied rondom de ogen te knippen.
– Staart trimmen
De staartharen van labradoodle kunnen wat langer worden gelaten. Als je labradoodle goed stil blijft zitten, kun je de tondeuse gebruike, maar waarschijnlijk is een schaar handiger.Staarthaar groeit wat minder snel dan haren op andere gebieden, dus je hoeft hier niet elke keer veel vanaf te knippen.
Stap 5: Nagels knippen
Na het trimmen, is het tijd om de nagels van je huisdier te knippen. Omdat je als het goed is de pootjes geschoren hebt, zal er nog weinig haar op zitten wat het knippen van de nagels kan verstoren. Gebruik een speciale hondennagelknipper om de nagels van je labradoodle te knippen. Let op dat je de nagels niet te kort knipt, om bloeden en pijn te voorkomen.
Stap 6: Finishing touch
Je bent nu klaar met het trimmen van je labradoodle! Föhn alle losse haren van je hond, zodat deze niet door het huis verspreid worden. Borstel je hond vervolgens nogmaals glad. Je zou nu geen matten en klitten meer moeten voelen.