Labradoodle pup opvoeden: Alles wat je moet weten!

Wat leuk! Je hebt een labradoodle gekocht, of bent dit van plan. Labradoodle is een ontzettend leuk en lief hondenras. Op het moment dat je je nieuwe puppy mee naar huis neemt, leert hij of zij zich meteen aan te passen aan de omgeving. Puppy’s zijn als kleine sponzen en nemen informatie beter op dan ooit in hun leven. Dit is dus het beste moment om je labradoodle pup goede manieren te leren! Een volwassen labradoodle opvoeden (of eigenlijk heropvoeden) is ook goed mogelijk, maar dit kan iets meer tijd en werk kosten dan bij een puppy. Lees gauw verder en leer je labradoodle pup opvoeden op de juiste manier met deze ultieme handleiding!

Labradoodle pup opvoeden: Handleiding

1. Lees je in over het labradoodle ras

Elk hondenras is verschillend en het is dan ook belangrijk om je goed in te lezen over het ras van je nieuwe pup. Op internet kun je veel informatie vinden, maar deze informatie is niet altijd even betrouwbaar. Vaak spreken verschillende artikelen elkaar ook tegen. Als je net een labradoodle hebt aangeschaft of dit binnenkort van plan bent, is het handig om een boekje speciaal over labradoodles eens goed door te spitten.

Een van de beste (online) boeken om echt alles over labradoodles te leren is “Labradoodle Geheimen”.  Dit e-book is leert je alles van A tot Z over een labradoodle pup opvoeden tot een perfecte, lieve en gehoorzame hond. 

Als je het e-book Labradoodle geheimen aanschaft, ontvang je nog 5 leuke bonussen:

  • Honden Training Geheimen (eBook)
  • Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy (eBook)
  • Baas Over Je Eigen Labradoodle (eBook)
  • Je Labradoodle Laten Komen Op Commando (eBook) 
  • Levenslange updates van het eBook

De prijs van dit pakket bedraagt normaal €96,75, maar je kunt het nu bemachtigen voor een introductieprijs van €37,-

Klik hier om het volledige pakket voor de laagst mogelijke prijs aan te schaffen.

2. Gun je puppy de tijd om te wennen

Als je je puppy net mee naar huis hebt genomen, kan het allemaal nog wat onwennig zijn voor je nieuwe harige vriendje. Het is belangrijk om je puppy daarom wat tijd te gunnen om rustig de boel te verkennen. Laat je puppy eerst één kamer onderzoeken, bij voorkeur de kamer waarin hij de meeste tijd doorbrengt, en open dan steeds meer deuren, zodat hij ook eventuele andere kamers kan ontdekken als hij zich daar op zijn gemak bij voelt.

De eerste paar nachten kunnen ook wat lastig zijn voor je nieuwe labradoodle pup. Stel je eens voor dat jij als klein kind in een vreemd huis terecht komt. Dit is allemaal even spannend in het begin. Hierbij is bench training heel belangrijk. Maak van de bench een veilig plekje waar je hondje zich snel thuis val voelen en terug kan trekken. In het begin zul je merken dat je pup veel piept in de bench. Dit is normaal. Het is belangrijk dat je je pup niet meteen uit de bench haalt zodra hij of zij piept, want op deze manier zal het nooit over gaan. Lees hier alle tips om het piepen in de bench zo veel mogelijk te minimaliseren.

Beperk ook het aantal bezoekers totdat je labradoodle pup gewend is geraakt aan zijn of haar nieuwe huis. Overspoel je nieuwe huisdier niet te snel met allemaal impressies, maar zorg ervoor dat hij of zij eerst een beetje gewend is.

Puppy’s zijn erg leuk om mee te spelen, maar als hij slaapt, laat hem dan slapen. Ze hebben het op deze leeftijd echt nodig. Puppy’s slapen een stuk meer dan volwassen honden en het is belangrijk dat je ze deze rust ook geeft.

3. Puppy training

Kijk zo snel mogelijk naar leuke puppy trainingen en socialisatieklassen. Er worden in de meeste gemeenschappen verschillende soorten trainingen en puppy speelgroepen aangeboden. Dit is een leuke manier om je puppy kennis te laten maken met andere honden. Hierdoor zal je puppy hoogstwaarschijnlijk opgroeien als een sociale hond die goed met andere honden overweg kan. Daarnaast is het ook een leuke manier om snel een band met je pup op te bouwen.

4. Je pup thuis trainen

Het belangrijkste bij het een (labradoodle) pup opvoeden is het ondersteunen en belonen van goed gedrag. Het normale gedrag van een puppy is grommen, bijten en kauwen. Dit zijn echter zaken die we niet willen voortzetten in probleemgedrag. Het is dus belangrijk om dit van pup af aan consequent aan te pakken.

– Grommen

Omdat honden niet kunnen praten, gebruiken ze grommen om angst of waarschuwing over te brengen. Het is belangrijk om er eerst achter te komen waarom je puppy gromt. Als het uit angst komt, gebruik dan een kalmerende stem en zachte aanraking om hem tot rust te brengen. Help hem zijn angst te overwinnen, maar dwing hem nooit om het te accepteren. Tegelijkertijd moet je hem niet met genegenheid verstikken om hem te troosten. Laat hem zien dat er niets te vrezen is.

Als je puppy gromt wanneer je bijvoorbeeld aan zijn speelgoed of eten komt, zeg hem dan krachtig “NEE!” en neem het voorwerp van hem af. Geef het hem vervolgens terug. Als hij weer gromt, pak het dan weer af en geef het na ongeveer een minuut terug. Als hij niet gromt, prijs hem dan enthousiast. Als hij weer gromt, zeg hem dan “NEE!” en neem het voorwerp van hem af en herhaal het proces totdat hij niet gromt. Geef niet op. Laat een hond nooit wegkomen met slecht gedrag.

– Bijten en/of happen

Puppy’s gebruiken hun mond zoals baby’s hun handen gebruiken om hun omgeving aan te raken en te onderzoeken. Puppy’s spelen ook met hun nestgenoten door te happen en te bijten. Dit is dus normaal puppy gedrag. Als ze spelen, gebruiken ze hun bek op een natuurlijke manier. Wanneer je hond jou bijt, moet je wel duidelijk maken dat dit niet toegestaan is. Zeg hem duidelijk: “NEE!” Geef je pup vervolgens een speeltje of een bot om in te bijten. Op deze manier laat je hem zien dat je liever wilt dat hij daarop bijt.

Je kunt ook je handpalm plat voor hun neus leggen en wachten tot ze eraan likken. Als ze dat doen, prijs ze dan omdat ze aardig zijn. Of je nu een vervanger voor hem hebt om op te kauwen of niet, als hij eenmaal gestopt is met het slechte gedrag, prijs hem dan voor zijn verbeterde gedrag. Je zult merken dat dit een lang proces kan zijn, maar hou vol en wees consistent. Zorg er ook voor dat je niet boos wordt, maar duidelijk aangeeft wat je wilt dat je pup doet.

– Kauwen

Puppy’s moeten kauwen. Hun tanden bewegen en groeien, waardoor ze willen kauwen. Kauwen is daarnaast voor honden ook een manier om hun tanden te poetsen. Zorg ervoor dat je puppy voldoende geschikt speelgoed en botten heeft om op te kauwen. Als je hem betrapt op het kauwen op iets wat niet mag, leid hem dan door naar een acceptabel kauwspeeltje. Wees geduldig en consequent. Je kunt ook van de gelegenheid gebruikmaken om hem te prijzen als je merkt dat hij op een van zijn kauwspeeltjes of botten kauwt. Onthoud dat kauwen iets is wat ze moeten doen. Zorg dan ook voor voldoende kauwspeelgoed.

puppy kong
Puppy Kong - €13,85
beezteez bal voor tanden
Beeztees Rubber Massagebal Voor Tanden - €10,49
hondenspeelgoed kauwen
Honden speelgoed geschikt voor puppy's en kleine honden - 12 stuks - €29,95

5. Je pup zindelijk maken

Een puppy zal niet uit wrok in huis plassen en poepen. Dit doen ze simpelweg omdat ze niet weten dat dit buiten moet. Dit zul je je puppy dus zelf moeten aanleren. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Je huisdier zindelijk maken kan wel wat tijd kosten, dus geduld en doorzettingsvermogen is belangrijk.

– Plaats een krant in je huis

Puppy’s hebben geen controle over hun stoelgang zoals volwassen honden dat hebben. Ook zul je niet altijd op tijd naar buiten kunnen met je hondje, dus het is slim om hem in het begin ook een specifieke plaats in het huis aan te leren. Je kunt dit het beste doen met krantenpapier. Dit is ideaal om de samenstelling en de geuren vast te houden.

Kies een plek in huis om de krant neer te leggen en let op je hond. Elke keer dat je denkt dat hij moet plassen, pak hem dan op en breng hem naar de plek. Als hij al op de grond heeft geplast, pak dan de krant en haal deze door de plas en leg hem vervolgens weer terug. De krant doordenkt met de geur van zijn plas zal je huisdier aantrekken om de volgende keer meteen naar de krant te lopen. Als hij dit doet, beloon hem dan met wat lekkers en een aai over zijn bol. Laat weten dat hij het goed doet zodat het gedrag herhaald wordt.

Wrijf de met plas doordrenkte krant niet op de neus van het dier. Dit zal je huisdier alleen maar bang voor je maken, en hij zal natuurlijk niet begrijpen wat je hem probeert te vertellen.

– Maak een schema om je puppy uit te laten

Dit is een van de belangrijkste punten, aangezien het organisme van het dier elke dag op dezelfde uren functioneert. Het is essentieel dat je je huisdier drie keer per dag gedurende ten minste 15 minuten uitlaat om hem de tijd te geven eraan te wennen. Deze drie tijden per dag moeten altijd op hetzelfde tijdstip zijn. Loop ook dezelfde route de eerste aantal dagen. Je huisdier zal dan de tijd hebben om geuren en de omgeving te herkennen, en al snel zal hij zijn territorium gaan markeren. Beloon je hond uitvoerig als hij buiten zijn behoeftes doet.

6. Denk positief en beloon je pup voor goed gedrag

Wanneer de meeste hondenbezitters denken aan het trainen van hun hond, denken ze negatief. Ze willen dat hun puppy niet op de meubels en schoenen kauwt, niet op het tapijt plast en niet tegen gasten aanspringt. Dit kan echter vanuit het oogpunt van de puppy een beetje verwarrend zijn. Puppy’s weten niet beter en ze weten niet dat het gedrag wat ze vertonen in onze ogen fout is.

Het is dan ook belangrijk om je labradoodle pup op een positieve manier het juiste gedrag aan te leren. Schreeuw niet tegen je pup als hij of zij iets fout doet en spreek hem of haar ook niet met een boze stem aan. Sla je puppy ook absoluut nooit! Ookal denk je dat het een corrigerende tik is, dit is niet de juiste manier om je hond op te voeden. Het kan er zelfs voor gaan zorgen dat je pup bang van je wordt en dat wil je natuurlijk niet. Pak het in plaats daarvan op een positieve manier aan.

De sleutel om te voorkomen dat je labradoodle puppy doet wat je niet wilt dat ze doet, is haar een positief alternatief geven – haar leren wat je wel wilt dat ze doet. Als je bijvoorbeeld je puppy verdacht of angstig door de woonkamer ziet struinen, breng hem of haar dan meteen naar buiten zodat ze daar hun behoeften kunnen doen. En vergeet vooral niet te belonen wanneer je puppy dit gedaan heeft. Zorg dat je altijd iets lekkers bij de hand hebt. Hierdoor begrijpen ze dat buiten hun behoeften doen het juiste is.

Als je je puppy betrapt op kauwen op iets waarvan je niet wilt dat hij of zij erop kauwt, leid je pup dan af met een van haar kauwspeeltjes. Elke keer dat je je puppy betrapt op het kauwen op een van haar speeltjes, geef dan een beloning. Dat is de sleutel tot effectieve training: aandacht, complimenten en traktaties.

7. Heb geduld en wees consistent

Trainen is een geleidelijk proces en een labradoodle pup opvoeden totdat alles goed gaat, kan even duren. Geduldig zijn is dan ook belangrijk. Puppy’s blijven nou eenmaal puppy’s en ze zullen fouten maken en misschien wat van je bezittingen vernielen. Houd in je achterhoofd dat dit erbij hoort en dat je puppy er geen kwaad mee bedoeld. Je puppy heeft jouw liefde, aandacht en begeleiding nodig om een goed opgevoede labradoodle hond te worden. Met de juiste training en een dosis geduld gaat dit zeker goed komen!

Daarnaast kan het lastig zijn als je er alleen voor staat. Het is dan ook belangrijk dat je hele gezin zich aan hetzelfde trainingsplan houdt. Zorg dat jullie allemaal op dezelfde manier reageren als je hond zich misdraagt of zich juist perfect gedraagt. Op deze manier zal een labradoodle pup opvoeden het snelste en makkelijkste gaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart