labradoodle karakter

Labradoodle karakter: Alles wat je moet weten!

Wil je een nieuw lid aan je gezin toevoegen? Een labradoodle is misschien wel precies wat je zoekt!  Maar waarom zijn Labradoodless zo populair? Wat is het typische labradoodle karakter? En sluit het aan bij jou wensen?

Deze vriendelijke kruising is de afgelopen jaren in populariteit gegroeid en is zeker het overwegen waard als je op zoek bent naar een harige vriend die zowel loyaal als sociaal is. Lees gauw verder om alles te leren over het vriendelijke karakter van een labradoodle!

Over Labradoodles

Een labradoodle is een heerlijke mix tussen een poedel en een labrador retriever. Het ras varieert afhankelijk van of de labrador retriever is gekruist met een grote-, middelgrote- of dwergpoedel. De labradoodle kruising is ontworpen om te voldoen aan de vraag naar hypoallergene geleidehonden, waarbij de Royal Guide Dogs Association of Australia de eerste was die officieel met dit specifieke ras experimenteerde.

Hoewel de Labradoodle een geweldige combinatie biedt van zowel de poedel als de labrador retriever, zijn de fokresultaten nog steeds gevarieerd. Er is momenteel een gebrek aan consistentie als het gaat om vacht en temperament, wat het des te spannender maakt als je je eigen labradoodle pup krijgt! Over het standaard labradoodle karakter is wel het een en ander te vertellen. Hoewel het dus kan variëren, komen veel karaktereigenschappen wel overeen. Lees verder om meer over het labradoodle karakter te leren.

Labradoodle karakter

– Temperatment en persoonlijkheid

Hoewel het temperament en de persoonlijkheid van een labradoodle drastisch kunnen fluctueren als gevolg van verschillende fokkers en omdat het een relatief nieuwe kruising is, vertonen de meeste labradoodles stabiele labradoodle kenmerken.

Over het algemeen is een labradoodle een vriendelijke en zeer intelligente hond. Ze houden meestal van mensen, zijn extreem loyaal en hebben geen probleem om genegenheid te tonen. Ze houden ook van spelen en hebben de neiging om echte levensvreugde uit te stralen. Een labradoodle is dan ook een geweldige familiehond, die je aan zo goed als elk gezin kunt toevoegen.

Deze sociale honden houden van mensen en dieren en zullen veel leven en liefde in huis brengen. Labradoodles stralen een gelukkige energie uit die vreugde brengt aan iedereen met wie ze in contact komen. Ze zijn enorm sociaal en houden ervan nieuwe vrienden te maken, wat geweldig is als je regelmatig naar het park gaat of je viervoeter graag meeneemt op uitstapjes.

Vanwege hun intelligentie verwerken ze informatie snel. Ze spelen graag met passie, maar zijn vaak niet opdringerig en dankzij hun scherpte en intuïtie kunnen ze beoordelen wanneer het tijd is om te spelen en wanneer niet. Vroege socialisatie, erfelijkheid en de hoeveelheid training die wordt toegediend, beïnvloeden de mate van extravert labradoodle gedrag.

Labradoodles zijn trouwe honden die snel een geliefd lid van je gezin zullen worden. Door hun liefhebbende karakter zullen ze waarschijnlijk nauwe banden aangaan met iedereen in je huishouden. Dat gezegd hebbende, verwacht niet dat je labradoodle een waakhond is. Hoewel ze absoluut toegewijd zullen zijn aan hun baasje, vertaalt hun vriendelijke en vrolijke persoonlijkheid zich meestal niet in bescherming.

Labradoodles zijn over het algemeen een geweldige keuze voor een beginnende hondenbezitter, een gezin en als een geleidehond.

– Labradoodles met kinderen en andere honden

Labradoodles zijn uitzonderlijk goed met kinderen. Hun uitbundige energie, gretige houding en speelsheid maken ze de perfecte metgezel voor kinderen. In hun puppyjaren hebben ze, afhankelijk van hun grootte, vaak een gebrek aan ruimtelijk inzicht en spelen ze misschien ‘te lomp’, waardoor ze kleinere kinderen omver kunnen gooien. Maar vanwege hun scherpe leervermogen zou het met de juiste training geen probleem moeten zijn. Let om deze reden toch altijd goed op als je kleine kindje met je huisdier aan het spelen is.

Naast je hond trainen is het ook belangrijk dat je je kinderen leert hoe ze op de juiste manier met de hond moeten omgaan. Er moet wederzijds respect en begrip worden ontwikkeld. Zo is het natuurlijk belangrijk dat je kind / kinderen weten dat ze niet aan de staart en oren van de hond mogen trekken etc.

Labradoodles kunnen ook erg goed met andere huisdieren. Als je een nieuw huisdier aan een bestaand huisdier voorstelt, geef ze dan wel altijd even de tijd om te wennen. Over het algemeen zou het voor een labradoodle geen probleem moeten zijn en vinden ze het juist leuk om nieuwe vriendjes te maken.

– Is een labradoodle geschikt om te wonen in een appartement?

Labradoodles zijn behoorlijk aanpasbaar, en kunnen zich bijna overal thuis voelen. Het is echter geen ras dat wordt aanbevolen voor het wonen in een appartement. Ze zullen waarschijnlijk blijer zijn op een plek met een achtertuin waar ze de ruimte hebben om te spelen en energie uit te oefenen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Dit voorkomt dat ze destructief gedrag ontwikkelen, zoals kauwen en blaffen, uit verveling of door overmatige energie.

labradoodle karakter

– Training

Het trainen van een Labradoodle is een gemakkelijkere taak dan het trainen van de meeste andere honden. Hun leergierigheid en intelligentie zorgt ervoor dat ze gemakkelijk en op een leuke manier nieuwe dingen leren.. Door hun openlijke vriendelijkheid, intuïtie en lichte gevoeligheid reageren ze het beste op positieve bekrachtiging. Dit betekend dat je goed gedrag moet belonen met positieve woorden, traktaties een aai over zijn bol enzovoort.

Ondanks dat het huishonden zijn, zal de labradoodle veel lichaamsbeweging nodig hebben, vooral in de puppytijd, om aan hun hoge energiedrempel te voldoen. Een van de belangrijkste onderdelen van het trainen van een labradoodle is om ze al vroeg aan andere honden bloot te stellen. Ze zijn erg enthousiast en zullen naar elke hond toe rennen om te spelen. Dit zal misschien niet altijd de bedoeling zijn, dus het is belangrijk dit te trainen.

Labradoodles vinden het leuk om mentaal gestimuleerd te worden. Beperk het trainingsproces niet, maar ga verder dan dat. Dit betekent het aanleren van trucs, spelletjes en een hele reeks commando’s om ze bezig te houden. Een gebrek aan mentale en fysieke stimulatie zal resulteren in een onvermoeibare labradoodle. Een onvermoeibare hond verscheurt het huis en ontwikkelt een hoge mate van nervositeit en angst. Dit wil je natuurlijk niet!

Omdat een labradoodle zo slim is, gaat zindelijk maken vrij snel. Je kunt dit het beste doen door middel van bench training. Lees hier meer over bench training voor puppy’s.

– Fysieke en mentale stimulatie

Een labradoodle heeft 30-60 minuten beweging per dag nodig. Deze honden hebben een overschot aan energie. Ze hebben tijd nodig om hun energie kwijt te kunnen. Als je zelf geen zin hebt om elke dag zo lang te lopen, koop dan een balkenwerper, zodat je hond zich toch even uit kan leven op het veld. Het zijn ook natuurlijke zwemmers. Breng ze naar water en kijk hoe stralen van geluk.

Zorg naast beweging / fysieke stimulatie, ook voor mentale stimulatie. Labradoodles zijn slimme honden en vinden dit dus ontzettend leuk. Denk bijvoorbeeld aan een snuffelmat en voedselpuzzels.

Shop hier intelligente hondenspeelgoed

Hebben labradoodles ook minder goede karaktereigenschappen?

Labradoodles hebben veel positieve eigenschappen, maar er zijn maar een paar dingen waar je je bewust van wilt zijn, zodat je slecht gedrag niet aanmoedigt en later met een veel groter probleem wordt geconfronteerd!

– Ze kunnen vatbaar zijn voor verlatingsangst

Labradoodles zijn sociale honden die zich snel hechten aan hun familie. Hoewel dit geweldig is, omdat ze bijna onmiddellijk een geliefd familielid zullen worden, kan het hen ook vatbaar maken voor verlatingsangst. Zorg ervoor dat je hun gedrag in de gaten houdt om ervoor te zorgen dat dit geen probleem wordt. Maak geen gedoe als je het huis verlaat en stel al vroeg grenzen.

– Ze kunnen overdreven prikkelbaar zijn

Labradoodles houden van het leven. Hoewel hun geluk en enthousiasme aanstekelijk is, kan het ook problematisch worden als het niet onder controle wordt gehouden. Train je hond om te luisteren naar basis gehoorzaamheidscommando’s, zodat ze niet uit de hand lopen wanneer ze zich in een nieuw gebied of in de buurt van nieuwe mensen of nieuwe honden bevinden.

Dit zorgt ervoor dat ze geen slechte manieren ontwikkelen, zoals op mensen springen of zichzelf lanceren naar vreemde honden (meestal op een gelukkige manier, maar het kan nog steeds ongewenst zijn).

– Ze kunnen een hoog energieniveau hebben

Labradoodles hebben een vrij hoog energieniveau en profiteren van regelmatige lichaamsbeweging. Als ze niet mentaal en fysiek gestimuleerd worden, kunnen ze uit verveling slechte gewoonten ontwikkelen. Zorg ervoor dat uw Labradoodle voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt om destructief gedrag, zoals blaffen of kauwen, te voorkomen. Lees hier alle tips om te voorkomen dat je hond zich gaat vervelen.

Meer leren over het labradoodle ras

Nu je meer weet over het karakter van een labradoodle, wordt het tijd om verder te kijken. Hoe voed je een labradoodle op? Hoe train je hem of haar op de juiste manier? Wat moet je allemaal nog meer weten? Er komt een hoop kijken bij het groot brengen van een labradoodle pup en het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Elk hondenras is anders, dus lees je goed in over het labradoodle ras.

Een van de beste (online) boeken om echt alles over labradoodles te leren is “Labradoodle Geheimen”.  Dit e-book is leert je alles wat je moet weten over een labradoodle pup opvoeden tot een perfecte, lieve en gehoorzame hond. 

Als je het e-book Labradoodle geheimen aanschaft, ontvang je nog 5 leuke bonussen:

  • Honden Training Geheimen (eBook)
  • Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy (eBook)
  • Baas Over Je Eigen Labradoodle (eBook)
  • Je Labradoodle Laten Komen Op Commando (eBook) 
  • Levenslange updates van het eBook

De prijs van dit pakket bedraagt normaal €96,75, maar je kunt het nu bemachtigen voor een introductieprijs van €37,-

ebook labradoodle geheimen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart